LifeSteps.gr

Αντιδράσεις καλλιτεχνών προς την ουκρανική κρίση

Αντιδράσεις καλλιτεχνών

Η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, παρέσυρε την Ευρώπη σε έναν πολεμικό κυκεώνα που είχαμε να ζήσουμε από την εποχή της δεκαετούς ανθρωποσφαγής στην Γιουγκοσλαβία.

Κραυγή αγωνίας από την Οδησσό

Επειδή πρόκειται για σημαντικό παγκόσμιο γεγονός, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε ηλικίας, επαγγέλματος, κοινωνικής θέσης και φυλής έχουν εισρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις σκέψεις, τους φόβους, τις προσευχές και την υποστήριξή τους στους δοκιμαζόμενους πληθυσμούς.

Οι αστέρες του παγκόσμιου πενταγράμμου δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζουν από την δημόσια κατακραυγή του πολέμου, ειδικά λόγω του υψηλού κοινωνικού στάτους που διαθέτουν, συνεπώς και της επιρροής που έχουν πάνω σε πάρα πολύ κόσμο. Στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διάσημοι καλλιτέχνες εκφράζουν μεγάλη οργή και θλίψη για τα γεγονότα και, σε συντριπτικό ποσοστό, κατηγορούν προσωπικά τον πρόεδρο Πούτιν για αυτά.

Ας ξεκινήσουμε το οδοιπορικό μας στις ροκ αντιδράσεις από τον θρυλικό κιθαρίστα των Queen, τον Brian May. Ο May εξέφρασε την φρίκη, το σοκ και την θλίψη του για την στρατιωτική εισβολή στην όμορφη Ουκρανία, στέλνοντας παράλληλα την αγάπη και τις προσευχές του. Στην ανάρτησή του στο Instagram ανέβασε μια φωτογραφία από την συναυλία που είχε δώσει το 2008 στο Χάρκοβο της Ουκρανίας και μίλησε σκαιότατα για όσους έκαναν προσβλητικά σχόλια στις αναρτήσεις του. Τόνισε ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε άσκηση βίας από οποιαδήποτε κυβέρνηση και δεν παίρνει το μέρος κάποιας συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης.

Η Stevie Nicks, την οποία γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από την συμμετοχή της στο θρυλικό ροκ συγκρότημα Fleetwood Mac, συνέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο με τον Χίτλερ και ανέφερε το πόσο βαθιά την πλήγωσαν τα δυσάρεστα νέα από μια φίλη της στην Ουκρανία.

Ο Dee Snider των Twisted Sister συνεχάρη τον ουκρανικό λαό μέσω Twitter για την χρήση του διαχρονικού κομματιού του συγκροτήματος, "We're Not Gonna Take It" , σαν πολεμική ιαχή ενάντια στους Ρώσους εισβολείς. Δήλωσε ότι ο πατέρας του ήταν Ουκρανός και χαρακτήρισε την ένταξη της Ουκρανίας στην σοβιετική ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο σαν “καταβρόχθιση” της.

Ο Paul Stanley των αγαπημένων KISS ήταν πιο φειδωλός στην ανάρτησή του, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του προς τον ουκρανικό λαό και την θλίψη του για την ανικανότητα του ιδίου και πολλών άλλων ανθρώπων να βοηθήσουν ενεργά στον σταματημό του μακελειού.

Το συγκρότημα των Pearl Jam μίλησε στην ανάρτηση του στο Twitter για τα αυτονόητα, δηλαδή για την καθημερινή επιδίωξη των ανθρώπων να εξασφαλίσουν αγάπη, υγεία, να κάνουν οικογένεια, να έχουν τροφή και κατοικία. Τα μέλη του εξέφρασαν την απέχθειά τους για την φρίκη του πολέμου και την αγάπη τους για την δημιουργικότητα του ανθρώπου.

Ο αγέραστος David Coverdale, τραγουδιστής των Whitesnake και των Deep Purple στο μακρινό παρελθόν, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ουκρανικό λαό και προσευχήθηκε με όλη του την ψυχή να τελειώσει άμεσα η σύρραξη.

Ο Axl Rose των Guns’N Roses είναι προφανώς οπαδός της κλασικής κινέζικης παροιμίας “Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις” γιατί η ανάρτηση του περιλαμβάνει μόνο την εθνική σημαία της Ουκρανίας, εκφράζοντας δίχως λόγια την υποστήριξη του στον ουκρανικό λαό.

Ο Rocket Man αυτοπροσώπως, ο Elton John, εξέφρασε την θλίψη του για τα τεκταινόμενα και υποστήριξε ορθά ότι δεν αξίζει στους Ουκρανούς να ζουν αυτό τον εφιάλτη. Μίλησε επίσης για την ανάγκη της ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσει στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Η Cher εμφανίζεται πραγματικά εξαγριωμένη στις αναρτήσεις της, ωρυόμενη κατά του Ρώσου προέδρου και της αδράνειας των Αμερικανών πολιτικών απέναντι στην Ουκρανική κρίση. Η δημοφιλής τραγουδίστρια, χρησιμοποιώντας πολλά κεφαλαία γράμματα, προσπαθεί να αφυπνίσει τους συμπατριώτες της, υπενθυμίζοντάς τους την εποχή που αντιμετώπισαν και νίκησαν την υπερδύναμη της εποχής (Βρετανική Αυτοκρατορία) για την ανεξαρτησία τους, το 1776. Η Cher κατηγορεί ευθέως την χώρα της για αγοραπωλησίες όπλων με την Ρωσία, κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο Τραμπ σαν φίλο και ομοϊδεάτη του Πούτιν και εύχεται να αντιδράσει όλος ο κόσμος για να αποτρέψει την λαίλαπα.

Exit mobile version