LifeSteps.gr

HTLV-1 - Ένας Επικίνδυνος Συγγενής του HIV Χωρίς Θεραπεία

Ένας αρχαίος ιός παρόμοιος με τον HIV έχει εξαπλωθεί στις ημέρες μας στο βόρειο τμήμα της Αυστραλίας, και προκαλεί θανατηφόρο καρκίνο. Ο ιός, που ονομάζεται HTLV-1, έχει μολύνει το 40% των ενηλίκων στις αυτόχθονες κοινότητες της ευρύτερης περιφέρειας της μακρινής ηπείρου. Στο άρθρο θα δούμε γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό καρκινογόνο ιό που γνωρίζουμε, ο οποίος δεν επιδέχεται καμία θεραπεία.

Τι είναι ο HTLV-1

Ο ανθρώπινος Τ-λεμφοτρόπος ιός τύπου 1 (HTLV-1), σχετίζεται με τη λευχαιμία στους ενήλικες, και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος, μέσω του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο, και διαμέσου μητρικού γάλακτος.

HIV vs. HTLV-1

Ο HTLV-1 θεωρείται συγγενής του HIV και έχει κάποιες ομοιότητες, καθώς αμφότεροι μοιράζονται παρόμοιους παράγοντες κινδύνου, δεν έχουν θεραπεία, και μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο. Όμως, υπάρχουν και ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Ο HTLV-1 ενώ προκαλεί δυνητικά τις ίδιες θανατηφόρες επιπλοκές, ωστόσο, σε αντίθεση με τον HIV, τα συμπτώματα αργούν πολύ να εμφανιστούν.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν τον HTLV-1 για 30 ολόκληρα χρόνια, πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα. Ωστόσο, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όπως ο HIV, και μόνο ένα μικρό ποσοστό φορέων του HTLV-1 θα εκδηλώσουν την θανατηφόρο ασθένεια.

Ο HTLV-1 θεωρείται πολύ αρχαιότερος του HIV, καθώς βρέθηκε σε μια μούμια 1.500 ετών που ανακαλύφθηκε στα όρη των Άνδεων της Νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με το Imperial College London , παρόμοιες περιπτώσεις βρέθηκαν στη νότια Ιαπωνία, στο Ιράν, και την Αφρική.

Πιστεύεται ότι έφτασε στην Αυστραλία από αυτές τις χώρες. Μια από τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του είναι ότι οι περισσότεροι Αβορίγινες (Ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας), που είναι φορείς, δεν το γνωρίζουν, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν εξεταστεί ποτέ.

Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές

Σύμφωνα με το Κέντρο Γενετικών και Σπάνιων Ασθενειών (GARD) των ΗΠΑ, το 5 έως 10% όλων αυτών που πάσχουν από τον ιό θα αναπτύξει μια ταχέως θανατηφόρα μορφή λευχαιμίας, και σχεδόν όλοι θα πεθάνουν μέσα σε 12 μήνες από τη διάγνωση, καθώς ο HTLV-1 επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, σύμφωνα με το GARD, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό μπορούν επίσης στην διάρκεια της λοίμωξης, να αναπτύξουν μια νευρολογική κατάσταση που συχνά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ικανότητάς τους να περπατούν.

Άλλες απειλητικές επιπλοκές περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια, ασθένεια των πνευμόνων, φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που οδηγεί και αυτή σε παράλυση. Επιπλέον ο ιός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος, των ματιών και των πνευμόνων.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων φαίνεται να εξαρτάται από το ιικό φορτίο (η ποσότητα του ιού που υπάρχει στο αίμα), στην γενικότερη κυκλοφορία του αίματος. Όσο υψηλότερο είναι το φορτίο, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα.

Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η λοίμωξη από τον HTLV-1 συνδέεται πλέον άμεσα με τις λεμφοκυτταρικές λευχαιμίες, την αρθρίτιδα, και το γνωστό σάρκωμα Kaposi που εμφανίζεται και στους ασθενείς του HIV.

Ποιος κινδυνεύει

Ο HTLV-1 έχει μολύνει έως τώρα 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Θεωρείται ενδημικός ιός για την υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Αμερική, την Παπουασία-Νέα Γουινέα, την Ιαπωνία και την κεντρική Αυστραλία, η οποία έχει και το υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης στον κόσμο.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ανθρώπων ενδέχεται να παραμείνει χωρίς συμπτώματα για τουλάχιστον 20-30 χρόνια, ακόμη και καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με την επίσημη μελέτη επιδημιολογίας, της αμερικάνικης US National Library of Medicine.

Μια μελέτη του Oxford Academic για τον HTLV-1, αναφέρει ότι τα ποσοστά στη μόλυνση είναι περίπου 22 ανά 100.000 άτομα, που σημαίνει ένα ποσοστό 0,02%.

Δεν υπάρχει εμβόλιο

Από τη στιγμή που θα εμφανισθεί ο ιός σε μια περιοχή, είναι αδύνατο να εξαλειφθεί, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση του. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι ο HTLV-1 έχει παραμεληθεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα σε αντίθεση με τον HIV.

Στις ημέρες μας η μόνη χώρα που ασχολείται με την θεραπεία του ιού είναι η Ιαπωνία, και οι ερευνητές εκεί έχουν μειώσει την ταχύτητα μετάδοσης με την πάροδο του χρόνου, κατά 80%. Όπως αναφέρεται δοκιμάζουν ήδη τις φαρμακευτικές θεραπείες σε ασθενείς.

Το 2014, το Global Virus Network δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για τον HTLV-1, από ειδικούς 11 χώρων, με σκοπό να επιταχύνουν την πορεία προς την ανακάλυψη φαρμάκων που θα σταματήσουν τη μετάδοση του ιού.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένα από τα μέλη της ομάδας εργασίας δεν είναι από την Αυστραλία που έκανε την επανεμφάνιση του ο ιός, και πρόσφατα στο CNN Αμερικάνοι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν εμπεριστατωμένες έρευνες για τον HTLV-1.

Υπάρχει κίνδυνος πανδημίας?

Το καθησυχαστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η λοίμωξη από τον HTLV-1 είναι επικεντρωμένη στις συγκεκριμένες περιοχές που είδαμε, όπερ σημαίνει ότι δεν είναι πολύ συνηθισμένη έξω από αυτές, και στην Ευρώπη η εμφάνιση του ιού παραμένει χαμηλή.

Ως εκ τούτου ότι προφυλάξεις παίρνουμε εδώ και χρόνια για τον HIV, ακριβώς οι ίδιες απαιτούνται και για τον HTLV-1, καθώς η μετάδοση είναι παρόμοια.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version