LifeSteps.gr

Turisas - Battle Metal review

Battle Metal

Το Battle Metal είναι το δισκογραφικό ντεμπούτο των Turisas και δίνει πραγματικά στον τυπικό οπαδό των viking metal επικών συγκροτημάτων όπως οι Ensiferum, Falkenbach, Tyr και Heidevolk κάτι νέο, διαφορετικό και αναζωογονητικό. Το να χαρακτηρίσω τους Turisas σε αυτή την πρώτη προσπάθεια ως απλά «viking metal», πιστεύω ότι τους αδικεί λίγο, γιατί συνολικά το άλμπουμ είναι τόσο ευέλικτο που τείνει να εξερευνά διάφορους τομείς του heavy metal, όπως τα progressive metal, hard rock και power metal, ωστόσο όλα επιστρέφουν στη ουσία αυτού που αναγνωρίζουμε ως viking metal.

Τα περισσότερα τραγούδια του Battle Metal διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου 6 λεπτά, ωστόσο πολλά τραγούδια, μετην αλλαγή τόνου και διάθεσης καθ' όλη τη διάρκεια τους, τα αισθανόμαστε μεγαλύτερα από την πραγματική τους διάρκεια, συν του ότι εισάγουν μερικές από τις πιο φανταστικές viking metal μελωδίες που έχω ακούσει ποτέ. Το συγκρότημα φαίνεται να έχει τα πάντα στη διάθεσή του, από ξύλινα πνευστά, μέχρι ακορντεόν, ενορχηστρώσεις, συνθεσάιζερ, καντάδες, γυναικεία φωνητικά κ.λπ.

Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για τη σύνθεση των τραγουδιών στο Battle Metal και φαίνεται. Ένα πράγμα που με εξέπληξε όταν άκουσα για πρώτη φορά το άλμπουμ ήταν το πόσο "ήπιο" φαινόταν να είναι, και με αυτό εννοώ ότι οι κιθάρες δεν είναι αυτό που είχα συνηθίσει στο τυπικό viking metal. Οι Turisas στο πρώτο τους άλμπουμ ήθελαν να κάνουν κάτι ατμοσφαιρικό, μελωδικό και δυνατό, στο παραδοσιακό στυλ του Folk/ viking metal όπως οι Ensiferum. Το συγκρότημα δεν δείχνει να απευθύνεται μόνο σε ενθουσιώδεις εφήβους με μπλουζάκια και κλίση προς headbanging αλλά επιζητεί να κερδίσει τον σεβασμό και των πιο ώριμων οπαδών του κλασικού viking metal.

Αυτό είναι καλό, γιατί μας προσφέρουν αρκετά υπέροχα riff, επικά αλλά στιβαρά ρεφρέν που μας υποχρεώνουν να τα σιγοτραγουδάμε και ποικιλόμορφη σύνθεση τραγουδιών, χωρίς να μπαίνουν σε καλούπια. Όπως μπορείτε να δείτε από το απλό εξώφυλλο του άλμπουμ, δεν υπάρχουν ζωγραφισμένα καρτουνίστικα πλοία Βίκινγκ ή πολεμιστές, αλλά φαίνεται πολύ σαν να ήταν ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε από έναν ενήλικα-σύγχρονο καλλιτέχνη.

Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι αυτό δεν είναι το τυπικό viking metal άλμπουμ σας, φανταστείτε τους σαν να είναι οι Sabaton του είδους, με τους πολεμικούς παιάνες τους. Συμπερασματικά, ο δίσκος των Turisas, Battle Metal, κατατάσσεται για εμένα, σε έναν από τους καλύτερους δίσκους του viking metal, στο ίδιο επίπεδο με τα δύο πρώτα άλμπουμς των Ensiferum, το ομώνυμο και το Iron. Σίγουρα τον προτείνω σε όλους τους φίλους της καλής, folk μουσικής για να ακούσουν μερικά επικά τραγούδια που θα τους αποτυπωθούν στο μυαλό.    

Exit mobile version