LifeSteps.gr

Outriders review

Αν αναζητάτε όπως και εγώ ποιοτικές gaming εμπειρίες σας συνιστώ να έχετε μόνιμα στραμμένο το βλέμμα σας στην ανατολική Ευρώπη. Η Πολωνική εταιρεία ανάπτυξης People Can Fly είναι ένα λαμπρό παράδειγμα δημιουργικότητας που έχει αποδείξει το τεράστιο ταλέντο της στην ανάπτυξη πρωτοκλασάτων Shooters με τα Painkiller, Bulletstorm και Gears of War: Judgment. Το 2015 η People Can Fly έβαλε στα σκαριά ένα φρέσκο project που ανήκει (φυσικά) στο Shooter είδος και το ονόμασε Outriders.

Στο προπαρασκευαστικό στάδιο η έκταση του Outriders επρόκειτο να είναι περιορισμένη αλλά ευτυχώς επενέβη η αγαπητή Square Enix, η οποία ανέλαβε την διανομή του τίτλου και συμβούλεψε τους δημιουργούς του να το επεκτείνουν όσο περισσότερο γίνεται. Η σοφή συμβουλή οδήγησε στην πρόσληψη εκατοντάδων επαγγελματιών, ανεβάζοντας απότομα το δυναμικό της People Can Fly από το 40 στο 200. Ενώ η σοφή ρήση “όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει” βρίσκει την εφαρμογής της στις βιομηχανικές-τυποποιημένες δραστηριότητες, στον δημιουργικό στίβο του game developing συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας την ανάλυσή μου.

Πως τελείωσε όλο το μπάχαλο και άρχισε καινούργιο
Η εφιαλτική ιστορία του Outriders δεν απέχει πολύ από την σημερινή πραγματικότητα, χρονικά ή περιβαλλοντικά. Αρχίζει στα μέσα του τρέχοντος αιώνος με την κλιματική καταστροφή της γης και την προσπάθεια μετανάστευσης της ανθρωπότητας στον πλανήτη Enoch, έναν κόσμο με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες. Τον συντονισμό του αποικισμού έχουν αναλάβει εν μέρει οι Outriders, άρτια εκπαιδευμένοι στρατιώτες και εξερευνητές. Η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει ο Enoch στις διερευνητικές ομάδες του μεταναστευτικού κύματος διαλύεται αυτοστιγμεί όταν μια αφύσικη ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα χτυπάει αδυσώπητα τις ηλεκτρικές συσκευές και αποδεικνύεται καταστροφική για την έμβια ύλη, με απειροελάχιστες εξαιρέσεις.

Ο χαρακτήρας που θα επιλέξετε ανήκει στις εξαιρέσεις αυτές και, αντί να γίνει αστρόσκονη μετά το χτύπημα της καταιγίδας, πέφτει σε τριακονταετή λήθαργο και ξυπνά σε μια πιο εφιαλτική πραγματικότητα. Η ανθρωπότητα έχει χωριστεί στα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων που είχαν επιφορτιστεί τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του αποικισμού και σε τρελαμένους επαναστάτες που επιθυμούν να τα ξεκάνουν. Ο χαρακτήρας σας ευτυχώς απόκτησε ένα σωρό υπερφυσικές δυνάμεις από την επίδραση της ανώμαλης καταιγίδας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε στον ανελέητο αγώνα, να αντιμετωπίσετε τους αμέτρητους κινδύνους που κρύβει ο Enoch και να ανακαλύψετε τα μυστικά του, τα οποία ίσως να οδηγήσουν ότι απέμεινε από την ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Το σενάριο του Outriders παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον και ξετυλίγεται με απολαυστικά cinematics και ένα σωρό κείμενα που θα ανακαλύψετε στις επισκεπτόμενες περιοχές. Μπαίνοντας σε μια περιοχή πληροφορήστε πόσα κείμενα βρήκατε και πόσα σας λείπουν για να μην σταματήσετε τους εξονυχιστικούς ελέγχους προτού τα ανακαλύψετε όλα. Η ποιότητα των κειμένων κάνει να αξίζει τον κόπο η συλλογή τους γιατί λειτουργούν σαν συγκολλητική ουσία στις γενικές αφηγηματικές γραμμές που μαθαίνετε από τα cinematics, συμπληρώνουν τα κενά και αποκαλύπτουν την καθημερινή κόλαση που έζησαν οι επιζώντες, τα συναισθήματα και τις ελπίδες τους.

Όλοι οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε είναι εξαιρετικά δείγματα για ψυχολογική ανάλυση. Στιγματισμένοι ψυχικά και σωματικά από τον χρόνιο αγώνα στον Enoch, αντιπροσωπεύουν έκαστος την προσπάθεια της ζωής να φέρει ισορροπία σε ένα χαοτικό κόσμο και να εξηγήσει την ύπαρξή της. Αρκετούς θα τους συμπαθήσετε και άλλους θα τους λυπηθείτε, ουδείς όμως θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Τα main quests έχουν αφηγηματικό ψαχνό εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες απλά εμπλέκεστε σε μια επιχείρηση εξολόθρευσης εχθρικής ομάδας ή πλάσματος. Μερικά side quests έχουν και αυτά “ζουμί”, ξεδιπλώνουν δηλαδή δραματικές ιστορίες με απρόσμενες ανατροπές στην ολοκλήρωσή τους. Στα collector quests, μόνο τα historian quests έχουν αφηγηματική αξία, τα υπόλοιπα είναι ένα “κυνήγι κεφαλών” που αποσκοπεί στην απόκτηση εξαιρετικού εξοπλισμού. Τα collector quests, στερημένα από αφηγηματικό ενδιαφέρον, προσφέρουν φανταστικά όπλα και πανοπλίες άρα είναι απαραίτητοι σταθμοί σας για να εξοπλίσετε τον χαρακτήρα σας.

Το Outriders είναι ένα Loot Shooter/RPG που εξελίσσεται στο απόλυτο όνειρο του user που λατρεύει το customization σε όλα τα επίπεδα. Η επιφανειακή παραμετροποίηση δεν εξαντλείται στις επιλογές ονόματος, φύλου και μερικών σωματικών χαρακτηριστικών που αποφασίζετε εξαρχής. Υπάρχει ολόκληρο σύστημα από achievements με τίτλο Accolades που σας γεμίζει με ένα σωρό cosmetic items τα οποία τροποποιούν την μορφή του λάβαρου που καρφώνετε σε όποια περιοχή πατάτε, την εμφάνιση του convoy σας και χαρίζει και ένα σωρό emotes για τις multiplayer συνεδρίες.

Κάθε σας βήμα είναι ένα σκαλοπάτι προς την θέωση
Θα διαπιστώσετε ότι αρκετοί κάτοικοι του Enoch έχουν θεοποιήσει την φάρα σας, τους Altered (έτσι αποκαλούν όσους απέκτησαν υπερδυνάμεις από την καταιγίδα) και θα αναρωτηθείτε αν ο απώτερος στόχος των game mechanics είναι να σας κάνουν να νιώσετε σαν θεοί. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, είναι σίγουρο όμως ότι, όσο περνά η ώρα και ο χαρακτήρας σας ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα, θα αισθανθείτε σαν πρώτης τάξεως υπεράνθρωποι.

Βλέπετε, ένας θεός είναι αθάνατος ενώ εσείς έχετε την τάση να αποδημείτε εις κύριον όταν τα εχθρικά πυρά εξαφανίζουν το health bar σας. Για να αντισταθμίσετε όμως την ενοχλητική θνητότητα, έχετε να επιλέξετε μεταξύ τεσσάρων classes με ευδιάκριτες διαφορές και το ξεχωριστό skill tree της η καθεμία, το οποίο με την σειρά του ξεδιπλώνεται σε τρία παρακλάδια.

Η αγαπημένη μου επιλογή υπήρξε ο Pyromancer, ο οποίος λανθασμένα ονομάστηκε έτσι γιατί του ταιριάζει περισσότερο το όνομα Pyromaniac. Ο Pyromancer δεν έχει σχέση με την μαντεία όπως προτείνει το όνομά του αλλά με την χειραγώγηση του πανίσχυρου στοιχείου της φωτιάς, με σκοπό την καταστροφή των αντιπάλων φυσικά. Οι φλογερές του επιθέσεις, όταν προξενούν AOE damage, βάζουν φωτιά στα μπατζάκια των εχθρών που σας πλησιάζουν και, οι φλόγες που κατατρώνε τις σάρκες τους, αναπλάθουν ταυτόχρονα την δική σας, τονώνοντας το health bar.

Το volcanic rounds είναι ένα χρησιμότατο skill που γεμίζει το εκάστοτε όπλο σας με σφαίρες που ανάβουν σαν λαμπάδα όποιον χτυπήσουν. Το αγαπημένο μου skill του χαρακτήρα είναι το eruption με το οποίο ο Pyromancer ανοίγει ένα μικρό ηφαίστειο κάτω από τα πόδια του στόχου, το ενεργοποιεί και ο άτυχος αντίπαλος δέχεται έναν πίδακα φωτιάς που του μαγαρίζει το health. Αφού χόρτασα τον Pyromancer και λαμπάδιασα μισό εκατομμύριο εχθρούς, είπα να δοκιμάσω και τα υπόλοιπα classes.

Προς μεγάλη μου ευχαρίστηση, διαπίστωσα πως το καθένα διαθέτει αρκετά skills ώστε να ανανεώνει πλήρως την εμπειρία της καταιγιστικής δράσης. Η εμπειρία του Technomancer θυμίζει εκείνη του Pyromancer γιατί ο τεχνοκράτης εξολοθρευτής αρέσκεται σε τακτικές ακροβολιστή, διατηρώντας μόνιμα αποστάσεις από τα θύματά του.

Σε αντίθεση με τον Pyromancer που τα κάνει όλα μόνος του όμως, ο Technomancer χρησιμοποιεί τοποθετημένα πολυβόλα που σκορπίζουν damage δεξιά και αριστερά ενώ, ταυτόχρονα, λειτουργούν σαν δόλωμα για τους εχθρούς, τραβώντας τα πυρά από τον χαρακτήρα σας και τους συμπαίκτες, αν διαθέτετε. Το μεγάλο ατού του Technomancer ασφαλώς είναι η πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει στην ομάδα με το fixing wave, επαναφέροντας το ένα τρίτο του χαμένου health τους και το ένα δεύτερο του health των turrets που δουλεύουν υπερωρίες σβήνοντας εχθρούς.

Οι ανήκοντες στους φανατικούς οπαδούς των μεθόδων δράσης του εκπληκτικού Hulk, σας βλέπω να κολλάτε για πολύ καιρό με το class του Devastator. Ο Devastator μοιάζει με ασταμάτητη δύναμη της φύσης εφορμώντας στις γραμμές του εχθρού και τσακίζοντας κόκαλα με το melee attack του, το τρομερό earthquake και το εντυπωσιακό gravity leap που τον απογειώνει και τον προσγειώνει απότομα με τρομερό πάταγο, θυμίζοντας τον πρασινοτόμαρο ήρωα της Marvel που αγαπάμε.

Η χρησιμότητά του υπερβαίνει τα πλαίσια της καταστροφής των εχθρών καθώς, με το skill reflect bullets μετατρέπεται σε ασπίδα για τους συμμάχους του στο multiplayer, αποκρούοντας τα εισερχόμενα πυρά έως ότου ο χαρακτήρας σας και οι σύμμαχοι αν υφίστανται, να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει από τους εχθρούς, πετσοκόβοντάς τους στην συνέχεια από βολική απόσταση. Οι μεγαλύτεροι users θα γελάσουν με την ψυχή τους ενεργοποιώντας το skill impale κάτω από τους αντιπάλους τους. Το γέλιο θα πηγάσει από την ανάμνηση των γιαγιάδων τους οι οποίες, όταν τους έβλεπαν να τρέχουν σαν τρελοί πάνω κάτω στην εφηβεία, τους φώναζαν “παλούκια έχεις;”. Βλέποντας τους αεικίνητους εχθρούς να δέχονται θανάσιμο χτύπημα και να παλουκώνονται από την επίθεσή σας, θα φωνάξετε “να ποιοι έχουν παλούκια γιαγιά”.

Ο Trickster είναι ο πραγματικός φονιάς της παρέας, ο ύπουλος εξολοθρευτής που χειραγωγεί τον χρόνο και γεφυρώνει τον χώρο για να εξοντώσει τα θύματά του. Ο Trickster έχει την καταπληκτική ικανότητα να επιβραδύνει τις κινήσεις των εχθρών του, κερδίζοντας μεγάλο αμυντικό και επιθετικό πλεονέκτημα. Τηλεμεταφέρεται εδώ και εκεί, χτυπάει σαν κόμπρα και εξαφανίζεται. Είναι ειδικός στην ομαδοποίηση του damage, κόβοντας ένα ολόκληρο πλήθος εχθρών με τις λεπίδες του.

Είναι ένας φανταστικός σύμμαχος στο multiplayer και ένα συναρπαστικότατο class χάρις στα skills του. Από την στιγμή που αντικρίζετε το skill tree οποιουδήποτε class με τις διακλαδώσεις του ποθείτε να αποκτήσετε όλες τις αναβαθμίσεις που υπόσχεται. Για το πρώτο πέρασμα μάλλον πρέπει να το ξεχάσετε γιατί τα xp δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του αδηφάγου skill tree. Επιλέγοντας τα καλύτερα bonuses θα αποκτήσετε αρκετή ισχύ μέσα στα πλαίσια των 10-12 ωρών που απαιτούνται για τον τερματισμό του Outriders στο normal επίπεδο εν ονόματι world tier 3.

Τέρμα ο περίπατος, τώρα αρχίζει η εκστρατεία
Τα world tiers ξεκλειδώνουν σταδιακά όσο παίζετε το προηγούμενο στην σειρά και φτάνουν στο world tier 15 το οποίο σας προειδοποιεί με τον τίτλο του ότι μόνο κάποιος που... λωλάθηκε θα το έπαιζε. Για να διευκολυνθεί το replayability, εκτός από τα classes με τα πλούσια skill trees τους σας επιτρέπει το παιχνίδι να πηδήξετε τον εκτεταμένο πρόλογο και να μπείτε κατευθείαν στο “ψητό” της ιστορίας. Μετά το απολαυστικό cinematic του τερματισμού ένας ολοκαίνουργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά στα μάτια σας με την μορφή των expeditions. Εδώ δεν μιλάμε για endgame υλικό αλλά για μερικές δεκάδες ώρες συστηματικού μακελειού υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τα expeditions είναι το ιδανικότερο τμήμα του Outriders για να εντρυφήσετε στο Co-Op multiplayer mode του.

Μην ξεγελαστείτε από το αρχικό μενού που παραπέμπει σε MMO, το Outriders διαθέτει στιβαρό single player με τόσο πυκνό περιεχόμενο ώστε να μην αναγκάζεστε να ασχοληθείτε με το multiplayer. Αν και όταν το κάνετε, και σας συνιστώ να το πράξετε οπωσδήποτε όταν φτάσετε στα expeditions, σας περιμένουν πολλές συναρπαστικές εμπειρίες. Σε χαμηλό επίπεδο δυσκολίας, δηλαδή έως το world tier 3, είστε καθ’ όλα ικανοί να ξεπεράσετε κάθε main και side quest, να ξετινάξετε τα bosses και να δυναμώσετε τρομακτικά τον εξοπλισμό και το skill set των χαρακτήρων σας. Από το world tier 4 και πάνω αρχίζουν να ζορίζουν τα πράγματα και τότε θα περάσει για πρώτη φορά από το μυαλό σας η σκέψη να ζητήσετε ή να δεχτείτε την βοήθεια φίλων ή αγνώστων στον τιτάνιο αγώνα σας.

Το Co-Op multiplayer υποστηρίζει έως τρία άτομα άρα συμμετέχετε εσείς και άλλοι δύο συμπολεμιστές. Απροσδόκητες εμπειρίες σας περιμένουν αν επιτρέψετε ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο playthrough σας, main campaign ή expeditions, ενεργοποιώντας την σχετική επιλογή του αρχικού μενού. Μοχθώντας για ώρα σε ένα ζόρικο side quest, είδα το health bar μου να τελειώνει απότομα λίγο πριν καθαρίσω το boss της περιοχής.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, η εξόντωση του χαρακτήρα, αντί να με επιστρέψει στην αρχή του quest για να τραβήξω ξανά την... ανηφόρα, μου εμφάνισε την επιλογή αναβίωσης στο μέρος όπου σωριάστηκε. Αρπάζοντας την ευκαιρία είδα ότι είχε μπει στο quest ένας απρόσκλητος user ο οποίος κάθισε μόνο για ένα δύο λεπτά στον χώρο και αποσυνδέθηκε, μετατρέποντας όμως προσωρινά το quest σε multiplayer και δίνοντάς μου την επιλογή revive που υφίσταται μόνο εκεί.

Στο multiplayer έχετε μόνο ένα revive ειδάλλως η τριάδα σας θα είχε πολύ ευκολότερο έργο. Παίζοντας τα expeditions, τα οποία χωρίζονται και αυτά σε πολλά επίπεδα δυσκολίας, συνειδητοποίησα ότι η εξολόθρευση των εχθρικών κυμάτων επιβάλλει επιπλέον βοήθεια. Οι multiplayer μάχες είναι με διαφορά ότι καλύτερο έχει να προσφέρει το Outriders γιατί συνδυάζουν τα καταπληκτικά του mechanics με την συναδελφικότητα που αναπτύσσεται μεταξύ των παικτών. Η κίνηση γίνεται πραγματικά ιλιγγιώδης με τόσους ισχυρούς εχθρούς τριγύρω αλλά και εξαιτίας της ανάγκης σας να σπεύδετε αυτόματα προς έναν πεσμένο συμπολεμιστή για να τον αναβιώσετε.

Οι υπόλοιποι users της ομάδας εκτελούν τον διπλό ρόλο του συμπολεμιστή που μοιράζει damage στους κυριότερους στόχους και του δολώματος που παρασύρει τους εχθρούς στο να τον κυνηγήσουν, αφήνοντάς σας να πυροβολείτε δίχως κίνδυνο τους διώκτες τους. Η κορύφωση της multiplayer εμπειρίας είναι η στιγμή που έχετε περικυκλώσει σαν ομάδα έναν ζόρικο αντίπαλο και του αδειάζετε ταυτόχρονα πυρομαχικά και skills στο κορμί του, ενθυμούμενοι τον δύσμοιρο ινδιάνο παονί σε μια ανάλογη σκηνή του οσκαρικού Dances With Wolves.

Το μακελειό στον Enoch
Τα battle mechanics και η εφαρμογή τους στο πεδίο της μάχης είναι ο πυρήνας της απόλαυσης που θα αντλήσετε με το κιλό στο Outriders. Η εμπειρία που διαθέτετε στο gaming θα σας γεμίσει με αναλαμπές από περασμένα μεγαλεία, μετατρέποντας το καταιγιστικό υπερθέαμα του παιχνιδιού σε ένα φανταστικό αμάλγαμα από τα Mass Effect, Gears of War και Lost Planet.

Το άνετο cover mechanic σας φέρνει στο μυαλό τις εκατοντάδες φορές που χρησιμοποιήσατε τα φυσικά εμπόδια των battlefields στα Gears of War για να αποφύγετε την μετατροπή του χαρακτήρα σας σε... γραβιέρα από τα εισερχόμενα πυρά. To cover mechanic αγγίζει την τελειότητα λόγω της ευελιξίας με την οποία αλλάζετε θέση στα εμπόδια και μετακινήστε από το ένα στο άλλο προτού προλάβουν οι εχθροί να σας προξενήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Μην ξεγελαστείτε όμως από την ποιότητα του cover, το Outriders είναι δομημένο να παιχτεί υιοθετώντας ένα επιθετικότατο “run and gun” στυλ. Μην σας κάνει εντύπωση λοιπόν το ότι είστε καταδικασμένοι να spamάρετε μανιωδώς το dodge mechanic. Το Outriders χαρίζει το ισχυρότερο κίνητρο που υπάρχει για να βρίσκεστε αδιάκοπα σε κίνηση, την ανανέωση του health. Όταν το health bar πλησιάζει επικίνδυνα προς τον μηδενισμό του, δεν σας συμφέρει καθόλου να κρύβεστε αποφεύγοντας την μάχη ή να χτυπάτε επιλεγμένους στόχους γιατί δεν υπάρχουν healing items.

Τα healing mechanics απαιτούν τo μαζικό μαρκάρισμα ή την μαζική εξόντωση των εχθρών σας άρα σας σπρώχνουν να χτυπάτε ασταμάτητα ή να ορμάτε σαν ταύροι στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθαρίζοντας οτιδήποτε έχει απομείνει όρθιο. Με την συχνή ενεργοποίηση του dodge εξασφαλίζετε την σύγχυση των εχθρών, την αποφυγή των εχθρικών χτυπημάτων και την επανατοποθέτηση του χαρακτήρα σας σε απόσταση κοντινή επίθεσης.

Η αισθητική του εξοπλισμού σας και τα game mechanics της στόχευσης παραπέμπουν το μυαλό σας στα θρυλικά Mass Effect και τους σκληρούς αγώνες που δώσατε με τα φουτουριστικά τους όπλα. Προσωπικά, έφαγα μεγάλη φλασιά αντιμετωπίζοντας την Molten Acari, το δεύτερο και εντυπωσιακότερο boss του παιχνιδιού έως την εμφάνισή της. Το ντεκόρ της φωλιάς, το μέγεθος και η συμπεριφορά του γιγαντιαίου εντόμου και οι μανούβρες που εκτέλεσα για να την αντιμετωπίσω γέμισαν το μυαλό μου με ανάλογες εικόνες από το πολυαγαπημένο Lost Planet της Capcom.

Τα shooting mechanics είναι τέλεια, εφάμιλλα όλων των θρυλικών games που προανέφερα. Η παρουσία του aim assist επιβάλλεται για τους παίκτες των κονσολών που δεν διαθέτουν την ακρίβεια στόχευσης του συστήματος χειρισμού των PC. Ένα διασκεδαστικό game mechanic είναι το suppressive fire που ρίχνει ο χαρακτήρας όταν πατάτε το fire ενώ είστε κρυμμένοι πίσω από εμπόδια. Οι ασυντόνιστες ριπές σας είναι ζήτημα αν πετύχουν τίποτα, εντούτοις αναγκάζουν τους εχθρούς να καλυφθούν, σταματώντας την έφοδο τους.

Η εναλλαγή των όπλων γίνεται με το ίδιο button και είναι αρκετά γρήγορη ώστε, η ελάχιστη ώρα που μεσολαβεί, να μην δίνει ευκαιρία στους εχθρούς να σας πλήξουν. Περισσότερο από οποιοδήποτε mechanic εκτίμησα τα κιβώτια των πυρομαχικών που κοσμούν όλες τις περιοχές και παρέχουν ανεξάντλητα αποθέματα ώστε να μην ξεμείνετε ποτέ από σφαίρες. Το Outriders, στοχεύοντας στην παροχή μιας άκρως ρεαλιστικής εμπειρίας μάχης, εξόρκισε την δυνατότητα του pause από την δράση, δυσκολεύοντας αρκετά την τοποθέτηση διαφορετικών όπλων και skills εν ώρα μάχης.

Μπαίνοντας στο μενού του χαρακτήρα με το touchpad η δράση δεν διακόπτεται και οι σφαίρες συνεχίζουν να καρφώνονται δεξιά, αριστερά και πάνω σας οπότε είναι μια κίνηση που θα σας βγει ξινή. Αν όμως είστε αρκετά γρήγοροι και προφυλαγμένοι, με σημαντική απόσταση να σας χωρίζει από τους εχθρούς, είναι δυνατό να τοποθετήσετε νέα skills και όπλα στις σχετικές υποδοχές. Στην περίπτωση των skills, το κάνετε για να έχετε μόνιμα στην διάθεσή σας υπερφυσικές επιθέσεις αντί να περιμένετε πότε θα τελειώσει το cooldown των skills που χρησιμοποιήσατε. Στην περίπτωση των όπλων, ίσως αποφασίσετε ότι ένα από τα έξτρα όπλα σας θα δουλέψει καλύτερα πάνω στο κορμί του εχθρού που βάλατε στο μάτι.

Από τις πρώτες κιόλας αψιμαχίες θα αρχίσετε να ψάχνετε για melee weapon με το οποίο θα περιποιείστε τους αφελείς που σας πλησιάζουν. Melee weapons δεν υπάρχουν, υπάρχει όμως ένα φανταστικό melee mechanic που χωρίζεται σε δύο φάσεις, εξαρτώμενο από την κινητικότητα του χαρακτήρα. Η ενεργοποίηση του melee attack την ώρα που περπατάτε χαλαρά ή στέκεστε ακίνητοι ρίχνει ένα ξεγυρισμένο χτύπημα στον αντίπαλο, στο οποίο, το κάθε class βάζει την προσωπική του σφραγίδα. Μια σφαλιάρα από Pyromancer και ο αποδέκτης της ανάβει σαν πασχαλινή λαμπάδα.

Μια φάπα από Trickster και ο εχθρός μπαίνει αυτόματα σε slow motion και γίνεται εύκολο θύμα του επόμενου χτυπήματος. Η φρενήρης κίνηση στην μάχη και η εξολόθρευση μεμονωμένων αντιπάλων που κρύβονται δίνει το έναυσμα για το δεύτερο melee mode το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά ενός Area of Attack χτυπήματος, καλύπτοντας σημαντικό χώρο και πλήττοντας πολλαπλούς στόχους. Για την ενεργοποίησή του αρκεί ο χαρακτήρας να τρέξει προς τους εχθρούς και να πατήσει το melee attack κοντά τους. Το διπλό melee mechanic δένει αρμονικά με τις close και ranged επιθέσεις των όπλων σας, επιτρέποντας την προμελετημένη ή την αυθόρμητη σύνθεση θανατηφόρων συνδυασμών.

Το κομβόι της οργής
Το main campaign χωρίζεται σε ένα σωρό quests και side quests τα οποία κυνηγάτε σε έναν γενικό χάρτη ικανοποιητικού μεγέθους, ο οποίος ξεκλειδώνει σταδιακά τις περιοχές του. Η μετακίνηση στον χάρτη του Outriders γίνεται διαμέσου του Convoy που σας πάει από το ένα σημείο στο άλλο, στήνοντας μια πρόχειρη βάση (camp) εκεί που καταλήγετε.

Ο χάρτης σας πληροφορεί εξαιρετικά για το που βρίσκονται τα quests, που πρέπει να πάτε για να δώσετε όσα ολοκληρώσατε και που βρίσκονται οι παραγκουπόλεις που κρύβουν πολλές ευκαιρίες για πλουτισμό και πλιάτσικο. Στο camp αγοράζετε, πουλάτε και αποθηκεύετε αντικείμενα και, το σπουδαιότερο απ’ όλα, ασχολείστε με το ευγενές σπορ του crafting, το οποίο αποτελεί τον δεύτερο και σημαντικότερο πυλώνα παραμετροποίησης του χαρακτήρα σας, μαζί με την ανάπτυξη του skill tree .

Η tutorial διάσταση του Outriders διαρκεί όσο ακριβώς χρειάζεται για να σας μάθει μερικά βασικά πράγματα και στην συνέχεια σας αφήνει να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας. Τα tips επανέρχονται κατά καιρούς υπό μορφή στατικών εικόνων και επεξηγηματικού κειμένου, όποτε ένα νέο gameplay feature κάνει την εμφάνισή του. Θα σας αρέσει το εν λόγω σύστημα που σας θεωρεί αρκετά έξυπνους ώστε να μάθετε μόνοι σας τις μικρολεπτομέρειες του gameplay. Για παράδειγμα, ουδείς σας ενημερώνει για τις ενσωματωμένες ιδιότητες των όπλων γιατί δεν χρειάζεται, αρκεί να περάσετε τον κέρσορα πάνω από αυτές και η σύντομη εξήγησή τους γίνεται άμεσα ορατή.

Επιλέγοντας ένα όπλο σας προτείνεται μια μικρή λίστα από crafting options. Οι τρεις από τις πέντε επιλογές δεν χρειάζονται την παραμικρή επεξήγηση από το παιχνίδι καθώς είναι αυτονόητο το τι θα συμβεί αν ανεβάσετε το level του, ενισχύσετε τα attributes και βελτιώσετε το rarity του. Το swap variant επίσης παρέχει κρίσιμες αλλά κατανοητές επιλογές αρκεί να διαβάσετε προσεκτικά το τι κάνει στο όπλο η κάθε παραλλαγή και να αποφασίσετε ποια σας συμφέρει. Εγώ για παράδειγμα, δεν χώνεψα με τίποτα το burst fire στα αυτόματά μου παρόλο που, τα στατιστικά του όπλου ενισχύονται σε σχέση με την stantard παραλλαγή. Γουστάρω να αδειάζω όλη την γεμιστήρα στον κακομοίρη εξωγήινο, μεταλλαγμένο ή άλλο φρικιό που τολμά να με πλησιάσει αντί να περιμένω να τον κάνω σουρωτήρι με δόσεις.

Orcs Must Die! 3

Στο mod gear παίζεται το σπουδαιότερο παιχνίδι της βελτίωσης του εξοπλισμού σας. Το κάθε όπλο, γάντι, μπότα, κράνος, πανοπλία και παντελόνι έχει ένα ή δύο slots για να τα γεμίσετε με mods που προσθέτουν πολύτιμα έως πανίσχυρα bonuses στον χαρακτήρα σας. Τα mods λειτουργούν συνεργατικά με συγκεκριμένα skills, αυξάνουν το critical damage και το damage που αποδίδει το εκάστοτε είδος όπλου, προξενούν τρομερά status effects στα θύματά σας (burn, freeze, toxic, slow κ.ο.κ.) και φυσικά, επιστρέφουν ένα σεβαστό ποσοστό του damage που προξενείτε σε μορφή health. Ενώ η πείνα σας για περισσότερα και ισχυρότερα mods φουντώνει, διακρίνετε ότι τα περισσότερα mods των ανώτερων εκ των τριών tiers αλλά και του πρώτου, είναι κλειδωμένα. Το παιχνίδι σας πληροφορεί τι πρέπει να κάνετε για να τα αποκτήσετε με μικρά γραμματάκια τα οποία μπορεί να διαφύγουν από ορισμένους. Συνιστώ προσεκτική ανάγνωση των πάντων σε όλες τις οθόνες ώστε να μην σας μένει καμία απορία.

Αν πάλι, νοιώθετε την ανάγκη να βρίσετε το Outriders για ελλιπή πληροφόρηση, πατήστε το R2 στην οθόνη του inventory του χαρακτήρα σας και παρατηρήστε το δεύτερο στατιστικό στην λίστα που εμφανίστηκε. “Average item level, τι είναι πάλι τούτο” αναρωτιέστε και η απάντηση δεν τιμά τον game designer. Οκ, διαβάσατε τα γραμματάκια που σας λένε τι σχέση έχει το disassembling με τα mods, έπρεπε να μυρίσετε και τα νύχια σας για να μάθετε ότι το average item level προσθέτει αξιοσέβαστα bonuses στα maximum hit points σας και στο anomaly power; Επιστρέφουμε στο “μεγάλο μυστικό” του disassembling που είναι τελικά απλό, η απόκτηση mods αλλά και της πληθώρας των πολύτιμων resources που χρειάζονται για την αναβάθμιση όλων των χαρακτηριστικών ενός αντικειμένου, περνά από την αποσυναρμολόγηση (disassembling) του πλεονάζοντος εξοπλισμού.

Σκοτώνοντας χιλιάδες αντιπάλους θα μαζέψετε βουνά αντικειμένων, πολλά εκ των οποίων θα σας φαίνονται σαβούρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η χρωματική κωδικοποίηση του rarity “δαιμονοποιεί” τα γκρι, πράσινα και (λιγότερο) τα μπλε και θεοποιεί αντίστοιχα όσα ανήκουν στο epic και στο legendary rarity και λάμπουν σε μοβ και πορτοκαλί αποχρώσεις. Η πολυπλοκότητα και το εξαιρετικό design όμως του crafting τμήματος του Outriders αποκαλύπτεται σταδιακά και σας πείθει πως τα φαινόμενα απατούν. Σίγουρα τα legendary weapons και armors διαθέτουν περισσότερα slots τα πρώτα και, μαζί με τα δεύτερα, είναι προικισμένα με απίστευτες ιδιότητες, οι οποίες θα σας κάνουν να τρίβετε από καιρού εις καιρόν τα μάτια σας.

Kingdoms of Amalur: Re - Reckoning review

Όταν έπεσε στα χέρια μου το legendary shotgun Bulwark έσπευσα να το δοκιμάσω στο επόμενο κύμα εχθρών που συνάντησα. Έκπληκτος είδα έναν από τους ανθεκτικότερους αντιπάλους μου, ένα στόχο που θέλει βροχή από σφαίρες για να ψοφήσει, να αιωρείται ανήμπορος στον αέρα για μερικά δευτερόλεπτα, προσφέροντάς μου την ευκαιρία να του καταφέρω μερικές ριπές προτού προσγειωθεί. Μην σας ξεγελούν όμως τα παραπάνω, στο τεράστιο πλιάτσικο που σας περιμένει στο Outriders θα πέσουν στα χέρια σας όπλα χαμηλότερου rarity τα οποία, με την κατάλληλη φροντίδα (βλ. αναβάθμιση), ξεπερνούν σε αποτελεσματικότητα εκείνα των μεγαλύτερων rarities. Το νου σας στα βασικά attributes, τα firepower, anomaly power, health και armor, αυτά καθορίζουν την ισχύ και την αντοχή σας στην γραμμή του πυρός. Ο σκοπός του crafting και του εξοπλισμού είναι να εκτοξεύσει όλα τα attributes στον μέγιστο βαθμό.

Προβλήματα στον δρόμο προς τον παράδεισο
Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα προβλήματα που έχει το Outriders. Το pathfinding σε γενικές γραμμές είναι πετυχημένο και σας καθοδηγεί στον τόπο του quest που έχετε μαρκάρει. Δυστυχώς δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου σας οδηγεί σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θέλετε να πάτε, θυμίζοντας σαμποταρισμένο GPS. Ένα δεύτερο εξοργιστικό πρόβλημα που θα συναντήσετε, και το οποίο πηγάζει από την ανάγκη του Outriders να είναι συνδεδεμένο με τους servers της developer του, είναι η καθυστέρηση και το κόλλημα στην οθόνη του sign in.

Πατώντας start game το Outriders κάνει authenticate το προφίλ σας και πάει να συνδεθεί στους servers. Πολλές φορές, η πρόοδος του φορτώματος κολλάει στην οθόνη του signed in και με ανάγκασε να βγάλω και να ξαναβάλω το δισκάκι του Outriders για να ξεκολλήσει. Πάμε και στο τρίτο πρόβλημα τώρα το οποίο, ευτυχώς, είναι αρκετά σπάνιο. Τελειώνετε ένα quest και απολαμβάνετε το συνοδευτικό cinematic, περιμένοντας στην συνέχεια να επιστρέψετε στην ενεργό δράση. Τουλάχιστον δέκα φορές σε διάστημα 20 ωρών, το Outriders απάντησε στην προσμονή μου με ένα πελώριο “δεν σφάξανε”, πετάγοντάς με στο μενού του PS4.

Το πρόβλημα του ξεχειλίσματος του inventory από εξοπλιστική σαβούρα σας είναι οικείο από άφθονα Action RPG και Loot Shooters και στο Outriders, τα όρια του inventory είναι ορατά και στενά. Για να εξαλειφθεί ο εκνευρισμός που δημιουργεί πάντοτε το εν λόγω πρόβλημα, δημιουργήθηκε το game mechanic του disassembling. Η ομαδοποίηση των αντικειμένων προς πώληση εκτελείται γρήγορα με γνώμονα το rarity ενώ, αν προτιμάτε την μικροδιαχείριση, τα επιλέγετε ένα προς ένα, τα μαρκάρετε και τα αποσυναρμολογείτε.

Η εναλλακτική λύση της αποσυναρμολόγησης είναι το ξεπούλημα σε έναν εκ των εμπόρων που σας περιμένουν είτε στο camp είτε στην trench town, είτε σε συναφή καταυλισμό. Η πώληση θα σας φανεί καλή ιδέα όποτε μπείτε στο κατάστημα ενός εμπόρου και αντικρίσετε όπλα και πανοπλίες απείρως καλύτερες από εκείνα που κουβαλάτε. Η τιμή τους είναι πάντοτε τσουχτερή συνεπώς καλό είναι να έχετε ένα απόθεμα εξοπλιστικής σαβούρας στην μπάντα για να το μετατρέψετε σε πολύτιμο scrap, το συνάλλαγμα που δέχονται οι έμποροι προκειμένου να αποχωριστούν το εμπόρευμά τους.

Ένας δεύτερος λόγος κατακράτησης κατώτερης ποιότητας εξοπλισμού είναι η τροφοδοσία των υπολοίπων χαρακτήρων που θα δημιουργήσετε. Το Outriders σας επιτρέπει να διαθέτετε έως έξι χαρακτήρες ταυτόχρονα, εναλλάσσοντας από τον έναν στον άλλο όταν έχετε κέφι για αλλαγή παραστάσεων ή για δοκιμές άλλου τρόπου προσέγγισης των συγκρούσεων με νέα skills και μεθόδους. Στο camp βρίσκεται ένα μπαούλο που χωράει τα... κερατά του από αντικείμενα, στα οποία έχουν αυτόματα πρόσβαση όλοι οι χαρακτήρες σας.

Αν λοιπόν, εσείς είστε ένας Technomancer που ξεπαστρεύει τους εχθρούς του με rifles και machine guns αλλά μόλις έπεσε στα χέρια σας ένα epic shotgun, ίσως αποφασίσετε να το αφήσετε στο stash για να το χρησιμοποιήσει ο Devastator ή ο Trickster σας. Ένας ενοχλητικός παράγοντας στην διανομή των πολύτιμων αντικειμένων είναι το ενσωματωμένο level τους. Αφήνοντας ένα φανταστικό όπλο ή το πάνω μέρος μιας πανοπλίας που απορροφά την ισχύ οβίδας από τανκ στο stash, ο χαρακτήρας για τον οποίο προορίζονται, πρέπει να περιμένει έως ότου το level του ευθυγραμμιστεί με εκείνο των αντικειμένων. Ένας χαρακτήρας πέμπτου level θα περιμένει πολύ έως ότου βάλει στο χέρι ένα αντικείμενο εικοστού level.

Οι εχθροί που σας περιμένουν στο Outriders είναι πολλοί και ισχυροί. Η ντόπια πανίδα του Enoch, τα εντομοειδή τέρατα που σας την πέφτουν σε ουκ ολίγες περιστάσεις, αποτελούν τους ευκολότερους στόχους και υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό, το ότι στερούνται ισχυρού armor. Είτε πετάνε, είτε χιμούν, είτε φτύνουν δηλητήριο από μακριά, τα εξωγήινα πλάσματα γαζώνονται με χαρακτηριστική άνεση από τα όπλα σας. Τα σοβαρά προβλήματα αρχίζουν με την εμφάνιση εχθρικών μονάδων που διαθέτουν σχεδόν αδιαπέραστη θωράκιση, mini guns, φλογοβόλα, εκρηκτικές ύλες και ένα σωρό φονικά εργαλεία για να σας ξεκάνουν. Ευτυχώς ο ρεαλισμός αποτελεί σταθερή αξία στην δράση του Outriders έτσι είστε σε θέση να εκτελέσετε σωρεία έξυπνων στρατηγικών για να κάμψετε την εχθρική αντίσταση.

Πυροβολήστε τις φιάλες που κουβαλούν οι τύποι με τα φλογοβόλα για να τις ανατινάξετε και αυτούς μαζί τους. Χτυπήστε τις εύφλεκτες φιάλες που κρύβονται στις περισσότερες περιοχές την ώρα που πλησιάζει μια αντίπαλη ομάδα για να τους κάνετε κομματάκια. Πυροβολήστε συστηματικά τα νευραλγικά τμήματα ενός βαριά θωρακισμένου mini gunner για να τα σπάσετε, εκθέτοντας την σάρκα του στα θανατηφόρα σας βλήματα. Η δημιουργική σκέψη και οι αστραπιαίες αποφάσεις επιβάλλονται στο Outriders, ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό των κορυφαίων Shooters.

Οι Altered, τα bosses που διαθέτουν υπερδυνάμεις σαν και του λόγου σας, είναι οι χειρότεροι αντίπαλοι που υπάρχουν. Είτε σας αντιμετωπίζουν μόνοι τους, είτε συνοδεύονται από ένα λόχο πάνοπλων στρατιωτών ή τεράτων, προξενούν αβάσταχτο damage και είναι τρομερά ανθεκτικοί στις επιθέσεις σας. Στις μάχες με τους Altered στρεσάρονται στο έπακρο οι ικανότητές σας, η ταχύτητα αντίδρασης στις εχθρικές επιθέσεις και οι δυνατότητες αυτοσχεδιασμού. Αν δεν καταφύγετε στην πτώση του επιπέδου δυσκολίας για να τους νικήσετε, είτε θα στηριχτείτε στην βοήθεια συμπαικτών διαμέσου Co-Op, είτε θα σχεδιάσετε βήμα προς βήμα την αντιμετώπισή τους.

Εξολοθρεύοντας το πολυπληθές θηριοτροφείο του Outriders θα νιώσετε ένα μεγάλο κενό μέσα σας, ένα δυνατό αίσθημα χαμένης ευκαιρίας την οποία το παιχνίδι άφησε ανεκμετάλλευτη. Ο λόγος για το βούλιαγμα της καρδιάς σας ονομάζεται Storm Carriers. Στα cinematics αντικρίζετε πελώρια πλάσματα να οργώνουν με τις πατημασιές τους το χώμα του Enoch και αναρωτιέστε με τρόμο πότε θα αναγκαστείτε να τα αντιμετωπίσετε. Δυστυχώς, έως εκεί που έχω φτάσει μέχρι την ολοκλήρωση του παρόντος κειμένου, οι Storm Carriers απουσιάζουν από το roster των ενεργητικών αντιπάλων, παραμένοντας ένα άπιαστο όνειρο. Είναι κρίμα γιατί η μάχη εναντίον τους θα ήταν ένα καταπληκτικό υπερθέαμα και μια σκληρή δοκιμασία για τον εξοπλισμό και το skill set που ξεκλειδώσατε με τόσο κόπο.

Αιματηρό υπερθέαμα
Αν θέλετε να απολαύσετε σε όλο το εύρος της την τεχνολογική ισχύ του Outriders αγοράστε το σε PC ή PS5, σε σύστημα δηλαδή με αρκετή υπολογιστική ισχύ για να σηκώσει το παιχνίδι σε 4K αναλύσεις. Στο πολυαγαπημένο PS4 που το έπαιξα, η απόδοση του συστήματος ήταν οριακά ικανοποιητική, δηλαδή τα 1080p έτρεχαν στα 30 frames, όχι όμως ακατέβατα. Παρατηρήθηκαν πτώσεις των frames σε cinematics, καθυστέρηση του ανοίγματος του inventory σαν το σύστημα να αγκομαχούσε για να σηκώσει το τεράστιο βάρος των υπέροχων γραφικών κ.ο.κ.

Ευτυχώς στην μάχη, τα frame drops ποτέ δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ποτέ δεν χαλάνε τον ρυθμό, δεν καθυστερούν την ροή, δεν μεταμορφώνουν τα γραφικά σε πίνακα ιερογλυφικών. Θα απολαύσετε την πληθώρα των cinematics και τα καταπληκτικά οπτικά εφέ που ενσωματώνονται σε κάθε μάχη. Η αισθητική του science fiction έπους εξυπηρετείται από τα τεράστια και καλοφτιαγμένα μοντέλα των εχθρών και ο φωτισμός του τοπίου, παρέα με τα πυροτεχνικά εφέ προσφέρουν μόνιμα εντυπωσιακή τροφή για τα μάτια σας.

Παίζοντας θα σας δημιουργείται από καιρού εις καιρόν η αίσθηση της επανάληψης, ότι πολεμάτε στα ίδια περιβάλλοντα, είναι όμως εντελώς λανθασμένη και οφείλεται στο συναρπαστικό μεν, επαναλαμβανόμενο δε μοτίβο της δράσης. Οι περιοχές τις οποίες διασχίζετε είναι γεμάτες μοναδικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ο χαρακτήρας σας θα αγωνιστεί και θα ματώσει σε υπόγεια περιβάλλοντα, σε κατεστραμμένους καταυλισμούς, σε σπηλιές, σε ερείπια, με χιόνι, με ηλιοφάνεια, με σύννεφα σκόνης να τον ενοχλούν.

Στον ηχητικό τομέα δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός αρκεί να σας πω ότι το soundtrack φέρει την σφραγίδα του Inon Zur, του ισραηλινού συνθέτη που έχει γράψει ιστορία στην gaming βιομηχανία συνθέτοντας τα soundtracks των Fallout και Dragon Age. Ο ταλαντούχος δημιουργός έντυσε την περιπέτεια με ένα επικό ηχητικό τοπίο ενισχυμένο από ορχήστρα παγκοσμίου κλάσης, το οποίο συνοδεύει την δράση και βγαίνει μπροστά στα cinematics. Το voice acting δε, χαρακτηρίζεται άνετα εφάμιλλο της μουσικής επένδυσης με μια μόνο παραφωνία που παρατήρησα, σε ένα cinematic τα λόγια δεν συγχρονίζονταν με τους υπότιτλους.

Το μέλλον του ανθρώπινου είδους φέρει την σφραγίδα σας
Το Outriders είναι ένα έξοχα δομημένο σύνολο από mechanics, features, υψηλές αισθητικές απολαύσεις και ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο δεν μοιάζει και τόσο φανταστικό ή απομακρυσμένο από την σημερινή πραγματικότητα. Διαθέτει ένα στρατό από πανίσχυρους αντιπάλους για να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο shooting και ένα βουνό από αντικείμενα και skills για να μεταμορφώσετε τον χαρακτήρα σας.

Το A.I. που σας κοντράρει είναι τόσο έξυπνο όσο του επιτρέπετε εσείς με την επιλογή των world tiers και σίγουρα συγκρίνεται σε αποτελεσματικότητα με τον ανθρώπινο παράγοντα αν εξαπολύσει εναντίον σας όλη την ισχύ του. Τα game mechanics του είναι υποδειγματικά και το Co-Op multiplayer είναι από τα καλύτερα που έχετε παίξει σε αντίστοιχο τίτλο. Το μεγάλο μυστικό της εθιστικότητάς του φυσικά είναι το σύστημα των ανταμοιβών το οποίο σας τροφοδοτεί αδιάκοπα με αντικείμενα, skills, xps, κομμάτια της πλοκής σε μορφή κειμένου, cinematics και achievements, δίνοντας νόημα σε όλες τις πράξεις σας.

Αρχική δημοσίευση:  Gameworld

Exit mobile version