LifeSteps.gr

U2: 50ή επέτειος από τη σφαγή της "Bloody Sunday"

U2

Οι U2 μοιράστηκαν πρόσφατα, στον λογαριασμό τους στο Twitter, μια συναισθηματική, ακουστική ερμηνεία του "Sunday Bloody Sunday" για να τιμήσουν την 50ή επέτειο από τη σφαγή της "Bloody Sunday" που ενέπνευσε την επιτυχία του 1983.

Οι U2 μας θυμίζουν ένα τραγικό συμβάν

Στις 30 Ιανουαρίου 1972, 26 άνθρωποι πυροβολήθηκαν - και 14 σκοτώθηκαν - όταν Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας. Όλοι οι διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στη σφαγή της «Ματωμένης Κυριακής» ήταν άοπλοι και οι στρατιώτες που συμμετείχαν διέφυγαν σε μεγάλο βαθμό από τη δικαιοσύνη για τον ρόλο τους σε μια από τις πιο θανατηφόρες μέρες των «ταραχών» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Αγγλίας.

«Ήταν μια μέρα που προκάλεσε τη σύγκρουση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Βόρεια Ιρλανδία —καθολικοί εθνικιστές και προτεστάντες ενωτικοί— να πάρει μια άλλη διάσταση: κάθε Ιρλανδός που βίωσε εκείνη την αποφράδα ημέρα έχει μόνιμα στο μυαλό του μια εικόνα του Έντουαρντ Ντέιλι, αργότερα επισκόπου του Ντέρι, να κρατά ένα αιματοβαμμένο μαντήλι ψηλά καθώς περιποιόταν γενναία τους τραυματίες και τους ετοιμοθάνατους», έγραψε ο Μπόνο για τη σφαγή σε ένα άρθρο του το 2010.

Κανείς μην λησμονήσει την "Ματωμένη Κυριακή"

Μια δεκαετία μετά το συμβάν, οι U2 ηχογράφησαν το "Sunday Bloody Sunday" για το LP War του 1983. Ο Bono μίλησε για την κληρονομιά που άφησε το εν λόγω κομμάτι στο άρθρο του 2010,«Το "Sunday Bloody Sunday" θα τραγουδηθεί όπου υπάρχουν θαυμαστές της ροκ με συγκεκριμένο κούρεμα και εσωτερική οργή, από το Σεράγεβο μέχρι την Τεχεράνη». Γράψτε αν θέλετε την άποψη σας για το κλασικό κομμάτι των U2 στα σχόλια του άρθρου.

Exit mobile version