LifeSteps.gr

Unpacking review

Unpacking cover art

Unpacking cover art

Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επόμενο βήμα μιας αναπτυξιακής ομάδας, αφότου ασχολήθηκα πολύ με ένα βιντεοπαιχνίδι της. Το Unpacking, το ζεν Puzzler, όπως το χαρακτηρίζουν οι δημιουργοί του, με αιφνιδίασε ευχάριστα, καθώς διαφέρει σημαντικά από το Assault Android Cactus, την παρθενική κυκλοφορία της Witch Beam. Και έχω συμπληρώσει δεκάδες ώρες, παίζοντας το Twin-Stick Shooter του αυστραλέζικου στούντιο στο PlayStation 4!

Η Witch Beam ιδρύθηκε από τους Tim Dawson, Sanatana Mishra και Jeff van Dyck. Οι τρεις τους γνωρίστηκαν, όταν εργαζόντουσαν στη Sega Studios Australia. Για την ανάπτυξη του Unpacking συνεργάστηκαν μεταξύ άλλων με τον Angus Doolan, που ανέλαβε τα πιξελάτα γραφικά, και τη Wren Brier, η οποία εκτέλεσε χρέη Creative Director και έχει και ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί του. Θα εξηγήσω λίγο παρακάτω!

Το Unpacking κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή για PC, Nintendo Switch, Xbox One και Xbox Series X|S από τις 2 Νοεμβρίου του 2021. Συμπεριλήφθηκε με το καλημέρα και στα PC και Xbox Game Pass! Η Witch Beam και η εκδότρια εταιρεία Humble Games ανακοίνωσαν πρόσφατα, ότι το παιχνίδι αναμένεται μέσα στο 2022 και για τα PlayStation 4 και PlayStation 5. Η Limited Run Games προπωλεί εντωμεταξύ μέσα από την ιστοσελίδα της φυσικές εκδόσεις για τις δύο κονσόλες της Sony και το Nintendo Switch.

Το gameplay στο Unpacking είναι απλό, αλλά έχει περισσότερο βάθος απ’ όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Αφηγείται επιπλέον με έντεχνο τρόπο και χωρίς καθόλου λόγια μία ιστορία, με την οποία είναι πιθανόν να ταυτιστείτε λίγο ή πολύ. Το παιχνίδι θέλει από εσάς, να ανοίγετε κούτες, να κλικάρετε πάνω τους, για να βγάζετε από μέσα αντικείμενα και να τα τοποθετείτε στον χώρο. Είναι αδύνατον, να δείτε μεμιάς το περιεχόμενο των χαρτόκουτων και έτσι δε γνωρίζετε τι θα τραβήξετε κάθε φορά. Μέσα τους μπορεί να έχουν ανακατευτεί παιχνίδια, αφίσες, ρούχα, κουζινικά, καλλυντικά, βιβλία, διακοσμητικά κτλ.

Καθένα από τα οκτώ levels του Unpacking, είτε πρόκειται για μόνο ένα δωμάτιο, είτε ένα ολόκληρο σπίτι με υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο και πάει λέγοντας συνδέεται με μία μετακόμιση και συνάμα μία καινούρια φάση στη ζωή μιας γυναίκας, που δεν είναι άλλη από τη Wren Brier. Θα ξεκινήσετε το 1997 από το πρώτο ολόδικό της παιδικό δωμάτιο και θα καταλήξετε το 2018 σε ένα άνετο σπίτι στο οποίο ζει με τον σύντροφό της. Ένα νέο παιδικό δωμάτιο με κούνια, παιχνιδάκια, πάνες και κουδουνίστρες μαρτυρά τον ερχομό ενός μωρού.

Θα έχετε κάθε φορά μπροστά σας, σε ισομετρική οπτική, ένα δωμάτιο και θα βλέπετε αραδιασμένες κούτες. Αν μιλάμε για ένα σπίτι με περισσότερους χώρους, τότε θα χρησιμοποιήσετε τα βέλη, που υπάρχουν αριστερά και δεξιά στην οθόνη ή την επιλογή με την κάτοψη του σπιτιού, για να μετακινηθείτε από δωμάτιο σε δωμάτιο, να βρείτε εκεί ακόμη περισσότερες κούτες και να διαχειριστείτε το περιεχόμενό τους.

Ορισμένα πράγματα ακολουθούν τη γυναίκα στις μετακομίσεις της μέσα στο πέρασμα των χρόνων, ενώ άλλα φεύγουν από το προσκήνιο, καθώς εκείνη περνάει από την παιδική και την εφηβική ηλικία στην ενηλικίωση και οι προτεραιότητες, όπως επίσης οι ρόλοι και οι προτιμήσεις της, αλλάζουν. Τα αντικείμενα δίνουν πληροφορίες για την προσωπικότητα, τα χόμπι και οπωσδήποτε το επάγγελμά της. Οι κούτες έχουν και αυτές κάτι να πουν!

Θα αντλήσετε επίσης κάποια στοιχεία για τον συγκάτοικο στα φοιτητικά χρόνια ή τον σύντροφό της. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα δικά τους πράγματα είναι ήδη τακτοποιημένα και πολλές φορές δεν θα μπορείτε, να τα μετακινήσετε. Θα πρέπει επομένως, να στριμώξετε ανάμεσά τους τα υπάρχοντα της.

Θα έλεγα, ότι το Unpacking λειτουργεί ως αγχολυτικό. Δεν υπάρχουν σκορ, κοντραρίσματα με άλλους παίκτες και χρονικά όρια! Θα σας προβληματίσουν μόνο ο περιορισμένος ελεύθερος χώρος και το γεγονός, ότι δεν ταιριάζουν τα πάντα, παντού. Τα ρούχα πηγαίνουν συνήθως στις ντουλάπες. Οι βιβλιοθήκες θα φιλοξενήσουν κυρίως βιβλία, CD και διακοσμητικά. Τα κατσαρολικά και τα μαχαιροπήρουνα καταχωνιάζονται στα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας. Ευχαριστηθείτε τη διαδικασία, πειραματιστείτε, πατήστε κουμπιά σε τηλεοράσεις και κονσόλες, παίξτε με τα μαγνητάκια, περιστρέψτε αντικείμενα, ξεκλειδώσετε όλα τα achievements!

Αν προτιμάτε πάλι, να απελευθερώσετε τον διακοσμητή, που κρύβετε μέσα σας, πατήστε στο αστεράκι πάνω δεξιά στην οθόνη, για να κάνετε του κεφαλιού σας. Κανείς δεν θα σας εμποδίσει, ν’ αφήσετε μπιμπελό δίπλα στα σαμπουάν και το χαρτί υγείας και κάλτσες πάνω στο ψυγείο. Δε γίνεται μέσα... Το τσέκαρα!

Η αναπτυξιακή ομάδα έχει συμπεριλάβει στο Unpacking και ένα Photo mode. Αν είστε περήφανος με το αποτέλεσμα της δουλειάς σας, θα θελήσετε ίσως να το απαθανατίσετε με ένα screenshot, βάζοντας και μερικές επιπλέον προσωπικές πινελιές, όπως για παράδειγμα  αλλάζοντας τα χρώματα, προσθέτοντας κάποιο κάδρο, κολλώντας αυτοκόλλητα, που θα συλλέξετε παίζοντας.

Εν κατακλείδι, το Unpacking είναι χαλαρωτικό, γλυκό, όμορφο και ευχάριστο! Πρόκειται για ένα βιντεοπαιχνίδι, που απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και επιπλέον άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, θα έχουν τη δυνατότητα ν’ ασχοληθούν μαζί του, μιας και η αναπτυξιακή ομάδα προσφέρει πολλές επιλογές για τον χειρισμό, που είναι έτσι κι αλλιώς απλός.

Exit mobile version