LifeSteps.gr

God of War: review

Ο Kratos, ο αγαπημένος μας ψηφιακός Θεός του Πολέμου που τόσο αγαπήσαμε στην σειρά God of War, παρουσίασε εξαρχής μια αποστροφή προς τα PC, παραμένοντας προσκολλημένος στις πανίσχυρες κονσόλες της Sony. Με τον καιρό, ο ζόρικος και αιμοδιψής σπαρτιάτης, έβαλε νερό στο κρασί του και αποφάσισε να δραστηριοποιείται και σε ταπεινότερα "μηχανάκια" όπως το PSP και τα κινητά μας, εξακολούθησε όμως να είναι απρόσιτος στο τεράστιο κοινό των PCs. Όλα αυτά έμελλε να αλλάξουν την στιγμή που ο Kratos ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς του με τους εχθρούς του εν Ελλάδι.

Slay The Spire

“Άντε γεια Ολύμπιοι, άντε γεια”
Αφού πετσόκοψε ανελέητα όλο το πάνθεον των Ολυμπίων Θεών και άφησε πίσω του συντρίμμια, ο Kratos μετανάστευσε στον μακρινό βορά και αποφάσισε να σοβαρευτεί. Ερωτεύτηκε σφοδρά μια γυναικά, την Faye, ένα πλάσμα στο οποίο ταιριάζει πραγματικά ο χαρακτηρισμός θεά και δεν είναι αποτέλεσμα... λιγούρας (βλ. social media), έκανε και ένα παιδάκι, τον Atreus και όλα έμοιαζαν να βαίνουν ομαλά. Επειδή όμως η ζωή δεν είναι μόνο ηλιαχτίδες και ουράνια τόξα και ένας θεός του πόλεμου είναι αναπόφευκτο να σκουριάσει αν δεν χρησιμοποιεί τα αιμοβόρικα skills του, ο Kratos χάνει την αγάπη της ζωής του και ξεμένει με το μούλικο σε ένα τρομερά αφιλόξενο περιβάλλον.

Την συνέχεια την ξέρουμε όσοι παίξαμε το God of War στο PS4. Ο οργισμένος Kratos είναι πλέον πολύ ωριμότερος όμως, στην ψυχή του έχει παρεισφρήσει και ένα νέο, άγνωστο μέχρι τώρα συναίσθημα, ο φόβος. Φόβος ότι το παρελθόν του δεν θα τον αφήσει ποτέ να ηρεμήσει, ότι ο γιος του θα ανακαλύψει ποιος είναι πραγματικά, ότι είναι πολύ κατεστραμμένος ψυχολογικά για να γίνει ο πατέρας που θέλει να γίνει. Και φυσικά, ο φόβος του τροφοδοτεί μια νέα γκαλερί εχθρών, τους σκανδιναβικούς θεούς, που όλοι αγωνίζονται για να αποτρέψουν το τέλος του κόσμου.

Το God of War τοποθετεί μια εξαιρετική ιστορία σε σκληροπυρηνικό Hack and Slash περιτύλιγμα, διανθισμένο με μπόλικους γρίφους και όλα υλοποιημένα σε τρίτο πρόσωπο. Η αγάπη των δημιουργών του για το σκανδιναβικό πάνθεον και την συνακόλουθη μυθολογία είναι εμφανής από τον τρόπο που μεταμορφώνει αυτούς τους θεούς σε συναρπαστικούς χαρακτήρες. Το God of War επιστρατεύει RPG πρακτικές, εξερεύνηση περιβάλλοντος εστιασμένη στην αφήγηση, φανταστικά όπλα και τακτικές αφήγησης από διαφορετικά είδη παιχνιδιών και τα συνδυάζει όλα μαζί τέλεια. Είναι ένα τρανό παράδειγμα κορυφαίου game design, αλλά υπήρξε δεσμευμένο στο PlayStation εδώ και πολλά χρόνια, περιορίζοντας τόσο τις τεχνικές δυνατότητές του όσο και τον αριθμό των ανθρώπων που είχαν πρόσβαση στην εμπειρία του.

Ένας Θεός στα PC
Έφτασε επιτελούς η στιγμή φέτος να απολαύσουν τις περιπέτειες του μακελάρη Kratos και οι κάτοχοι των PC. Με την απόφαση αυτή, η Sony όχι μόνο προσέφερε ένα φανταστικό παιχνίδι στον τεράστιο αριθμό των χρηστών PC, έδωσε και μια δεύτερη ευκαιρία στον Kratos να "βάλει τα καλά του" και να παρουσιαστεί τελειότερος από ποτέ σε ισχυρότατο hardware. Εντάξει, το God of War φαινόταν υπέροχο το 2018 στο PlayStation 4 και ακόμα καλύτερο το 2021 στο PlayStation 5. Αλλά το 2022 δείχνει να είναι η καλύτερη χρόνια του σε οπτικό επίπεδο.

Psychonauts 2

Για να θαυμάσετε το God of War στο μέγιστο των δυνατοτήτων του πρέπει να διαθέτετε high end PC και να επιλέξετε τα ultra settings. Αυτό προϋποθέτει την απόκτηση των γρηγορότερων καρτών γραφικών στην αγορά αυτή την στιγμή (βλ. Nvidia RTX 3070), τους καλύτερους i7 και Ryzen και ένα 32 GB RAM δεν θα ήταν άσχημο. Αν διαθέτετε ένα σύστημα με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε, έχετε εγγυημένα 100+ frame το δευτερόλεπτο σε ανάλυση 1080p. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνετε καθαρά κάθε χαρακτηριστικό του σώματος του Kratos, νιώθετε ότι η σπλατερια που πετάγεται δεξιά και αριστερά καθώς κομματιάζετε τους εχθρούς σας, έχει λερώσει το δωμάτιο στο οποίο παίζετε, μαζεύεστε σαν φοβισμένο παιδί στην καρέκλα σας όταν ο Jörmungandr, το τεράστιο φίδι, υψώνεται πάνω από τα κύματα κ. ο. κ.

Είναι όλα ιδανικά λοιπόν στο port του God of War από το PlayStation; Όσον άφορα το frame rate η απάντηση είναι καταφατική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εκεί που παίρνετε σαν μανιακοί κάποια στροφή, θα δείτε και κανένα μικρό... σκισιματάκι των γραφικών. Αργότερα ίσως να παρατηρήσετε την πανοπλία του Kratos να χώνεται στο σώμα του η να περνά μέσα από αντικείμενα. Κατά την γνώμη μου, αυτά τα ελαττώματα είναι η εξαίρεση στον κανόνα και τα θεωρώ εντελώς ασήμαντα μπροστά στην συνολική ποιότητα που απολαμβάνετε.

Τα εξαιρετικά γραφικά και η εξαιρετική απόδοση του God of War στην έκδοση για PC δεν με εξέπληξε, την περίμενα και ήθελα να δω πως θα αποδώσει ο οικιακός υπολογιστής ένα τίτλο που έλαμψε στις κονσόλες της Sony. Σας διαβεβαιώνω ότι το God of War είναι μια απαραίτητη προσθήκη στη βιβλιοθήκη του Steam ή του Epic Games Store για οποιονδήποτε σέβεται το PC του, επειδή είναι φανταστικό αισθητικά, αφηγηματικά και σε επίπεδο καθαρού gameplay. Με γεμίζει χαρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων παικτών θα έχει την εμπειρία αυτού του αριστουργήματος για πρώτη φορά.

Το God of PC είναι πλέον γεγονός
Αξίζουν συγχαρητήρια στην Sony για την απόφαση της να μεταφέρει πολλούς από τους αποκλειστικούς τίτλους της (Horizon Zero Dawn, Ghost of Tsushima, Days Gone, God of War) στο PC για να διευρύνει σημαντικά την βάση των αμέτρητων θαυμαστών τους. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από τους παίκτες του God of War στο PC θα... αλλαξοπιστήσουν μόλις κυκλοφορήσει το God of War Ragnarok και "θα τα σκάσουν χοντρά" για να πάρουν κονσόλα της Sony προκείμενου να το χαρούν πρώτοι και καλύτεροι. Γιατί θα συμβεί αυτό; Γιατί το God of War στο PC είναι η καλύτερη έκδοση ενός από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, συνεπώς θα δημιουργήσει χιλιάδες νέους φανατικούς οπαδούς της σειράς, έτοιμους για όλα.

Πηγή πρωτότυπου άρθρου μου: GameWorld

Exit mobile version