LifeSteps.gr

Εργασία: Μέθοδοι για να ανακαλύψετε την ιδανική δουλειά (2022)

Εργασία

Εάν εργάζεστε μόνο για να πληρώσετε λογαριασμούς, μήπως η μοναδική χαρά από την εργασία σας είναι τα προγραμματισμένα ρεπό; Τι θα γινόταν όμως αν αντ' αυτού βρίσκατε χαρά στη δουλειά σας;

Αναζητείται ικανοποιητική εργασία, ο ευρών αμειφθήσεται

Μπορεί να είστε διστακτικοί σχετικά με την αλλαγή δουλειάς ή να μην γνωρίζετε πώς να βρείτε ικανοποιητική εργασία. Ίσως χρειαστεί ακόμη και να επιστρέψετε στα θρανία για να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας.

Αλλά για να βρείτε μια δουλειά για την οποία είστε παθιασμένοι, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια. Μερικές φορές, το να αντιμετωπίσεις την αβεβαιότητα και να δοκιμάσεις κάτι νέο είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεις μια δουλειά που αγαπάς. Έχετε αναρωτηθεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους; Σύμφωνα με περσινή έρευνα, μόνο το 48% περίπου των ενηλίκων που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους. Εν τω μεταξύ, το 39% είναι «κάπως ικανοποιημένο», το 9% είναι «κάπως δυσαρεστημένο» και το 5% είναι «εντελώς δυσαρεστημένο». Δεν χρειάζεται να είστε στην τελευταία ομάδα για να κάνετε μια αλλαγή.

Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους για πολλούς λόγους, όπως η κακή σχέση με τον εργοδότη τους, λίγες ευκαιρίες ανέλιξης, θέματα εμπιστοσύνης, αλλαγή καριέρας, λόγοι υγείας, διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η κουλτούρα του χώρου εργασίας, ο χαμηλός μισθός.

Πότε ξέρετε ότι είναι ώρα να αφήσετε μια δουλειά;

Εάν εργάζεστε με πλήρες ωράριο, ξοδεύετε μεγάλο μέρος των ωρών της ημέρας σας στη δουλειά. Εάν η δουλειά σας δεν είναι κατάλληλη, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία σας. Υπάρχουν μερικά κοινά σημάδια που δείχνουν ότι είναι καιρός να αφήσετε τη δουλειά σας. Αν επηρεάζει τη σωματική ή την ψυχική σας υγεία. Αν οι ευκαιρίες ανάπτυξης δεν ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες σας. Αν δεν σας αρέσει η κουλτούρα του χώρου εργασίας. Αν η δουλειά σας έρχεται σε αντίθεση με την ηθική σας. Αν είστε σπάνια ευχαριστημένοι στη δουλειά. Τέλος, αν οι προσπάθειές σας να βελτιώσετε την κατάσταση δεν απέδωσαν.

Μπορεί μια ακατάλληλη δουλειά να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία;

Δεν είναι μόνο στη φαντασία σας, η εργασιακή διαμάχη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Μπορεί να οδηγήσει σε: πονοκεφάλους, αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου, στομαχικά προβλήματα, υψηλή πίεση του αίματος, άγχος και κατάθλιψη.

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν: ανεπαρκείς πολιτικές ασφάλειας ή υγείας, κακές πρακτικές διαχείρισης, έλλειψη επικοινωνίας, έλλειψη ελέγχου ή συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, ανεπαρκής υποστήριξη των εργαζομένων, άκαμπτο πρόγραμμα, έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις προσδοκίες ή τους στόχους της εργασίας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας από την εργασία, είναι καιρός να σκεφτείτε να βρείτε μια νέα δουλειά.

Συμβουλές για να βρείτε την εργασία που αγαπάτε

Η εύρεση μιας καριέρας που αγαπάτε ξεκινά με κάποιο προβληματισμό. Πριν αναζητήσετε κάτι νέο, προσπαθήστε πρώτα να προσδιορίσετε τι θέλετε. Επιλέξτε έναν τρόπο ζωής. Θα μπορούσατε να ταιριάξετε το βιογραφικό σας με ευκαιρίες εργασίας, αλλά αυτό μπορεί να μην φέρει την αλλαγή που αναζητάτε. Αντίθετα, θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον τρόπο ζωής που θέλετε και να συνεχίσετε από εκεί. Οι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν εάν θέλετε μια καριέρα πλήρους απασχόλησης ή ένα δευτερεύον εισόδημα μερικής απασχόλησης. Θα προτιμούσατε να εργαστείτε για κάποιον άλλο ή είστε εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας;

Πολλαπλές εργασιακές ιδιότητες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής σας, όπως: τοποθεσία της εργασίας, ευελιξία του προγραμματισμού της, εργασιακό περιβάλλον, κουλτούρα στο χώρο εργασίας, ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, εργασιακή κατάσταση, εισόδημα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε έχοντας κατά νου το σενάριο των ονείρων σας ή τον τρόπο ζωής που θα προτιμούσατε. Η διερεύνηση των ευκαιριών που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σας και η σύγκριση των απαιτούμενων δεξιοτήτων με τους δικούς σας θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποια επανεκπαίδευση ή αναβάθμιση δεξιοτήτων μπορεί να χρειαστείτε.

Αξιολογήστε τον εαυτό σας

Μια δουλειά που αγαπάτε σας γεμίζει ενέργεια, δεν σας κουράζει. Ευθύνες όπως η πληρωμή λογαριασμών και η φροντίδα της οικογένειας είναι απαραίτητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά που σας αρέσει. Η εργασία που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας είναι συμβατή με την ιδιοσυγκρασία σας και παρέχει χρήση και ανάπτυξη των ικανοτήτων σας προσφέρει τεράστια ικανοποίηση. Αυτό που είναι ικανοποιητικό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι για ένα άλλο. Βοηθά να αξιολογήσετε τον εαυτό σας και να εξετάσετε τις προτιμήσεις σας.

Ποιο από τα παρακάτω θα προτιμούσατε;
ηγετικό ή υποστηρικτικό ρόλο
διοίκηση ή πρώτη γραμμή
ομαδική εργασία ή σόλο
δημιουργία ή συντήρηση
ευκαιρίες ανάπτυξης ή σταθερότητα
συνέπεια ή ευελιξία

Αυτοί οι παράγοντες είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να εγκαθίστανται σε έναν ρόλο και να  ριζώνουν εκεί, αλλά μπορεί να είστε ανήσυχοι και να θέλετε νέες εμπειρίες. Εάν ενδιαφέρεστε για έναν υποστηρικτικό ρόλο με στόχο μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μπορεί να μην εκτιμάτε ότι σας πιέζουν για έναν ηγετικό ρόλο.

Συνδυάστε τις ανάγκες, τα ταλέντα και τις προτιμήσεις σας

Εάν ανήκετε στο 99% των ανθρώπων, χρειάζεστε ένα εισόδημα. Μερικοί άνθρωποι το θέτουν αυτό σαν πρώτη προτεραιότητα και επιλέγουν θέσεις εργασίας με βάση το πόσα μπορούν να κερδίσουν. Μερικές φορές αυτό λειτουργεί, και μερικές φορές αυτό οδηγεί σε εξάντληση. Μια δουλειά που πιθανότατα θα θέλετε να διατηρήσετε περιλαμβάνει τρεις κρίσιμους παράγοντες: Ο χρόνος σας ξοδεύεται με τρόπους που απολαμβάνετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ταλέντα και τις δεξιότητές σας. Κερδίζετε το εισόδημα που χρειάζεστε.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένας υψηλός και ίσως άπιαστος στόχος, αλλά η ισορροπία είναι πιο σημαντική από την τελειότητα. Για παράδειγμα, αν κερδίζετε λιγότερα αλλά απολαμβάνετε τον χρόνο σας στη δουλειά, μπορεί να ξοδέψετε λιγότερα ευρώ για ψυχαγωγία για να ξεφύγετε από μια δουλειά που δεν σας αρέσει. Πείτε μας την γνώμη σας για το φλέγον ζήτημα της δουλειάς στα σχολια της δημοσίευσης.

Exit mobile version