LifeSteps.gr

Τα Όσκαρ των εκπλήξεων!

Όσκαρ

Photo source: Reuters

Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και των πολλαπλών μεταλλάξεων του COVID-19, αλλά και στη σκιά ενός απροσδόκητου χαστουκιού, η ετήσια Απονομή των Βραβείων Όσκαρ 2022 είναι γεγονός! Μια βραδιά που ίσως να μην είχαμε προσέξει αν δεν υπήρχαν εκπλήξεις και ευτράπελα...Πέρα από αυτά όμως, ήταν μια τελετή άξια των παρελθοντικών μεγαλείων των βραβείων Όσκαρ με πολλές ευχάριστες -κυρίως- εξελίξεις.

Ο Καλός Βοσκός (The Good Shepherd)

Να ξεκινήσουμε από τους νικητές! Με το Dune να κερδίζει έξι (αναμενόμενα κάπως) βραβεία και το CODA να κερδίζει, όχι τόσα μεν, αλλά το Καλύτερης Ταινίας, αυτή τη χρονιά ήταν ενδιαφέρον το ότι υπήρξαν πολλές ταινίες που πήραν βραβεία, και καμία που να 'σάρωσε' όπως άλλες χρονιές στο παρελθόν.

Κι ενώ όλοι περιμένουν αυτό το άρθρο να είναι για το περιβόητο πλέον χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock επειδή προσέβαλλε την σύζυγό του που έχει αλωπεκίαση - ή τουλάχιστον έτσι παρουσιάστηκε από τα media-, το οποίο συνεχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις (με ή χωρίς λόγο, ο χρόνος θα δείξει), νομίζω είναι η ώρα να εστιάσουμε στα άλλα, πολλά και ενδιαφέροντα της χρονιάς, με ευχάριστες πρωτιές!

Photo source: Reuters

Οι πρωτιές και τα ενδιαφέροντα γεγονότα της χρονιάς

Οι υποψηφιότητες ΛΟΑΤΚΙ

Η Ariana DeBose και η Kristen Stewart ήταν οι πρώτες υποψήφιες ανοιχτά ΛΟΤΚΙ στις κατηγορίες Β' Γυναικείου Ρόλου. Η συμπερίληψή τους σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον όσον αφορά τη διαφορετικότητα, ειδικά επειδή και οι δύο είχαν πραγματικές πιθανότητες να κερδίσουν, όπως και αποδείχθηκε, με την DeBose να δίνει αναμφισβήτητα την καλύτερη ερμηνεία στο West Side Story, επαναπροσδιορίζοντας έναν ρόλο που ήδη χάρισε σε άλλη ηθοποιό ένα Όσκαρ και τον κάνει δικό της. 

Οι υποψηφιότητες ζευγαριών

Είναι πάντα αρκετά χαριτωμένο όταν η Ακαδημία προτείνει ένα ζευγάρι στην ίδια τελετή και τα Όσκαρ του 2022 έχουν δύο περιπτώσεις. Στις κορυφαίες κατηγορίες, το σούπερ ζευγάρι της Ισπανίας Penélope Cruz και Javier Bardem για τις δουλειές τους Parallel Mothers και Being the Ricardos, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτικές κατηγορίες έχουν επίσης τις υποψηφιότητές τους, Kirsten Dunst και Jessie Plemons, και οι δύο από την ίδια ταινία, το The Power of the Dog.

Photo source: Reuters

Οι παρουσιάστριες

Μετά από τρία χρόνια (!) χωρίς οικοδεσπότες, η φετινή τελετή των βραβείων Όσκαρ ήταν η πρώτη σε περισσότερο από μια δεκαετία με πάνω από ένα οικοδεσπότη. Πιο συγκεκριμένα, η εκπομπή φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά, όχι απλά από μία, αλλά από τρεις γυναίκες: τη Regina Hall, την Amy Schumer και τη Wanda Sykes.

Στον δρόμο για την πλήρη αποδοχή - CODA και κώφωση

Μιλώντας για το CODA, η ταινία της Sian Heder για μια κωφή οικογένεια με μια κόρη που ακούει θα μπορούσε να σηματοδοτήσει πολλές πρωτιές για συμμετοχή και αναπαράσταση, καθώς η ταινία περιλαμβάνει πραγματικούς κωφούς ηθοποιούς. Η πρωταγωνίστρια του CODA, Marlee Matlin, παραμένει η μόνη κωφή ερμηνεύτρια που κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας—και αυτό ήταν το 1986 όταν κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για το Children Of A Lesser God. 

Photo source: Reuters

Ο απόλυτος Kenneth

Ο ηθοποιός-σεναριογράφος-σκηνοθέτης-παραγωγός Kenneth Branagh φέτος έγινε το πρώτο άτομο που προτάθηκε σε επτά διαφορετικές κατηγορίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του - ένα κατόρθωμα που είναι απίθανο να επιτευχθεί και πάλι σύντομα!

Drive My Car (για 179 λεπτά!)

H υποψήφια για καλύτερη ταινία, μπορεί να μην κέρδισε το βραβείο Όσκαρ, αλλά κέρδισε σε …διάρκεια, αφού ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις συμμετέχουσες στην Απονομή ταινίες, με 179 λεπτά! 

Photo source: Reuters

Για να δούμε όμως και μερικά νούμερα …!

Η Απονομή σε αριθμούς

Πάνω από 120 μουσικοί

80 Χορευτές

45 Παρουσιαστές

600 Ώρες εργασίας εγκατάστασης και αφαίρεσης του κόκκινου χαλιού (το οποίο καθαρίζεται το πρωί της παράστασης)

223 Τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του video wall στη σκηνή

Περισσότεροι από 5.000 προσωπικό συνολικά: Προσωπικό παραγωγής, τεχνικοί εκπομπής, σκηνοθέτες, συνεργάτες σκηνοθέτες, υπεύθυνοι σκηνής, προσωπικό κομμωτικής και μακιγιάζ, πελάτες, ερμηνευτές, τραγουδιστές, χορευτές, μουσικοί, stand-ins, κλητήρες, σελίδες, προσωπικό τροφοδοσίας, ασφάλεια, προσωπικό κτιρίου, προσωπικό της Ακαδημίας Κινηματογράφου, παρκαδόροι, γεμιστήρες καθισμάτων και πωλητές

1.500 Φωτιστικά όργανα, μαζί με 29 ολόκληρα χιλιόμετρα καλώδια τροφοδοσίας, που χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό της παράστασης

Περισσότερες από 200 χώρες που μεταδίδουν τα Όσκαρ, πολλές από αυτές ζωντανά

14.000 — Τεστ PCR COVID-19 που χορηγήθηκαν στο προσωπικό και σε μέλη την Ακαδημίας πριν από την παράσταση, υπό την επίβλεψη μιας ομάδας 70 ατόμων COVID-19

Photo source: Reuters

Και φυσικά… And the Oscar goes to … WILL SMITH! (Ή “Γιατί βλέπουμε όλα αυτά τα memes με το χαστούκι”)

Κυριολεκτικά, αφού όντως κέρδισε το αγαλματίδιο του θείου Όσκαρ, αλλά και μεταφορικά, για την… ‘ερμηνεία’ του, όπως πολλοί είπαν, στη σκηνή των Όσκαρ. Μα τελικά, τι συνέβη; Όλα ξεκίνησαν από ένα -όχι και τόσο- αθώο αστείο του Chris Rock προς τη σύζυγο του Will Smith, που λόγω του ξυρισμένου κεφαλιού της, την αποκάλεσε ‘J.I. Jane’ (η γνωστή ταινία με την Demi Moore), ενώ ο λόγος είναι ιατρικός, καθώς έχει αλωπεκίαση. Κι ενώ φάνηκε να περνάει στα ψιλά για λίγα δευτερόλεπτα, μετά από ένα σπινθηροβόλο βλέμμα της συζύγου, από την οποία έχει ήδη τραβήξει τα πάνδεινα δημοσίως ο δύσμοιρος Will, αποφάσισε, όχι ακριβώς από μόνος του, να … υπερασπιστεί την “τιμή” της.

Στημένο; Κακόγουστο; Ειλικρινές; Λογικό; Όπως και να έχει, το χαστούκι συζητήθηκε πολύ περισσότερο από τα ίδια τα Όσκαρ, ενώ οι αντιδράσεις των παρευρισκομένων κάνουν το γύρο του κόσμου. Έκτοτε, ο Will παραιτήθηκε από την Ακαδημία, η οποία φέρεται πως θα κινηθεί και νομικά για το ζήτημα. Προφανώς και θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις λοιπόν απ’ότι φαίνεται καθώς προκλήθηκε μια φοβερή αλυσιδωτή αντίδραση. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν από ένα “απλό αστείο”…​

Φωτογραφικό υλικό: Reuters

Exit mobile version