LifeSteps.gr

Τι Είναι Το Biohacking, Και Μπορεί Να Μας Κάνει Υπεράνθρωπους?

Υπάρχουν αμέτρητες ταινίες, βιβλία, comics, και videogames επιστημονικής φαντασίας που πραγματεύονται το ζήτημα των τεχνολογικών επεμβάσεων στο ανθρώπινο σώμα. Στόχος είναι από τη βελτίωση της υγείας ή τη διόρθωση κάποιας αναπηρίας, μέχρι την απόκτηση υπεράνθρωπων δυνατοτήτων. Δείτε τι είναι το Biohacking και με ποιούς τρόπους υπόσχεται μελλοντικά να κάνει τη συγκεκριμένη επιστημονική φαντασία, πραγματικότητα.

Τι είναι το Biohacking

Ο χώρος του Biohacking περιλαμβάνει μια σειρά τεχνικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Θεωρητικά, θα μπορούμε να τροποποιήσουμε βιολογικά το σώμα μας, για να αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη.

Η φιλοσοφία πίσω από το Biohacking ξεκίνησε από την Silicon Valley των ΗΠΑ. Σημαντικός αριθμός ατόμων και εταιρειών προσεγγίζουν το ανθρώπινο σώμα, και κυρίως τον εγκέφαλο, ως ένα σύστημα που είναι δυνατόν και πρέπει να "αναβαθμιστεί".

Η αλήθεια είναι ότι το biohacking δεν είναι κάτι νέο. Για την ακρίβεια, πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει να βιώνουμε ασυναίσθητα τις τεχνικές του τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, πολλοί έχουμε ένα Fitness tracker, όπως το Apple Watch ή ένα Android smartwatch. Αυτές οι συσκευές, που μετρούν τα βήματα, τους καρδιακούς παλμούς, τις θερμίδες που καίμε, και άλλες σχετικές πληροφορίες, είναι μια εισαγωγή στο biohacking.

Βέβαια, στις μέρες μας, όταν βλέπουμε αναφορές σε "biohackers" στα media, βλέπουμε μια αρκετά διαφορετική εικόνα.

Συχνά ως biohackers χαρακτηρίζονται ερασιτέχνες της βιοτεχνολογίας, που δεν διστάζουν να κάνουν πειράματα στη βιοϊατρική στον εαυτό τους, χωρίς να ακολουθούν τα επίσημα κανάλια ερευνητικών ιδρυμάτων ή να περιμένουν εγκρίσεις κρατικών οργανισμών.

Αυτοί οι biohackers, όμως, είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε ακρότητες, και γι' αυτό έχουν μεγαλύτερη έκθεση στα media. Ο χώρος οπωσδήποτε περιλαμβάνει και πιο προσγειωμένα άτομα, τα οποία ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Οι κατηγορίες των biohackers

Ουσιαστικά, το biohacking πρόκειται για ένα κίνημα, όπου όσοι αγαπούν την τεχνολογία μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα νέο πεδίο σκέψης, πειραματισμού και δράσης.

Ο biohacker είναι ένας χομπίστας που πειραματίζεται με το DNA, και ουσιαστικά το τροποποιεί επεμβαίνοντας σε όλους τους τομείς της γενετικής.

Όπως οι hacker "χακάρουν" τους υπολογιστές, έτσι και οι biohackers "χακάρουν" οτιδήποτε βιολογικό, και εν προκειμένω το σώμα και τον εγκέφαλο μας. Χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν οι ψευδο-hacker που συναντάμε στην τεχνολογία.

Καθώς το biohacking είναι περισσότερο ένας είδος κουλτούρας, υπάρχουν υπό-ομάδες, οι οποίες έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, στόχους και ιδεολογίες.

Wetware hackers - Οι Βιολόγοι

Ξεχωρίζουν δύο βασικές ομάδες, οι λεγόμενοι "Hackers wetware" που ασχολούνται με πρακτικές που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο, και οι "transhumanists" που υιοθετούν το biohacking για να ενισχύσουν σημαντικά την ανθρώπινη διάνοια και τη φυσιολογία μας.

Οι Wetware hackers είναι χομπίστες βιολόγοι, που αρέσκονται σε απλό εργαστηριακό εξοπλισμό, εφαρμόζοντας οικονομικές λύσεις που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο αντίληψης έξω από τα όρια του φυσιολογικού.

Transhumanists - Οι μετανθρωπιστές

Η δεύτερη ομάδα που είναι γνωστή και ως οι μετανθρωπιστές, ή οι "επιστήμονες", έχουν ως μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση και το overclocking του σώματος μας, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ανθρώπινης φυλής.

Οι μετανθρωπιστές αποσκοπούν στη ανάμειξη ανθρώπου και μηχανής, θεωρώντας ότι το Biohacking θα μας βοηθήσει στο μέλλον να εξαλείψουμε τη γήρανση, και θα εμποδίσει τις ασθένειες να είναι οι βασικές αιτίες του θανάτου.

Η γενικότερη φιλοσοφία των μετανθρωπιστών έγκειται στην αυτοβελτίωση μας, αλλά και στη υπέρβαση των βιολογικών μας ορίων, καθώς θεωρούν ότι μόνο έτσι θα είμαστε και σε θέση να ανταγωνιστούμε στο μέλλον την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα πρώτα μικροτσίπ στο σώμα

Μέχρι σήμερα, μερικά από τα πιο δημοφιλή εμφυτεύματα για biohackers συμπεριλαμβάνουν NFC chips και Biomagnets, και τα δύο γενικά εγκαθίστανται μέσω μιας σύριγγας ή μιας μικρής τομής.

Μάλιστα υπάρχει εντυπωσιακή πρόοδος από την ευρωπαϊκή κοινότητα του Biohacking. Πάνω από τρεις χιλιάδες Σουηδοί έχουν ήδη εμφυτεύσει τσιπ NFC στο σώμα τους, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη.

Όπως αναφέρεται, στη Σουηδία οι πολίτες έχουν μεγάλη έφεση και πίστη στα θετικά της τεχνολογίας, και σε αυτό έχει βοηθήσει τα μέγιστα το σουηδικό κράτος που έχει κάνει πολύ σοβαρές επενδύσεις σε τεχνολογική υποδομή.

Η 6η αίσθηση

Στις ΗΠΑ δεν είναι λίγες οι startup εταιρείες που εφαρμόζουν το Biohacking με σκοπό να το κάνουν προσιτό στη καθημερινή ζωή των Αμερικάνων.

Μια από αυτές είναι η Cyborg Nest, που σχεδιάζει τεχνητές αισθήσεις, με εμφύτευση συσκευής που συνδέεται στο στήθος.

Η NeuroSky’s MindWave, είναι μία συσκευή ανάγνωσης μέσω εγκεφαλικών κυμάτων για το Android και το iOS. Μοιάζει με Bluetooth ακουστικό, όπου μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια χωρίς να απαιτείται η παραμικρή κίνηση του χεριού μας.

Έξυπνο δέρμα

Η εταιρεία Grindhouse Wetware στις ΗΠΑ, που εφαρμόζει την εμφυτεύσιμη τεχνολογία του Biohacking, εστιάζει περισσότερο στην καλαισθησία, προσφέροντας φώτα LED σε σχήμα αστεριού κάτω από το δέρμα.

Άλλη μια ομάδα, που ωστόσο δεν είναι χομπίστες βιολόγοι, ούτε startup εταιρεία, αλλά επιστήμονες μηχανικοί, έχει αναπτύξει τα πρώτα υποδόρια ολοκληρωμένα κυκλώματα στον κόσμο.

Η τοποθέτηση τους στο δέρμα θα μοιάζει με ένα τατουάζ, που θα προσφέρει πολλές δυνατότητες - ιδίως ιατρικές.

Τέτοιου είδους "έξυπνο δέρμα" θα μπορεί να παρακολουθεί τις ζωτικές λειτουργίες μας, να ελέγχει τη μουσική μας, να παρακολουθεί την άσκηση, εν είδει fitness tracker, και ακόμη και να μας επιτρέπει να ελέγχουμε τη θερμοκρασία και τον φωτισμό στο σπίτι.

Οι κίνδυνοι του Biohacking

Όπως και με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες, το Biohacking ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας.

Αφενός δεν είναι μια ολοκληρωμένη τεχνολογία που ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει, και αφετέρου βρίσκεται εκτός των ορίων του φυσιολογικού.

Ενώ οι τολμηροί που θα το υιοθετήσουν θα είναι βιολογικά ασφαλείς, ωστόσο, αν πρόκειται για εμφύτευση τσιπ στο σώμα, ή μαγνήτες και υποδόριο κύκλωμα, τα δεδομένα που θα παράγονται μπορούν να φανερώσουν πολλά από την καθημερινότητα τους.

Επιπλέον τα εμφυτεύματα μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές από λοιμώξεις, καθώς αυτή η τεχνική του biohacking έχει αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσει, έως ότου γίνει απόλυτα ασφαλής.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την βιο-τρομοκρατία. Με το biohacking υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν τα γονίδια εκ του μηδενός, και τα θανατηφόρα παθογόνα γονιδιώματα, που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των παθολογικών αιτιών του θανάτου, θα είναι στόχος για κακόβουλες ενέργειες.

Επιπλέον παρά τις αισιόδοξες προοπτικές και τα αποτελέσματά τους, το biohacking παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο.

Αν και η έρευνα και τα αποτελέσματα που παράγονται από τους biohackers έχουν θετικό πρόσημο, ωστόσο, παραβιάζονται αρκετοί ηθικοί κώδικες.

Η εποχή των Cyborg έφθασε?

Η σχέση μας με την τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, και τα επιτεύγματα της δημιουργούν νέα δεδομένα που στο παρελθόν μας ήταν αδιανόητα.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι καθημερινές μας δραστηριότητες όπως το κλείδωμα θυρών, οι αγορές στο σούπερ μάρκετ, οι πιστωτικές κάρτες και η χρήση smartphone, αντικαθίστανται από ένα μόνο τσιπ - τατουάζ που είναι ενσωματωμένο στο δέρμα μας.

Η εποχή των cyborg φαίνεται να έχει έρθει, και όλοι μας φανταζόμαστε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Αν θέλετε να μοιραστείτε την γνώμη σας για το biohacking, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version