LifeSteps.gr

Eurovision: Γιατί είναι τόσο ελκυστική;

Eurovision

Αναμφισβήτητα ο διαγωνισμός της Eurovision αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς διαγωνισμούς τραγουδιού στην Ευρώπη. Μετράει 66 χρόνια από τη δημιουργία του χωρίς να χάνει ποτέ την αίγλη του. Κάθε χρόνο ταξιδεύει από χώρα σε χώρα και μαζί του μικροί και μεγάλοι είτε δια ζώσης είτε από τους τηλεοπτικούς δέκτες που κατά τις ημέρες διάδοσής του σπάει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο γοητευτικό και ελκυστικό έναν τέτοιο διαγωνισμό τραγουδιού; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά τους λόγους που η Eurovision αποτελεί το απόλυτο «πανηγύρι» που όλοι αναμένουμε ετησίως.

Αρχικά, πλεονέκτημα της Eurovision αποτελεί το πνεύμα πάνω στο οποίο είναι στηριγμένη από την αρχή της. Μεταδίδει ένα απόλυτα θετικό κλίμα χωρίς καμία δυσαρέσκεια και καμία επίκριση. Είναι μία γιορτή, όπου όλοι φοράνε τα πιο λαμπερά κοστούμια τους, έχουν την πιο καλή διάθεση και αυτό είναι που ελκύει και τους θεατές και τους τηλεθεατές της. Είναι το απόλυτο «αντικαταθλιπτικό». Η γιορτή που θα θέλαμε να ήμασταν καλεσμένοι κάθε μέρα.

Εκτός από την θετικότητα του διαγωνισμού πιστεύουμε πως κατά κάποιον τρόπο συμμετέχουμε και οι ίδιοι. Κάθε χώρα έχει τον εκπρόσωπό της, στον οποίο εμείς αντικατοπτρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Το εθνικό φρόνημα και η εθνική μας υπερηφάνεια μας κάνει να μιλάμε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο όταν αναφέρεται ή διαγωνίζεται η χώρα μας, πράγμα που μας μεταφέρει αυτομάτως στον διαγωνισμό σαν να είμαστε και εμείς εκεί.

Η αίγλη της επίσης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην διαγωνιστική της μορφή. Εκπρόσωποι όλων των ευρωπαϊκών χωρών συμμετέχουν με στόχο να φιλοξενήσει η χώρα τους τον επόμενο διαγωνισμό και αυτοί να μείνουν στην ιστορία της ως νικητές της. Εκτός από την κριτική επιτροπή ψηφίζει και το τηλεοπτικό κοινό κρίνοντας ως επί το πλείστων το αποτέλεσμα. Είναι ένας διαγωνισμός που μας εντάσσει ενεργά στην διεξαγωγή του και αυτό είναι που μας ελκύει ακόμη περισσότερο.

Πέρα όμως, από το διαγωνιστικό της κομμάτι ερχόμαστε σε επαφή με νέα μουσικά μονοπάτια ή και γνώριμα. Συνήθως, (περισσότερο σε παλαιότερους διαγωνισμούς) κάθε χώρα αποστέλλει ένα τραγούδι βασισμένο στην μουσική της κουλτούρα και γλώσσα. Νέα ακούσματα και νέοι καλλιτέχνες προσελκύουν τους δέκτες καθώς η μουσική αποτελεί πάντα μια δίοδο που μας καλεί να την εξερευνήσουμε και να την εμπλουτίσουμε.

Επιπλέον, και πολλοί γνώριμοι καλλιτέχνες έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς στη Eurovision είτε ως διαγωνιζόμενοι είτε ως guests, ανεβάζοντας την τηλεθέασή της ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά να αναφέρω τους Άμπα, την Σελίν Ντιόν και την παγκοσμίου φήμης Μαντόνα η οποία εμφανίστηκε το 2019 προσδίδοντας έναν αμερικάνικο αέρα στην σκηνή ενός ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

Τέλος, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω έναν από τους σημαντικότερους λόγους της αίγλης της που δεν είναι άλλος από τον διεθνή χαρακτήρα και την εθνική ενότητα και συμφιλίωση που προβάλλει. Ένα εορταστικό πρόγραμμα στο οποίο συνυπάρχουν χώρες της Ευρώπης, δεν ανταγωνίζονται αλλά διαγωνίζονται με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον. Μεταδίδουν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας μέσα από την μουσική το οποίο φτάνει αναμφίβολα στα σπίτια και την ψυχή κάθε τηλεθεατή.

Με αφορμή το κλίμα ενότητας του διαγωνισμού, τη χρονιά αυτή η χώρα της Ουκρανίας η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου συμμετέχει με τη στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης με ένα τραγούδι αφιερωμένο σε όλες τις πονεμένες μητέρες δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης και διεκδικώντας παράλληλα την πρώτη θέση.

Δεν είναι λίγοι επομένως οι λόγοι για τους οποίους η Eurovision αποτελεί και θα αποτελεί τον πιο επιτυχημένο μουσικό διαγωνισμό. Ποντάρει στην ψυχολογία και στην εθνική μας φρόνηση, συνδυασμός που δύσκολα δεν θα πάει καλά ειδικά μέσα σε ένα τόσο λαμπερό σκηνικό ντυμένο με χαμόγελα, θετική διάθεση και χρυσόσκονη. Εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο από το να αποδεχτούμε την πρόσκληση και να ταξιδέψουμε κατά τη διάρκεια της σε χώρες της Ευρώπης μέσα από τις μουσικές τους.

Exit mobile version