LifeSteps.gr

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Ο Mr Goal των Βαυαρών

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022. Μόναχο. Το ρολόι στην Allianz Arena πλησιάζει το 21ο λεπτό και η Μπάγερν Μονάχου έχει κερδίσει πέναλτι έπειτα από παρέμβαση του VAR, αφού πρώτα ο άρχων του αγώνα ο Κλεμάν Τυρπέν είχε δώσει φάουλ εκτός περιοχής.

RusExit: Η αθλητική πλευρά του

Ο Πολωνός στράικερ των Γερμανών έχει πάρει την μπάλα με σκοπό να πετύχει το δεύτερο γκολ που θα επεκτείνει το προβάδισμα για την ομάδα του εις βάρος της Σάλτσμπουργκ, με τον ίδιο τρόπο που επετεύχθη το πρώτο.

Ο Λεβαντόφσκι στήνει την μπάλα στην άσπρη βούλα, παίρνει λίγα μέτρα φόρα, έτοιμος να γράψει ιστορία και… την στέλνει στα δίχτυα των Αυστριακών για δεύτερη φορά και παράλληλα ξεπερνά τον Γκέρντ Μίλερ στον συνολικό πίνακα των σκόρερ των Βαυαρών στα ευρωπαϊκά παιχνίδια! Ένα λεπτό αργότερα ο Πολωνός σημειώνει το τρίτο του γκολ φτάνοντας έτσι τα 68 γκολ και εκτός αυτού πέτυχε το γρηγορότερο χατ τρικ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.

Για την ιστορία η αναμέτρηση έληξε 7-1 με την Μπάγερν Μονάχου να παίρνει άνετα την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης σε αντίθεση με την Σάλτσμπουργκ, της οποίας το ευρωπαϊκό ταξίδι έφτασε στο τέλος του.

Γεννημένος στην Βαρσοβία της Πολωνίας στις 21 Αυγούστου 1988, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι μια μηχανή γκολ για τον κάθε σύλλογο που έχει υπηρετήσει μέχρι στιγμής και συνάμα για την χώρα του. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ξεκίνησε την καριέρα του το 2005 από την Ντέλτα Βαρσοβίας, με την οποία αγωνίστηκε σε 17 ματς σημειώνοντας 4 γκολ. Το άστρο του Λεβα άρχισε να λάμπει, όταν βγήκε πρώτος σκόρερ σε Γ και Β Πολωνίας με την Ζνιτς Προύσκουφ, όπου σημείωσε συνολικά 36 τέρματα.

Οι εμφανίσεις του Λεβαντόφσκι δελέασαν τους ανθρώπους της Λεχ Πόζναν και εν συνεχεία προέβησαν στην αγορά του τον Ιούνιο του 2008. Την πρώτη του σεζόν στην ομάδα του Πόζναν, ο Λέβα ήταν ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ της κορυφαίας κατηγορίας της Πολωνίας, όμως την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Λεβαντόφσκι κατάφερε με τα 18 του γκολ να βγει πρώτος σκόρερ της Ekstraklasa, κατακτώντας την παράλληλα με την τότε ομάδα του, την Λεχ Πόζναν.

Οι εμφανίσεις του στην Πολωνία του έδωσαν το διαβατήριο για την Ευρώπη και συγκεκριμένα για την γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ, με την οποία υπέγραψε 4ετες συμβόλαιο.

Από το 2010 μέχρι το 2014 ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ήταν ο ηγέτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Γερμανίας, 1 κύπελλο και έφτασε κοντά στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού οι Βεστφαλοί ήταν φιναλίστ του θεσμού της σεζόν 2012-13.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Λεβαντόφσκι με την φανέλα της Ντόρτμουντ έκαναν τους ιθύνοντες της ομάδας του Μονάχου να προχωρήσουν στην αγορά του, βλέποντας τον ως ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα ωφελήσει την ομάδα της Βαυαρίας. Στις αρχές του 2014 ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι υπογράφει με την Μπάγερν Μονάχου με την μεταξύ τους συνεργασία να αρχίζει το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

Στις 21 Οκτωβρίου στο Ολίμπικο της Ρώμης ο Πολωνός σημειώνει το πρώτο του από τα 68 ευρωπαϊκά του γκολ, στην εκτός έδρας νίκη της Μπάγερν Μονάχου με 7-1, κόντρα στους τζιαλορόσι. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι συμβάλλει συχνά στο να κατακτά η ομάδα του κάθε χρόνο την Bundesliga σημειώνοντας συνολικά μέχρι στιγμής 231 γκολ σε 244 αγώνες.

Μια αξιοσημείωτη του εμφάνιση ήταν αυτή της 22ης Σεπτεμβρίου 2015 σε αγώνα της Μπάγερν Μονάχου απέναντι στην Βόλφσμπουργκ όπου ο Πολωνός σημείωσε 5 γκολ σε 9 λεπτά, κάτι ασύλληπτο και εξωπραγματικό! Το όνομα του Λεβαντόφσκι άρχισε να γίνεται όλο και πιο πολύ δημοφιλές σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και από τότε αρκετοί τον θεωρούν διάδοχο των Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, παρόλο που δεν έχει κατακτήσει Χρυσή μπάλα μέχρι στιγμής.

Το 2020 η καριέρα του Λεβαντόφσκι έφτασε στο απόγειο της, αφού κατέκτησε τα πάντα με τους Βαυαρούς (Bundesliga, Γερμανικό Κύπελλο, Γερμανικό Σούπερ Καπ, Champions League, UEFA Super Cup και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων) και είχε σχεδόν κερδίσει όλες τις διακρίσεις σε προσωπικό επίπεδο εκτός από αυτήν της Χρυσής Μπάλας, που δεν απονεμήθηκε τότε λόγω της πανδημίας.

Πέρσι η Μπάγερν Μονάχου δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ αφού αποκλείστηκε στην φάση των 8 από την Παρί Σεν Ζερμέν με συνολικό σκορ 3-3, με τους Γάλλους να παίρνουν τελικά την πρόκριση χάρη στο εκτός έδρας γκολ, κανονισμός που πλέον έχει καταργηθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως στην Γερμανία ο Λεβαντόφσκι έκανε πράγματα και θαύματα αφού εκτός της 9ης συνεχόμενης κατάκτησης της «σαλατιέρας», έσπασε ένα ρεκόρ που κρατούσε για περίπου 50 χρόνια ο Γκέρντ Μίλερ, ο οποίος την σεζόν 1971-72 είχε πετύχει 40 γκολ.

Συγκεκριμένα στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης της Μπάγερν με την Άουγκσμπουργκ για την τελευταία αγωνιστική της Bundesliga, ο Πολωνός κατάφερε να πετύχει το πολυπόθητο 41ο γκολ, περνώντας έτσι τον Γερμανό θρύλο στα περισσότερα γκολ που έχει βάλει σε μια σεζόν ένας ποδοσφαιριστής στο Γερμανικό πρωτάθλημα. Φέτος χάρη στις υπηρεσίες του Λεβαντόφσκι, η Μπάγερν οδεύει για τον 10ο συνεχόμενο της τίτλο στην Γερμανία όπου για το πρωτάθλημα έχει σημειώσει μέχρι στιγμής 28 τέρματα.

Επίσης έχει σημειώσει 12 γκολ στα 8 ματς των Βαυαρών για το Champions League, εκ των οποίων τα μισά προήλθαν από χατ τρικ απέναντι σε Μπενφίκα για την φάση των ομίλων και Σάλτσμπουργκ για τους 16 του θεσμού, αμφότερα εντός έδρας. Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Λεβαντόφσκι και των συμπαικτών του άφησαν εκτός 16αδας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης την Μπαρτσελόνα, η οποία φέτος ήταν απογοητευτική και στους 6 αγώνες που έδωσε για την φάση των ομίλων του Champions League.

Κλείνοντας θέλω να ελπίζω ότι η φετινή Μπάγερν Μονάχου θα πάει αρκετά ψηλά στην Ευρώπη, έχοντας ως δεδομένα τα πρωτεία στην Γερμανία για άλλη μια χρονιά, επειδή έχει ένα πάρα πολύ καλά δουλεμένο σύνολο υπό την καθοδήγηση του Τζούλιαν Νάγκελσμαν και θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Champions League.

Επειδή το άρθρο γράφτηκε πριν γίνουν γνωστές οι υπόλοιπες 5 ομάδες των προημιτελικών (Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ είναι οι ομάδες που έχουν μέχρι στιγμής προκριθεί), καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι επειδή το Champions League είναι μια διοργάνωση ιδανική να συμβαίνουν αρκετά συχνά εκπλήξεις και ανατροπές.

ΥΓ: Αγαπητοί αναγνώστες μη χάσετε σήμερα το ματς μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου για την φάση των 16 του Champions League στις 22:00 το βράδυ με μετάδοση από τα COSMOTE SPORT 2 HD και 4Κ για τους έχοντες COSMOTE TV ενώ υπάρχει η εναλλακτική του Mega για όποιον δεν διαθέτει την συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ.

Η ιστορική ομάδα των Μαδριλένων θα προσπαθήσει να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0, με το οποίο έχασε στο Παρίσι στην τελευταία φάση του αγώνα χάρη στην εξαιρετική ενέργεια του Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Κάρλος Αντσελότι θα έχει εκτός τους Μεντί και Καζεμίρο, ενώ αναμφίβολος θα είναι ο Τόνι Κρος.

Ο αθλητισμός που ενώνει και ο αθλητισμός που χωρίζει

Η ομάδα του Ποτσετίνο ταξιδεύει για την Μαδρίτη χωρίς τους Ράμος, Παρέδες, Ερέρα και Χακίμι. Η Ρεάλ Μαδρίτης προέρχεται από νίκη 4-1 απέναντι στην Ρεάλ Σοσιεδάδ για την 27η αγωνιστική της La Liga, ξεφεύγοντας 8 βαθμούς από την δεύτερη Σεβίλλη. Στον αντίποδα η Παρί ηττήθηκε στο τελευταίο της παιχνίδι με 1-0 εκτός έδρας από τη Νις στα πλαίσια της 27ης αγωνιστικής της Ligue 1.

Exit mobile version