LifeSteps.gr

Το παιχνίδι με τη φωτιά (Burning, 2018)

Ένα ερωτικό τρίγωνο με απρόβλεπτη εξέλιξη αποτελεί τους πρωταγωνιστές στην Κορεάτικη ταινία Burning / Το παιχνίδι με τη φωτιά.

Belfast (2021) - Kenneth Branagh

Ο νεαρός Lee Jong - Su (Yoo Ah-in) γνωρίζει και ερωτεύεται την Shin Hae-mi (Jeon Jong-seo). Εκείνη του ζητά να προσέχει το γάτο της, καθώς πηγαίνει ένα ταξίδι στην Αφρική. Όταν επιστρέψει, θα του συστήσει τον μυστηριώδη Ben (Steven Yeun) , ο οποίος δείχνει να την ελκύει περισσότερο.

Μεταξύ των τριών αναπτύσσεται μια παράξενη σχέση, καθώς ο μοναχικός κι εσωστρεφής Lee ζηλεύει την προτίμηση της Shin στον Ben, αλλά δε γνωρίζει πως να την κερδίσει από αυτόν.

Πρόκειται για μια ταινία πολύ ιδιαίτερη που δεν έχει καμία σχέση ο ρυθμός της με τα συνηθισμένα έργα του Χόλυγουντ. Στο Burning, οι ρυθμοί είναι αργοί και επικρατεί ηρεμία, η οποία είναι, ωστόσο, φαινομενική.

Βασισμένη σε δύο σύντομα διηγήματα, με τον ίδιο τίτλο, το Barn Burning του William Faulkner καθώς και του , η ταινία παίρνει το χρόνο της, καθώς είναι επιλογή του σκηνοθέτη να δώσει χρόνο και χώρο στους χαρακτήρες ώστε σταδιακά να χτιστεί η επιθυμητή ατμόσφαιρα.

Ωστόσο κατά τη γνώμη μας, ο υπομονετικός θεατής θα ανταμειφθεί στο τέλος το οποίο, αν και προβλέψιμο, κρύβει μια ανατροπή που πιθανώς κάποιοι να μην περίμεναν.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το κύριο ατού της ταινίας είναι το λεπτοδουλεμένο σενάριο. Δεν έχουμε διαβάσει τα έργα που ήταν η πρώτη ύλη, ωστόσο οι ατάκες κατά τη διάρκεια του έργου φανερώνουν ευρεία γνώση των δύο συγγραφέων.

Ερωτικές αναταράξεις

Συγκεκριμένα, στο έργο οι χαρακτήρες εκφράζουν αλήθειες ζωής, μέσω των εξαιρετικών διαλόγων, οι οποίες, συχνά έρχονται σε αντίθεση με το νεαρό της ηλικίας τους. Ο μόνος που μένει συχνά σιωπηλός είναι ο Lee, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας.

Σε τεχνικό επίπεδο, η φωτογραφία στο Burning είναι εξαιρετική, καθώς αποτυπώνει τα όμορφα τοπία καθώς και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα, καθώς κυλάει η ταινία.

Η μουσική του Mowg, η οποία συχνά απουσιάζει για χάρη του ρεαλισμού, αποτελεί ένα δυνατό στοιχείο του έργου, καθώς προσθέτει πόντους στην εξαιρετική του ατμόσφαιρα.

Οι ερμηνείες είναι πάρα πολύ καλές. O νεαρός, πλην, όμως, έμπειρος ηθοποιός Yoo Ah-in είναι ιδιαίτερα πειστικός στο ρόλο του εσωστρεφούς Lee, που, ωστόσο, μετά τη μέση της ταινίας αλλάζει ύφος και τακτική. Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στη σειρά Hellbound του Netflix.

Η Jeon Jong-seo, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, είναι πειστική και εκφραστική στον ρόλο της Shin Haemi, γεγονός που αναγνωρίστηκε από πολλαπλές υποψηφιότητες στα φεστιβάλ όπου προβλήθηκε το έργο.

Ο έμπειρος Steven Yeun (Minari, Okja, I, Origins) είναι πειστικός ως ο μυστηριώδης playboy Ben και ο πιο αναγνωρίσιμος από τους τρεις πρωταγωνιστές. Στην ταινία Burning ανταποκρίνεται εξαιρετικά στις απαιτήσεις του ρόλου του, καθώς εκφράζει ποικιλία συναισθημάτων κι ένα χαρακτήρα που ποτέ δεν είσαι σίγουρος για τον απώτερο σκοπό του.

Οι καλύτερες φίλες

Συνολικά, πρόκειται για μια ξεχωριστή ταινία που κάθε βιβλιόφιλος καλείται να δει, με πολλά νοήματα και συμπεράσματα, που οδήγησαν σε πλήθος βραβείων και υποψηφιοτήτων σε πολλά φεστιβάλ κι ενώσεις κριτικών.

Εσείς είδατε την ταινία; Σας άρεσε το έργο ή σας κούρασε η μεγάλη του διάρκεια; Έχετε διαβάσει κάποια από τις ιστορίες στις οποίες βασίστηκε; Γράψτε μας στα σχόλια τη γνώμη σας.

Exit mobile version