LifeSteps.gr

Inalan: Φως στο πυκνό σκοτάδι του εγχωρίου Ίντερνετ (2022)

Inalan

Ένα θέμα που καίει παρά πολύ το καταναλωτικό κοινό είναι το ζήτημα παροχής Ίντερνετ, ειδικά στην εποχή μας που κυριαρχεί η τηλέ-εργασία εξαιτίας του καταραμένου COVID-19. Θεώρησα λοιπόν σκόπιμο να αναφερθώ στην σύνδεση της Inalan που χρησιμοποιούμε εμείς για να κάνουμε τη δουλειά μας στο lifesteps. gr, δίχως να μπλέξουμε με πολλά τεχνικά ζητήματα και να χάσουμε την ουσία.

Τω καιρώ εκείνο, το ίντερνετ σερνότανε σαν φίδι

Έφτασε η ώρα για ένα ειλικρινές review σχετικά με την πάροχο Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων που έχω επιλέξει την τελευταία διετία, την προσφιλή μου πλέον Inalan. Εγώ και ο αδερφός μου είμαστε από τους πρωτοπόρους στον τομέα του Ίντερνετ εν Ελλάδι διότι ασχολούμαστε από τα γεννοφάσκια μας με την τεχνολογία και φροντίζαμε πάντοτε, όσο το επέτρεπε το βαλάντιο μας φυσικά, να έχουμε τις καλύτερες συσκευές και την γρηγορότερη σύνδεση για την εποχή.

Ξεκινήσαμε από γραμμή PSTN την δεκαετία του 1990, κατεβάζοντας MP3 και emulators της Capcom, με την μαγική ταχύτητα των τριών-τεσσάρων kilobytes το δευτερόλεπτο. Λίγο αργότερα μεταπηδήσαμε στην, αρκετά ακριβή για τα δεδομένα της εποχής, ISDN, καταφέρνοντας να κατεβάζουμε πλέον γρηγορότερα κάποια megabytes, να μην μας παίρνει όλη την ήμερα δηλαδή το downloading.

Μόλις το ADSL ξεμύτισε στην χωρά μας, τσουπ βάλαμε αμέσως μια μικρή σύνδεση σε μια από τις λιγότερο γνωστές παρόxους του χώρου. Μείναμε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα και μεταπηδήσαμε στο VDSL, στην ίδια ακριβώς εταιρεία, με το που ανακαλύψαμε μια οικονομική προσφορά. Όλα έβαιναν καλώς και το downloading πήγαινε σύννεφο, όμως δεν ήμασταν ικανοποιημένοι από την ταχύτητα του upload, γιατί θέλαμε να μοιραζόμαστε τα αρχεία μας με διαδικτυακούς φίλους και να μην είμαστε leechers, firewallers και άλλα απαξιωτικά πράγματα εις την ιντερνετικη αργκό.

Μετά από αρκετούς μήνες στο πρωτόκολλο VDSL και δίχως να σκεφτόμαστε αλλαγή του έως ότου παρουσιάζονταν επιτελούς οι περίφημες οπτικές ίνες για τις οποίες διαβάζαμε και οι οποίες υπόσχονταν ταχύτατο upload και download, η πάροχος μας άρχισε σιγά σιγά να φουσκώνει τους λογαριασμούς σαν να πρόκειται για μπαλόνι που κάποιος το δουλεύει με φυσερό.

Ζητώντας εξηγήσεις από την εν λόγω πάροχο, οι υπάλληλοι μας είπαν ότι οι γραμμές VDSL στις οποίες... αναπαυόμασταν καταργήθηκαν γι' αυτό η υπηρεσία είχε αναδρομολογηθεἰ αλλού και... κολοκύθια τούμπανα. Φυσικά, προτιμήσαμε να επιστρέψουμε στην απλή ADSL των (έως) 24 Mbps από το να μας γδέρνει η πάροχος, το πράξαμε και συνεχίσαμε την πορεία μας, με μικρότερη ταχύτητα αλλά πιο γεμάτες τσέπες.

Όλα έβαιναν καλώς έως ότου, απροειδοποίητα μια ωραία πρωία, μπαίνουμε στο ίντερνετ να κατεβάσουμε ένα αρχείο και, αντί για 12-13 Mbps (η πραγματική ταχύτητα της γραμμής και όχι η υποσχόμενη), διαπιστώσαμε ότι η γραμμή απέδιδε πλέον 4-5 Mbps! Πήραμε την εξυπηρέτηση πελατών, μας παρέπεμψαν στο τεχνικό τμήμα, μας έδωσαν οδηγίες για κάποιες ρυθμίσεις, τις εφαρμόσαμε, τίποτα.

Ξανά τα ίδια και ξανά και ξανά, τέσσερεις φόρες το ίδιο παραμύθι και κανένας δεν ήξερε γιατί η γραμμή ισοπεδώθηκε. Βρίζοντας διαόλους και τριβόλους, αποφασίσαμε να φύγουμε από την ανίκανη πάροχο και να πάμε σε μια άλλη. Ένας κάλος μου φίλος είχε ήδη δοκιμάσει τις υπηρεσίες της Inalan και μου είπε τα καλύτερα λογία. Το σημαντικότερο ήταν ότι μου έδειξε έμπρακτα ότι η εταιρεία προσφέρει τις ταχύτητες που υπόσχεται.

Επιτέλους, λύτρωση

Ο αρχικός δισταγμός εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών από την προηγούμενη πάροχο (οποίος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι ως γνωστόν) έδωσε την θέση του στην απροσδόκητη χαρά όταν λάβαμε τον εξοπλισμό της Inalan, συνδεθήκαμε στο δίκτυο και είδαμε στον διαδικτυακό μετρητή ταχύτητας τις εξωπραγματικές τιμές των 200 Mbps upload - 200 Mbps download. Από εκείνη την στιγμή μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Inalan.

Ας εξετάσουμε τώρα όλες τις λεπτομέρειες. Το μέγεθος της εταιρείας (μικρή σε σχέση με τις ανταγωνίστριες παρόxους) δημιουργεί μικρά αλλά εύκολα επιλύσιμα προβλήματα. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει άλλος πελάτης της εταιρίας στην πολυκατοικία σας, θα πρέπει ο τεχνικός να κάνει ένα σωρό ταρζανιές για να περάσει το καλώδιο της οπτικής ίνας στο διαμέρισμα σας, να ανεβεί σε σκάλες, να το κρεμάσει από την ταράτσα κ. τ. λ. Η διαδικασία μπορεί να σας φάει δυο-τρεις ώρες αλλά αξίζει με το παραπάνω τις υπηρεσίες που θα απολαύσετε στην συνεχεία.

Ένα δεύτερο πρόβλημα του μεγέθους της εταιρείας είναι ότι διαθέτει ολιγάριθμο τεχνικό προσωπικό συνεπώς, σε περίπτωση βλάβης, θα υποστείτε την βάσανο μιας μικρής αναμονής. Σε εμάς, την πρώτη φορά δεν είχε συνδεθεί καλά το καλώδιο στο κουτί της Inalan με αποτέλεσμα να χαλαρώσει και να κοπεί η γραμμή μετά από μερικούς μήνες.

Τηλεφωνήσαμε στην εταιρεία και η ανταπόκριση ήταν άμεση, μετά από κάποιες ώρες ήρθε ο τεχνικός, έφτιαξε τα πάντα δωρεάν και τον ευχαριστήσαμε για όλα. Ένα ακόμα πρόβλημα της Inalan, το οποίο διορθώνεται μέρα με την μέρα, είναι ότι δεν καλύπτει όλη την Ελλάδα, ούτε καν όλη την Αττική. Ευχόμαστε αυτό να συμβεί πολύ σύντομα ώστε να απαλλαγούν παρά πολλοί χρήστες από συνδέσεις που "σέρνονται" και εξυπηρέτηση πελατών που δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Το τελευταίο πρόβλημα που δημιουργεί το μέγεθος της Inalan είναι η βραδύτητα στην τοποθέτηση της γραμμής. Μετά την αίτηση μας, περιμέναμε ένα μηνά έως ότου έρθει ο τεχνικός για να την εγκαταστήσει και έχουμε παραδείγματα φίλων που περίμεναν και δίμηνο. Προτείνουμε να εκδηλώσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε την πρόθεση σας για να αποκτήσετε τα πακέτα της και κατόπιν, αρχίστε να τραγουδάτε Μάριο Τόκα (Κι όλο εγώ περίμενα να σ’ έφερνε ένα πλοίο, κι όλο εγώ περίμενα αγάπη μου στο κρύο) έως ότου σας επισκεφθεί ο τεχνικός της Inalan. Η χαρά που θα νοιώσετε βλέποντας την νέα ταχύτητα της σύνδεσης θα σας κάνει να ξεχάσετε την αναμονή.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, είχαμε το πρώτο και πραγματικά σοβαρό πρόβλημα με την Inalan. Στην διάρκεια της εργασίας μας, η παροχή Ίντερνετ κόπηκε απότομα δίχως προειδοποίηση και δεν μπορούσαμε πλέον να δουλέψουμε. Πήραμε ευθύς τηλέφωνο στην εταιρεία και πληροφορηθήκαμε ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και έστειλαν συνεργείο για να το λύσει.

Βγαίνοντας για ψώνια διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα δημιούργησαν οι εργασίες άλλης παρόxου εταιρείας που είχε σκίσει τα πεζοδρομία και έβαζε τις δικιές της καλωδιώσεις, κόβοντας προφανώς την δική μας. Όταν η ώρα άρχισε να πλησιάζει βράδυ, ανησυχήσαμε πιστεύοντας ότι η βλάβη δεν επρόκειτο να αποκατασταθεί έως το πρωί, γεγονός που σήμαινε σημαντική απώλεια εργάσιμων ωρών και εισοδήματος. Η Inalan μας εξέπληξε τελικά ευχάριστα, φτιάχνοντας την σύνδεση μετά από 8 ώρες αποσύνδεσης, μέσα στην ίδια μέρα.

Αν το δίκτυο της Inalan καλύπτει την περιοχή σας, προτείνουμε να το τιμήσετε το συντομότερο και μάλιστα, να επιλέξετε την X2 Contract προσφορά, πληρώνοντας 28€ και αποκτώντας 200 Mbps upload - 200 Mbps download. Η σχέση τιμής απόδοσης του πακέτου είναι ότι καλύτερο υπάρχει προς το παρόν στην εγχώρια αγορά και, όσοι από εμάς μετακινούμε μεγάλα αρχεία στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς λογούς, αξίζουμε την γρηγορότερη δυνατή σύνδεση.

Ογκοχρεωση; Χμ!

Εδώ θα αναφέρουμε και ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους κατόχους web servers, τηλεοπτικών σταθμών και, γενικότερα, όσους επαγγελματίες ανεβάζουν και κατεβάζουν πολλά terrabytes εντός του κάθε μηνά. Τα πακέτα της Inalan έχουν ογκοχρεωση η οποία αγγίζει τα 7 terrabytes στο download και αλλά τόσα στο upload.

Το νούμερο είναι υπεραρκετό για τους home users όσα πράγματα και αν κατεβάσουμε η ανεβάσουμε στο διαδίκτυο, ακόμα και αν το μοιραστούμε με όλα τα άτομα που διαμένουν στο νοικοκυριό μας. Για τον επαγγελματία όμως που κάνει backup σε cloud, διαχειρίζεται τεράστια αρχεία εικόνας και ήχου, ανεβάζει επιστημονικές μελέτες και διακινεί πολλά terrabytes λόγω δουλειάς, ο λογαριασμός των 28€ είναι πιθανό να φθάσει και τα 280€ και να μην ξέρει από που του ήρθε.

Στην ελληνική αγορά, η εναλλακτική λύση, αν η ογκοχρεωση είναι deal breaker για εσάς, μπορείτε να αποκτήσετε συμμετρικές γραμμές (μισθωμένες), με αποκλειστική χωρητικότητα 1: 1, χωρίς όριο μεταφοράς δεδομένων, αλλά εκεί θα σκάσετε ποσά που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 500€ μηνιαίως. Λάβετε υπόψη σας επίσης και κάτι ακόμα, για το οποίο μας πληροφόρησε ο αγαπητός φίλος Ανδρέας, που μας επέστησε την προσοχή και στις παραπάνω λεπτομέρειες τις οποίες είχαμε λησμονήσει, επειδή είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες της Inalan.

Το public ip pool της εταιρείας λέγεται ότι δεν είναι τόσο καλό, ότι πολλοί server έχουν κάνει blacklist την ip τους και αναγκάζεσαι να νοικιάσεις ξένο server η ip για να μην έχεις θέμα. Δεν πρόκειται για εξακριβωμένες πληροφορίες αλλά για δηλώσεις χρηστών, τις οποίες αναφέρουμε για να έχετε το νου σας όσοι ενδιαφέρεστε, σε εμάς δεν έχει τύχει κάτι τέτοιο.

Ένα επιπλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των οπτικών ινών της Inalan είναι το πολύ χαμηλό ping. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι μπορείτε να συνδεθείτε σε servers ανά τον κόσμο για να παίξετε τα αγαπημένα σας video games σε multiplayer mode, χωρίς να έχετε τον βραχνά του lag, την καθυστέρηση που θα σας στοιχίσει την ήττα. Αν υπάρξει πρόβλημα με τον server του παιχνιδιού, τουλάχιστον γνωρίζετε ότι δεν φταίει η σύνδεσή σας και ότι οι πάντες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, γεγονός πολύ σημαντικό για τους λάτρεις των MMOs, πολλώ δε μάλλον για τους οπαδούς των eSports.

Εγώ δεν παίζω Lan, γουστάρω όμως Inalan

Για να καταλάβετε πόσο ικανοποιημένοι είμαστε να σας πούμε ότι καταργήσαμε την σταθερή γραμμή της προηγούμενης παρόxου με το σερνάμενο Ίντερνετ και μπήκαμε στην Modulus με την οποία συνεργάζεται η Inalan, σε ένα πακέτο που προσφέρει 700 λεπτά προς όλους με μόλις 8€. Το μόνο θέμα με αυτό το πακέτο είναι ότι, επειδή είναι Voip, το σταθερό απενεργοποιείται όταν κλείσετε το modem σας. Ελπίζουμε να αποκομίσατε χρήσιμες πληροφορίες από το παρόν άρθρο και να σας βοηθήσει στην επιλογή παρόxου και διαδικτυακών υπηρεσιών που είναι τόσο σημαντική στις μέρες μας. Μοιραστείτε μαζί μας αντίστοιχες εμπειρίες από ιντερνετικες συνδέσεις και παρόxους στα σχόλια του άρθρου.​

Update: Μετά από 24 μήνες απόλαυσης των υπηρεσιών της Inalan εξακολουθώ να είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την χρήση της. Τα μόνα προβλήματα που προέκυψαν σε όλο αυτό το διάστημα είναι μερικές αποσυνδέσεις και μια μόνο φορά που έπεσε το δίκτυο και επανασυνδέθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Exit mobile version