LifeSteps.gr

R-Type Final review

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι πέρασαν κιόλας σχεδόν 20 χρόνια από την εποχή που φόρτωσα το R-Type στον Amstrad CPC και, λίγο αργότερα, στην Amiga μου, βιώνοντας μια σκληρή Shoot ‘Em Up εμπειρία και ένα γερό μάθημα σχετικά με τα skills που διέθετα στο συγκεκριμένο είδος. Διαφημισμένο δικαιολογημένα σαν ένα από τα δυσκολότερα games όλων των εποχών, το R-Type είχε απροσμέτρητο skill ceiling, υπέροχο level και unit design και μετατράπηκε στον “γεννήτορα” μιας από τις μακροβιότερες σειρές Shoot ‘Em Up στην ιστορία του gaming. Εν έτη 2003, η εταιρεία ανάπτυξης της σειράς R-Type, η Irem, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να σφραγίσει την εποποιία της με ένα μεγάλο φινάλε, ένα καταληκτικό επεισόδιο που θα αφήσει εποχή. Το όνομα αυτού είναι χαρακτηριστικό, R-Type Final και η ποιότητά του αυτό που θα ανακαλύψετε διαβάζοντας την συνέχεια του κειμένου.

Αντεπίθεση στην διαβολική γαλαξιακή αυτοκρατορία
Τα γεγονότα που εξιστορούνται στο R-Type Final λαμβάνουν χώρα ακριβώς 20 χρόνια μετά την τελευταία σύγκρουση της ανθρωπότητας με την αυτοκρατορία των Bydo. Οι λάτρεις της μυθολογίας του Battlestar Galactica σαν τον γράφοντα θα αντιστοιχήσουν εύκολα και γρήγορα τους Bydo με τους Cylons, με μια ειδοποιό διαφορά όμως. Οι Bydo είναι εξολοκλήρου βιολογικά όντα και όχι σκεπτόμενες μηχανές. Η πορεία τους πάντως είναι ταυτόσημη με τους Cylons, τουλάχιστον στην πιο πρόσφατη “ενσάρκωσή” τους. Δημιουργημένοι από τους ανθρώπους για να τους υπηρετήσουν στην εξάπλωση της ανθρωπότητας σε όλο τον γαλαξία, στράφηκαν τελικά εναντίον τους με αποτέλεσμα να μεταβληθούν στους πιο θανάσιμους εχθρούς τους.

Η τελευταία επιδρομή των πανίσχυρων διαστημοπλοίων κατηγορίας R δεν στάθηκε ικανή να εξαφανίσει την απειλή μια για πάντα έτσι εσείς, ο καλύτερος πιλότος του γήινου στόλου, εφοδιασμένος με την τελευταία λέξη της πολεμικής τεχνολογίας, ξεχύνεστε στο διάστημα αναζητώντας στόχους και απαντήσεις. Διασχίζοντας κατεστραμμένες διαστημικές αποικίες και αποκαΐδια σε παλιότερα πεδία σκληρών μαχών, θα τσακίσετε ατελείωτα κύματα από εχθρικούς εξωγήινους και θα συγκεντρώσετε πολύτιμες πληροφορίες για τους Bydo, προσεγγίζοντας ολοένα και γρηγορότερα τον απώτερο σκοπό σας, την ολική εξολόθρευσή τους.

Το R-Type Final είναι ένα πατροπαράδοτο Shoot ‘Em Up στο οποίο είστε κυβερνήτης ενός σκάφους που δυναμώνει σταδιακά, αποσπώντας bonuses από τους κατεστραμμένους εχθρούς. Ατελείωτες ορδές από αντιπάλους καταφθάνουν από όλα τα μέρη της οθόνης και εσείς οφείλετε να τους... εξαερώσετε προτού πλήξουν το σκάφος σας, μαγαρίσουν τις λιγοστές “ζωές” του και σας αναγκάσουν να καταφύγετε στα τόσο γνώριμα continues των arcades. Η αναφορά για replayability σε ένα game με μόνο έξι levels και scripted διαδρομές θα σήκωνε καζούρα αν ο game designer του δεν ενσωμάτωνε μια εξαιρετική ιδέα.

Ανάλογα με τις κινήσεις σας στο εκάστοτε level και τον τρόπο “τακτοποίησης” των bosses, εναλλακτικά levels παρουσιάζονται από το πουθενά, ανεβάζοντας εντέλει τον συνολικό αριθμό στα 12. Αμέσως αποκτάτε ένα ισχυρό κίνητρο για να συντρίβετε με ξεχωριστό τρόπο το εχθρικό περιβάλλον και τα ζόρικα bosses. Παράλληλα με τα επιπλέον levels σας περιμένουν και τρία διαφορετικά φινάλε, το καθένα με το ιδιαίτερο πεδίο μάχης του το οποίο, εκτός από τις μοναδικές προκλήσεις και εχθρικές δυνάμεις που περιλαμβάνει, προσφέρει και το δικό του σεναριακό μονοπάτι που επηρεάζει σφόδρα το σύνολο της ιστορίας.

Μαζεύοντας σταδιακά τον προσωπικό σας αστροστόλο
Το replayability δεν εξαντλείται ούτε στα εναλλακτικά levels, ούτε στα εναλλακτικά φινάλε. Ένα νοστιμότατο “δόλωμα” υπόσχεται να σας εγκλωβίσει σε ατελείωτα περάσματα των levels, διασχίζοντας τα ίδια περιβάλλοντα και εξοντώνοντας ξανά και ξανά τους ίδιους στόχους σαν να πρωταγωνιστείτε στην Ημέρα της Μαρμότας. Το δόλωμα δεν είναι άλλο από τα 101 σκάφη που σας περιμένουν να τα ξεκλειδώσετε και να τα τεστάρετε στις σκληρότερες συνθήκες γαλαξιακής μάχης. Η διαδικασία της απόκτησης εξηγείται ικανοποιητικά στο διακλαδωμένο σύστημα του R Museum και περιλαμβάνει την συστηματική χρήση συγκεκριμένων σκαφών ώστε να ξεκλειδωθεί το επόμενο στην σειρά.

Εκτός από τα πατροπαράδοτα μοντέλα R, θα πετάξετε με ζωντανά αστρόπλοια, τεράστια ρομπότ που μεταμορφώνονται αλά Transformers, ιπτάμενα τανκ και ένα σωρό απίθανα σχεδιασμένα διαστημόπλοια. Την ίδια ακριβώς ποικιλία θα απολαύσετε και στα οπλικά τους συστήματα με δεκάδες Forces, Wave Cannons, Bits και Missiles. Τα πράγματα ακούγονται πολύ καλύτερα από την πραγματικότητα αν αναλογιστείτε ότι ένα σωρό από τα αστρόπλοια και τα οπλικά τους συστήματα είναι αναβαθμισμένες εκδόσεις κάποιων άλλων. Εντούτοις, η χαρά της ενδυνάμωσης του υπόστεγού σας με όλα όσα έχει να προσφέρει η γαλαξιακή τεχνολογία, σας ωθεί μόνιμα να κυνηγάτε τα διαστημόπλοια που δεν έχετε αποκτήσει. Σας συνιστώ να διαβάσετε με προσοχή τις περιγραφές των διαστημοπλοίων για να αποσπάσετε από αυτές πλούσιο αφηγηματικό υπόβαθρο το οποίο εμπλουτίζει σημαντικά το ασθενές σενάριο.

Η δύναμη (Force) είναι μόνιμα μαζί σας
Τα οπλικά συστήματα που προανέφερα χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης γιατί διαμορφώνουν το gameplay και αποτελούν το καθοριστικότερο στοιχείο του. Το σημαντικότερο όπλο στον πόλεμο σας ενάντια στην εξωγήινη απειλή ονομάζεται Force και δεν έχει την παραμικρή σχέση με Jedi, Sith και μεσοχλωρίδια. Είναι ένα αποσπώμενο τμήμα του οποιουδήποτε σκάφους πιλοτάρετε, το οποίο, επειδή διαθέτει ένα σωρό εφαρμογές, εισάγει τον παράγοντα στρατηγική στο game. Το Force προσαρμόζεται είτε μπρος, είτε πίσω από το σκάφος. Στην πρώτη περίπτωση ενισχύει στο έπακρο την δύναμη πυρός σας, προξενώντας τρομερό damage ακόμα και στους πιο επικίνδυνους αντιπάλους. Τα τρία είδη χρωματιστών power-ups που αμολάνε οι εξωγήινοι, καθορίζουν το εύρος και την ισχύ των πυρών του Force, λιανίζοντας άλλοτε τα ευαίσθητα σημεία των bosses, δημιουργώντας “βεντάλιες” από βολές οι οποίες καλύπτουν πολλά σημεία της οθόνης, καθαρίζοντας τα πάντα σε στενά περάσματα κ.ο.κ. Η μορφή που λαμβάνουν εξαρτάται από τον τύπο του Force που κουβαλάτε.

Όταν το Force προσαρμόζεται στην πίσω πλευρά του αστρόπλοιού σας, καλύπτει τα νώτα από τα εχθρικά πυρά και, ταυτόχρονα, τα ανταποδίδει. Μια καλή εναλλακτική χρήση του Force είναι να το αποσπάσετε από το σκάφος και να το στείλετε μόνο του στην άκρη της οθόνης. Πατώντας το fire, το Force καλύπτει με τις βολές του ένα σεβαστό τμήμα της οθόνης, καθαρίζοντας τους αδύναμους αντιπάλους ενώ λειτουργεί ταυτόχρονα σαν ασπίδα που απορροφά τα εχθρικά πυρά αν στέκεστε πίσω του στην ίδια ευθεία. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, αποτελεί και ένα άθραυστο εμπόδιο πάνω στο οποίο σπάνε τα μούτρα τους οι εχθροί. Μιλάμε για έναν πολύτιμο σύμμαχο τον οποίο θα μάθετε να αναπτύσσετε τέλεια μετά από αρκετή εξάσκηση, με την προϋπόθεση να διαθέτετε και ένα νοητικό σχεδιάγραμμα του εκάστοτε level για να ξέρετε πως θα τον αξιοποιήσετε.

Το Force διαθέτει και ένα ακόμα τακτικό πλεονέκτημα, το Dose. Κάθε φορά που... τρίβονται εξωγήινοι πάνω στο Force ή αυτό απορροφά τα πυρά τους, η μπάρα του Dose γεμίζει. Στην πλήρη μορφή της κάνει διαθέσιμο ένα είδος smart bomb με το οποίο καθαρίζετε άνετα μια οθόνη από εχθρούς ή, εναλλακτικά, συντρίβετε το health ενός boss. Το Force από μόνο του είναι αρκετό για να χαρείτε αμέτρητες συναρπαστικές συγκρούσεις με την επιτυχία να εξαρτάται από την στρατηγική του χρήση. Και όμως, το R-Type Final δεν επαναπαύεται στην εξαιρετική σύλληψη του ευέλικτου αυτού όπλου αλλά προσθέτει και τρεις ακόμα παραμέτρους για να διαφοροποιήσει ακόμα περισσότερο το gameplay. Τα Bits είναι μικρές κάψουλες οι οποίες αιωρούνται πάνω ή κάτω από το σκάφος σας και παρέχουν επιπλέον δύναμη πυρός, είναι δε και άθραυστες άρα αξιοποιούνται κάλλιστα και σαν φυσικά εμπόδια, τσακίζοντας τα σκάφη που τα αγγίζουν.

Ακολουθούν τα Missiles, πανίσχυρα πυραυλικά συστήματα με δυνατότητα να πλήξουν πολλαπλούς στόχους. Το τελευταίο απόκτημα του οπλοστασίου σας είναι τα Wave Cannons. Όλα τα οπλικά συστήματα διαθέτουν αρκετές παραλλαγές αλλά στα Wave Cannons οι δημιουργοί του R-Type Final το παράκαναν παρέχοντας 83 παραλλαγές. Οι παραλλαγές αυτές είναι αρκετά ουσιαστικές γιατί η μορφή τους καθορίζει και πως θα τις αξιοποιήσετε. Διαθέτοντας, για παράδειγμα, ένα Wave Cannon που γεμίζει την οθόνη με όξινο σύννεφο, πρέπει να τοποθετήσετε το σκάφος σας σε σημείο όπου η επίθεση να πιάσει όλους τους αντιπάλους. Αν τώρα το Wave Cannon σας είναι μια ενεργειακή δέσμη τρομακτικής έντασης, η σωστή τακτική ονομάζεται ευθυγράμμιση με τον στόχο.

Σαν game mechanic το Wave Cannon είναι εξίσου απολαυστικό με το Force. Η απόσπαση και η ανάκληση του δευτέρου πατώντας το σχετικό button απαιτεί τέλειο συγχρονισμό και σωστό διάβασμα των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Το ίδιο ακριβώς πράγμα επιβάλλει και το “φόρτωμα” του Wave Cannon. Το γέμισμα της μπάρας του δια της πιέσεως του fire button είναι αργό και βασανιστικό αλλά η δράση δεν σταματάει για χάρη σας. Πρέπει να υπολογίσετε σωστά το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γεμίσετε την μια, τις δύο, τις τρεις ή τις περισσότερες μπάρες του Wave Cannon ώστε να μην σας συντρίψουν οι αντίπαλοι προτού αδειάσετε το τρομερό του πυρ πάνω τους.

Στο διάστημα δεν φθίνει η ανάγκη για ταχύτητα
Το διαστημόπλοιό σας δεν είναι απλά το φονικότερο εργαλείο του Γαλαξία, είναι και το πιο ευέλικτο, τέσσερις ολόκληρες ταχύτητες έχει το... ρημάδι, ούτε αγωνιστικό αμάξι να ήταν. Το καινοτόμο αυτό game mechanic θα σας χρησιμέψει περισσότερο απ’ όσο μπορείτε να διανοηθείτε. Το εκπληκτικό level design εξασφαλίζει διαρκώς ένα υψηλό επίπεδο πρόκλησης, αλλάζοντας την φορά των επιτιθέμενων, εμφανίζοντας στενωπούς και φυσικά εμπόδια που απαιτούν αργές και προσεκτικές μανούβρες, επιβάλλοντας άλλοτε τις αστραπιαίες κινήσεις προς αποφυγή των εισερχόμενων πυρών. Η αυξομείωση της ταχύτητας μετατρέπεται αυτόματα σε στρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο μαθαίνετε να αξιοποιείτε στα σημεία όπου χρειάζεται. Σε γενικές γραμμές θα προτιμήσετε την πιο γρήγορη ταχύτητα για να αποφεύγετε κάποια bullet hell σκηνικά.

Το πρωτότυπο R-Type έμεινε στην ιστορία και για το απάνθρωπο επίπεδο δυσκολίας του συνεπώς είναι ευτύχημα που ο μακρινός του απόγονος με τον οποίο καταπιανόμαστε εδώ προσφέρει αρκετά επίπεδα δυσκολίας. Μην σας ξεγελάσει το επίπεδο normal και νομίζετε ότι θα το περάσετε βολίδα επειδή είστε βετεράνοι των shooters. Θα συντριβείτε άσχημα από το δεύτερο level και θα υποχρεωθείτε σε άτακτη υποχώρηση στο easy ή στο baby. Σας προτείνω να ξεκινήσετε από αυτά έως ότου μάθετε τα levels, ξεκλειδώσετε πληθώρα αστροπλοίων και κατέχετε όλα τα μυστικά του gameplay. Το R-Type Final ευνοεί τους μελετηρούς συνεπώς θα το αισθάνεστε ολοένα και ευκολότερο μαθαίνοντας τις διαδρομές των levels, τις τροχιές των αντιπάλων και τα μοτίβα των bosses τα οποία είναι ίδια και απαράλλαχτα σε κάθε πέρασμα.

Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για καλό η κακό A.I. εφόσον οι δυνάμεις του ακολουθούν προδιαγεγραμμένες κινήσεις, είναι ένα άκαμπτο A.I. που διεκπεραιώνει καλά την δουλειά που του ανατέθηκε. Αν σας ενδιαφέρει μια πιο προσεκτική ματιά στο σκεπτικό του A.I. και, παράλληλα, θέλετε να τεστάρετε τις ικανότητες των διαστημοπλοίων σας, επιλέξτε το AI VS Mode. Εκεί θα επιλέξετε μεταξύ των δύο διαθέσιμων modes, Battle και Championship, και θα στείλετε το σκάφος της επιλογής σας ενάντια σε ένα ή σε πολλαπλά διαστημόπλοια που θα ελέγχει η τεχνητή νοημοσύνη. Στρατηγικές επιλογές που θα κάνετε πριν την μάχη θα επηρεάσουν τελικά το αποτέλεσμα και θα σας προσφέρουν μια καλή εικόνα για την δυναμικότητα του αστρόπλοιου που επιλέξατε. Το AI VS Mode μπορεί να λειτουργήσει και σαν έμμεσο multiplayer αν ένας φίλος σας προγραμματίσει το ένα από τα δύο αστρόπλοια που θα συγκρουστούν. Κανείς σας δεν θα κουμαντάρει απευθείας το σκάφος του όμως οι στρατηγικές επιλογές θα κρίνουν το καλύτερο στρατηγικό μυαλό μεταξύ σας.

Τα skills που αποκτάτε με τα αδιάκοπα περάσματα στα levels θα βρουν την φουλ χρησιμότητά τους στα boss battles τα οποία είναι ουκ ολίγα. Εκτός από το “μεγάλο αφεντικό” που σας περιμένει αναπαυτικά στο τέλος ενός level, θα κοντράρετε και μικρότερους αλλά πολύ ανθεκτικούς αντιπάλους. Είναι αξιοσημείωτο το ότι δεν υπάρχει ούτε ένα boss που να μιμείται το μοτίβο κάποιου άλλου. Όλες οι κινήσεις και οι στρατηγικές είναι μοναδικές για το καθένα και, στην περίπτωση των τεράστιων bosses που έχουν ένα σωρό ευαίσθητα σημεία προς καταστροφή, είστε υποχρεωμένοι να αλλάζετε διαρκώς γωνία επίθεσης, θέση και οπλισμό.

Αισθητικά το R-Type Final κονταροχτυπιέται άνετα με τους κορυφαίους τίτλους που έχουν παραχθεί στην θρυλική κονσόλα της Sony. Το hardware του PS2 αγγίζει τα όρια του αναπαριστώντας κατεστραμμένες πόλεις, κολοσσιαία διαστημόπλοια, αμέτρητα particle effects και φανταστικά φωτισμένα περιβάλλοντα. Συνάμα, παρόλο που το game προσφέρει δισδιάστατη οπτική, το ζωντανό φόντο περιστρέφεται συνέχεια, η κάμερα αλλάζει γωνίες και η ψευδαίσθηση ενός τρισδιάστατου κόσμου γίνεται πραγματικότητα. Δώστε βάση και απολαύστε τα άρτια σχεδιασμένα αστρόπλοια που ξεκλειδώνετε και την μεγάλη ποικιλία των εχθρών.

Στον ακουστικό τομέα, τα αυτιά σας θα ευχαριστηθούν με το παραπάνω τα ηχητικά εφέ των όπλων και τα εντυπωσιακά μπουμ των εκρήξεων. Αυτό που δεν θα ευχαριστηθούν ιδιαίτερα είναι το soundtrack γιατί δύσκολα θα εντοπίσετε αξιοσημείωτα κομμάτια, μελωδίες που θα θελήσετε να τις ακούσετε ξανά. Για εμένα η εξαίρεση στον κανόνα είναι η μουσική επένδυση του πέμπτου level η οποία έχει μια επικότητα που μου θύμισε κλασικές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Τραβώντας μια χρονική γραμμή από την αφετηρία έως την γραμμή τερματισμού του R-Type Final θα διαπιστώσετε ότι δεν σας παίρνει πάνω από δύο με τρεις ώρες για να την διασχίσετε. Ασφαλώς, το τέλος είναι μόνο η αρχή στο συγκεκριμένο game γιατί θα νοιώσετε έντονα την “φαγούρα” του πολλαπλασιασμού του αστροστόλου σας και του ξεχειλίσματος του υπόστεγού σας με όλα τα μοντελάκια της διαστημικής τεχνολογίας. Προσθέτοντας τον χρόνο που θα φάτε στο AI VS Mode, ειδικά αν το παίξετε με φίλους σας, μιλάμε για ένα 30ωρο στο νερό.

Σε τελική ανάλυση
Το R-Type Final κερδίζει επάξια μια θέση στα κορυφαία Shoot ‘Em Ups του PS2 αλλά και κάθε πλατφόρμας που τα έχει φιλοξενήσει. Είναι, πρωτίστως, ένας φόρος τιμής στο θρυλικό πρωτότυπο το οποίο έδωσε πνοή στο είδος του αλλά και αντάξιους απογόνους. Το gameplay του περιέχει την καταιγιστική δράση που ζητά ο οπαδός αλλά έχει και απρόσμενο βάθος, με την ποικιλία των οπλικών συστημάτων και τις πολλαπλές δυνατότητες στρατηγικής ανάπτυξής τους στο πεδίο της μάχης. 101 σκάφη σας περιμένουν να τα αποκτήσετε και να τα δοκιμάσετε και εναλλακτικά φινάλε αλλά και εναλλακτικές διαδρομές και κρυφά levels σας καλούν να τα ανακαλύψετε. Η αισθητική του ποιότητα είναι το κερασάκι στην τούρτα ενός game που πρέπει να περιληφθεί στην συλλογή σας.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version