LifeSteps.gr

Behind the Frame: The Finest Scenery review

Behind the Frame: The Finest Scenery screenshot

Κατά τη διάρκεια της Day of the Devs Showcase, που προβλήθηκε το καλοκαίρι του 2021, παρακολούθησα για πρώτη φορά πλάνα από το ακυκλοφόρητο ακόμη τότε Behind the Frame: The Finest Scenery. Οι σκηνές με τη νεαρή γυναίκα με τα κοντοκουρεμένα μαλλιά να στέκεται δίπλα στο ανοιχτό παράθυρο και να παρατηρεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις του ηλικιωμένου άνδρα και της γάτας του στο απέναντι διαμέρισμα, έκαναν το μυαλό μου, ν’ ανατρέξει στην ταινία Αμελί. Το Adventure/ Interactive Fiction παιχνίδι έχει κάτι από τη μαγεία του λατρεμένου φιλμ του Jean-Pierre Jeunet και όχι μόνο από αυτό!

Η Silver Lining Studio είναι μία νέα εταιρεία ανάπτυξης από την Ταϊβάν και το Behind the Frame: The Finest Scenery αποτελεί την πρώτη της κυκλοφορία για PC και κινητά με λειτουργικά συστήματα Android και iOS. Αναμένεται τους προσεχείς μήνες για το Nintendo Switch και τις κονσόλες της Sony.

Η οκταμελής ανεξάρτητη ομάδα με επικεφαλής τον Weichen Lin, ο οποίος ασχολούνταν με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων πριν μπει στον χώρο του gaming, είχε παράλληλα στα σκαριά ένα δεύτερο παιχνίδι με τον τίτλο Within. Η Silver Lining Studio άφησε τελικά στην άκρη το Adventure που προοριζόταν για τα κινητά, για να επικεντρωθεί στο αντικείμενο του ενδιαφέροντος μας στο παρόν review.

Ο χαρακτήρας μας στο Behind the Frame: The Finest Scenery είναι μία κοπέλα, που μένει μόνη σε ένα μικρό διαμέρισμα. Ξεκινάμε το παιχνίδι χωρίς να έχουμε βασικές πληροφορίες για εκείνη, όπως για παράδειγμα το όνομά της. Είναι πάντως ζωγράφος και προσπαθεί, να κλείσει την πρώτη της έκθεση σε μία γκαλερί της Νέας Υόρκης και να καταξιωθεί ως καλλιτέχνης. Την βρίσκουμε μάλιστα, να δουλεύει πάνω στον τελευταίο πίνακα, που θα της εξασφαλίσει πιθανότατα το εισιτήριο για το γεγονός, το οποίο θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της.

Η ζωγράφος μας έχει την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα πριν καθίσει μπροστά στο καβαλέτο και πιάσει το πινέλο. Βάζει μουσική, πατώντας το play σε ένα παλιό κασετόφωνο. Ετοιμάζει ένα πρόχειρο γεύμα και καφέ. Γράφει στο λάπτοπ την αίτηση για τη Sedrain Gallery. Όλα αυτά γίνονται με μερικά κλικ από τη μεριά μας. Η γυναίκα ρίχνει κάθε φορά ματιές και στο απέναντι διαμέρισμα, χαζεύοντας τον ηλικιωμένο γείτονα, ο οποίος ζωγραφίζει κι ο ίδιος. Η φίλη μας επιχειρεί πότε πότε, να του τραβήξει την προσοχή και να τον χαιρετήσει, αλλά εκείνος δε γυρίζει καν, να την κοιτάξει.

Γινόμαστε δέκτες των σκέψεων της πρωταγωνίστριας του Behind the Frame: The Finest Scenery μέσω υποτίτλων. Εντοπίζεται εδώ ένα τεχνικό θέμα, που ενοχλεί κάπως, αλλά δεν αφαιρεί από τη γοητεία του Behind the Frame: The Finest Scenery και δεν αποκλείεται, να διορθωθεί στην πορεία από την αναπτυξιακή ομάδα. Ένας υπότιτλος μπορεί να παραμείνει για πολύ χρόνο στην οθόνη ή να φύγει μόνο, όταν έρθει η ώρα να πέσει ο επόμενος.

Έρχεται η ώρα για ζωγραφική, οδηγώντας με το ποντίκι ή τον αριστερό μοχλό στο χειριστήριο το χέρι του χαρακτήρα μας πάνω στον καμβά. Δε χρειάζεται να δώσουμε σημασία στη λεπτομέρεια! Αρκεί, να γεμίσουμε διάφορα σημεία στον πίνακα με τα σωστά χρώματα, αφού συμβουλευτούμε πρώτα το σημειωματάριο, που θα ανοίξουμε κλικάροντας κάτω δεξιά στην οθόνη. Το συγκεκριμένο λεύκωμα θα φιλοξενήσει στην πορεία σχέδια, τα οποία και θα εμφανίσουμε με απλές κινήσεις, σημειώσεις και στοιχεία, που αποδεικνύονται απαραίτητα στην επίλυση γρίφων.

Λίγα χρώματα είναι διαθέσιμα από την αρχή και καλούμαστε ν’ ανακαλύψουμε και τα υπόλοιπα σωληνάρια, που χρειαζόμαστε, για να ολοκληρώσουμε το έργο. Εξερευνούμε τον χώρο περιστρέφοντας την κάμερα 360 μοίρες και βλέπουμε τα πάντα από First-person οπτική. Αλληλεπιδρούμε με διάφορα αντικείμενα και πίνακες, που απεικονίζουν έναν νεαρό άνδρα, μία κοπέλα, κάποιες φορές και τους δύο, όμορφα τοπία... Λείπουν όμως μερικές πινελιές, για να ζωντανέψουν! Όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σταδιακά στην αποκάλυψη της ταυτότητας της γυναίκας και του γείτονά της και θα φτάσουμε τελικά σε ένα συγκινητικό φινάλε.

Η Silver Lining Studio είχε εξαρχής την πρόθεση, να κάνει το Behind the Frame: The Finest Scenery, να μοιάζει με ταινία. Πέτυχε τον στόχο, φροντίζοντας οι γρίφοι να έχουν σχεδόν πάντα σχέση με τη ζωγραφική, που είναι το βασικό θέμα του παιχνιδιού, και να μην είναι δύσκολοι, εμποδίζοντας έτσι τη ροή της ιστορίας, η οποία ξετυλίγεται με χάρμα οφθαλμών και χωρίς διαλόγους cutscenes και τη συνοδεία απαλής μουσικής! Η αναπτυξιακή ομάδα εμπνεύστηκε κυρίως από τη δουλειά του εξαιρετικού Studio Ghibli και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Το Behind the Frame: The Finest Scenery γέμισε την καρδιά μου με δυνατά συναισθήματα και τα μάτια μου με ομορφιά για δύο ώρες, δηλαδή όσο διαρκεί συνήθως μία ταινία και κοστίζει λίγο παραπάνω από ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο. Το Adventure/ Interactive-Fiction της πρωτοεμφανιζόμενης Silver Lining Studio μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και το θεωρώ μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του 2021 από την ανεξάρτητη gaming σκηνή.

Exit mobile version