LifeSteps.gr

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster review

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster θα πει ευτυχία και εξηγούμαι. Εάν κάποιος ρωτήσει έναν φίλο της σειράς Final Fantasy ποιο εκ των κεφαλαίων της είναι το αγαπημένο του είναι γεγονός ότι θα λάβει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί στην συνείδηση των περισσοτέρων έχουν καθιερωθεί δημιουργίες όπως τα Final Fantasy VII και VIII ή τα Final Fantasy IV και VI από τις 16-bit εποχές. Κατόπιν αυτού, το Final Fantasy X κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως...αδικημένο, αφού παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε την πρώτη κυκλοφορία της σειράς στο PS2, ποτέ δεν δέχθηκε την ανταπόκριση που το άξιζε.

Hell is Us: Θα εξερευνήσουμε τη σκοτεινή πλευρά μας!

Ανάλογη μοίρα είχε και το sequel του, αν και στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός αυτό οφείλεται και στο -ως τότε- "ξένο" για τα δεδομένα της σειράς girlie ύφος του. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η Square Enix έχει προβεί σε αναρίθμητες επανακυκλοφορίες των JRPG της σε HD μορφή, είναι λογικό να υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το Final Fantasy X/X-2 HD Remaster.

Η προκειμένη περίπτωση πάντως είναι κάπως ιδιάζουσα, καθώς εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία πρόχειρη επανακυκλοφορία με στόχο την "αρπαχτή". Αντίθετα οι developers προέβησαν σε ουσιαστικές βελτιώσεις με στόχο να μας παρουσιάσουν ένα όσο το δυνατόν βελτιστοποιημένο αποτέλεσμα και να αναβιώσουν παράλληλα ένα από τα κατά γενική ομολογία καλύτερα Final Fantasy όλων των εποχών.

Αντισταθείτε στην απειλή του Sin
To σενάριο του Final Fantasy X ακολουθεί το ταξίδι του νεαρού Tidus στον κόσμο της Spira. Στα γεγονότα του προλόγου ο Tidus τηλεμεταφέρεται σε αυτήν ύστερα από την συνάντησή με το Sin, ένα τεράστιο πλάσμα που θυμίζει οπτικά το κτήνος Λεβιάθαν. Στην Spira ο Tidus συναντά την summoner Yuna και οι δύο τους μαζί με το υπόλοιπο καστ των χαρακτήρων αναλαμβάνουν να σώσουν τον κόσμο από το Sin.

Με την σειρά του το Final Fantasy X-2 λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά από τα γεγονότα του προκατόχου και σε αυτό βλέπουμε την Yuna στον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή. Κεντρικός πυρήνας εδώ είναι η προσπάθεια που καταβάλει η Yuna για να ανακαλύψει τα ίχνη του Tidus.

Σε γενικές γραμμές τα παραπάνω γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όσους από εσάς έχουν ασχοληθεί με τις πρωτότυπες δημιουργίες για το PS2. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε όμως είναι πως στις συγκεκριμένες κυκλοφορίες η Square Enix έδωσε μεγάλη προσοχή στην απόδοση των διαφόρων χαρακτήρων. Πέρα από τον Tidus και την Yuna, όλο οι υπόλοιποι κεντρικοί χαρακτήρες όπως η Lulu, o Wakka και ο Kimahri καταφέρνουν να παραμείνουν αξιομνημόνευτοι.

Εν τω μεταξύ στην συγκεκριμένη HD υπάρχει αρκετό ακόμη περιεχόμενο, το οποίο ρίχνει φως σε ορισμένες από τις άγνωστες πτυχές του σεναρίου. Επίσης, πραγματοποιείται μία προσπάθεια για να σας δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τύχη των κεντρικών χαρακτήρων, όπως βλέπουμε στο audio drama Final Fantasy X: Will. Το τελευταίο μάλιστα αφήνει και κάποιες υπόνοιες για ένα ενδεχόμενο sequel, κάτι για το οποίο η Square Enix δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση.

Επιστροφή στο turn-based Στο Final Fantasy X είδαμε την επιστροφή σε ένα παραδοσιακό turn-based σύστημα μάχης, το οποίο παρά την απαρχαιωμένη φύση του στην πράξη λειτουργεί ιδιαίτερα καλά. Αυτό συμβαίνει γιατί ανά πάσα στιγμή έχετε τον απόλυτο έλεγχο όλων των χαρακτήρων της ομάδας σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε απέναντι σας έναν εχθρό τρωτό σε μαγικές επιθέσεις καλείτε στην μάχη την Lulu για να τον ξεπαστρέψει αμέσως. Έχετε ανάγκη από healing; Με το πάτημα ενός κουμπιού καλείτε στην μάχη την Yuna για κάνει cure τα μέλη της ομάδας σας.

Οι στρατηγικές αυτές επιλογές όμως δεν σταματάνε εδώ, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε τον εξοπλισμό και κατά την διάρκεια της μάχης. Λόγου χάρη όταν αντιμετωπίζετε ένα mob με weakness στον φωτιά, καλό θα είναι να αλλάξετε το όπλο σας σε κάποιο που να έχει το element του πάγου. Ανάλογες δυνατότητες υπάρχουν και στο Final Fantasy X-2, το οποίο υιοθέτησε το dress sphere σύστημα, βάση του οποίου ανάλογα με τα ρούχα που φορούν οι πρωταγωνίστριες έχουν πρόσβαση και σε ανάλογα abilities. Αντίστοιχο μηχανισμό είδαμε και στο φετινό Lightning Returns: Final Fantasy XII.

Το Sphere Grid παραμένει επίκαιρο
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Final Fantasy X είναι το leveling system του. Συγκεκριμένα αντί για exp οι χαρακτήρες σας κερδίζουν skill points, τα οποία μπορείτε στην πορεία να τα ξοδέψετε στο Sphere Grid για να ξεκλειδώσετε νέα spells ή να βελτιώσετε τα attributes. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη έκδοση μπορείτε να επιλέξετε και το Expert Sphere Grid σύστημα για να ενδυναμώσετε τους μαχητές σας. Το τελευταίο σας προφέρει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία στις επιλογές σας.

Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout review

Με βάση τα παραπάνω μέσω του Sphere Grid μπορείτε να εξελίξετε τους χαρακτήρες σας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας ανεξάρτητα από τον αρχικό τους ρόλο. Για παράδειγμα, η Lulu ξεκινά ως Black Mage και η Rikku ως Thief αλλά μέσω του συστήματος αυτού μπορείτε να τους μάθετε και skills που δεν ταιριάζουν στο class τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο κάνοντας grinding υπάρχει η δυνατότητα να "ολοκληρώσετε" το Sphere Grid με καθέναν χαρακτήρα ξεχωριστά. Το στοιχείο αυτό αποτελεί και το μοναδικό ελάττωμα του συγκεκριμένου συστήματος, καθώς κάποια στιγμή οι χαρακτήρες παύουν να έχουν ξεχωριστό ρόλο στην μάχη και όλοι είναι...πασπαρτού εργαλεία έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αβίαστα κάθε πρόκληση.

Ο ορισμός του value for money
To Final Fantasy X/X-2 HD Remaster περιλαμβάνει τις όλο το περιεχόμενο των International Editions των δύο JPRG και κατ' επέκταση περά από το Expert Sphere Grid, συναντάμε προαιρετικά bosses, καθώς και έξτρα dressphreres και νέα minigames για το Final Fantasy X-2. Συν τις άλλοις, για το τελευταίο έχουμε επίσης και το Last Mission ένα εξτρά dungeon. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε το Eternal Calm cutscene που γεφυρώνει το σεναριακό χάσμα μεταξύ των δύο παιχνιδιών, αλλά και τα εκτεταμένα voice-overs του Final Fantasy X: Will γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έχουμε να κάνουμε με μία κυκλοφορία που θα ενθουσιάσει τους φίλους της σειράς.

Επιπροσθέτως, το πρωτότυπο content των Final Fantasy X και Final Fantasy X-2 είναι αρκετό για να σας κρατήσει για περισσότερες από 100 ώρες μπροστά από τις οθόνες σας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για να ολοκληρώσετε τα βασικά quests δεν απαιτείται ιδιαίτερο grinding, καθώς τα skill points που θα συλλέξετε από τα random encounters είναι αρκετά για να επιτύχετε τον στόχο σας. Βέβαια αν θέλετε να νικήσετε τα "κρυφά" bosses είναι γεγονός ότι θα χρειαστεί να...ιδρώσετε λίγο παραπάνω.

Αξιόλογο HD remaster
Για τις ανάγκες της HD αναβάθμισης η Square Enix εμπιστεύθηκε την κινεζική Virtuos, η οποία χρειάστηκε να καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να μας παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ασυμβατότητα του αρχικού κώδικα για το PS2 με το hardware των PS3 και PS Vita. Παρά τις αντιξοότητες όμως που αντιμετώπισαν οι developers το τελικό προϊόν στέκεται αντάξιο των προσδοκιών μας.

Συγκεκριμένα η δουλειά που έχει γίνει στην HD αναβάθμιση των textures κρίνεται υποδειγματική, με μοναδική εξαίρεση τα μοντέλα των NPCs, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μας δίνουν την εντύπωση ότι μεταφέρθηκαν αυτούσια από τις πρωτότυπες εκδόσεις. Αντίθετα, τα water και lighting effects υπέστησαν σημαντικές βελτιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί χαρακτήρες και κάποια από τα bosses σχεδιάστηκαν εξ' ολοκλήρου από την αρχή και το όλο αποτέλεσμα δείχνει το λιγότερο εντυπωσιακό.

Δυστυχώς, η θετική εικόνα αμαυρώνεται ανεπανόρθωτα από το ασυγχρόνιστο lip sync, το οποίο ακόμη και κατά την διάρκεια των cutscenes είναι για...γέλια. Σε ηχητικό επίπεδο δεν συναντάμε ιδιαίτερες αλλαγές, αν και σε κάποια μουσικά themes έχει γίνει αλλαγή στις ενορχηστρώσεις. Το soundtrack πάντως παραμένει καθηλωτικό στα υψηλότατα επίπεδα ποιότητας που μας έχει συνηθίσει ο Nobuo Uematsu και οι λοιποί συνθέτες της σειράς. Όσον αφόρα το voice acting οι παρούσες δημιουργίες κρίνονται επιεικώς απαρχαιωμένες, καθώς δεν διαθέτουν ολοκληρωμένα voice overs.

Εν κατακλείδι
Για τους φίλους των Final Fantasy θα λέγαμε ότι η απόκτηση της συγκεκριμένης συλλογής αποτελεί μονόδρομο. Ακόμη και αν είχατε παίξει τις πρωτότυπες δημιουργίες στο παρελθόν, το έξτρα περιεχόμενο δικαιολογεί κάλλιστα ένα δεύτερο playthrough. Πόσο μάλλον όταν το όλο πακέτο συνοδεύεται από έναν άρτιο τεχνικά τομέα. Από την άλλη αν δεν είχατε την τύχη να δοκιμάσετε το Final Fantasy X όταν κυκλοφόρησε, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και αποκτήστε την παρούσα HD συλλογή.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version