LifeSteps.gr

Τοξικοί άνθρωποι: Ζουν ανάμεσά μας!

Τοξικοί άνθρωποι

Τελικά τις βραδινές ώρες προκύπτουν «ψυχολογικές» συζητήσεις και έτσι ξαφνικά συζητάς με φίλες σου περί θετικής ενέργειας, pink vibes φυσικά, και καταλήγετε στο “όλες ενάντια στην τοξικότητα, μακριά οι τοξικοί άνθρωποι”! Και αμέσως, έγινε το κλικ.

Πόσο καταστροφικοί είναι οι τοξικοί άνθρωποι;

Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται παντού. Στον οικογενειακό περίγυρο, στη δουλειά, στους φιλικούς κύκλους, παντού. Είναι οι άνθρωποι που θα σε οδηγούν στην απόγνωση, γιατί η συμπεριφορά τους είναι άκρως ενοχλητική και ψυχοφθόρα, κυρίως γιατί φαινομενικά μοιάζουν να έχουν καλές προθέσεις, χαμογελούν, μοιάζουν ευγενικοί και φιλικοί. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν τις μαύρες τρύπες. Σε “ρουφάνε” στη δίνη τους. Σε στραγγίζουν από ενέργεια, σου χαλάνε τη διάθεση, σου κλέβουν το χαμόγελό σου και σε διαβρώνουν, αφήνοντας μια αίσθηση πικρίας. Έχουν ένα τρόπο να σου χαλάνε τη στιγμή, να μη σε αφήνουν να χαρείς τη ζωή σου, τη δουλειά σου κι ό,τι σε ευχαριστεί. Βέβαια, ουσιαστικά τους αφήνεις να τα κάνουν όλα αυτά, αλλά πολλές φορές δεν έχεις καταλάβει και ο ίδιος περί τίνος πρόκειται και άλλες φορές, ακόμα και αν το έχεις καταλάβει, είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθείς.

Μπορεί να σου δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κάνεις κάποιο λάθος εσύ, ότι κάπου φταις. Μπορεί να σε βάλουν στο τρυπάκι να αναρωτιέσαι τί μπορεί να έκανες ή να είπες σε κάποιον και να άξιζες να εισπράξεις μια τέτοια συμπεριφορά από μέρους του. Το πιο πιθανό είναι να μην έκανες τίποτα λάθος, τίποτα το μεμπτό. Μάλλον τα έκανες όλα σωστά, είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, με τις υποχρεώσεις σου, με τη ζωή σου, έχεις την ηρεμία σου κι αυτό κάποιους τους ενοχλεί.

Πρέπει να θυμάσαι, ότι το πρόβλημα είναι δικό τους, όχι δικό σου. Στην πραγματικότητα μπορεί να μην υπάρχει ουσιαστικός λόγος για την συμπεριφορά του τοξικού ανθρώπου απέναντί σου. Ο τοξικός άνθρωπος μπορεί να έχει τα πάντα κι όμως να μην είναι εντάξει μέσα του, να μην τα έχει βρει με τον εαυτό του και να αντλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση καταστρέφοντας την ευτυχία και την ηρεμία του διπλανού του.

Τοξικοί άνθρωποι και τα χαρακτηριστικά τους

Ψάχνοντας αρκετά στη σχετική βιβλιογραφία, συγκέντρωσα κάποια από τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων.

Xειριστικότητα: Η τάση να εξαπατάς τον άλλον, να τον χρησιμοποιείς για να πετύχεις ένα προσωπικό στόχο ή σκοπό χωρίς να νοιάζεσαι για τις ανάγκες ή τα συναισθήματα του. Μπορούν να παίξουν το θύμα και να σε κάνουν να φαίνεσαι ότι εσύ προκάλεσες το πρόβλημα, το οποίο εκείνοι ξεκίνησαν, αλλά δεν θα αναλάβουν την ευθύνη.

Επικριτικότητα: Οι τοξικοί άνθρωποι είναι έντονα επικριτικοί στη συμπεριφορά των άλλων συνήθως με ένα αρνητικό πρόσημο. Δεν είναι εύκολο να αποσπάσεις καλό λόγο από αυτούς για κάποιον άλλο.

Έλλειψη απολογητικότητας: αυτό συμβαίνει διότι η ενέργεια τους συγκεντρώνεται πάνω στους άλλους κι όχι στον εαυτό τους. Δεν αναγνωρίζουν φυσικά λάθη δικά τους ή δικαιολογούν οτιδήποτε έκαναν που σας πλήγωσε ή σας υποτίμησε.

Θρασύτητα: Δεν έχουν θάρρος, αλλά θράσος ώστε να επιβληθούν στις ζωές των άλλων, να τις αποδιοργανώσουν ή να τις καταστρέψουν.

Δραματοποίηση: Η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων είναι υπερβολική, δραματική, ακόμη κι αν είναι ευγενικοί κάποιες φορές μην αναρωτηθείς αν προσποιούνται, σίγουρα το κάνουν.

Προσβολές ή χυδαίος λόγος: άνθρωποι που σχετίστηκαν με τοξικούς ανθρώπους το κατανοούν αμέσως πόσο εύκολο είναι για αυτούς να εκφράζονται με το χειρότερο τρόπο ή να χρησιμοποιούν λεκτική βία.

Αρνητική ενέργεια: στο εξωτερικό τους ονομάζουν «βαμπίρ» της θετικής ενέργειας αφού μπλοκάρουν… με ευχαρίστηση οτιδήποτε καλό ή λειτουργικό μπορεί να βιώσουν από τους άλλους.

Κουτσομπολιό: τελευταίο είναι ένα χαρακτηριστικό που δείχνει πόσο τους αρέσει η ενασχόληση με τη ζωή των άλλων που συνήθως κρίνουν αρνητικά και είναι ένα ορατό σημάδι να απομακρυνθείτε πριν να είναι αργά.

Με τα χρόνια, μεγαλώνοντας, ωριμάζοντας και έχοντας πια καταλάβει τι είναι σημαντικό και τι όχι, ξεχωρίζεις αυτούς τους ανθρώπους και τι μπορείς να κάνεις; Μην ασχολείσαι! Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσεις να τους αλλάξεις φυσικά. Θα χαλάσεις μόνο το χρόνο σου και τη διάθεσή σου.

Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει pink vibes αν δε σημαίνει “μακριά από τοξικούς ανθρώπους”! ❤️

Exit mobile version