LifeSteps.gr

Delain April Rain review

Delain

Για να ξεφύγω και λίγο από τα καθιερωμένα viking/folk metal albums που παρουσιάζω συνήθως και που ακούω κάθε μέρα σχεδόν σήμερα είπα ν' ασχοληθώ και λίγο μ' ένα φοβερό για το είδος του δίσκο, τους αγαπητούς Delain από την Ολλανδία που μας ταξιδεύουν σε συμφωνικά μονοπάτια με τις υπέροχες μελωδίες τους.

Την Ολλανδία που μας έχει δώσει μερικά από τα πιο καλά συγκροτήματα που έχει σήμερα το μουσικό μέταλ βέβαια προσκήνιο. Στο μυαλό μου έρχονται πρώτοι και καλύτεροι οι Within Temptation ακολουθούμενοι από τους Epica, τους Delain, τους The Gathering αλλά και τους After Forever την μπάντα που έκανε παγκόσμια γνωστή την φοβερή περσόνα Floor Jansen.

H Floor μεγαλουργεί τώρα με τους πολύ καλούς Nightwish εκ Φινλανδίας βέβαια αλλά που θα άφηνε ο μαέστρος Tuomas Holopainen να του ξεφύγει τέτοιο ταλέντο μετά την φυγή της θρυλικής Tarja Turunen και την άστοχη περιπέτεια με την Annete Olson από την Σουηδία, η οποία μπορεί να ήταν καλή σαν τραγουδίστρια των Alyson Avenue αλλά με τους Nightwish ήταν μια σκέτη αποτυχία.

Στο θέμα μας τώρα, οι Delain μας δίνουν στον παρόντα δίσκο, τον καλύτερο τους για εμένα, μια πανδαισία συμφωνικού και ποιοτικού μέταλ. Οι Delain βασίζονται κυρίως στην αγαπημένη Charlotte Wessels, η οποία έκλεισε τα 35 της χρόνια πριν λίγες μέρες, νομίζω στις 13 του μηνός και εύχομαι να είναι πάντα σε φόρμα και καλά για να μας δίνει αξιόλογη μουσική ν' ακούμε, αλλά και στην βοήθεια που έχουν από τους Within Temptation μέσω του Martijn Westerholt ο οποίος, αφού έφυγε από τους Within Temptation μετά τον Mother Earth δίσκο τους, έφτιαξε τους Delain.

Στους Within Temptation παίζει κιθάρα ο αδερφός του Martijn, ο Robert Westerholt ο οποίος έχει παντρευτεί την αξιολάτρευτη Sharon Del Adel τραγουδίστρια τους από τότε που πρωτοξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι τους στην μέταλ σκηνή. Η οποία παρεπιπτώντος είναι εξαιρετική σε ότι κάνει και απόλυτα φιλική προς όλους που την πλησιάζουν. Αυτό το έχω μάθει από πρώτο χέρι, από φίλο Ολλανδό που ήταν τυχερός να πάρει συνέντευξη και σ' αυτήν αλλά και στην εκπληκτικά ταλαντούχα Simone Simons, τραγουδίστρια των Epica, μιας άλλης διάσημης μπάντας από την Ολλανδία.

Όταν περιγράφω ένα δίσκο σαν το April Rain δεν ξέρω που να πρωτοξεκινήσω, όλα τα κομμάτια είναι τόσο μελωδικά που δεν θέλω ν' αδικήσω κανένα. Ξεκινάει με το ομώνυμο τραγούδι, πολυ μελωδικό και πιασάρικο θα έλεγα που μας δείχνει τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια. Τα υπόλοιπα τραγούδια αυτού του cd είναι στο ίδιο επίπεδο σύνθεσης και εκτέλεσης, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τους συντελεστές και φαίνεται αμέσως.

Είναι τυχεροί οι Delain που έχουν την συμπαράσταση από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της Ολλανδίας αλλά και από τους Nightwish μέσω του μοναδικού και εξαιρετικά ταλαντούχου Marco Hietala, μπασίστα, συνθέτη και στιχουργού, ο οποίος συχνά συμμετέχει στις συναυλίες τους και δίνει κι αυτός το στίγμα του στην μπάντα.

Συμπερασματικά θα πω για να μην πολυλογώ σε τέτοιας ποιότητας δίσκους αν είστε φαν των Within Temptation, Nightwish και γενικά του συμφωνικού μέταλ τότε αυτό το cd των Delain θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους. Η Charlotte Wessels κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει ψηλά την μπάντα με την χαρακτηριστική της φωνή που ταιριάζει λίγο και με την Annete Olson αλλά στο καλύτερο βέβαια. Της πάνε και οι συνθέσεις απόλυτα στο στυλ της και αυτό διαμορφώνει μια πανδαισία ήχων μελωδικών και αρμονίας. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το καταπληκτικό τραγούδι Nothing Left όπου η Charlotte τραγουδά ντουέτο με τον Marco Hietala, ένα φανταστικό συμφωνικό επικό τραγούδι.

Ο βαθμός μου γι' αυτό το εξαίρετο άλμπουμ θα ήταν ένα 9άρι άνετο. Πολύ καλό για το είδος του, συγκρίνεται με τα top albums για μένα όπως τα Mother Earth των Within Temptation αλλά και κάποια πιο πρόσφατα συμφωνικά κυρίως από τους Visions of Atlantis που μου αρέσουν ιδιαίτερα. Δεν το συγκρίνω φυσικά με τα μεγαλειώδη αριστουργήματα των Nightwish επί εποχής Tarja Turunen βέβαια, εκείνα είναι άλλης ποιότητας αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία που θ' αναφέρω στο μέλλον.

Exit mobile version