LifeSteps.gr

AtomA: Skylight άλμπουμ

AtomA

Αν είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στα πέρατα του σύμπαντος, πολύ μακριά από τον πλανήτη γη τότε σας προτείνουμε να ακούσετε το συντομότερο το άλμπουμ των AtomA, Skylight. Μιλάμε για μια καταπληκτική δουλειά ενός σουηδικού γκρουπ που πρέπει να απολαύσετε όσοι αγαπάτε την metal μουσική.

Πριν τους AtomA, οι μουσικοί το είχαν ρίξει στον... ύπνο (Slumber)

Πριν δημιουργηθούν οι AtomA, υπήρχε το σουηδικό doom-metal συγκρότημα που λεγόταν Slumber. Το αριστουργηματικό τους άλμπουμ «Fallout» απέσπασε την αποδοχή των κριτικών, αλλά εγκλώβισε τα μέλη του σε ένα στυλ doom/death με το οποίο δεν ένιωθαν και πολύ άνετα. Ο τραγουδιστής Ehsan Kalantarpour ήθελε να απομακρυνθεί από την αυστηρή φόρμουλα αυτού του είδους και, αντί να επιχειρήσει να αλλάξει ριζικά την πορεία των Slumber, μαζί με τα μέλη του συγκροτήματος, Siavosh Bigonah στην κιθάρα και το μπάσο, τον Markus Hill στα ντραμς και τον Christian Älvestam στην κιθάρα και τα φωνητικά. αποφάσισε να ξεκινήσει ένα εντελώς νέο μουσικό σύνολο, τους AtomA. Δύο άλλα μέλη των Slumber, ο κιθαρίστας Jari Lindholm και ο ντράμερ Ted Larsson, αποφάσισαν και οι δύο να επικεντρωθούν σε άλλα μουσικά σύνολα επίσης.

Εκεί που οι Slumber βασίζονταν στα "ουρλιαχτά", οι AtomA επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εξερευνήσουν την αξιοσημείωτη ισχύ των φωνητικών τους. Εκεί που το «Fallout» ήταν ένας τέλειος συνδυασμός doom και death metal, το «Skylight» εξερευνά τους τεράστιους ατμοσφαιρικούς ακουστικούς κόσμους που μπορεί να δημιουργήσει η μυστηριώδης και, ενίοτε, εξωτική φωνή και οι επικές μελωδίες του Kalantarpour. Και είναι πράγματι ένα υπέροχο ταξίδι αυτό στο οποίο μεταφέρει ηχητικά το συγκρότημα στους θαυμαστές του.

Σαγηνεύοντας σας από την αρχή μέχρι το τέλος, αυτό το άλμπουμ σας οδηγεί σε ένα ζωντανό ταξίδι με μαγευτική ενορχήστρωση που υπογραμμίζει μια φωνή που φουσκώνει, βρυχάται και αντηχεί, στέλνοντάς σας μακριά στο χώρο και τον χρόνο. Είναι σαφές ότι οι AtomA αποφάσισαν να ακολουθήσουν νέα μονοπάτια, μακριά ​​από τα παραδοσιακά όρια του doom metal. Μερικές φορές οι εκπληκτικές συνθέσεις τους φαίνεται να ενσωματώνουν ακόμη και υπαινιγμούς Ambient ή Trance, άλλες φορές υπάρχει μια αναλαμπή του «Deeper Kind of Slumber» των Pink Floyd και των Tiamat, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί στο «Skylight». Αλλά ποτέ τίποτα δεν αποσπά την εμπειρία από τον δυναμικό και τόσο αυθεντικό ήχο που πηγάζει από αυτό το άλμπουμ.

Ταξίδι στο εξώτερο διάστημα

Με δέκα εξαιρετικά κομμάτια, το AtomA οδηγεί το κοινό του σε ένα αποκαλυπτικό ταξίδι προσεκτικά κατασκευασμένου λυκόφωτος, που τελικά τελειώνει με ελπίδα και φως. Καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ολόκληρο δικό του ηχητικό σύμπαν, μαγεύοντας με τις σαρωτικές μελωδίες και την ατμόσφαιρά του, που μοιάζει να θέλει να προσφέρει και απόδραση και καταφύγιο από την πεζή καθημερινότητα. Οι κιθάρες, τα πλήκτρα και οι φωνές αυξάνονται σε ένταση, μονομαχούν και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους σε πολλά από τα τραγούδια του άλμπουμ, δημιουργώντας ταυτόχρονα ορμή και έναν πραγματικό ανεμοστρόβιλο εξαιρετικά ισορροπημένων ήχων και διαθέσεων.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ακριβώς θα περιμέναμε από ένα ατμοσφαιρικό άλμπουμ τόσο καλό όσο αυτό. Υπάρχει μια αρχική άνοδος της έντασης μέχρι τα μισά του άλμπουμ, μετά την οποία οι απαλές μελωδίες και συνθέσεις δημιουργούν έναν πιο αρμονικό και χαλαρωτικό ήχο. Τα τελευταία κομμάτια του άλμπουμ, το "Saturn and I" και το "Cloud Nine" είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικά και ονειρικά σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά και άκρως δυναμικά εναρκτήρια κομμάτια όπως το "Hole in the Sky" και το "Skylight", το αποκορύφωμα αυτού του άλμπουμ με την σαρωτική και απειλητική φωνή του Kalantarpours. Αλλά το άλμπουμ δεν χάνει την ισχύ του ποτέ. Το τελευταίο κομμάτι «Cloud Nine», με τις υπέροχες μελωδίες του, καταλήγει στο σωστό επιστέγασμα συγχώνευσης των ντραμς, των φωνών και των συνθεσάιζερ, για να σας κάνει να οραματιστείτε ένα ευτυχισμένο τέλος μετά την Αποκάλυψη.

Ακούστε το χωρίς καθυστέρηση

Αν θελήσουμε να αξιολογήσουμε αυτό το άλμπουμ θα το αποκαλέσουμε αριστούργημα, τελεία. Ο γράφων πάντα πίστευε ότι, από την Σκανδιναβία, προέρχονται τα καλύτερα metal groups, για παράδειγμα οι Ensiferum, Insomnium, Turisas, Nightwish, Sabaton, Dark Tranquility, Amorphis και πολλοί άλλοι. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους φίλους της ποιοτικής metal μουσικής και περιμένουμε τα σχολια σας.

Exit mobile version