LifeSteps.gr

Diplomacy Is Not an Option review

Diplomacy

Στον πραγματικό κόσμο, η διπλωματία πρέπει να είναι η μοναδική επιλογή ώστε η επαπειλούμενη σύρραξη να αποφευχθεί και αμέτρητες ανθρώπινες ζωές να διασωθούν. Στον κόσμο των video games και ειδικά στο είδος των Strategy, η διπλωματία είναι συνήθως μια αδιάφορη διαδικασία την οποία θεωρούμε σαν τροχοπέδη που καθυστερεί την προσδοκώμενη απόλαυση, το πολεμικό μακελειό. To Diplomacy Is Not an Option είναι η παρθενική εμφάνιση του ρωσικού στούντιο ανάπτυξης Door 407, το οποίο αποτελείται από φανατικούς strategαδες με χιλιάδες ώρες παιξίματος πασίγνωστων τίτλων όπως τα Warcraft, Heroes of Might and Magic, Stronghold, Age of Empires και Civilization στο ενεργητικό τους.

Diplomacy (Διπλωματία); Τι είναι αυτό, πρώτη φορά το ακούω

Οι ταλαντούχοι προγραμματιστές του στούντιο, κάθισαν κάτω, συζήτησαν τι δεν τους άρεσε και τι θα μπορούσε να αλλάξει στα αγαπημένα τους βιντεοπαιχνίδια και εφάρμοσαν τις ιδέες τους στο Diplomacy Is Not an Option, ένα παιχνίδι τόσο εθιστικό όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε, αν δεν ασχοληθείτε μαζί του. Πρόκειται για ένα RTS (Real Time Strategy) με Tower Defense στοιχεία και άφθονο resource management, την προσφιλή μας δηλαδή διαχείριση πόρων. Το πρώτο πράγμα που θα αγαπήσετε στο παιχνίδι είναι το χιούμορ του.

Ο πρωταγωνιστής της περιπέτειας είναι ένας ευγενής εξουθενωμένος από τα βάρη που προϋποθέτει ο ρόλος του. Οι πάντες γύρω του ζητούν λεφτά, λεφτά, λεφτά και ο ταλαίπωρος λόρδος έχει σαν μοναδική του ανακούφιση το πιοτό και το να βλέπει πουλιά να πετούν στον ορίζοντα από ένα μικρό παράθυρο στο δωμάτιο του κάστρου του. Αν δεν γελάσατε ήδη με την κακομοιριά του ευγενή σας στο εισαγωγικό cinematic, σε εκείνο της δεύτερης αποστολής θα πέσετε στο πάτωμα από τα γέλια. Εκεί, οι βασιλικοί φοροεισπράκτορες πάνε να απαιτήσουν φόρους από τους φουκαράδες χωρικούς οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας, εξαιτίας της ασωτίας του βασιλιά. Οι φοροεισπράκτορες φωνάζουν Taxes δηλαδή δώστε φόρους. Οι χωρικοί κοιτούν ο ένας τον άλλο και μουρμουρίζουν μεταξύ τους, πιθανότατα βρισιές. Οι φοροεισπράκτορες συνεχίζουν το τροπάριο τους με πιο επιτακτικό τρόπο. Αυτό εξαγριώνει τους χωρικούς οι οποίοι τους περιποιούνται όπως τους αξίζει.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, οι περισσότεροι θα ταυτιστείτε με τους χωρικούς και θα αναρωτηθείτε ποιος ο λόγος να προστατέψετε το τομάρι του ευγενή σας και του κάκιστου βασιλιά. Θα σας δώσω εγώ ένα λόγο ο οποίος ονομάζεται replayability. Το παιχνίδι έχει προβλέψει ότι πολλοί θα συνταχθούν με το δίκαιο των χωρικών όποτε σας επιτρέπει από την δεύτερη κιόλας αποστολή (η πρώτη είναι ουσιαστικά εκπαιδευτική, το tutorial), να επιλέξετε παράταξη. Η επιλογή θα αλλάξει εντελώς την μορφή των απόστολων και τις απολαβές από αυτές συνεπώς, έχετε αμέσως ένα κίνητρο να αρχίσετε το παιχνίδι ξανά, αφού το τερματίσετε, επιλέγοντας να συνταχθείτε με τους χωρικούς.

Διαχείριση βασιλείου

Πάμε στην ουσία τώρα. Το Diplomacy Is Not an Option είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι, ακόμα και στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας, αν δεν εκτελέσετε σωστά τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα (η διάρκεια μιας αποστολής χωρίζεται σε μέρες), ένα μπουλούκι χωρικών σκάει μύτη από συγκεκριμένο σημείο του χάρτη και έρχεται να λεηλατήσει το κάστρο και τα σπίτια σας, να καταστρέψει τα ορυχεία, τα λατομεία, να σκοτώσει τους πάντες και να σταματήσει την παράγωγη σας. Για να φρενάρετε το μένος των εχθρών χρειάζεστε στρατό και ο στρατός χρειάζεται συγκεκριμένους πόρους για να εκπαιδευτεί.

Η διαχείριση πόρων λοιπόν είναι η πρώτη σας ασχολία και η πρώτη απόλαυση που δοκιμάζετε. Η εσωτερική ανάγκη όλων μας για πολλαπλασιασμό, για αφθονία αγαθών, ικανοποιείται φτιάχνοντας ένα σωρό κτίρια που αυξάνουν ολοένα και γρηγορότερα τον αριθμό των υποτακτικών σας και των πρώτων υλών οι οποίες αρχίζουν να συσσωρεύονται. Θα εκτιμήσετε αφάνταστα το ότι το gameplay βασίζεται σε όλους τους νομούς που διέπουν την πραγματικότητα, με αρκετές μαγικές πινελιές για γαρνίρισμα.

Οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι και τα άτομα που εργάζονται για να τους μαζέψουν πρέπει να προστατεύονται. Μόλις φτιάξετε φάρμες θα αποκτήσετε άφθονο φαΐ αλλά και αυτές είναι έρμαια της οργής των εχθρών αν δεν προστατευτούν. Οι υπήκοοι σας αρρωσταίνουν και χρήζουν περίθαλψης, τα πτώματα που αφήνει πίσω του ο πόλεμος είναι εστίες μόλυνσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν, θάβοντας τα. Οι φυσικοί νόμοι επιβάλλουν την τοποθέτηση των τοξοτών σας σε υψωμένα σημεία, σε μέρη που δεν έχουν εμπόδια μπροστά τους ώστε να μην αναγκάζονται να σημαδεύουν τα... σύννεφα όταν ρίχνουν τα βέλη τους. Αν κάνετε το λάθος να τοποθετήσετε σπίτια και κτίρια σε μέρη που δεν αφήνουν πρόσβαση στους χτίστες η στους εργάτες σας, δεν πρόκειται να τα αναβαθμίσετε ποτέ, ούτε και να τα χρησιμοποιήσετε για αποθήκευση αγαθών.

Τα πάντα απαιτούν στρατηγική σκέψη λοιπόν, στρατηγική τοποθέτηση κτιρίων, στρατηγική τοποθέτηση μονάδων και φυσικά, στρατηγική τοποθέτηση οχυρώσεων. Ο οικισμός σας είναι εκτεθειμένος στις εχθρικές επιθέσεις από όλα τα μήκη και τα πλάτη του ορίζοντα. Ξεμυτίζοντας λίγο από την βάση σας και διαλύοντας το fog of war που την καλύπτει, διαπιστώνετε ότι όλος ο τόπος είναι γεμάτος καταυλισμούς χωρικών οι οποίοι σας επιτίθενται αυθαίρετα, ανά πάσα στιγμή, ξέχωρα από τα προγραμματισμένα κύματα. Η εκκαθάριση του χάρτη είναι απίστευτα συναρπαστική και επιβεβλημένη, αφενός για να απαλλαγείτε από τις απειλές και αφετέρου, για να μαζέψετε ένα σωρό πρώτες ύλες που βρίσκονται στα εχθρικά στρατόπεδα.

Κοπιάστε πληβείοι, σας έχω diplomacy του... θανατά!

Η διαχείριση των πόρων είναι φανταστική, εθιστική και αποτελεί το πρώτο σκέλος του Diplomacy Is Not an Option, το δεύτερο, η ουσία του, είναι η μάχη. Χιλιάδες χωρικοί θα επιτεθούν στο κάστρο σας και τα περίχωρα του, εξαγριωμένες μάζες που δεν σταματούν με λόγια αλλά με έργα. Τα έργα είναι δυο, η χρήση στρατιωτικής βίας και η μαγεία. Μάλιστα φίλοι και φίλες, έχετε και μαγικά ξόρκια ασύλληπτης ισχύος για να συντρίψετε τα εχθρικά στίφη και τα εφέ που θα απολαύσετε δύσκολα περιγράφονται. Μετεωρίτες από τον ουρανό σκάνε πάνω σε μάζες εχθρών και τους τινάζουν στον αέρα, ακτίνες θανάτου θαρρείς από εξωγήινο μητρικό σκάφος, κόβουν σαν βούτυρο την εχθρική παράταξη, πετώντας τους εχθρούς δεξιά και αριστερά.

Προφανώς οι μαγικές δυνάμεις δίνουν έναν χαρακτήρα God Simulation στο παιχνίδι και σας κάνουν να βιώσετε για τα καλά την φαντασίωση της αχαλίνωτης δύναμης. Η ίδια φαντασίωση ενισχύεται και από τον τρόπο χειρισμού των στρατιωτικών σας δυνάμεων. Τοποθετείτε την μεγάλη ποικιλία μονάδων που διαθέτετε στις κατάλληλες θέσεις, στήνετε καταπέλτες και απολαμβάνετε στο έπακρο τα αποτελέσματα των επιθέσεων σας στις εχθρικές λεγεώνες. Οι καταπέλτες ανοίγουν τρύπες στα εχθρικά στίφη, οι τοξότες τα ραντίζουν με βροχή από βέλη, ξαπλώνοντας δεκάδες με κάθε τράβηγμα του τόξου, οι ιππότες σας πετσοκόβουν κορμιά στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η διαχείριση πόρων και η διαχείριση των στρατιωτικών συγκρούσεων είναι απολυτά ισορροπημένες μεταξύ τους και έχουν προσεχθεί μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.

Το "τεχνολογικό δέντρο"(technology tree) του βασιλείου σας είναι ευρύτατο, με αρκετά παρακλάδια για να ενεργοποιήσετε και εκεί πάλι απαιτούνται στρατηγικές αποφάσεις γιατί, αν δεν επιλέξετε τις σωστές τεχνολογίες την κατάλληλη στιγμή, είναι πολύ πιθανό να τα βρείτε μπαστούνια στο επόμενο εχθρικό κύμα. Το mini map είναι λειτουργικό, τα εικονίδια διαμέσω των οποίων χτίζετε την πόλη σας είναι επεξηγηματικά, κατηγοριοποιημένα και εύκολα προσβάσιμα. Το σύστημα χειρισμού λοιπόν είναι άνετο και, στην διαχείριση του κράτους σας, βοηθά τρομακτικά η χειραγώγηση του χρόνου. Είστε σε θέση, ανά πάσα στιγμή, να επιταχύνετε, να επιβραδύνετε η και να σταματήσετε εντελώς τον χρόνο. Με τον χρόνο παγωμένο, εσείς είστε σε θέση να δώσετε εντολές σε στρατεύματα να κινηθούν και να χτίσετε νέα κτίρια, ο παράγοντας άγχος λοιπόν που δημιουργεί η πίεση χρόνου, δεν υφίσταται.

Το mini map είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να βλέπετε από που θα έρθουν οι εχθρικές δυνάμεις και να υπολογίζετε πόσο από τον χάρτη έχετε καθαρίσει. Το μοναδικό πρόβλημα στο mini map, ακριβώς επειδή είναι mini, είναι το ότι δεν σας δείχνει πολύ καθαρά που βρίσκονται οι εχθροί που χτυπούν την βάση σας, αν είναι λιγοστοί. Προειδοποιήστε βεβαία ακουστικά για την επίθεση αλλά τα εικονίδια στο mini map είναι μικροσκοπικά και ψάχνεστε λιγάκι για να βρείτε την πηγή του προβλήματος.

Ένα άγνωστο αριστούργημα γίνεται γνωστό

Τα όσα είπαμε κατέστησαν σαφές νομίζω ότι το Diplomacy Is Not An Option είναι ένα υπέροχο Real Time Strategy με σοβαρή διάρκεια, ισορροπημένο gameplay, άψογο επίπεδο δυσκολίας και παρά πολύ δράση. αξίζει να το αποκτήσετε για 19 ευρώ από το Steam. Γράψτε μας την γνώμη σας για το παιχνίδι στα σχολια της δημοσίευσης.

Exit mobile version