LifeSteps.gr

Είναι Το Πρωινό Το Σημαντικότερο Γεύμα Της Ημέρας?

Το πρωινό σε όλο τον κόσμο θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την απαιτούμενη ενέργεια μετά από τον βραδινό ύπνο. Ωστόσο, στη χώρα μας είναι πολλοί εκείνοι που δεν προλαβαίνουν να φάνε το πρωί, και φεύγουν από το σπίτι νηστικοί, ή έχουν συνηθίσει να πίνουν μόνο καφέ. Στο άρθρο θα δούμε γιατί το πρωινό είναι μια υγιεινή συνήθεια που μόνο οφέλη μπορεί να μας δώσει.

Αν σας ενδιαφέρει το ζήτημα της διατροφής, δείτε τον οδηγό μας για την δίαιτα 8 ωρών, που το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και περισσότερο:

Μπορώ να Χάσω Κιλά Με Τη Δίαιτα 8 Ωρών? Η 1η Επιστημονική Μελέτη

Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς

Όλοι θα έχουμε ακούσει την γνωστή ρήση "Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος", που αναμφίβολα αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο πόσο σημαντικό είναι το πρωινό, όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για την εμφάνιση μας γενικότερα.

Με ένα πλούσιο πρόγευμα εκτός του ότι καταναλώνουμε μεγάλο τμήμα των ημερήσιων θερμίδων μας το πρωί, το καθιστούμε ταυτόχρονα και ως το κύριο γεύμα μας. Αυτό θα μας δώσει καλύτερα αποτελέσματα ακόμη και όταν επιθυμούμε την απώλεια βάρους.

Όταν παραλείψουμε το πρωινό, είναι πολύ πιθανό να καταφύγουμε λίγο αργότερα στη λύση ενός λιπαρού σνακ, όπως για παράδειγμα τα σφολιατοειδή, και εκτός από τις έξτρα θερμίδες, είναι πολύ δύσκολο να αναπληρώσουμε μέσω τέτοιων γευμάτων τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε χάσει.

Σύμφωνα με έρευνες, η παράκαμψη του πρωινού γεύματος βάζει σοβαρά εμπόδια στο σώμα μας, που ενώ προσπαθεί να αντλήσει ενέργεια, αναγκάζεται να διασπάσει σημαντικά στοιχεία του οργανισμού μας (αμινοξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες κτλ), αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο το σώμα μας.

Πρόκειται για μια κακή διατροφική συνήθεια, καθώς στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον το 25% των θερμίδων της ημέρας από το πρωινό, έτσι ώστε να μπορεί να μας εφοδιάσει σωστά για το ξεκίνημα της μέρας. Ως εκ τούτου, καλός ο καφές, αλλά θέλει και παρέα.

Τι έχουν αναδείξει οι έρευνες

Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι όταν τρώμε καλά το πρωί τείνουμε να είμαστε πιο υγιείς. Για παράδειγμα, είναι λιγότερο πιθανό να γίνουμε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και κινδυνεύουμε λιγότερο από διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, όταν δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό έχουμε 43% πιθανότητες να αποφύγουμε την παχυσαρκία, και 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα όταν παραλείπουμε το πρωινό, έχουμε σοβαρές πιθανότητες να γίνουμε παχύσαρκοι, αφού σύμφωνα με τις έρευνες, καταναλώνουμε 40% περισσότερα γλυκά, 55% περισσότερα αναψυκτικά, 45% λιγότερα λαχανικά, και 30% λιγότερα φρούτα.

Ταυτόχρονα οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το πρωινό μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να είμαστε σε φόρμα, προσδίδοντας στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

Τα σημαντικότερα οφέλη

Παραθέτουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα οφέλη που θα αποκομίσουμε με ένα καλό πρόγευμα.

Το πρωινό απαραίτητο στα παιδιά και εφήβους

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά θα κάνουν ότι κάνουμε και εμείς. Αν δεν τρώμε πρωινό λόγω των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων και της πολυάσχολης ζωή μας, το ίδιο θα μάθουν να κάνουν και τα παιδιά, τρώγοντας είτε βιαστικά, είτε ανθυγιεινά σνακ αργότερα.

Έτσι λοιπόν, είναι σημαντικό να τους αναφέρουμε τη σημασία του πρωινού, καθώς είναι βέβαιο ότι έχει ένα επιπλέον όφελος για τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους.

Όπως έχει διαπιστωθεί από πολλαπλές μελέτες, το πρωινό γεύμα έχει θετική επίδραση σε δείκτες απόδοσης, που περιλαμβάνουν την ανάκληση μνήμης, την προσοχή και τη δημιουργικότητα.

Τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό αποδίδουν καλύτερα στις εργασίες του σχολείου τους, και επιπλέον έχουν καλύτερη επίδοση σε αθλητικές και άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Τα τρόφιμα για πιο υγιεινό πρωινό

Τα γνωστά μας δημητριακά αποτελούν τη βάση για ένα υγιεινό πρωινό καθώς περιέχουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φώσφορο, βιταμίνες και σίδηρο.

Τα πλούσια σε πρωτεΐνη πρωινά γεύματα, όπως για παράδειγμα τα αυγά με μπέικον, παρότι δεν είναι από τα πιο υγιεινά, ωστόσο, έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την επιθυμία να τρώμε τα ανθυγιεινά σνακ, αργότερα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συστήνουν για πρωινό ως επί το πλείστον την κατανάλωση δημητριακών και βρώμης, καθώς πρόκειται για τροφές που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, που μας εξασφαλίζουν γερό σκελετό, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι επαγγελματίες της υγείας προτείνουν ένα πλήρες πρωινό γεύμα που να αποτελείται από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, και σύνθετους υδατάνθρακες, και τροφές όπως τα αυγά, το γιαούρτι, τα φρούτα, και τα snack πρωτεΐνης.

Έτσι λοιπόν επειδή είναι ιδιαίτερης σημασίας και η ποιότητα του πρωινού, ένα υγιεινό και πλήρες πρόγευμα, μαζί με τον καφέ, μπορεί να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

Η άλλη άποψη

Όπως είδαμε οι περισσότερες μελέτες, αλλά και η κοινή πεποίθηση είναι πως όταν τρώμε πρωινό έχουμε περισσότερες πιθανότητες να είμαστε πιο υγιείς. Ωστόσο, σε ελεγχόμενες μελέτες αναφέρεται ότι, υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να μην υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη όταν τρώμε πρωινό.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι νέες έρευνες, που όπως αναφέρεται δίνουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία, το πρωινό φαίνεται να είναι προαιρετικό από τη στιγμή που έχουμε συνολικά υγιεινές συνήθειες, τόσο στη διατροφή μας, όσο και γενικότερα στη καθημερινή μας ζωή.

Καθώς όσοι παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να καπνίζουν περισσότερο, να πίνουν αλκοόλ και να ασκούνται λιγότερο, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν θα  παραλείψουμε το πρωινό εφόσον δεν έχουμε αυτές τις κακές συνήθειες, και τρώμε πολύ υγιεινά την υπόλοιπη ημέρα, αλλά και γυμναζόμαστε.

Εσείς θεωρείτε σημαντικό γεύμα το πρωινό?

Η παράλειψη του πρωινού, ιδίως αν είμαστε ενήλικες, είναι μια συνήθεια που δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Στην αρχή μπορεί να μας δυσκολέψει, καθώς έχουμε συνηθίσει μόνο με τον καφέ, είναι όμως θέμα χρόνου να προσαρμοστούμε και να τρώμε το πρωί.

Είναι επίσης σημαντικό να ωθήσουμε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στην καθιέρωση μιας τέτοιας υγιεινής συνήθειας.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το πρωινό μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version