LifeSteps.gr

Αξίζει Να Αγοράσω Όργανα Γυμναστικής Στο Σπίτι?

Σε πολλούς από εμάς, οι ρυθμοί της εργασίας και οι αυξημένες υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, καθώς δεν περισσεύει χρόνος. Όμως, αν διαχειριστούμε κατάλληλα τον προϋπολογισμό μας, κάνοντας σωστές επιλογές, μπορούμε να έχουμε το δικό μας γυμναστήριο. Στο άρθρο θα δούμε αν αξίζει να αγοράσουμε όργανα γυμναστικής στο σπίτι, προκειμένου να ασκούμαστε άνετα στο χώρο μας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τα όργανα γυμναστικής δεν είναι μια απλή υπόθεση, αφενός γιατί ενδέχεται να μην χωράνε στον ήδη διαμορφωμένο χώρο μας, και αφετέρου γιατί μπορεί να μην καλύπτουν τις ανάγκες μας όπως αρχικά νομίζαμε όταν τα αγοράσαμε.

Επιπλέον, αρκετά όργανα γυμναστικής δεν είναι ούτε μια φθηνή υπόθεση, και πολλά από αυτά ίσως απαιτούν περισσότερα χρήματα από ό,τι διαθέτουμε.

Ως εκ τούτου πριν κάνουμε οποιαδήποτε αγορά, είναι απαραίτητο να το σκεφτούμε καλά τι είδους γυμναστική θέλουμε να κάνουμε στο σπίτι μας, και να μην ενεργήσουμε παρορμητικά και με υπερβολές. Άλλωστε, το άρθρο μας αυτό τον σκοπό έχει.

Τα φθηνά όργανα γυμναστικής αξίζουν?

Ξεκινώντας με το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε, ενδέχεται το πλήθος των επιλογών να μειωθεί σημαντικά. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κάνουμε το λάθος και αγοράσουμε όργανα γυμναστικής με μοναδικό κριτήριο τη φθηνή τιμή, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Για παράδειγμα, αν η ποιότητα κατασκευής ενός ηλεκτρικού οργάνου δεν είναι καλή, τότε ενδέχεται να εμφανίσει προβλήματα δυσλειτουργίας και να έχει μικρή διάρκεια ζωής. Επιπλέον, μπορεί να καταναλώνει πολύ ρεύμα.

Το χειρότερο από όλα είναι να χρειάζεται συχνά συντήρηση, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, γιατί είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε χρόνο και διάθεση να ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο, και το αποτέλεσμα θα είναι να βαρεθούμε και να τα παρατήσουμε.

Επίσης, αν αγοράσουμε ένα πολυόργανο γυμναστικής που δεν είναι ηλεκτρικό, αλλά πρέπει να το συναρμολογήσουμε εμείς, και δεν επιδέχεται μελλοντικές αναβαθμίσεις, μπορεί ύστερα από μερικούς μήνες να μην ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες μας.

Παρομοίως δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τη φθηνή τιμή κάποιων οργάνων γυμναστικής μόνο και μόνο επειδή υπόσχονται τέλειους κοιλιακούς με λίγα λεπτά άσκησης καθημερινά. Ενδέχεται να αποδειχθούν εντελώς αναποτελεσματικά.

Ο χώρος

Τα όργανα γυμναστικής μπορούν να μας φανούν χρήσιμα μόνο όταν γνωρίζουμε ευθύς εξαρχής σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού μας θα τα τοποθετήσουμε.

Αν έχουμε περιορισμένο χώρο στην οικία μας, δεν πρέπει να τα στριμώξουμε σε ένα δωμάτιο που έχει πολλά έπιπλα, γιατί θα νιώθουμε ασφυκτικά και αυτό στην πορεία θα είναι αποτρεπτικό για να γυμναστούμε.

Ποια όργανα γυμναστικής αξίζουν για το σπίτι

Κάθε όργανο γυμναστικής εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες εκγύμνασης. Εφόσον μας ενδιαφέρει η ολοκληρωμένη άσκηση του σώματος, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα συνδυασμό οργάνων.

Αλτήρες

Τα γνωστά βαράκια ήταν και θα παραμείνουν τα πιο χρήσιμα αλλά και δημοφιλή όργανα γυμναστικής, καθώς αποτελούν το πλέον απαραίτητο εργαλείο για την άσκηση μας στο σπίτι, χωρίς να κοστίζουν πολύ.

Τα συμπαγή βαράκια μικρού όγκου ξεκινούν από 6.21 ευρώ. Αν είμαστε αρχάριοι, καλό είναι να ξεκινήσουμε με μικρά βάρη 1-3 κιλών.

Ωστόσο, αν θέλουμε να επενδύσουμε στα βαράκια, καλό είναι να προτιμήσουμε τους μεταλλικούς αλτήρες με προσαρμοσμένους δίσκους, όπου το βάρος τους μπορεί να αυξομειωθεί, και έτσι να μας φανούν ακόμη πιο χρήσιμοι στην πορεία των ασκήσεων.

Μονόζυγο

Πρόκειται για ένα απλό αλλά ιδιαίτερα πολύτιμο βοήθημα για να κάνουμε έλξεις με σκοπό την ενδυνάμωση της πλάτης και των κοιλιακών αντίστοιχα.

Το μονόζυγο πόρτας αξίζει αναμφίβολα την αγορά του, είναι φθηνό, και εφόσον θέλουμε να γυμναστούμε, δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι μας.

Όργανο κοιλιακών

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι γραμμωμένοι κοιλιακοί είναι ευσεβής πόθος των περισσοτέρων από εμάς. Ένα όργανο κοιλιακών είναι απόλυτα χρήσιμο στο σπίτι, καθώς κάνει εύκολη και ασφαλή την άσκηση των άνω και κάτω κοιλιακών.

Επικεντρώνει την ένταση των ασκήσεων εκεί ακριβώς που χρειάζεται, ενώ αποτρέπει την επιβάρυνση του αυχένα καθώς υποστηρίζεται συνήθως από μεγάλο και άνετο μαξιλάρι. Ταυτόχρονα κρατά στη σπονδυλική στήλη στο έδαφος ώστε να μην επιβαρύνεται η μέση κατά την εκτέλεση της άσκησης.

Τα όργανα κοιλιακών ξεκινούν από 47.61 ευρώ. Υπάρχουν και οι ρόδες, που είναι πολύ φθηνότερες.

Στατικό ποδήλατο

Θεωρούνται από τα πιο ασφαλή όργανα γυμναστικής, επειδή καθόμαστε σχετικά άνετα στην εκτέλεση των ασκήσεων.

Ιδανικότερα θεωρούνται τα στατικά ποδήλατα με μαγνητική αντίσταση, και όχι τα παλαιότερου τύπου με ιμάντα, επειδή θα μας δώσουν ομαλότερη κίνηση που δεν θα επιβαρύνει τα γόνατα.

Step Aerobic

Είναι από τα πιο απλά όργανα γυμναστικής, που βοηθούν στη μεθοδική άσκηση, και εκτός του ότι είναι οικονομικά και αποδοτικά, χωράνε παντού και είναι εύκολα στη χρήση τους.

Τα Step Aerobic ξεκινούν από 25.11 ευρώ.

Διάδρομος ή Freestyle

Ο ηλεκτρικός διάδρομος είναι από τα πιο διαδεδομένα όργανα γυμναστικής και μπορεί να μας προσφέρει αερόβια άσκηση, παρόμοια με την καρδιαγγειακή εκγύμναση που θα κάναμε με το περπάτημα, ή το τρέξιμο σε κάποιο εξωτερικό χώρο.

Ωστόσο, ένας αξιόπιστος διάδρομος που έχει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, δεν είναι μια φθηνή αγορά, και ενδέχεται να μην τον αντέχει ο προυπολογισμός μας.

Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν καταστήματα που μας δίνουν το δικαίωμα της επιστροφής αν δεν μας ικανοποιεί το όργανο.

Από προσωπική εμπειρία, εμείς θεωρούμε ότι ίσως αξίζει περισσότερο η αγορά ενός πολύ φθηνότερου υβριδικού Freestyle διάδρομου, που συνδυάζει και Step Aerobic, και δεν καταναλώνει και ρεύμα.

Το συγκεκριμένο όργανο αερόβιας άσκησης το χρησιμοποιούμε περισσότερα από επτά χρόνια, και εκτός του ότι δεν έχει πάθει απολύτως τίποτε, είναι και ιδανικό για περιορισμένους χώρους.

Ιδίως αν μπορούμε να το τοποθετήσουμε απέναντι από μια τηλεόραση, θα εκπλαγούμε με το πόση ώρα μπορούμε να ασχοληθούμε μαζί του κοιτώντας απλά το πρόγραμμα της TV, και κυρίως με τα αποτελέσματα που θα δούμε σε όλο το σώμα μας μέσω της αεροβικής άσκησης, μαζί με την απώλεια βάρους.

Η τιμή του πολύ χρήσιμου οργάνου ξεκινά από 225 ευρώ.

Είναι χρήσιμα τα όργανα γυμναστικής στο σπίτι?

Τα όργανα γυμναστικής αξίζουν στο σπίτι μόνο αν είμαστε βέβαιοι ότι θα ασχοληθούμε μαζί τους και ότι θα απολαμβάνουμε πραγματικά τη χρήση τους. Έτσι και δεν θα τα βαρεθούμε εύκολα, και θα γυμνάζουμε το σώμα μας άνετα χωρίς το "τρέξιμο" του γυμναστηρίου.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, ή να προτείνετε όργανα γυμναστικής που άξιζε η αγορά τους γιατί σας έχουν δώσει απτά αποτελέσματα στο σπίτι, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version