LifeSteps.gr

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Δ μέρος)

διοργανώσεων

Το άρθρο που γράφω αυτή τη στιγμή σηματοδοτεί το τέλος ενός αφιερώματος που όλοι αγαπήσατε από το πρώτο του μέρος. Στο τελευταίο κομμάτι αυτού του μακροσκελούς αφιερώματος στις 17 ομάδες μας που κάνανε αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία, φτάνοντας τουλάχιστον στους 8 των κορυφαίων ποδοσφαιρικών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA, θα δούμε πώς ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έφτασαν μία ανάσα από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 και το 2002, μια ιστορική πορεία του Πανιωνίου στο Κύπελλο Κυπελλούχων του 1999, τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 2003, ενώ θα αφιερώσουμε ένα κείμενο στον φετινό ΠΑΟΚ, όπου σε μία εβδομάδα αγωνίζεται κόντρα στην Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ για τα προημιτελικά του Conference League.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Α μέρος)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1998-1999 (προημιτελικά Champions League)

Μετά από την προηγούμενη εμφάνιση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League, όπου αποκλείστηκε άδικα από τη συνέχεια της διοργάνωσης, το 1998, χάρη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, δήλωσε και πάλι παρών στο ραντεβού του στα αστέρια. Οι ερυθρόλευκοι, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο τους και μεγάλο αριθμό αστέρων (Ελευθερόπουλος, Ανατολάκης, Μαυρογενίδης, Καραταΐδης, Νινιάδης, Γιαννακόπουλος, Λουτσιάνο, Ίβιτς, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής, Γκόγκιτς, Καραπιάλης και λοιποί), ετοιμάζονταν πυρετωδώς από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς για μεγάλα πράγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η κλήρωση του Β προκριματικού γύρου έφερε χαμόγελα στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, αφού θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι με την Ανόρθωση. Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο των Κυπρίων με δύο νίκες, 2-1 στην Αθήνα, 4-2 στην Κύπρο, και πέρασε έτσι στους 24 κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης. Στους ομίλους του Champions League, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με Άγιαξ, Πόρτο και Κροάσια Ζάγκρεμπ (σημερινή Ντιναμό).

Το εναρκτήριο παιχνίδι των ερυθρολεύκων ήταν αυτό στο Πόρτο με την ομώνυμη ομάδα. Ο Ολυμπιακός, παρά το ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 με γκολ των Ζάχοβιτς και Ζαρντέλ από πλευράς Πορτογάλων, κατάφερε να φύγει με τον βαθμό από την χώρα της Ιβηρικής, με 2 τέρματα στο τελευταίο πεντάλεπτο που πέτυχαν οι Γιαννακόπουλος και Γκόγκιτς.

RusExit: Η αθλητική πλευρά του

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του σκόρερ του πρώτου γκολ του Ολυμπιακού, Στέλιου Γιαννακόπουλου, μετά το τέλος του αγώνα, οπού ανέφερε ότι τέτοιες ανατροπές κάνουν μόνο μεγάλες ομάδες. Επίσης συμπλήρωσε ότι ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι είναι μεγάλη ομάδα και ξέρει να γυρίζει τα σκορ. Μετά το ηρωικό 2-2 της Πορτογαλίας, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου του, την Κροάσια Ζάγκρεμπ, την οποία κέρδισε σχετικά εύκολα με 2-0, με τέρματα των Αλεξανδρή στο 21' και Γκόγκιτς στο 80'.

Έπειτα ακολούθησε ένα ακόμα εντός Ελλάδας ματς για τους Ερυθρόλευκους, αυτή την φορά με τον Άγιαξ, που και αυτό έληξε με θριαμβευτική νίκη για τον Ολυμπιακό με 1-0, με ένα εντυπωσιακό γκολ του Αλεξανδρή λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης. Μετά από 3 αγωνιστικές ο Ολυμπιακός ήταν πρωτοπόρος του ομίλου του με 7 βαθμούς, με την Πόρτο και τον Άγιαξ να έχουν αμφότεροι 4 βαθμούς, ενώ η Κροάσια Ζάγκρεμπ ήταν τελευταία με 1 βαθμό.

Για την 4η αγωνιστική των ομίλων, ο Ολυμπιακός γνώρισε την μοναδική του ήττα σε αυτήν την φάση από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ με 2-0, με το ματς με την Πόρτο στο ΟΑΚΑ (ο Ολυμπιακός μεταφέρθηκε στο ΟΑΚΑ το 1997 μέχρι το 2002 λόγω ακαταλληλότητας του Καραϊσκάκη) να κρίνει το μέλλον της ομάδας του Πειραιά στο Champions League. Σε ένα γεμάτο από 70000 θεατές Ολυμπιακό Στάδιο, ο Ολυμπιακός ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ με τον Γκόγκιτς στο 18ο λεπτό.

Άλκης Καμπανός: Ένα άρθρο εις μνήμην του αδικοχαμένου νεαρού

Στις αρχές του Β ημιχρόνου, η Πόρτο κέρδισε πέναλτι, με τον Ελευθερόπουλο να αποκρούει την εκτέλεση του Ντρούλοβιτς, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο Τζόρτζεβιτς με εντυπωσιακό χτύπημα φάουλ διπλασίασε τα τέρματα του Ολυμπιακού. Στη συνέχεια ακολούθησε μία σκληρή διαιτησία κατά των ερυθρόλευκων (δύο μη καταλογισμούς πέναλτι και μία αποβολή του Άντζα), η μείωση του σκορ από πλευράς Πορτογάλων με το φάουλ του Ζάχοβιτς και χαμένες ευκαιρίες της Πόρτο για ισοφάριση με αποκορύφωμα το δοκάρι του Φέχερ στις καθυστερήσεις.

Το τελικό 2-1 έδωσε τη μισή πρόκριση στον Ολυμπιακό και την Πόρτο να μην έχει περιθώρια για κάτι καλύτερο στην διοργάνωση. Το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με την Κροάσια στο Ζάγκρεμπ θα έκρινε την πρωτιά του ομίλου μεταξύ των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν τουλάχιστον την ισοπαλία, ενώ η Κροάσια ήθελε νίκη στην μεταξύ τους αναμέτρηση για να περάσει αυτή στην πρώτη θέση που έδινε τότε το απευθείας εισιτήριο στα προημιτελικά. Η Κροάσια ξεκίνησε επικίνδυνα τον αγώνα κυνηγώντας αυτή πρώτη το γκολ, ενώ ο Ολυμπιακός αμυνόταν σθεναρά μέχρις ότου το 35ο λεπτό, όπου οι Κροάτες άνοιξαν το σκορ με τον Γέλισιτς.

Το ημίχρονο έληξε 1-0 ενώ την ίδια ώρα Πόρτο και Άγιαξ ήταν ισόπαλοι χωρίς τέρματα, με τα δύο μέχρι στιγμής αποτελέσματα να ευνοούν τον Ολυμπιακό που ήταν ευνοημένος σε ισοβαθμία με τους Κροάτες στην πρώτη θέση. Οι Κροάτες προηγούνταν μέχρι το 64΄, όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα κόρνερ με τον Λουτσιάνο να πηγαίνει να το εκτελέσει. Ο Βραζιλιάνος έδωσε πάσα στον Νινιάδη αντί για σέντρα στην περιοχή των Κροατών, ο δεύτερος κάνει σέντρα-σουτ, βρίσκει το κεφάλι του Γιαννακόπουλου και ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει το παιχνίδι σε 1-1.

Ο αθλητισμός που ενώνει και ο αθλητισμός που χωρίζει

Το σκορ του αγώνα δεν άλλαξε και ο Ολυμπιακός πήρε θριαμβευτικά την πρόκριση για τους 8 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (δεν υπήρχε φάση των 16 τότε) με 11 βαθμούς σε 6 αγώνες. Στα προημιτελικά, ο Ολυμπιακός βρήκε ενώπιον του την Γιουβέντους με την πρώτη τους αναμέτρηση να ορίζεται στις 3 Μαρτίου 1999 στο Τορίνο.

Εκείνο το βράδυ η γηραιά κυρία κυριαρχούσε των ερυθρολεύκων για 90 λεπτά, πετυχαίνοντας 2 τέρματα με τους Ινζάγκι και Κόντε, ενώ θα διεύρυνε την διαφορά της αν ο Ελευθερόπουλος και η άμυνα του Ολυμπιακού δεν αναχαίτιζαν (ορισμένες εξ αυτών με εντυπωσιακό τρόπο) αρκετές προσπάθειες των παικτών της Γιουβέντους. Το παιχνίδι φτάνει στις καθυστερήσεις του όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Αλεξανδρή απ' τον Περούτσι.

Ο Νινιάδης εκτέλεσε εύστοχα και μείωσε σε 2-1, σκορ το οποίο έδινε ελπίδες πρόκρισης στους ερυθρολεύκους για πρόκριση στους τέσσερις του Champions League, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας στην ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Δύο εβδομάδες αργότερα, 75000 φίλοι του Ολυμπιακού γέμισαν το Ολυμπιακό Στάδιο των Αθηνών, ελπίζοντας σε μια μεγαλειώδη πρόκριση της ομάδας τους. Στο 12' της ρεβάνς, ο Ολυμπιακός ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ, αποκτώντας ταυτόχρονα το εισιτήριο για τα ημιτελικά, με κεφαλιά του Σίνισα Γκόγκιτς. Για 73 λεπτά, μέχρι την στιγμή που ράγισαν καρδίες στο Ολυμπιακό Στάδιο, και οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες με σημαντικότερη την κεφαλιά του Αμανατίδη που εξουδετέρωσε ο Ραμπούλα.

Όμως ο καιρός εκείνης της βραδιάς δεν ήταν με το μέρος του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα, στο 85' ο Μπιριντέλι έκανε σέντρα με προορισμό τον Κόντε, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας, δεν τα κατάφερε λόγω του αέρα, την βρήκε πόδι παίκτη της Γιουβέντους, ο οποίος την έδωσε στον Κόντε που σε κενή εστία έκανε το 1-1 το οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Τελικά, ο Ολυμπιακός έχασε την πρόκριση μέσα από τα χέρια του αφού ο αέρας δεν συμμαχούσε στο να προκριθεί στα ημιτελικά. Μακάρι όλοι οι φίλοι του Ολυμπιακού να ξαναδούν την ομάδα τους κάποια στιγμή στο μέλλον να πηγαίνει ψηλότερα στην Ευρώπη και εκτός αυτού να διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ο "Θρύλος των γηπέδων" της περιόδου 1998-1999 (πηγή φωτογραφίας: sport-retro.gr)

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1998-1999 (προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων)

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος σημειώθηκε στις 29 Απριλίου 1998, στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου ο Πανιώνιος επικράτησε του Παναθηναϊκού με 1-0 με γκολ του Ναλιτζή. Οι κυανέρυθροι, χάρη σε αυτήν τους την επιτυχία, απέκτησαν ένα εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1998-1999.

Μαζί με τον Δημήτρη Ναλιτζή στο ρόστερ του Πανιωνίου ήταν ο Φώτης Στρακόσια, ο Αντώνης Σαπουντζής, ο Γιάννης Καμίτσης, ο Βασίλης Κούβαλης, ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού, Τάκης Φύσσας και πολλοί άλλοι, ενώ η ομάδα της Νέας Σμύρνης ήταν υπό την καθοδήγηση του Ιρλανδού βετεράνου ποδοσφαιριστή Ρόνι Γουίλαν. Στον Α γύρο του Κυπελλούχων οι κυανέρυθροι υπερέβησαν με άνεση το εμπόδιο της φινλανδικής Χάκα, με δύο νίκες, 2-0 στη Νέα Σμύρνη και 3-1 στην Φινλανδία.

Έπειτα ο Πανιώνιος βρήκε στον δρόμο του τον Απόλλωνα Λεμεσού, τον οποίο κατάφερε να αποκλείσει με τον παρόμοιο τρόπο όπως την Χάκα. Συγκεκριμένα, η ομάδα της Νέας Σμύρνης κέρδισε τον Απόλλωνα Λεμεσού με 3-2 εντός έδρας, ενώ στον επαναληπτικό της κυπριακής πόλης ο Ιστορικός εξασφάλισε την πρόκριση του στους 8 της διοργάνωσης χάρη στη βολίδα του Σαπουντζή που κατέληξε στα δίχτυα του Απόλλωνα.

Στην κλήρωση των προημιτελικών ο Πανιώνιος κατάφερε να αποφύγει τις Τσέλσι, Λοκομοτίβ Μόσχας και Μαγιόρκα αλλά όχι την Λάτσιο των Σάλας, Στάνκοβιτς, Νέντβεντ, Μαντσίνι, Νέστα και Βιέρι. Και στους δύο αγώνες, η Λάτσιο ήταν ανώτερη και πέρασε άνετα στα ημιτελικά χάρη στις δύο νίκες της απέναντι στον Πανιώνιο, 0-4 στη Νέα Σμύρνη και 3-0 στο Ολίμπικο της Ρώμης. Δυστυχώς με μία τέτοια ομάδα απέναντί του, ο Πανιώνιος δεν είχε τις πιθανότητες με το μέρος του και το ταξίδι του στην Ευρώπη έλαβε τέλος. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, ο Πανιώνιος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ορθοποδήσει στα γήπεδα της Γ Εθνικής και ευχόμαστε να επιστρέψει σύντομα εκεί που ανήκει.

Οι παίκτες του Ιστορικού τη σεζόν 1998-99

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2001-2002 (προημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ)

Τώρα ήρθε η ώρα των φίλων αναγνωστών που υποστηρίζουν τον Παναθηναϊκό να διαβάσουν δύο κείμενα που αφορούν την μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα των αρχών της δεκαετίας του 2000, αρχής γενομένης από την ομάδα του 2002 που έφτασε λίγα εκατοστά από τους τέσσερις του Champions League.

Βασικά, ας γυρίσουμε τον χρόνο στο καλοκαίρι του 2001 όπου η ομάδα του Παναθηναϊκού προετοιμαζόταν για τις εγχώριες και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με τον Γιάννη Κυράστα να βρίσκεται στο τιμόνι της και αργότερα να παίρνει τη σκυτάλη ο Σέρτζιο Μαρκαριάν. Το ρόστερ του Τριφυλλιού περιλάμβανε πληθώρα εγχώριων αστέρων όπως τους Νικοπολίδη, Σεϊταρίδη, Γκούμα, Φύσσα, Λυμπερόπουλο, Καραγκούνη, Μπασινά, Κυργιάκο και Φύσσα, αρκετοί εκ των οποίων κατέκτησαν με την Εθνική μας ομάδα το Euro 2004.

Από τους ξένους του Παναθηναϊκού μπορούμε να αναφέρουμε τους Ολιζαντέμπε, Βλάοβιτς, Γκαλέτο, τον Κύπριο Κωνσταντίνου, τον Γιόνας Κόλκα και τους δύο Δανούς Χένρικσεν και Μικάελσεν. Το μοναδικό εμπόδιο για την είσοδο των πρασίνων στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν η Σλάβια Πράγας, την οποία ο Παναθηναϊκός νίκησε δις, 2-1 στο πρώτο παιχνίδι στην Τσεχία και 1-0 στη Λεωφόρο.

Στην κλήρωση της Α φάσης των ομίλων, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε μαζί με την Άρσεναλ, την Μαγιόρκα και την Σάλκε. Το ταξίδι των πρασίνων στα αστέρια ξεκινά ανήμερα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας όπου ο Παναθηναϊκός ερχόταν αντιμέτωπος με την Σάλκε, την οποία νίκησε 0-2 με δύο γκολ των Βλάοβιτς με χτύπημα φάουλ και Μπασινά.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Ο Mr Goal των Βαυαρών

Οκτώ μέρες αργότερα, η Λεωφόρος υποδέχεται τους παίκτες της Μαγιόρκα, οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα ηττημένοι με 2-0 από το τρένο του Παναθηναϊκού, με 2 εξαιρετικά τέρματα των Βλάοβιτς και Μιχάλη Κωνσταντίνου στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, ενώ οι πράσινοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να επεκτείνουν τη διαφορά τους, αφού έχασαν αρκετές ευκαιρίες. Για την 3η αγωνιστική των Α φάσης των ομίλων, ήταν σειρά της Άρσεναλ να επισκεφθεί το "Απόστολος Νικολαΐδης", με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί των Άγγλων με 1-0 με γκολ του Γιώργου Καραγκούνη.

Το 3/3 στα πρώτα ματς των πρασίνων στο Champions League προκάλεσε αίσθηση στους φίλους των πρασίνων που ήθελαν αξιόλογη πορεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σαν αυτές των 1971, 1985 και 1996. Το διάλειμμα των επιτυχιών για το Τριφύλλι ήρθε στο Λονδίνο, όπου ηττήθηκε από την Άρσεναλ με 2-1 για την 4η αγωνιστική της πρώτης φάσης των ομίλων. Να σημειωθεί ότι στο ματς του Χάιμπουρι ο Μπασινάς έχασε πέναλτι, το οποίο απέκρουσε ο τερματοφύλακας των Λονδρέζων Ράιτ.

Το ματς που σφράγισε την πρόκριση για το Τριφύλλι στην την επόμενη φάση της διοργάνωσης ήταν αυτό κόντρα στην Σάλκε στη Λεωφόρο, που έληξε νικηφόρο για τους πράσινους με σκορ 2-0. Τα γκολ για τον Παναθηναϊκό πέτυχαν ο Ολιζαντέμπε στο 31' και ο Κωνσταντίνου στο 60'. Εκτός από την πρόκριση, ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε και την πρωτιά στον όμιλό του, με το εκτός έδρας ματς της Μαγιόρκα κόντρα στην ομώνυμη ομάδα να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

Σε ένα αδιάφορο σχετικά παιχνίδι, η Μαγιόρκα επικράτησε με το φτωχό 1-0 του ΠΑΟ. Ανακεφαλαιώνοντας, ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε ως πρώτος στην επόμενη φάση με 12 βαθμούς, τον ακολούθησε η Άρσεναλ με 9, η Μαγιόρκα παρόλο που ισοβαθμούσε με τους Λονδρέζους, συνέχισε στο UEFA, ενώ η Σάλκε έμεινε εκτός Ευρώπης με 6 πόντους. Ο όμιλος του Παναθηναϊκού στην Β φάση περιλάμβανε τις Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο και Σπάρτα Πράγας. Ο ΠΑΟ δεν ξεκίνησε με το δεξί στο νέο του όμιλο καθώς έμεινε στο 0-0 με την Πόρτο στη Λεωφόρο, ενώ ακολούθησε η ήττα στο Μπερναμπέου από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-0.

Έπρεπε να μπούμε στο 2002, ώστε να ξανακερδίσει ο Παναθηναϊκός στο Champions League. Η ομάδα που ατύχησε να πάρει βαθμό από τους πράσινους και στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις ήταν η Σπάρτα Πράγας. Στην πρώτη τους συνάντηση το Τριφύλλι πέρασε νικηφόρα (2-0) από την Πράγα ενώ επανέλαβε το ίδιο (2-1) και στο γήπεδο της Λεωφόρου, πετώντας ουσιαστικά τους Τσέχους εκτός συνέχειας. Για να προκριθεί στα προημιτελικά, ο Παναθηναϊκός ήθελε 1 βαθμό στα παιχνίδια με Πόρτο έξω και Ρεάλ μέσα. Η μαθηματική πρόκριση του Παναθηναϊκού στους 8 πήρε αναβολή για το παιχνίδι με τη Ρεάλ, καθώς ηττήθηκε από την Πόρτο με 2-1.

Τσέλσι- Το αβέβαιο μέλλον των πρωταθλητών Ευρώπης

Έτσι όλα θα κριθούν στις 20 Μαρτίου του 2002 κόντρα στην περασμένη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο στάδιο της Λεωφόρου παρευρέθηκαν 15569 θεατές που προσπαθούσαν μέχρι τέλους να ωθήσουν τους παίκτες του Παναθηναϊκού στην πρόκριση. Το Τριφύλλι ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς στο σκορ με μακρινό σουτ του Νίκου Λυμπερόπουλου, όμως η Ρεάλ ισοφάρισε γρήγορα με κεφαλιά του Μοριέντες. Όμως στο 64' ο Γκούμας με κεφαλιά, έδωσε εκ νέου προβάδισμα στους πράσινους, ξεσηκώνοντας το γήπεδο της Λεωφόρου, αλλά δεν ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη στους γηπεδούχους καθώς η Ρεάλ ισοφάρισε σε 2-2 με τον Πορτίγιο 10 λεπτά πριν την συμπλήρωση του 90λεπτου.

Στα λεπτά που απέμειναν ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να κρατήσει τον βαθμό της ισοπαλίας ενώ θα μπορούσε να πάει και για νικητήριο γκολ. Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή ήταν το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς των παικτών και των φίλων του Τριφυλλιού που ξαναβλέπουν την ομάδα τους πολύ ψηλά στην Ευρώπη. Η κλήρωση της 22ης Μαρτίου έφερε στον δρόμο του Παναθηναϊκού την ισχυρή Μπαρτσελόνα των Κλάιφερτ, Ριβάλντο, Κοκού, Πουγιόλ, ντε Μπούρ, Σαβιόλα, Λουίς Ενρίκε και λοιπών αστέρων των Καταλανών.

Στο πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών που έλαβε χώρα στη Λεωφόρο στις 3 Απριλίου, ο Παναθηναϊκός κατάφερε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπασινά στο 79' να κάνει την υπέρβαση και να κερδίσει την Μπαρτσελόνα με 1-0, κάνοντας ένα βήμα προς άλλη μια είσοδο στην ημιτελική φάση, ύστερα απ' αυτήν του 1996. Έξι μέρες μετά, ο Παναθηναϊκός είχε τουλάχιστον 90' να υπερασπιστεί στο Καμπ Νου το σκορ πρόκρισης που είχε από το πρώτο παιχνίδι της Αθήνας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το Τριφύλλι καθώς προηγήθηκε με 0-1 με δυνατό σουτ του Κωνσταντίνου εκτός περιοχής. Στα μισά του Α μέρους, η Μπαρτσελόνα φέρνει το ματς στα ίσια με τον Λουίς Ενρίκε. Αργότερα ο Παναθηναϊκός θα στερηθεί των υπηρεσιών του Γιώργου Καραγκούνη λόγω τραυματισμού, με τον τραυματισμό αυτό να φέρνει σε δύσκολη θέση τους πρασίνους για τη συνέχεια.

Δυστυχώς στο 49', δηλαδή 4 λεπτά μετά την έναρξη του Β ημιχρόνου η Μπαρτσελόνα σημειώνει δεύτερο γκολ και πάλι με τον Λουίς Ενρίκε και 12 λεπτά αργότερα ο Σαβιόλα θα βάλει σε θέση οδηγού τους μπλαουγκράνα κάνοντας με σουτ το 3-1 για την ομάδα του. Στα τελευταία λεπτά ο Παναθηναϊκός πίεζε για το γκολ πρόκρισης με αρκετές χαμένες ευκαιρίες, όπως με τον Κωνσταντίνου (απέκρουσε στη γραμμή ο Πουγιόλ) και με τον Ολιζαντέμπε αργότερα (μακρινό σουτ σε άδειο τέρμα που κατέληξε άουτ), ενώ αποκορύφωμα της ατυχίας που χτύπησε τους πρασίνους εκείνο το βράδυ ήταν το σουτ του Βλάοβιτς απ' το ημικύκλιο της περιοχής της Μπαρτσελόνα στο 96' που πέρασε ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Πέπε Ρέινα.

Με αυτές τις ατυχείς στιγμές που συνέβησαν εκείνο το βράδυ στην Καταλανική πρωτεύουσα, ο Παναθηναϊκός δεν απέκτησε το εισιτήριο για τους τέσσερις της διοργάνωσης, προσθέτοντας το εν λόγω ματς στην μακρά λίστα των αγώνων των ελληνικών ομάδων που οι πορείες τους σταμάτησαν σε αυτούς εξαιτίας της κακοτυχίας που τις χτυπά συχνά.

Μερικοί από τους αστέρες του Τριφυλλιού της σεζόν 2001-2002

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2002-2003 (προημιτελικά Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ)

Ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν δεν κατάφερε να πάρει μία από τις προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στο Champions League, με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Έχοντας ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ του, με κυριότερη αυτή της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από τον Φερνάντο Σάντος, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε στον πρώτο γύρο του ΟΥΕΦΑ με την Βουλγαρική Λίτεξ της οποίας το εμπόδιο περάστηκε με δυσκολία από πλευράς πρασίνων.

Αρχικά, ο Παναθηναϊκός έφυγε με την νίκη (0-1) από την Βουλγαρία, ενώ στον επαναληπτικό της Αθήνας, οι πράσινοι δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στην κανονική διάρκεια, αφού η Λίτεξ έκανε το 0-1 στην τελευταία φάση του 90λέπτου. Στην παράταση του επαναληπτικού, ο Παναθηναϊκός σημείωσε δύο τέρματα και κατόρθωσε έστω και δύσκολα να περάσει το εμπόδιο της Λίτεξ, με τους φίλους του Τριφυλλιού να μένουν δυσαρεστημένοι με την εικόνα της ομάδας τους.

Επόμενος αντίπαλος των πρασίνων ήταν η Φενερμπαχτσέ από την επίσης γειτονική μας Τουρκία, από την οποία ο Παναθηναϊκός απέσπασε σημαντική ισοπαλία (1-1) μέσα στο Σουκρού Σαράτσογλου της Κωνσταντινούπολης, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, ενώ στον επαναληπτικό της Λεωφόρου, το Τριφύλλι συνέτριψε την Φενέρ με 4-1, παίρνοντας θριαμβευτικά το εισιτήριο για τους 32 του ΟΥΕΦΑ.

ΑΕΛ: Η ποδοσφαιρική εξέγερση του θεσσαλικού κάμπου πριν από 34 χρόνια

Στην επόμενη φάση του θεσμού, οι πράσινοι κληρώθηκαν με μια εύκολη σχετικά ομάδα, την Σλόβαν Λίμπερετς από την Τσεχία. Στο πρώτο παιχνίδι του Λίμπερετς, το Τριφύλλι δεν έφυγε με τη νίκη από την τσέχικη πόλη, καθώς ήρθε ισόπαλο 2-2 κόντρα στην τοπική Σλόβαν, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε δύο φορές στο σκορ. Η νίκη επί της Σλόβαν κατάφερε να έρθει στο γήπεδο της Λεωφόρου, όπου ο Παναθηναϊκός με το γρήγορο γκολ του Φύσσα πέταξε εκτός συνέχειας τους Τσέχους, με την ελληνική ομάδα να περνά στους 16 του ΟΥΕΦΑ με συνολικό σκορ 3-2 υπέρ της.

Για την συνέχεια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με μία ομάδα που είχε αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν, την βελγική Άντερλεχτ. Στο πρώτο ματς της Λεωφόρου, oι πράσινοι πήραν μια ευρεία νίκη με 3-0 επί της Άντερλεχτ, έχοντας ένα ασφαλές προβάδισμα για την ρεβάνς των Βρυξελλών. Στην έδρα της Άντερλεχτ, ο Παναθηναϊκός τελείωσε το παιχνίδι με 9 παίκτες λόγω των αποβολών του Βόκολου στο 35' και του Παντελή Κωνσταντινίδη στο 82', αλλά κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά πάρα την ήττα του με 2-0.

Έτσι, με 5 νίκες (η 1 στην παράταση),2 ισοπαλίες και 1 ήττα, ο Παναθηναϊκός έφερε μια νέα διάκριση για την χώρα μας, παίζοντας στους 8 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Πόρτο, της οποίας προπονητής ήταν ο Ζοσέ Μουρίνιο. Στο πρώτο ματς του Πόρτο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πλήξει τους πάντες καθώς πέτυχε ιστορική νίκη με 0-1 χάρη στο γκολ του Ολιζαντέμπε στο 72ο λεπτό. Όμως η κατάρα των ρεβάνς ξαναχτύπησε στο "Απόστολος Νικολαΐδης", όπου η Πόρτο προκρίθηκε στα ημιτελικά με 2 γκολ του Ντερλέι, ένα στην κανονική διάρκεια και ένα στην ημίωρη παράταση, σταματώντας το ευρωπαϊκό ταξίδι των πρασίνων στη διοργάνωση.

Μάλιστα πληροφορίες της εποχής αναφέρουν ότι ο Παναθηναϊκός ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, φέρνοντας στους Έλληνες φιλάθλους ελπίδες για κατάκτηση ευρωπαϊκής κούπας, οι οποίες σταμάτησαν στον επαναληπτικό του 0-1 του Πόρτο, από τον Ζοσέ Μουρίνιο και την παρέα του. Τελικά, η Πόρτο ήταν η ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Ουέφα στον τελικό της Σεβίλλης με 3-2 στην παράταση επί της Σέλτικ. Έπειτα ακολούθησαν αρκετές αποτυχημένες απόπειρες από ελληνικές ομάδες για να βρεθούν ψηλότερα από τους 16 οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης, που κράτησαν 19 συνεχόμενα χρόνια.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν γκολ της ομάδας τους επί της Φενερμπαχτσέ στο 4-1 του "Νικολαΐδης"

ΠΑΟΚ 2021-2022 (UEFA Europa Conference League)

Περάσανε 19 χρόνια από τότε που είδαμε την τελευταία ελληνική ομάδα στους 8 κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και τώρα ήρθε η ώρα του ΠΑΟΚ για να πάει την χώρα μας ψηλά σε κάποια από αυτές και μάλιστα στο Europa Conference League που ξεκίνησε από τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος επέστρεψε στην Τούμπα ύστερα από την κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ το 2019, είχε ως κύριο στόχο να προκριθεί στους ομίλους της τρίτης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA.

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει στο ρόστερ του πολλούς ξένους παίκτες όπως τον Κούρτιτς, τον Μιτρίτσα, τον Ντάγκλας Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ, Βιειρίνια, Μούργκ, Σβάμπ κα, ενώ δεν λείπει το ελληνικό στοιχείο από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Από τον 3ο προκριματικό γύρο ξεκίνησε το ευρωπαϊκό του ταξίδι ο ΠΑΟΚ, λόγω της κατάκτησης του Κυπέλλου πέρσι, και συγκεκριμένα απ' το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με την Μποέμιανς.

Η πρώτη αναμέτρηση του Δικεφάλου στην Ευρώπη έληξε με ήττα στην Ιρλανδία, 2-1 από την Μποέμιανς, εν μέσω των πυρκαγιών του Αυγούστου στην Ελλάδα. Μία εβδομάδα μετά, στην ρεβάνς της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ ανατρέπει από το πρώτο ημίχρονο την εις βάρος του κατάσταση, επικρατώντας των Ιρλανδών με 2-0, περνώντας στα πλέι οφ της διοργάνωσης όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ριέκα από την Κροατία.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Α μέρος)

Στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει την Ριέκα στην τελευταία φάση του πρώτου αγώνα, αλλά δεν βολεύτηκε με την ισοπαλία (1-1), με την πρόκριση τους ομίλους να κρίνεται στο ματς της κροατικής πόλης. Εκεί ο ΠΑΟΚ θριάμβευσε, κερδίζοντας την τοπική ομάδα με 0-2, χάρη στα τέρματα των Ελ Καντουρί και Μουργκ, με αποτέλεσμα να προκριθεί στους ομίλους του Conference League. Η κλήρωση του ΠΑΟΚ ήταν εύκολη, αφού κληρώθηκε μαζί με την Κοπεγχάγη, τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και τη Λίνκολν από το Γιβραλτάρ.

Στο παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής στο μικρό κρατίδιο, ο ΠΑΟΚ κέρδισε την Λινκολν με 0-2 με μία γκέλα να ακολουθεί στη συνέχεια κόντρα στη Σλόβαν στο γήπεδο της Τούμπας, όπου οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1. Η μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ στους ομίλους ήταν αυτή στο παιχνίδι με την Κοπεγχάγη εκτός έδρας, όπου ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε μέσα στη Δανία με 2-1, περνώντας με αυτό το τρίποντο στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Όμως στην Τούμπα, οι Δανοί πήραν το αίμα τους πίσω στην επόμενη αγωνιστική, κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ με το ίδιο σκορ που ηττήθηκαν στη Δανία.

Έτσι η μάχη της πρόκρισης θα παιζόταν μεταξύ της Σλόβαν και του ΠΑΟΚ, ειδικά μετά την λευκή ισοπαλία στην Μπρατισλάβα ανάμεσα στους δύο συλλόγους, με τον Δικέφαλο να έχει εύκολο έργο απέναντι στην ουραγό Λίνκολν σε δυο εβδομάδες, όπερ και εγένετο. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε την Λίνκολν με 2-0 ενώ η Σλόβαν ηττήθηκε στην Κοπεγχάγη με το ίδιο σκορ, με την ελληνική και την δανέζικη ομάδα να περνάνε στις επόμενες φάσεις. Η Κοπεγχάγη ως πρώτη του ομίλου της γλύτωσε τον ενδιάμεσο γύρο στον οποίο πέρασε ο ΠΑΟΚ, που κληρώθηκε με μία άλλη ομάδα από την χώρα της Σκανδιναβίας, την Μίντιλαντ.

Η πρώτη αναμέτρηση της Δανίας έληξε με ήττα για τον ΠΑΟΚ με σκορ 1-0, ενώ στάθηκε τυχερός καθώς οι παίκτες της Μίνταλντ έχασαν ευκαιρίες για δεύτερο γκολ. Στην ρεβάνς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο πρώτο μισό του αγώνα με 2-0 με τον Ζίβκοβιτς στο 20' και τον Βιειρίνια στο 26', αλλά η Μίντιλαντ ισοφάρισε το συνολικό σκόρ 10 λεπτά πριν τα 90'. Έτσι οι ομάδες προκρίθηκαν στην παράταση, επειδή ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ. Στο έξτρα ημίωρο δεν άλλαξε κάτι με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στη διαδικασία των πέναλτι.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Γ' μέρος)

Και οι 5 εκτελεστές του ΠΑΟΚ στάθηκαν ψύχραιμοι στις εκτελέσεις τους, ενώ η Μίντιλαντ έχασε το πρώτο της πέναλτι που αποκρούστηκε από τον Πασχαλάκη. Έτσι ο ΠΑΟΚ πέρασε το εμπόδιο της Μίντιλαντ μέσω της ψυχοφθόρου διαδικασίας των πέναλτι και έδωσε παρών στην κλήρωση της φάσης των 16. Η Γάνδη δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε δύσκολο εμπόδιο για την ομάδα του ΠΑΟΚ, που πρέπει να επιβληθεί των Βέλγων και στις δύο αναμετρήσεις.

Το φάουλ του Κούρτιτς στη Θεσσαλονίκη έδωσε προβάδισμα στον ΠΑΟΚ ενόψει της ρεβάνς στην Γάνδη μία εβδομάδα αργότερα. Εκεί ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πετύχει την δεύτερή του νίκη επί της Γάνδης, με τους Κρέσπο και Ντάγκλας Αουγκούστο να σημειώνουν τα γκολ των Θεσσαλονικέων, ενώ η ομάδα του Βελγίου ισοφάρισε προσωρινά με τον Ντεπουάτρ στο 40'.

Με το ιστορικό διπλό στη Γάνδη, ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 48 χρόνια και η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί σε οκτάδα για πρώτη φορά μετά το 2003. Εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον ΠΑΟΚ κόντρα στην Μαρσέιγ, και μακάρι η ομάδα της Θεσσαλονίκης να κατακτήσει το τρόπαιο, που τόσο ανάγκη επιθυμεί η φίλαθλη Ελλάδα.

Exit mobile version