LifeSteps.gr

Τι Θα Συμβεί Όταν Πεθάνει Η Βασίλισσα Ελισάβετ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' δεν είναι μόνο αρχηγός των κρατών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, Νέα Ζηλανδίας και του Καναδά, αλλά είναι και η κεφαλή των πενήντα τριών εθνών της Κοινοπολιτείας. Ως εκ τούτου, ο θάνατος της θα έχει μεγάλη επίπτωση σε όλο τον κόσμο, και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει μυστικό πρωτόκολλο με εκτεταμένες προετοιμασίες για ό,τι θα επακολουθήσει όταν έρθει εκείνη η ώρα. 

The Secret Protocol - Το μυστικό σχέδιο

Ονομάζοντας το πρωτόκολλο ως μυστικό, εννοούν ένα σχέδιο που δεν το έχουν κοινοποιήσει ευρέως στον κόσμο, γιατί θα προκαλούσε δυσφορία, καθώς η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι πολύ αγαπητή στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κοινοπολιτεία, και όχι μόνο.

Οι δημοσιογράφοι στο Νησί το παρομοιάζουν ως ένα κρατικό σχέδιο που υλοποιείται εν καιρώ πολέμου, όπου δεν ανακοινώνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό σχέδιο, καθώς αφορά τον θάνατο του πιο δημοφιλή μονάρχη όλων των εποχών, που ανέβηκε στο θρόνο το 1952, (η στέψη έγινε το 1953).

Η Ελισάβετ, είτε ως πριγκίπισσα, είτε ως βασίλισσα, είδε 18 πρωθυπουργούς να υπηρετούν τη Βρετανία, και 15 προέδρους των ΗΠΑ να την επισκέπτονται και να συνεργάζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση του Βασιλείου της.

Operation London Bridge

Το κωδικοποιημένο όνομα του σχεδίου είναι "Operation London Bridge", που σχεδιάστηκε αρχικά στη δεκαετία του 1960, και ενημερώνεται πολλές φορές κάθε χρόνο.

Το παλάτι το αποκαλεί ως η "Γέφυρα", καθώς βάσει του σχεδίου αυτού, θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 12 μέρες από την ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ Β’ μέχρι και την ταφή της.

Περιλαμβάνει ταυτόχρονο σχεδιασμό μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών, την Εκκλησία της Αγγλίας, την Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία, τις Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις, και τα ΜΜΕ.

Κάποιες βασικές αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο έχουν παρθεί κατά καιρούς από την ίδια την Βασίλισσα Ελισάβετ, και μερικές μόνο από τον διάδοχό της, Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο.

"Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε"

Η είδηση για το θάνατο της βασίλισσας θα κοινοποιηθεί στους αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης μέσω μιας κωδικοποιημένης φράσης, η οποία πιστεύεται ότι θα είναι "London Bridge is down". Ωστόσο, η φράση έχει γίνει γνωστή στο κοινό, και είναι πιθανό να αλλάξει.

Ο ιδιωτικός γραμματέας της βασίλισσας θα είναι ο πρώτος βασιλικός υπάλληλος που θα μάθει για τον θάνατο, και είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την διαβίβαση όλων των πληροφοριών του συμβάντος στον Πρωθυπουργό.

Αυτός με τη σειρά του θα δώσει εντολή στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εδρεύει σε απόρρητη τοποθεσία στο Λονδίνο, για να ανακοινώσει το γεγονός στις κυβερνήσεις των άλλων δεκαπέντε χωρών όπου η βασίλισσα είναι αρχηγός του κράτους.

Στη συνέχεια η είδηση θα περάσει στις υπόλοιπες τριάντα οκτώ χώρες στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το συμβολικό αξίωμα του αρχηγού της Κοινοπολιτείας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το BBC

Το σχέδιο προβλέπει ότι το μόνο BBC θα κάνει κατά αποκλειστικότητα την πρώτη επίσημη ανακοίνωση μέσω του ειδικού ραδιοφωνικού συστήματος μετάδοσης (RATS), και κατόπιν μέσω του διαδικτύου με υπόκρουση πένθιμης μουσικής.

Στα πλαίσια του μυστικού πρωτοκόλλου, υπάρχουν καλώδια οπτικών ινών κάτω από το Green Park, εγκατεστημένα ειδικά για την περίπτωση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη online μετάδοση της κάλυψης του θανάτου της βασίλισσας.

Το BBC News στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει μια προκαθορισμένη σειρά πορτρέτων της βασίλισσας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επίσημοι παρουσιαστές θα προετοιμαστούν για την επίσημη ανακοίνωση, φορώντας μαύρα κουστούμια και γραβάτες.

Υπάρχουν ειδικές ενδυματολογικές - και όχι μόνο- προετοιμασίες ειδικά για αυτό το σκοπό, και διεξάγονται ολοκληρωμένες ασκήσεις για το τι πρέπει να κάνουν όταν έρθει η ώρα.

Το πρωτόκολλο έχει αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο, γιατί όπως αναφέρεται, το 2002 υπήρξε γκάφα από πρώην δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος ανακοίνωσε το θάνατο της Βασιλομήτορος με γκρι κοστούμι και μπορντό γραβάτα.

Τα ΜΜΕ

Στα πλαίσια του σχεδίου, οι υπόλοιποι εμπορικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί της Βρετανίας διαθέτουν ένα ειδικό σύστημα μπλε έντονου φωτισμού, το οποίο δοκιμάζεται μία φορά την εβδομάδα, και ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση εθνικής καταστροφής.

Όταν τα δυσάρεστα νέα καταφθάσουν, αυτά τα φώτα θα αναβοσβήνουν στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στούντιο, για να ειδοποιήσουν τους παραγωγούς να προετοιμαστούν, να φορέσουν την προβλεπόμενη ενδυμασία, και να αλλάξουν όλη τη ροή του προγράμματος συνοδευόμενη από πένθιμη μουσική.

Κάθε σταθμός, μέχρι και το βρετανικό νοσοκομειακό ραδιόφωνο, έχει ετοιμάσει μουσικούς καταλόγους που βάσει του πρωτοκόλλου αποτελούνται από τραγούδια με την διαβάθμιση "Mood 2" (θλιβερά), ή "Mood 1" (πιο θλιβερά), για να καλύψουν όλο το φάσμα του δημόσιου πένθους.

Οι εφημερίδες και οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, που έχουν προετοιμάσει νεκρολογίες, θα ενημερώσουν συνεχώς τους αναγνώστες και τους θεατές τους, με όλες τις άλλες ειδήσεις να σιωπούν, και όλα τα προγραμματισμένα τηλεοπτικά προγράμματα θα σταματήσουν να μεταδίδονται.

Αν ο θάνατος επέλθει την νύχτα, δεν θα ανακοινωθεί επίσημα την ώρα που έλαβε χώρα το γεγονός, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, και θα σηματοδοτηθεί από τον χαρακτηριστικό ήχο του Μπιγκ Μπεν.

Η επικήδεια τελετή

Στην πρώτη είδηση του θανάτου οι καμπάνες στο Αββαείο του Γουέστμινστερ θα ηχούν πένθιμα, και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, οι σημαίες των κρατών θα κυματίζουν μεσίστιες.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί δώδεκα ημέρες μετά το θάνατό της βασίλισσας, και όπως αναφέρεται θα είναι η μεγαλύτερη επικήδεια τελετή όλων των εποχών, υπό τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, που είναι η 2η κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, μετά από την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η μετακίνηση του φέρετρου έχει πολλούς και διαφορετικούς σχεδιασμούς, έτσι ώστε ανάλογα με το πού συμβεί το γεγονός, να έχουν προβλεφθεί όλες οι περιπτώσεις.

Αν η βασίλισσα πεθάνει στο εξωτερικό, η σορός της θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροσκάφος BAE 146 από τη 32η Μοίρα της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας (RAF), σε ένα ειδικό φέρετρο.

Η σορός της Βασίλισσας θα βρίσκεται στο Westminster Hall, και το σχέδιο προβλέπει μια σύντομη τελετή για να σηματοδοτήσει την άφιξη του φέρετρου. Η αίθουσα θα είναι ανοιχτή, αλλά μόνο για μία ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η ημέρα της βασιλικής κηδείας θα καθιερωθεί επίσημα ως αργία, και η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Κατόπιν ο σορός της βασίλισσας θα τοποθετηθεί στον προετοιμασμένο βασιλικό θόλο στο παρεκκλήσι του κάστρου Windsor, δίπλα από τον πατέρα της Βασιλιά Γεώργιο.

Το συνολικό κόστος

Για τουλάχιστον 12 ημέρες η οικονομία της Βρετανίας θα σταματήσει να λειτουργεί, και προβλέπεται ότι αυτό θα κοστίσει μεταξύ £1,2 και 6 δις στερλίνες, καθώς οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές αγορές θα παραμείνουν κλειστές.

Σε ότι αφορά την τελετή, και δεδομένου ότι η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα κόστισε 10 εκατομμύρια δολάρια, υπολογίζεται ότι ο θάνατος της βασίλισσας θα κοστίσει πολύ περισσότερο.

Μέσα στα πλαίσια του σχεδίου προβλέπεται το νέο νόμισμα που θα αρχίσει να εκτυπώνεται και να κόβεται αμέσως, και η σταδιακή αντικατάσταση των υφιστάμενων νομισμάτων που φέρουν την εικόνα της βασίλισσας, σε 35 χώρες της Κοινοπολιτείας.

Ο εθνικός ύμνος "God Save The Queen" θα πρέπει να τροποποιηθεί σε "God Save The King", όπως γράφτηκε για τον Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' το 1948.

Επιπλέον η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις θα χρειαστούν ενημέρωση στα διακριτικά των στολών, και το ίδιο θα συμβεί με τα διαβατήρια των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και στα γραμματόσημα άλλων χωρών.

Όπως αναφέρεται, οι συνολικές προβλέψεις ανεβάζουν το κόστος σε οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια, και όλα αυτά καταδεικνύουν το μέγεθος και την επιρροή της βασίλισσας σε όλο τον κόσμο.

Το ενδεχόμενο τέλος της Κοινοπολιτείας

Ο θάνατος της βασίλισσας ενδέχεται να έχει πολύ πιο βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες, καθώς ενδέχεται να πυροδοτήσει την απόσχιση πολλών κρατών που εντάσσονται στη Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Οι κυβερνήσεις τους έχουν δηλώσει πως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της πλήρους ανεξαρτησίας τους από το βρετανικό στέμμα.

Η Αυστραλία είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν φανερώσει τις προθέσεις τους να φύγουν από την επιρροή του στέμματος, μετά τον θάνατο της βασίλισσας. Διεξήγαγε ήδη ένα δημοψήφισμα το 1999 για να γίνει ανεξάρτητη Δημοκρατία, όπου τελικά υπερίσχυσε η Μοναρχία με 55%.

Ο νέος μονάρχης

Την ημέρα του θανάτου της Βασίλισσας, και στις 11πμ, ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί τυπικά βασιλιάς, και ηγέτης της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ωστόσο, πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι και ένα έτος μέχρι την επίσημη ενθρόνιση του, και επιπλέον δεν θα γίνει άμεσα επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.

Ο Κάρολος θα κάνει την πρώτη του ομιλία ως τυπικά νέος Μονάρχης το βράδυ του θανάτου της βασίλισσας, η οποία θα μεταδοθεί παγκοσμίως μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του διαδικτύου. Είναι μια ομιλία που βάσει του σχεδίου έχει γραφτεί εδώ και χρόνια.

Η εκφώνηση δεν θα είναι κατ' ανάγκην "Βασιλιάς Κάρολος", καθώς οι μονάρχες μπορούν να επιλέξουν όποιο "βασιλικό" όνομα θέλουν. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' όταν ρωτήθηκε ποιο όνομα επιθυμεί, είχε απαντήσει αφοπλιστικά "Το δικό μου φυσικά - τι άλλο;"

Μπορούμε να δούμε στο ακόλουθο βίντεο, μια πρόσφατη και εξίσου χαριτωμένη απάντηση στον εγγονό της Πρίγκιπα Χάρι, μετά από το μήνυμα του πρώην πρόεδρου Ομπάμα και της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ.

Εσείς τι γνώμη έχετε για την Βασίλισσα Ελισάβετ?

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, είναι η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, έχοντας 66 χρόνια βασιλείας. Επιπλέον, είναι και η γηραιότερη ηγέτης χώρας, καθότι έχει ηλικία 91 ετών.

Οι Βρετανοί είναι γνωστό ότι αγαπούν πολύ τη βασίλισσα τους, και θα ήθελαν να ζήσει για πάντα, ωστόσο, όπως είναι φυσικό κάτι τέτοιο είναι ανθρωπίνως αδύνατον.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την γνώμη σας για την Ελισάβετ, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version