LifeSteps.gr

Watch Dogs: Legion review

Η Ubisoft έχει εδραιωθεί στην κορυφή της video game βιομηχανίας με τα Assassin’s Creeds, τα Far Cries και τα Splinter Cells της και δικαιολογημένα. Δεν είναι τα τεράστια κεφάλαια που την καθιστούν πρωτοπόρο και κορυφαία στον τομέα της αλλά το ταλαντούχο προσωπικό που επεξεργάζεται τους τίτλους της. Όσα παράπονα και να διατυπώσει κάποιος για τα video games της, κανένα από αυτά δεν θα σχετίζεται με το gameplay και το game design γιατί, αμφότερα, είναι state of the art, κυριολεκτικά δεν έχουν προηγούμενο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το Watch Dogs: Legion ένα πολύ καλό action adventure που όπως θα διαβάσετε παρακάτω αξίζει την προσοχή μας.

Μεταξύ των σειρών που ξεχωρίζουν στο χαρτοφυλάκιό της είναι τα Watch Dogs, μια νεαρή σειρά από Action Adventures που βρήκε τον δρόμο προς τις οθόνες μας για πρώτη φορά το 2014. Το open world περιβάλλον της βασίστηκε σε πραγματικές μεγαλουπόλεις συναρπάζοντας αυτόματα όσους ζουν ή ταξίδεψαν σε αυτές. Η έμφαση στην τεχνολογία σε έναν κόσμο που έχει καταντήσει εμμονικός με αυτή υπήρξε το δεύτερο αναγνωρίσιμο συστατικό που καταναλώσαμε με βουλιμία. Η εντυπωσιακή δράση και η ελευθερία κινήσεων που μας παρείχε θεμελίωσαν την εμπορικότητα της. 20 εκατομμύρια πωλήσεις και μυριάδες ώρες συλλογικού παιξίματος αργότερα, είμαστε μπροστά στο τρίτο μέρος της σειράς με τον επιβλητικό τίτλο Watch Dogs: Legion. Είστε έτοιμοι να ενταχθείτε στην λεγεώνα της ελευθερίας;

Κάποιος σας παρακολουθεί συνέχεια
Η ιστορία αρχίζει στην πόλη του Λονδίνου στο προσεχές μέλλον. Σκοτάδι έχει πέσει σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης μετά από ένα μπαράζ τρομοκρατικών ενεργειών που πιστώθηκαν στην ομάδα χακεράδων DedSec της οποίας είστε μέλος αλλά εκτελέστηκαν από μια μυστηριώδη φιγούρα που αυτοαποκαλείται Zero Day. Το θανατικό τρομοκράτησε τους Λονδρέζους και έδωσε την ευκαιρία σε εταιρικές και εγκληματικές φατρίες να αρπάξουν την εξουσία, υποκαθιστώντας τις νόμιμες αρχές.

Ο ιδιωτικός στρατός της εταιρείας Albion ανέλαβε την φύλαξη της πόλης και την ασύστολη καταπίεση των πολιτών. Η υπηρεσία πληροφοριών S.I.R.S. το έριξε στην... ενδοσκόπηση, στρέφοντας τα υπερσύγχρονα τεχνολογικά της μέσα στην ασφυκτική παρακολούθηση των κατοίκων της πόλης. Η εγκληματική οργάνωση της Mary Kelley καπάρωσε όλες τις παράνομες δραστηριότητες, ρυθμίζοντας την διακίνηση απαγορευμένων αγαθών και σκλαβωμένων ανθρώπων. Είναι προφανές ότι η DedSec αποτελεί την μοναδική ελπίδα της αιωνόβιας πόλης για να απαλλαγεί από το καταπιεστικό πέπλο που την έχει καλύψει και εδώ έρχεστε εσείς για να εξασφαλίσετε το φούντωμα της επανάστασης.

Το σενάριο του Watch Dogs: Legion ακουμπάει σε γεγονότα της επικαιρότητας όπως είναι τα παράλογα τρομοκρατικά χτυπήματα από φονταμενταλιστές των τελευταίων χρόνων, η εξαφάνιση της ιδιωτικότητας από την παρουσία εκατομμυρίων καμερών και η ευκολία με την οποία αποκτούνται τα προσωπικά μας δεδομένα σε ψηφιακή μορφή. Η απεριόριστη πρόσβαση στις ζωές των ανθρώπων αναπόφευκτα οδηγεί στον αυταρχισμό συνεπώς η εφιαλτική εξέλιξη μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας που καταγράφεται στο παιχνίδι δεν είναι και πολύ μακριά. Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν την υπόθεση υποδύονται συγκεκριμένους ρόλους με σαφήνεια και προξενούν συμπάθεια ή αντιπάθεια, ποτέ ένα μείγμα και των δύο συναισθημάτων μαζί.

Το συνομωσιολογικό και τεχνοφοβικό κλίμα του Watch Dogs: Legion υπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα ηχητικά αρχεία που ανακαλύπτετε δεξιά και αριστερά υπό μορφή ακουστικών. Εκεί απολαμβάνετε μακροσκελείς ραδιοφωνικές εκπομπές όπου τίθενται όλα τα κοινωνικά προβλήματα επί τάπητος, διανθισμένα με ευφυέστατο χιούμορ. Αφού καταβροχθίσετε όλες τις εκπομπές, θα στρέψετε την προσοχή σας και στα κείμενα τα οποία, δίχως να είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής καταγράφοντας τις δοκιμασίες των ανθρώπων από το απάνθρωπο καθεστώς που τους πνίγει. Αυτά είναι και τα σπουδαιότερα κομμάτια του πλούσιου lore, με τις πληροφορίες των missions, τα cinematics και τις ατελείωτες συζητήσεις μεταξύ ζωντανών και τεχνητών συνεργατών σας (ακούς Bagley;) να συμπληρώνουν το αφηγηματικό παζλ.

Ο χάρτης του Λονδίνου είναι ένα καταπληκτικό επίτευγμα από πλευράς game design εξαιτίας των οπτικών λεπτομερειών που περιλαμβάνει και της αλληλεπίδρασης που προσφέρει απλόχερα. Η πόλη είναι χωρισμένη σε οκτώ δήμους και εσείς μεγεθύνετε και σμικρύνετε τις περιοχές κατά βούληση, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θέλετε μια πανοραμική άποψη του χάρτη για να στοχεύσετε το επόμενο objective; Τραβάτε την κάμερα προς τα ουράνια, εξαφανίζετε τις μικρολεπτομέρειες και αντικρίζετε τα σύνορα ανάμεσα στους δήμους, την κατάστασή τους και τα πολυπόθητα objectives. Αντίθετα, εστιάζετε σε συγκεκριμένες γειτονιές εντοπίζοντας τα tech points και άλλα αντικείμενα που σας ξέφυγαν καθώς και τις restricted areas με τις προϋποθέσεις που απαιτούν για να εισβάλλετε απαρατήρητοι.

Η πλοήγηση στην μητρόπολη της Αγγλίας γίνεται με τα πόδια ή με τα μεταφορικά μέσα που διαθέτετε ή κλέβετε. Σε πολλά missions παρατηρείτε ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες ακόμα και με την χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής. Το fast travel mechanic του χάρτη γεφυρώνει αυτόματα τα χιλιόμετρα και σας μεταφέρει στον σταθμό του μετρό που βρίσκεται πλησιέστερα του mission. Ο καλύτερος τρόπος ταξιδιού στο Λονδίνο που ανακάλυψα είναι η εναέρια διαδρομή καβάλα σε ένα cargo drone. Πάνω στο drone αισθάνεστε σαν να πετάτε με ιπτάμενο χαλί, διασχίζοντας σε ευθεία το σημείο Α που βρίσκεστε έως το σημείο Β όπου θέλετε να πάτε.

Η θέα της πόλης από ψηλά θα σας κόψει την ανάσα και θα σας αποδείξει ότι η Ubisoft είχε καταπληκτική επιτυχία στην ψηφιακή απεικόνιση της πόλης. Τα αρχιτεκτονικά ορόσημα του Λονδίνου ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας και οι τεράστιες αφίσες και οθόνες με προπαγανδιστικό υλικό τσιμεντώνουν την αίσθηση μιας πόλης υπό καθεστώς μόνιμης πλύσης εγκεφάλου. Το πέταγμα είναι ομαλό και γίνεται σε πρώτο και τρίτο πρόσωπο, ανάλογα με τα γούστα σας. Το flying mechanic όμως, παρότι είναι ομαλό και θα σας οδηγήσει σε μοναδικά θεάματα και την ωραιότερη οπτική της πόλης, έρχεται με έναν περιορισμό που βλάπτει το περιεχόμενο.

Το cargo drone φτάνει σε μεγάλα ύψη και προσγειώνεται άνετα στις περισσότερες πολυκατοικίες, εντούτοις δεν μπορεί να υψωθεί απεριόριστα. Για να αποτρέψουν ένα τέτοιο συμβάν το οποίο θα “έσπαζε” το παιχνίδι αν ένας παίκτης αποφάσιζε να ανεβάσει το drone του μέχρι την στρατόσφαιρα, οι designers έπρεπε να προσθέσουν έναν λογικό περιορισμό όπως είναι η οριοθετημένη ενεργειακή αυτονομία ή η απομάκρυνση του drone από την εξέδρα εκτόξευσης. Αντ’αυτού, επιχειρώντας να φτάσω στην κορυφή ενός πανύψηλου κτιρίου, το είδα να σταματά σαν να έπιασε ταβάνι, σαν να έπεσε σε αόρατο εμπόδιο. Το γεγονός δεν αρκεί για να καταργήσει την αξία του flying, περίμενα όμως περισσότερα από κορυφαίους game designers.

Η εξέγερση είναι ο πιο δύσκολος από όλους τους πολέμους
Η κατάσταση ενός δήμου σας οδηγεί σε ένα από τα συναρπαστικότερα features του παιχνιδιού, το borough uprising. Στην αρχή της περιπέτειας, η κυβερνητική και εταιρική προπαγάνδα έχει κουρελιάσει την φήμη του οργανισμού σας με αποτέλεσμα ο γενικός πληθυσμός να είναι επιφυλακτικός απέναντι στην DedSec. Οι δήμοι τελούν υπό καθεστώς καταπίεσης, το οποίο οφείλετε να συντρίψετε με τις ενέργειές σας για να ξανακερδίσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Κόκκινα εικονίδια στιγματίζουν τις γειτονιές και σας ενημερώνουν για την δράση που πρέπει να αναλάβετε. Θα σαμποτάρετε τις τηλεπικοινωνίες της Albion, θα τσακίσετε τις προπαγανδιστικές τους διαφημίσεις αντικαθιστώντας τες με τα δικά σας μηνύματα, θα εισβάλλετε στα σημαντικότερα κτίρια του καθεστώτος και θα τα κάνετε όλα θρύψαλα. Η απελευθέρωση ενός δήμου από την καταπίεση καθιστά ευκολότερη την στρατολόγηση των κατοίκων του και, το κυριότερο, σας χαρίζει έναν μοναδικό χαρακτήρα. Συνάμα, σε ανύποπτο χρόνο, εμφανίζονται σπέσιαλ χαρακτήρες εντός του δήμου, έτοιμοι προς ένταξη στο αντιστασιακό κίνημα.

Τα χτυπήματα που θα καταφέρετε στην προσπάθεια απελευθέρωσης των δήμων ανήκουν στα συναρπαστικότερα missions του παιχνιδιού. Ετοιμαστείτε για τεράστια κατανάλωση φαιάς ουσίας στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε πρόσβαση σε ταράτσες πολυώροφων κτιρίων, να διεισδύσετε σε καλά φυλαγμένες εγκαταστάσεις και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα hacking skills σας για να ξεκλειδώσετε πόρτες και να εξουδετερώσετε drones. Παράλληλα, απελευθερώνοντας ένα συγκεκριμένο δήμο θα αποκτήσετε έναν από τους καλύτερους χαρακτήρες του παιχνιδιού, μια γυναίκα πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών. Το τι γλέντια θα κάνετε με τα ταλαίπωρα κορμιά των εχθρών αλλά και τα οχήματά τους με την spy σας είναι σχεδόν απερίγραπτο.

Βλέπετε, η spy διαθέτει ένα εξαιρετικό πιστόλι με σιγαστήρα για να σωπαίνει δια παντός τους εχθρούς δίχως να την παίρνει κανείς χαμπάρι. Επίσης, έχει καβατζώσει ένα σούπερ σπέσιαλ κατασκοπευτικό αμάξι που μοιάζει με παιδί προερχόμενο από το ζευγάρωμα της Aston Martin του James Bond και του θρυλικού Piranha του Napoleon Solo από την σειρά The Man From U.N.C.L.E. Το εκπληκτικό τετράτροχο έχει cloaking device με το οποίο γίνεται αόρατο για αρκετά δευτερόλεπτα, επιτρέποντας σας να διαφύγετε από τους διώκτες.

Θα το χρειαστείτε γιατί θα νιώσετε έντονη φαγούρα στα δάχτυλα βλέποντας ότι το αμάξι διαθέτει εκτοξευτήρα πυραύλων. Υποκύπτετε στην “φαγούρα”, οι ρουκέτες φεύγουν βολίδα ανατινάζοντας αμάξια δικαίων και αδίκων, οι διωκτικές αρχές τα “παίρνουν στο κρανίο” με τα εγκλήματά σας, ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό αρχίζει και η μόνη σας ελπίδα για να το σταματήσετε είναι να χάσουν τα ίχνη σας. Εναλλακτικά, ακολουθείτε το δικό μου παράδειγμα όπου μοίραζα ρουκέτες σε “μπατσικά” επί δέκα λεπτά συνεχόμενα, μέχρι που η spy μου έγινε ένα με τις λιωμένες λαμαρίνες του αμαξιού της και βγήκε από την κυκλοφορία για αρκετή ώρα.

Το permadeath είναι μέσα στα πλαίσια των επιλογών σας αλλά δεν συνίσταται εκτός και αν θέλετε να σας σπάσουν τα νεύρα. Φυσικά διαθέτετε άπειρες επιλογές στρατολόγησης όμως ποιος τρέχει τώρα δίπλα στο κτίριο της MI6 για να βουτήξει μυστικούς πράκτορες από τα πλοκάμια της κρατικο-εταιρικής μαφίας ή σε οικοδομές για να προσηλυτίσει την τιμημένη εργατιά; Ο χαμός ενός χαρακτήρα με αξιόλογα χαρακτηριστικά είναι δυσβάσταχτος, ειδικά αν τον αποκτήσατε με πολύ κόπο και ιδρώτα.

Στρατολογώντας επί παραδείγματι έναν φανταστικό μαχητή πολεμικών τεχνών μετά από αρκετούς αιματοβαμμένους αγώνες στο υπόγειο πρωτάθλημα του Λονδίνου, δεν θα θέλετε να τον αποχωριστείτε με τίποτε. Εδώ πρέπει να τονιστεί η κολοσσιαία προσπάθεια που έγινε ώστε οι κάτοικοι της κάθε γειτονιάς να εναρμονίζονται και με την αισθητική της. Οι κακόφημες συνοικίες διαθέτουν εμπόρους όπλων και άτομα με σκοτεινό παρελθόν. Στο αγαπημένο Hyde Park κατοικοεδρεύουν συνταξιούχοι, αθλητές και μελισσοκόμοι. Το Camden ξεχειλίζει από hackers και η καρδιά του Λονδίνου συγκεντρώνει δικηγόρους και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων. Ταξινομώντας έτσι τον πληθυσμό, βάζετε την λογική σας να δουλέψει και κατευθύνεστε στον δήμο που είναι πιο πιθανό να φιλοξενεί τα ταλέντα που ψάχνετε.

Τρέμε τεχνητή νοημοσύνη, η επανάσταση κυρύχτηκε
Τα game mechanics, τα game features και το A.I. του Watch Dogs: Legion είναι από τα πιο σοφιστικέ που έχουν εμφανιστεί ποτέ σε video game. Ας ξεκινήσουμε από το “κερασάκι της τούρτας” που είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Το A.I. ελέγχει εκατομμύρια NPCs εξομοιώνοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες σε άμεση συμφωνία με την προσωπικότητά τους. Περάστε λίγη ώρα σαν παρατηρητής NPCs (κάτι αντίστοιχο του παρατηρητή πουλιών) και θα τους δείτε να οδηγούν ή να περπατούν προς τις δουλειές τους, να περιφέρονται ψωνίζοντας, να πέφτουν θύματα της αστυνομικής βίας κ.ο.κ. Τεστάροντας την ποιότητα της εξομοίωσης, τρέξτε εναντίον τους με την κουρσάρα σας και παρακολουθήστε τους να πηδάνε δεξιά και αριστερά, βλαστημώντας και ουρλιάζοντας στην προσπάθεια να αποφύγουν το τσάκισμα των κοκάλων τους.

Κλέβοντας τα αμάξια τους στεγνά στην μέση του δρόμου θα δείτε ότι συμπεριφέρονται διαφορετικά, δηλαδή άλλοι θα σας επιτεθούν, άλλοι θα το βάλουν στα πόδια τρομοκρατημένοι, άλλοι θα διαμαρτύρονται βρίζοντας σας για την κλοπή. Οι εχθρικοί NPCs κάνουν τις βόλτες τους περιπολώντας τις απαγορευμένες περιοχές και επιτίθενται αμέσως όταν σας εντοπίσουν. Ανταποκρίνονται ρεαλιστικά όταν χτυπά συναγερμός και κατέχουν καλά το cover mechanic αντί να τρέχουν σαν πρόβατα προς την τροχιά των πυρών σας. Ήταν αναμενόμενο το A.I. να κλιμακώνει ή να αποκλιμακώνει τις κινήσεις του με βάση το επίπεδο δυσκολίας που επιλέξατε. Το χαμηλότερο είναι μόνο για χαβαλέδες, οι εχθροί είναι αργοί, άστοχοι και αδύναμοι. Το normal προσφέρει ικανοποιητική πρόκληση ώστε να γίνετε ολοένα και καλύτεροι παίζοντας.

Ταιριαστό στο εξελιγμένο τεχνολογικό πλαίσιο παρουσιάζεται το autodrive mechanic που διαθέτει η πλειονότητα των τετράτροχων. Με ένα button, αναθέτετε την πλοήγηση στον αυτόματο οδηγό του αμαξιού σας ο οποίος σας οδηγεί στην πορεία που έχετε χαράξει στον χάρτη. Η αξία του autodrive δεν είναι το ότι σας απαλλάσσει από την manual οδήγηση που είναι απολαυστική αλλά το ότι σας δίνει μερικά λεπτά περιθώριο να επισκεφτείτε την τουαλέτα ή να ασχοληθείτε με κάτι άλλο χωρίς να χρειάζεται να διακόψετε την ροή του παιχνιδιού.

Τα driving mechanics ανταποκρίνονται ομαλά στις οδηγίες που μοιράζετε μέσω μοχλού και buttons, τα τροχοφόρα κινούνται με άνεση πάνω σε δρόμους και πεζοδρόμια και δείχνουν να διορθώνουν ελαφρώς την πορεία σας αν βρίσκεστε σε τροχιά σύγκρουσης με αμάξια και πεζούς. Η εξομοίωση των NPCs αγγίζει την τελειότητα αφού, μετά από πολλές ώρες gameplay, διέκρινα μόνο μια άστοχη ενέργεια του A.I. Ο χαρακτήρας μου περπατούσε σε μια κυκλοφοριακή λωρίδα έχοντας εγκαταλείψει το αμάξι του και ένα λεωφορείο που τηρούσε χαμηλό όριο ταχύτητας τον πάτησε σαν κατσαρίδα και τον παρέσυρε σαν ο οδηγός του να μην τον είχε πάρει είδηση.

Επαναστατούν άρα υπάρχουν
Στο Watch Dogs: Legion αντιμετωπίζετε ένα παράξενο φαινόμενο το οποίο πηγάζει από το πλέον φιλόδοξο feature του πακέτου, την δυνατότητα να εντάξετε στις γραμμές του στρατού σας το σύνολο του πληθυσμού της πόλης. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει ποτέ σε video game μυριάδες χαρακτήρες με διαφορετικά skills και gadgets οι οποίοι να τίθενται υπό τον έλεγχό μου κατά βούληση. Οι προοπτικές είναι ασύλληπτες και η διαδικασία εκτελείται με πολύ απλούς μηχανισμούς. Αφού μελετήσετε το ποιόν ενός NPC με το πάτημα ενός button, αρχίζετε αυτόματα την διαδικασία προσηλυτισμού του ή τον τοποθετείτε σε λίστα αναμονής για να ασχοληθείτε μαζί του αργότερα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει έναν μικρό αριθμό από missions μοναδικές για τον κάθε NPC, με τις οποίες κερδίζετε τελικά την εμπιστοσύνη του. Προσπαθήστε να αναλογιστείτε την τεράστια κλίμακα του feature που περιέγραψα και ο εγκέφαλος σας θα βαρέσει τιλτ. Είστε σε θέση να επιλέξετε τους ήρωες της ιστορίας σας με γνώμονα την εμφάνιση, τις ικανότητες, τα όπλα, τα animations, οτιδήποτε συνθέτει το “είναι” τους. Κατά συνέπεια, το αντιστασιακό κίνημα του οποίου ηγείστε είναι τέλειο και ακριβές γιατί ενσωματώνει τους πάντες, όλο τον πληθυσμό χωρίς την παραμικρή διάκριση.

Το καταπληκτικό αυτό feature γράφει gaming ιστορία όμως έχει και μια αρνητική πλευρά. Η διαχείριση μιας λεγεώνας διαφορετικών χαρακτήρων με ξεχωριστές προσωπικότητες και ικανότητες σας εμποδίζει να ταυτιστείτε απόλυτα με κάποιον, να μπείτε ψυχολογικά στην θέση του. Έτσι, ενώ ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι φανταστικός και τα mechanics σας επιτρέπουν να βρίσκεστε μόνιμα “στην ζώνη”, αιχμαλωτίζουν δηλαδή την προσοχή σας, η πλήρη απορρόφηση στον κόσμο του, η ταύτιση με τους χαρακτήρες, εμποδίζεται. Αντιμετωπίζετε το roster σας σαν μια εργαλειοθήκη με εργαλεία τα οποία επιλέγετε ανάλογα με την εκάστοτε δουλειά.

Το hacking είναι το game mechanic που θριαμβεύει στο παιχνίδι, το κρίνω μάλιστα σπουδαιότερο από τα πειστικά battle mechanics. Δρώντας στο Λονδίνο in game διαπιστώνετε ότι βρίσκεστε παγιδευμένοι σε έναν τεράστιο τεχνολογικό ιστό αράχνης με ορατά (drones, κάμερες) και αόρατα (καλωδιώσεις, συχνότητες) δίχτυα. Ευτυχώς, όλοι οι χαρακτήρες σας είναι εκπαιδευμένοι στην χρήση του hacking, της παρεμβολής σε ηλεκτρονικά δίκτυα και της επιβολής της θέλησης τους σε αυτά. Φαίνεται περίεργο το ότι, μεθύστακες, χούλιγκαν, χαρτογιακάδες και μπράβοι χειρίζονται με τέτοια μαεστρία τόσο λεπτά τεχνολογικά ζητήματα, μπορούμε όμως να φανταστούμε ότι, μετά την στρατολόγηση τους, πέρασαν ταχύρυθμα μαθήματα για μην χαντακώσουν όλη την αντίσταση όντας τεχνολογικά αναλφάβητοι.

Το hacking είναι φανταστικό γιατί, ενώ το χρησιμοποιείτε αδιάκοπα, κάθε χρήση οδηγεί σε νέα ευκαιρία αλληλεπίδρασης και, κατά συνέπεια, σε νέες εμπειρίες. Το L1 είναι το βασικό button που ανατίθεται στο hacking, το οποίο εκτελείται με το υπερσύγχρονο κινητό που κρατούν όλοι οι χαρακτήρες στα χέρια τους. Τα αντικείμενα και οι συσκευές που “χακάρετε” καθορίζουν και το ύφος της δράσης. Το πρωταρχικό είδος hacking είναι το χακάρισμα των καμερών ασφαλείας που φυτρώνουν σαν δάσος σε όλη την πόλη. Αποκτώντας πρόσβαση σε αυτές ερευνάτε εξονυχιστικά τους χώρους στους οποίους πρόκειται να εισβάλετε, απενεργοποιείτε συναγερμούς και σταμπάρετε τους φρουρούς που ελέγχουν το μέρος.

Το δεύτερο επίπεδο hacking γίνεται στα τερματικά που ευθύνονται για τις κλειδωμένες πόρτες. Αφού τα εντοπίσετε πρέπει να βρείτε τρόπο να πάτε δίπλα τους και να τα εξουδετερώσετε χειροκίνητα. Χακάρετε ηλεκτρονικές συσκευές και ξεζουμίζετε τις πληροφορίες και τα tech points που περιέχουν. Χακάρετε ανθρώπους και τους κλέβετε το αποτύπωμα ηλεκτρονικών κλειδιών ή τους αποσπάτε την προσοχή μέχρι να πλησιάσετε και να τους σπάσετε την κεφάλα.

Ενεργοποιείτε από μακριά ηλεκτρονικές παγίδες τινάζοντας τους εχθρούς σας στον αέρα. Χακάρετε αμάξια και τα μετακινείται προκαλώντας θόρυβο για να αποσπαστεί η προσοχή των εχθρών ή τα χρησιμοποιείτε σαν πάτημα για να σκαρφαλώσετε σε ψηλότερα σημεία. Θα εκπλαγείτε αποκτώντας τον έλεγχο των πλατφορμών που χρησιμοποιούν οι καθαριστές τζαμιών για να περιποιούνται τις προσόψεις των ουρανοξυστών. Ανεβαίνοντας πάνω τους σας μεταφέρουν στην κορυφή των κτιρίων με γρήγορο και εντυπωσιακό τρόπο.

Το Ρομπότ Αράχνη έφαγε τον Άνθρωπο Αράχνη
Το hacking είναι πανταχού παρών αλλά η σημαντικότερη λειτουργία του αποκαλύπτεται στην διαχείριση των drones και των spider-bots. Τα δεύτερα είναι οι μόνιμοι μηχανικοί σας φίλοι σε μορφή αραχνοειδούς οι οποίοι σέρνουν τα ποδαράκια τους σε στενούς αεραγωγούς και σας δίνουν πρόσβαση σε σημεία των κτιρίων όπου, είτε δεν χωράει ανθρώπινο σώμα, είτε η πρόσβαση εμποδίζεται από ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να απενεργοποιήσετε.

Η πλοήγηση του spider-bot έχει την αίσθηση μετακίνησης μιας χαριτωμένης αράχνης αλλά οι ιδιότητές του, τις οποίες ενισχύετε σημαντικά αν ξοδέψετε τα απαραίτητα tech points στο μενού tech, είναι αξεπέραστες. Το ρομποτάκι σας εξουδετερώνει τερματικά ασφαλείας, ξεκλειδώνει χρηματοκιβώτια, χακάρει κάμερες, απασχολεί ή επιτίθεται σε εχθρούς. Είναι κυριολεκτικά ο μηχανικός σας αντιπρόσωπος στην δράση και απόλυτα ικανό να εκτελέσει μόνο του όλες τις παραμέτρους ενός mission, επιτρέποντας στον ανθρώπινο χαρακτήρα σας να βρίσκεται ασφαλής στην αφάνεια.

Όλα τα παραπάνω τα πράττει το infiltrator spider-bot, αν τώρα μπουκάρετε σε ένα χώρο με τα όπλα σας να ρίχνουν προς όλες τις κατευθύνσεις και θέλετε να αυξήσετε την δύναμη πυρός σας η λύση ονομάζεται combat spider-bot. Στήνοντας το δίπλα σας κονομάτε ένα gun turret που θερίζει όσους τολμήσουν να σας απειλήσουν την ώρα που η προσοχή σας είναι στραμμένη στο hacking. Τις ίδιες περίπου λειτουργίες διαθέτουν και τα drones με την διαφορά ότι, το χακαρισμά τους απαιτεί μπόλικα tech points για να ξεκλειδωθεί. Θα εκτιμήσετε την δυνατότητα “αεροπειρατείας” των drones, το ψηφιακό ρεσάλτο που κάνετε και τα απενεργοποιείτε, αποδυναμώνοντας την εχθρική επίθεση ή τα στρέφετε κιόλας εναντίον των χειριστών τους.

Σε ένα τόσο σύνθετο game world, το scan mechanic ήταν αναπόφευκτο. Πιέζοντας τον δεξί μοχλό, οι τοίχοι γίνονται προσωρινά διάφανοι και διακρίνετε εχθρούς και σημεία αλληλεπίδρασης, σχεδιάζοντας έτσι με προσοχή την πρόσβασή σας στις απαγορευμένες περιοχές. Επίσης το scan αποκαλύπτει την θέση των tech points και άλλων σημαντικών αντικειμένων όπως τα texts, αρχεία ήχου και βίντεο κ.ο.κ. για να ξέρετε ακριβώς που να ψάξετε. Αρκετά collectibles απαιτούν δημιουργική σκέψη για να αποκτηθούν γιατί βρίσκονται σε απίθανα σημεία, μέσα σε αεραγωγούς, σε ταράτσες, σε ημιώροφους, σε τρύπες στο έδαφος.

Οι εχθροί σας θα νιώσουν τι πάει να πει επαναστατική βία
Το φασιστικό Λονδίνο που αναπαριστά και εμψυχώνει το Watch Dogs: Legion είναι γεμάτο οπλισμένους εχθρούς. Ο ιδιωτικός στρατός της Albion και οι αστυνομικές δυνάμεις προστατεύουν σαν κέρβεροι όλα τα σημαντικά κτίρια που εμπλέκονται στην διακυβέρνηση και ισοπέδωση των ελευθεριών των πολιτών. Ασφαλώς πρέπει να τους ξεφορτωθείτε όλους, τον έναν μετά τον άλλον. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να το πράξετε, ο ευγενικός, ο αποστασιοποιημένος και ο άγριος. Τον δεύτερο τον περιέγραψα ήδη και είναι άλλος από την μάχη δια αντιπροσώπου, δηλαδή την αποκλειστική χρήση spider-bots και drones. Ο πρώτος επιστρατεύει τα stealth mechanics που είναι πολύ πετυχημένα. Τα βασικά περιλαμβάνουν το κρύψιμο πίσω από φυσικά εμπόδια, το σκύψιμο, την αθόρυβη κίνηση συγκεκριμένων χαρακτήρων.

Τα takedowns είναι σκέτη απόλαυση και θα τα επιδιώκετε ολοένα και περισσότερο. Βλέπετε την πορεία ενός εχθρού κρυμμένοι πίσω από ένα τοίχο. Τον αφήνετε να κάνει την βόλτα του και να στρέψει ανέμελα την πλάτη του προς το μέρος σας. Βγαίνετε γρήγορα από την κρυψώνα, πλησιάζετε, πιέζετε το button του takedown και απολαμβάνετε τα animations της χαριστικής βολής που τον εξουδετερώνουν για πάντα.

Τα εν λόγω animations αλλάζουν αν κρατάτε όπλο και γίνονται βιαιότερα, τουτέστιν, αντί για κεφαλοκλείδωμα και λαβές, τραβάτε στο θύμα σας και μια σφαίρα στο κρανίο για να… μάθει. Φορώντας στολές που συσχετίζονται με το μέρος όπου μπήκατε, για παράδειγμα στολή των δυνάμεων της Albion σε δικό της κτίριο, περιφέρεστε δίχως να σας ενοχλήσει κάποιος. Ειδικά gadgets διατίθενται για να σκεπάσουν την παρουσία σας ή να ναρκοθετήσουν τμήματα του εδάφους εξουδετερώνοντας εχθρούς δίχως την άμεση επέμβασή σας.

Καλή η ευγένεια (και η... Ευγενία αν το επώνυμο είναι Medvedeva) όμως για πόσο θα ανεχτείτε τις ανατριχιαστικές σειρήνες που βαράνε όταν μπαίνετε σε απαγορευμένες περιοχές και τα θυμωμένα ουρλιαχτά των εχθρών που δεν εκτιμούν την γοητεία σας; Η υπομονή εξαντλείται, τα πυγμαχικά γάντια βγαίνουν, τα όπλα ξεθηκαρώνονται και η σφαγή αρχίζει. Η DedSec έχει αρκετά όπλα τα οποία εκφορτίζουν ηλεκτρική ενέργεια και αναισθητοποιούν τους εχθρούς. Είναι αποτελεσματικά, ιδιαίτερα μάλιστα ενάντια σε μηχανικούς εχθρούς, τα drones δηλαδή.

Τα πυροβόλα όπλα είναι η πηγή της μεγαλύτερης απόλαυσης στο πεδίο της μάχης. Το πιστόλι με σιγαστήρα του spy δίνει ρέστα, καθαρίζοντας αθόρυβα αρκετούς στόχους χωρίς να μετατρέπει εσάς σε στόχο κάνοντας θόρυβο. Ντουφέκια και αυτόματα είναι θορυβώδη αλλά τόσο αποτελεσματικά ώστε να τα βάλετε σε πρώτη προτεραιότητα σε αποστολές που θέλετε να εξολοθρεύσετε όλους τους αντιπάλους. Η έναρξη μιας ένοπλης σύρραξης τραβάει όλους τους εχθρούς στο μέρος σας και τους υποχρεώνει να βγάλουν όπλα. Αν τους αρχίσετε στα μπουνίδια, δεν θα χρησιμοποιήσουν εύκολα τα όπλα τους.

Το melee combat είναι εξίσου πετυχημένο και ρυθμικό με τα gunfights που περιγράφηκαν ήδη. Ένας συνδυασμός βασικών χτυπημάτων και μια ειδική επίθεση που τσακίζει την άμυνα του εχθρού είναι αρκετά για να σαπίσετε σημαντικό αριθμό επιτιθέμενων. Το dodge είναι το υπέρτατο όπλο στο melee. Αποφεύγοντας το χτύπημα του εχθρού, ανοίγει ένα ευκαιριακό παράθυρο εντός του οποίου εκτελείτε συντριπτική αντεπίθεση που την συνεχίζετε με νέους συνδυασμούς γροθιών.

Φροντίζοντας η λεγεώνα σας να διαθέτει melee fighters από παράνομους αγώνες, δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ πρόβλημα στην συντριβή των γυάλινων σαγονιών των διωκτικών αρχών. Οι δυσκολότερες καταστάσεις στο melee είναι όταν σας την πέφτουν δύο και τρεις ταυτόχρονα, εκεί θα δοκιμαστούν τα όσα μάθατε στις one on one συγκρούσεις. Α, και melee δεν σημαίνει σύγκρουση αποκλειστικά με γυμνά χέρια. Επιλέξτε χαρακτήρες με γαλλικά κλειδιά, ρόπαλα και ηλεκτροφόρες γροθιές για να αυξήσετε το damage των χτυπημάτων σας και τις πιθανότητες να τελειώνετε ταχύτατα τους αγώνες.


Χρειάζονται πολλοί απείθαρχοι για να ελευθερωθεί το Λονδίνο
Λιώνετε με την καταιγιστική δράση, τα mechanics, το lore, την οδήγηση, το hacking, τις... πτήσεις, τα πάντα αλλά δεν ξεχνάτε και το βασικό ζητούμενο σε κάθε περήφανο ΑΑΑ τίτλο, την αναβάθμιση των περιουσιακών σας στοιχείων. Η ανάπτυξη του οργανισμού που διοικείτε στο Watch Dogs: Legion έχει δύο οδούς. Η πρώτη οδός είναι ο πολλαπλασιασμός των χαρακτήρων σας.

Οι μαχητές της ελευθερίας πρέπει να προέρχονται από όλα τα επαγγέλματα και να καλύπτουν το σύνολο των διαθέσιμων skills και όπλων. Η πλειοψηφία θα παραταχτεί στο πεδίο της μάχης για να φέρει εις πέρας κάποια αποστολή, υπάρχουν όμως και άτομα που κάνουν δουλειά στο φόντο των επιχειρήσεων. Δικηγόροι βγάζουν από την φυλακή τους πράκτορες που έχουν συλληφθεί, γιατροί επισπεύδουν την ανάρρωση των τραυματισμένων, χρηματιστές αυξάνουν τα έσοδα που κερδίζετε από το πλιάτσικο.

Με πολυάριθμο στρατό στην ομαδάρα σας το μόνο που σας μένει να φροντίσετε είναι η συγκέντρωση πολλών tech points για να αποκτήσετε και να αναβαθμίσετε όλα τα διαθέσιμα αποκτήματα του tech μενού. Τα ενεργειακά όπλα, η αναβάθμιση των spider-bots και το χακάρισμα των drones έχουν ανεκτίμητη αξία, δίχως να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες επιλογές είναι άχρηστες. Η αναζήτηση των tech points είναι ένα σοβαρό κίνητρο για να ερευνήσετε εξονυχιστικά το τεράστιο Λονδίνο, ανακαλύπτοντας ασύλληπτο αριθμό από υπέροχες οπτικές λεπτομέρειες. Στην ελεύθερη αναζήτηση αλλά και στην, εντός συγκεκριμένου πλαισίου, εξέλιξη των missions, δημιουργείτε τις ωραιότερες εμπειρίες από το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα όλα τα game mechanics.

Οι Λονδρέζοι δείχνουν ότι έχουν χάσει την “μπάλα” της ζωής τους μετά τις βομβιστικές επιθέσεις και την εισβολή της Albion στην καθημερινότητά τους, εσείς όμως είστε σε θέση να αποκαταστήσετε την διαταραγμένη ισορροπία. Σε διάφορα σημεία της πόλης θα ανακαλύψετε... ορφανές ποδοσφαιρικές μπάλες με τις οποίες εκτελείτε ένα σωρό ποδοσφαιρικά τρικ. Προφανώς δεν νοείται video game που να διαδραματίζεται σε βρετανικό έδαφος και να μην προσφέρει μια γεύση από το εθνικό σπορ της χώρας. Το mini game της μπάλας διαθέτει τον μηχανισμό ενός quick time event και σας αναθέτει να πατήσετε τα buttons που εμφανίζονται για ελάχιστα δευτερόλεπτα στην οθόνη ώστε ο χαρακτήρας σας να χειριστεί με μαεστρία την στρογγυλή θεά. Αν δεν προλάβετε ή πιέσετε λάθος button, χάνετε κυριολεκτικά την μπάλα και η διαδικασία ξεκινά από την αρχή.

Για να ακριβολογούμε, όχι ακριβώς από την αρχή καθότι τα κόλπα είναι χωρισμένα σε φάσεις άρα μια αποτυχία σας γυρνά στην αρχή της τρέχουσας φάσης των ζογκλερικών σας κόλπων. Η διαδικασία προσφέρει κάμποσα φράγκα για να χώσετε στο customization των χαρακτήρων όμως, η πραγματική της αξία, είναι η προπόνηση των αντανακλαστικών σας.

Το κόλλημα με την μπάλα δεν είναι η μοναδική “εξωσχολική” δραστηριότητα που σας επιτρέπεται στο παιχνίδι. Στις pubs φιγουράρουν στόχοι στους τοίχους τους οποίους μπορείτε να γεμίσετε με βελάκια, παίζοντας το πασίγνωστο παιχνίδι. Αν θέλετε να το παίξετε διανομέας μπορείτε να μεταφέρετε παράνομα πακέτα σε όλη την πόλη, με σκοπό να κερδίσετε χρήματα. Το ζωγράφισμα των τοίχων με επαναστατικά γκραφίτι είναι η πιο ενδιαφέρουσα παράπλευρη ασχολία. Σε γενικές γραμμές, το κυνήγι των χρημάτων που ονομάζονται eto δεν έχει νόημα αν δεν σκοπεύετε να τσεπώσετε την πληθώρα των vanity items που σας περιμένουν στα διάφορα shops.

Το Watch Dogs: Legion επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του προς την κρίση των users και ενισχύει την ελευθερία που σας δίνει, προσφέροντας την δυνατότητα τροποποίησης αρκετών παραμέτρων του gameplay. Το aim assist βοηθά τους κατόχους κονσολών που δεν έχουν συνηθίσει να χειρίζονται το στόχαστρο τους με τους μοχλούς.

Τα puzzles συνοδεύονται από hints αν το επιθυμείτε ενώ αν αρχίσετε να ακούτε φωνές στο κεφάλι σας μην τρομοκρατηθείτε, είναι ο ψηφιακός βοηθός που σας ενημερώνει για την χρήση των menus. Η αλλαγή του interface είναι περιττή αφού όλες οι λειτουργίες είναι κατανεμημένες στα σωστά buttons και sticks. Όπως συμβαίνει με όλα τα σοβαρά video games, το Watch Dogs: Legion σας μαθαίνει τα μυστικά του gameplay παίζοντας, δεν παραλείπει όμως να προσθέσει μια αναλυτική λίστα με tutorials στο κεντρικό μενού ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν σας ξέφυγε κάποια σημαντική δυνατότητα.

Επαναστάτες του διαδικτύου συσπειρωθείτε
Στοχαστείτε για μισό λεπτό πάνω στα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός MMO. Γιγαντιαίος κόσμος γεμάτος κίνηση και ζωντάνια στον οποίο μαζεύονται χιλιάδες users από όλο τον κόσμο, ελέγχοντας τους παραμετροποιημένους χαρακτήρες τους και φιλοδοξώντας να γράψουν τις προσωπικές τους ιστορίες με την βοήθεια ικανών συμπαικτών. Το game world του Watch Dogs: Legion είναι φτιαγμένο για MMO αφού διαθέτει και με το παραπάνω όλα τα συστατικά του είδους.

Εδώ γεννάται το αναπόφευκτο ερώτημα, που είναι το multiplayer mode; Η απάντηση είναι ότι βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ανάπτυξής του και αναμένει την 3η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους για να ξεμυτίσει στις οθόνες σας σε μορφή δωρεάν update. Η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση περιλαμβάνει την δυνατότητα Co–Op με ανώτατο όριο τα τέσσερα άτομα. Γνωστοί και άγνωστοι μεταξύ τους users θα περιφέρονται ανά τετράδες στο Λονδίνο, εξερευνώντας την πόλη με τα avatars που επιλέξανε και ολοκληρώνοντας ένα σωρό καινούργιες Co-Op missions εν ονόματι Tactical Ops, οι οποίες θα περιέχουν μάλιστα και φρέσκα mechanics για να τεστάρουν από πρώτο χέρι οι συμμετέχοντες.

Λέγεται ότι η συμμετοχή σε παράπλευρες δραστηριότητες είναι δυνατή. Δηλαδή θα μπορείτε να ναρκοθετήσετε δρόμους, να δημιουργήσετε κυκλοφοριακό χάος λιώνοντας δεκάδες αυτοκίνητα, να διαλύσετε όλα τα drones της πόλης, να εκτελέσετε ακόμα και εγκληματικές πράξεις, να καταστρέψετε μνημεία και κτίρια; Πολύ αμφιβάλω γιατί κάτι τέτοιο θα πήγαινε κόντρα στο πνεύμα του παιχνιδιού όμως μένει να το ανακαλύψουμε. Δεν λέω, καλή η συνεργασία αλλά ενίοτε χρειάζεστε ένα πλαίσιο στο οποίο να μπορείτε να μετατρέψετε τους άλλους users σε... χαλκομανία.

Το εν λόγω πλαίσιο στο online τμήμα του Watch Dogs: Legion αποκαλείται Spiderbot Arena και είναι ένα PvP mode με πρωταγωνιστές τα αξιολάτρευτα και εξυπηρετικά ρομπότ που σας υπηρετούν πιστά στο single player. Πάνοπλα Spiderbots θα μονομαχήσουν για την τιμή της ομάδας σας, τσακίζοντας το ένα το άλλο σε ένα ξέφρενο deathmatch. Στα πλαίσια του δωρεάν εμπλουτισμού του περιεχομένου, εκτός από το multiplayer mode, θα υποδεχτείτε εντός του επόμενου χρόνου νέους χαρακτήρες με καινοτόμα abilities, φρέσκα missions και new game plus mode.

Εμπρός παλικάρια users, να σφάξουμε τα θηρία
Θα καταφύγω σε σαιξπηρικές πρακτικές και θα φωνάξω “Ελευθερία, το όνομά σου είναι Watch Dogs: Legion”, αποδίδοντας με μια φράση όλη την ουσία του νέου αριστουργήματος της Ubisoft. Το παιχνίδι σας τοποθετεί σε ρόλο κυβερνήτη της μοίρας μιας ολόκληρης πόλης την οποία οφείλετε να απελευθερώσετε από την καταπίεση σαν γνήσιος επαναστάτης. Η καινοτομία της στρατολόγησης μυριάδων NPCs σκεπάζει σχεδόν τα επιμέρους απολαυστικά στοιχεία του gameplay διότι είναι μια πρωτιά που θα την ζήλευαν πολλοί. Όλα τα κινούμενα τμήματα του τεράστιου gameplay μηχανισμού που ονομάζεται Watch Dogs: Legion λειτουργούν συνεργατικά και σας αναγκάζουν να γίνετε δημιουργικοί, να προσεγγίσετε τα missions σαν πολύπλοκα προβλήματα που επιδέχονται πολλές λύσεις.

Το παιχνίδι δεν υστερεί διόλου σε θέαμα με τα καταπληκτικά του γραφικά και τα cinematics που καταναλώνονται σαν ολιγόλεπτες ταινίες. Το καθολικό voice acting σκίζει, με την πετυχημένη προσαρμογή της προφοράς στην υπόσταση του κάθε χαρακτήρα. Το δυναμικό soundtrack προσφέρει απλόχερα “μεταλλιές” δια στόματος Dope, Marilyn Manson κ.ο.κ. δίχως να ξεχνά την αντίπερα όχθη της μαγκιάς που εκπροσωπείται από τον Ice Cube και άλλα παλικάρια. Η επιτυχία του στην σφαίρα των Action Adventures είναι εξασφαλισμένη όμως, επειδή προμηνύεται να βρέξει νέο περιεχόμενο εντός διμήνου, συνίσταται να ακουμπήσετε το 50ευρω σας προς το τέλος του χρόνου για να έχετε και το online κομμάτι άμεσα διαθέσιμο.

Αρχική δημοσίευση:  Gameworld

Exit mobile version