LifeSteps.gr

Scorpions: Rock Believer

Scorpions: Rock Believer

Τα εκπληκτικά εξώφυλλα των δίσκων των Scorpions τραβούσαν εύκολα την προσοχή του κοινού και μερικές φορές οδηγούσαν ακόμη και σε έντονες διαφωνίες μεταξύ των οπαδών. Το αξιοσημείωτο στοιχείο του νέου τους άλμπουμ «Rock Believer» είναι το πρόσωπο που ουρλιάζει στο εξώφυλλο, θυμίζοντας μας το αντίστοιχο εξώφυλλο του άλμπουμ «Blackout» από το 1982. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι, το εξώφυλλο, δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μας θυμίζει τις ένδοξες μέρες της metal μπάντας που ξεκίνησε από το Ανόβερο.

Από την εποχή του «Blackout», οι Scorpions παραμένουν εμπορικά επιτυχημένοι και μάλιστα αυξάνουν αδιάκοπα τη δημοτικότητά τους. Ταυτόχρονα, η μουσική τους εισερχόταν ολοένα και περισσότερο στα mainstream μουσικά κανάλια. Οι ροκ ρίζες τους παραμερίστηκαν αρκετά στην πορεία και δεν είναι τυχαίο ότι η εμπορικότερη επιτυχία της μπάντας είναι το "Wind of Change", μια μπαλάντα που αναφέρεται στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η οποία κυριαρχείται από απαλή μουσική και σφυρίγματα.

40 χρόνια από την κυκλοφορία του «Blackout» και 38 από το θρυλικό "Love at First Sting", τους καλύτερους δίσκους τους κατά την γνώμη μας, το κουιντέτο επιστρέφει με το «Rock Believer», μια σύνθεση τόσο δυνατή όσο υπόσχεται ο τίτλος του άλμπουμ.

Ένας από τους λόγους της επιτυχίας της νέας τους δουλειάς πιθανόν να είναι το γεγονός ότι προστέθηκε στην μπάντα ο Mikkey Dee. Μιλάμε για ένα ντράμερ που εισπνέει ροκ και μέταλ με κάθε ανάσα του. Ο Dee, έχοντας υπάρξει ο ντράμερ των Motörhead για πολλά χρόνια, είναι πραγματική δύναμη της φύσης πίσω από το drumkit. Με αυτόν να δίνει τον δυνατό ρυθμό, το συγκρότημα είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια ροκ και μέταλ πανδαισία, και το έπραξε.

Αυτό που πρόσθεσε επίσης στη δύναμη του δίσκου είναι το γεγονός της ηχογράφησης του κουιντέτου στην γενέτειρά τους, Αννόβερο. Ενώ το στούντιο στο Λος Άντζελες είχε ήδη κλείσει, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ανάγκασαν το συγκρότημα να αλλάξει σχέδια και να ηχογραφήσει στη Γερμανία. Εργάστηκαν στο άλμπουμ ως συγκρότημα, είχαν χρόνο να συζητήσουν τη μουσική και να επικεντρωθούν στην ουσία των τραγουδιών για το νέο άλμπουμ. Αυτή η κατάσταση βοήθησε στην αναζωογόνηση του πνεύματος της δεκαετίας του '80 που αναδύεται πολλές φορές ενώ περιστρέφεται το άλμπουμ τους, «Rock Believer».

Είναι σημαντικό ότι το «Peacemaker» κυκλοφόρησε ως single τον Νοέμβριο του 2021. Το τραγούδι είναι με λιγότερο από τρία λεπτά, το συντομότερο στο άλμπουμ. Το «Peacemaker» ήταν το πρώτο σημάδι ότι ο νέος δίσκος έγινε το καλύτερο άλμπουμ των Scorpions εδώ και χρόνια. Οι προσδοκίες μας, με γνώμονα το «Peacemaker», επιβεβαιώθηκαν ακούγοντας το άλμπουμ.

Ο ακροατής του «Rock Believer» αντιλαμβάνεται ότι η μπάντα έχει ακόμα πνοή να εμφυσήσει στο είδος της και επομένως το εναρκτήριο κομμάτι μας υποδηλώνει αυτό ακριβώς με τον τίτλο του. Το «Gas in the Tank» είναι ένα straight rock κομμάτι που προσφέρει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στο νέο άλμπουμ. Οι σκληροί ήχοι και οι μελωδίες είναι καλά ισορροπημένες και το «Roots in My Boots» ακολουθεί παρόμοια κατεύθυνση. Το εν λόγω κομμάτι είναι μια δυναμική ροκ σύνθεση που θυμίζει τον ήχο των Scorpions στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Ένα δυνατό drumbeat του Mikkey Dee ξεκινά με το "Knock 'em Dead", το επόμενο στη σειρά. Το «Rock Believer» είναι ένα τραγούδι βασισμένο στον ροκ ρυθμό με πολλές αναφορές στη δεκαετία του '80, ειδικά όταν πρόκειται για το αρχικό riff. Είναι ένα καλό τραγούδι του άλμπουμ, αλλά υπάρχουν και καλύτερα κομμάτια. Ένα από αυτά είναι το ζοφερό «Seventh Sun». Τα «The Zoo» και «China White» είναι τραγούδια που μας έρχονται στο μυαλό ακούγοντας το «Seventh Sun».

Το αισιόδοξο «Shoot for Your Head» πυροδοτεί μια ροκ έκρηξη και το «Unleash the Beast» είναι ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι του άλμπουμ επίσης. Το βροντερό ‘When I Lay My Bones to Rest’ φέρνει την ουσία του rock’n’roll στο προσκήνιο ενώ η απαραίτητη μπαλάντα έχει τίτλο ‘When You Know’. Το πιο απαλό μέρος του «Rock Believer» ταιριάζει στο πλαίσιο των μπαλαντών των Scorpions, αλλά είναι λιγότερο κλισέ από κάποιες γνώριμες συναισθηματικές τους διαδρομές.

Το «Rock Believer» είναι το καλύτερο άλμπουμ των Scorpions εδώ και χρόνια. Οι Γερμανοί πρωτοπόροι του metal επιστρέφουν στις ρίζες τους όσον αφορά τον ήχο του άλμπουμ και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν μια φρεσκάδα και δυναμική που εκπλήσσει θετικά. Όλοι όσοι έχασαν το πάθος τους για τη μουσική των Scorpions τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το Wind of Change θα πρέπει να ακούσουν αυτό το άλμπουμ οπωσδήποτε. Το αξίζει. Είναι η επιστροφή ενός θρυλικού γκρουπ στις ρίζες του. Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι, να μιμηθούν δηλαδή κορυφαίες μπάντες όπως οι Accept που συνεχίζουν ακάθεκτοι να μας προσφέρουν ποιοτικές ηχογραφήσεις.

Rock Believer tracklist

1. Gas In The Tank 03:42
2. Roots In My Boots 03:18
3. Knock 'Em Dead 04:12
4. Rock Believer 03:57
5. Shining Of Your Soul 03:57
6. Seventh Sun 03:18
7. Hot And Cold 04:13
8. When I Lay My Bones To Rest 03:08
9. Peacemaker 02:57
10. Call Of The Wild 05:21
11. When You Know (Where You Come From) 03:08
12. Shoot For Your Heart 04:02
13. When Tomorrow Comes 03:51
14. Unleash The Beast 04:18
15. Crossing Borders 03:38
16. When You Know (Where You Come From) (Acoustic Version) 04:02

Exit mobile version