LifeSteps.gr

Κάπνισμα: Πώς μπορείτε να το κόψετε;

κάπνισμα

Όπως όταν επιδιώκετε να μάθετε ποδήλατο, έτσι και όταν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα, σπάνια το καταφέρνετε με την πρώτη φορά. Γι’ αυτό, αν έχετε αποφασίσει να το κόψετε, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να κάνετε επανειλημμένες προσπάθειες μέχρι να τα καταφέρετε. Μη θεωρείτε την υποτροπή ήττα. Να τη βλέπετε ως ευκαιρία για να μάθετε κάτι, μια μικρή οπισθοχώρηση σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να αποδειχτεί επιτυχημένο. Ακολουθούν ορισμένες εισηγήσεις που βοήθησαν άλλους. Ίσως βοηθήσουν και εσάς.

Καθημερινή άσκηση: Βάλτε την στην ζωή σας

Προετοιμαστείτε διανοητικά για να κόψετε το κάπνισμα

Αρχικά, πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι αξίζει τον κόπο να το κόψετε. Καταρτίστε έναν κατάλογο με τους λόγους για τους οποίους θέλετε να το κάνετε αυτό, περιλαμβάνοντας και όλα τα οφέλη. Αφού το κόψετε, να ανασκοπείτε αυτόν τον κατάλογο για να ενισχύετε την απόφασή σας. Βρείτε ένα κίνητρο δυνατό για εσάς!!!

Αναλύστε τις συνήθειες που έχετε σε σχέση με το κάπνισμα για να καθορίσετε πότε και γιατί καπνίζετε. Ίσως το βρείτε υποβοηθητικό να καταγράψετε πότε και πού καπνίζετε το κάθε τσιγάρο στη διάρκεια μιας συνηθισμένης μέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προβλέψετε ορισμένες καταστάσεις οι οποίες ίσως σας βάλουν σε πειρασμό να καπνίσετε αφού θα το έχετε κόψει.

Καθορίστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να το κόψετε

Διαλέξτε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να το κόψετε και σημειώστε τη στο ημερολόγιό σας. Είναι καλύτερο να διαλέξετε μια μέρα που δεν θα έχετε υπερβολικό άγχος από εξωτερικούς παράγοντες. Όταν φτάσει αυτή η μέρα, κόψτε το κάπνισμα τελείως—απότομα και ολοκληρωτικά. Προτού φτάσει αυτή η μέρα, πετάξτε τα σταχτοδοχεία, τα σπίρτα και τους αναπτήρες. Καθαρίστε όλα τα ρούχα σας που μυρίζουν καπνό. Ζητήστε την υποστήριξη των συναδέλφων, των φίλων και της οικογένειάς σας προκειμένου να σας ενθαρρύνουν στην προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα. Μη διστάζετε να ζητάτε από τους άλλους να μην καπνίζουν μπροστά σας.

Προγραμματίστε ορισμένες δραστηριότητες για εκείνη τη μέρα. Μπορείτε να πάτε σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, όπως σε κάποιο μουσείο ή θέατρο. Θα μπορούσατε επίσης να ασκηθείτε—να κολυμπήσετε, να κάνετε μια βόλτα με το ποδήλατο ή ένα μακρινό περίπατο.

Αϋπνία - Διαταραχές Ύπνου: Τα Αίτια Και Η Αντιμετώπισή Τους

Αντιμετωπίστε το Σύνδρομο Στέρησης

Αν είστε μανιώδης καπνιστής, πιθανώς θα νιώσετε συμπτώματα στέρησης, τα οποία αρχίζουν λίγες ώρες μετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, ανυπομονησία, εχθρότητα, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, νευρικότητα, αυξημένη όρεξη και ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα. Ίσως ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα απαλύνει αυτά τα συμπτώματα. Επιπρόσθετα, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε τη μάχη.

Στη διάρκεια των λίγων πρώτων δύσκολων εβδομάδων, να τρώτε τροφές με λίγες θερμίδες και να πίνετε άφθονο νερό. Μερικοί το βρίσκουν υποβοηθητικό να τσιμπολογούν ωμά λαχανικά, όπως καρότα ή σέλινο. Αν ασκείστε, θα αποφύγετε την αύξηση βάρους και θα καταπραΰνετε τα τεντωμένα σας νεύρα. Να αποφεύγετε μέρη και καταστάσεις που θα σας βάλουν σε πειρασμό να καπνίσετε. Να καταπολεμάτε τους εσφαλμένους συλλογισμούς οι οποίοι ίσως σας βάλουν σε πειρασμό να καπνίσετε.

Ακολουθούν μερικές σκέψεις που είναι συνηθισμένες στη διάρκεια αυτής της περιόδου: “Θα καπνίσω μόνο σήμερα για να τα βγάλω πέρα με αυτή τη δυσκολία”. “Το κάπνισμα είναι η μοναδική κακή συνήθεια που έχω!” “Ο καπνός δεν μπορεί να είναι τόσο βλαβερός· μερικοί μανιώδεις καπνιστές ζουν πάνω από 90 χρόνια”. “Έτσι και αλλιώς, από κάτι θα πεθάνω”. “Δεν μπορείς να απολαύσεις τη ζωή χωρίς το κάπνισμα”.

Αν είστε έτοιμοι να ενδώσετε, καθυστερήστε. Αν περιμένετε μόλις δέκα λεπτά, μπορεί να σας περάσει η έντονη επιθυμία. Μερικές φορές η σκέψη και μόνο ότι δεν θα καπνίσετε ποτέ ξανά μπορεί να σας φαίνεται αφόρητη. Αν νιώθετε έτσι, συγκεντρώστε τις προσπάθειές σας στο να κόψετε το κάπνισμα μόνο για σήμερα.

Βιταμίνη Α: Ποια Είναι Τα Οφέλη Της Και Σε Ποιες Τροφές Βρίσκεται

Παραμείνετε Πρώην Καπνιστής

Οι πρώτοι τρεις μήνες είναι οι πιο δύσκολοι, αλλά ακόμα και ύστερα από αυτούς θα πρέπει, όταν είναι δυνατόν, να αποφεύγετε τους καπνιστές και τις καταστάσεις που μπορεί να σας βάλουν σε πειρασμό να καπνίσετε. Μην αυταπατάστε σκεφτόμενοι ότι μπορείτε να καπνίζετε πού και πού, ακόμα και αν έχετε σταματήσει το κάπνισμα για ένα χρόνο ή περισσότερο. Αντισταθείτε στον πειρασμό να καπνίσετε «μόνο ένα τσιγάρο».

Το ένα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε περισσότερα, και σύντομα θα έχετε καταστρέψει όλη τη σκληρή προσπάθεια που κάνατε για να κόψετε το κάπνισμα. Ωστόσο, αν υποκύψετε και καπνίσετε ένα τσιγάρο, δεν υπάρχει λόγος να καπνίσετε και άλλο. Αν υπάρξει κάποια υποτροπή, κόψτε το ξανά. Εκατομμύρια καπνιστές έχουν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα. Με αποφασιστικότητα και επιμονή, μπορείτε να τα καταφέρετε και εσείς!

Exit mobile version