LifeSteps.gr

Δημήτρης Κουλουμάσης - Ο MrChem αποκαλύπτεται

MrChem 0

Σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να συνομιλήσουμε με έναν πολύ ιδιαίτερο και διακεκριμένο άνθρωπο που όλοι γνωρίζετε. Πρόκειται για το Δημήτρη Κουλουμάση ή MrChem, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε μέσα από τα κανάλια του στο Youtube και στο Tiktok.

Ευχαριστούμε πολύ που αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

  1. Σε ποια ηλικία και με ποιά ή ποιες αφορμές αποφάσισες ότι επιθυμείς να ασχοληθείς με τη χημεία;

Στο Λύκειο είχα την τύχη να συναντήσω στη ζωή μου έναν εξαιρετικό χημικό και άνθρωπο (Θ.Μ.). Δούλευε τότε σε ένα εργοστάσιο καλλυντικών. Είχα εντυπωσιαστεί, όταν μου εξήγησε ότι ως χημικός μπορεί να παρασκευάσει οποιοδήποτε προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά, ακολουθώντας ένα προς ένα τα στάδια παραγωγής.

Breaking Bad: Αφιέρωμα στους χαρακτήρες της καλύτερης σειράς ever

  1. Έκανες πειράματα όταν ήσουν μικρός; Είχες σχετικά ερεθίσματα από τα νεανικά σου χρόνια;

Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τα πειράματα του αναλυτικού προγράμματος που κάναμε στο σχολείο, δε θυμάμαι να έκανα άλλα μέχρι το Α’ έτος στη σχολή. Νομίζω ότι τότε συνειδητοποίησα πόσο πολύ μου αρέσουν τα πειράματα και έκτοτε δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι με αυτά!

  1. Ποιοι αποτελούσαν τα πρότυπά σου στην εφηβεία και ποιους θαυμάζεις τώρα;

Τα πρότυπα που είχα στην εφηβεία δε σχετίζονταν με τον χώρο των Φυσικών Επιστημών. Ήταν αθλητές και συγκεκριμένα κάποιοι Έλληνες ολυμπιονίκες. Στα μάτια μου η προσπάθειά τους εξακολουθεί να είναι υπεράνθρωπη, ενώ παράλληλα θαυμάζω το ήθος και την πειθαρχία τους. Από σημερινούς επιστήμονες θαυμάζω τον Neil deGrass Tyson, που είναι αστροφυσικός και ίσως ο καλύτερος στον χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης.

Πάνω απ΄ όλους όμως θαυμάζω τη γυναίκα μου, η οποία με ακολουθεί σε κάθε μου διαδρομή και μου δείχνει την αγάπη της! Συνοδοιπόροι σε όλο αυτό είναι φυσικά και τα δυο μας παιδιά, τα οποία δε σταματούν να με εμπνέουν και να μου δίνουν τη δύναμη να προχωρήσω και να κυνηγήσω τα όνειρά μου.

  1. Έζησες τα πιο έντονα μαθητικά χρόνια στη Λεόντειο. Τι αναμνήσεις διαθέτεις από την εποχή εκείνη;

Είχα την τύχη να περάσω δώδεκα υπέροχα χρόνια στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών. Οφείλω πολλά στους δασκάλους μου, οι οποίοι με έμαθαν να σκέφτομαι και να έχω όραμα στη ζωή μου. Από το σχολείο μου πέρασαν αρκετοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών για διάφορες δράσεις, από τους οποίους θυμάμαι τα λόγια τους, ακόμα και σήμερα. Τέλος, τα πολιτιστικά δρώμενα (θεατρικές και μουσικές παραστάσεις) της Λεοντείου έχουν μείνει ανεξίτηλα στη σκέψη μου.

  1. Θυμάσαι κάποιους συμμαθητές ή αποφοίτους που διακρίθηκαν αργότερα;

Υπάρχουν αρκετοί συμμαθητές και συναπόφοιτοι οι οποίοι διακρίνονται στους επαγγελματικούς τους χώρους, αλλά και στα κοινά. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό και είναι στην επικαιρότητα είναι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Κ. Πιερρακάκης. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου έχουν δυο αδερφικοί φίλοι και εξαίρετοι επαγγελματίες, ο Χειρουργός Θεμιστοκλής Φερέτης και ο Ποινικολόγος Θανάσης Πάντος.

  1. Πώς προέκυψε η διδασκαλία στη Λεόντειο;

Νομίζω ότι από πολύ νωρίς είχα αντιληφθεί την κλήση μου προς την εκπαίδευση. Ήδη από πρωτοετής φοιτητής βοηθούσα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου στο μάθημα της χημείας. Το 2009  αφού ολοκλήρωσα  και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές,  χωρίς δεύτερη σκέψη έκανα αίτηση να εργαστώ στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης. Ήταν ανέκαθεν όνειρό μου να επιστρέψω στο σχολείο μου, ως καθηγητής πια και να συνδράμω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο στο πολύτιμο έργο του.

  1. Ποιοι καθηγητές αποτελούν τα πρότυπά σου;

Σκεπτόμενος το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το Χημικό Αθηνών, είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς καθηγητές. Όμως δε θα μπορούσα να παραλείψω δυο καθηγητές από το σχολείο μου στα Πατήσια. Διακρίνω τον Π.Β. για το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, όπως  και τον Ι.Ζ. για την ευθύτητα και την ειλικρίνειά του.  Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου έχουν πάντα οι σεβαστοί freres του σχολείου μου, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν σε μένα! Το έργο τους είναι αξιοσέβαστο και εύχομαι να συνεχίσουν αγόγγυστα να το επιτελούν!

  1. Γνωρίζεις για την Ένωση Αποφοίτων της Λεοντείου; Θεωρείς ότι παράγει αξιόλογο έργο;

Η Ένωση Αποφοίτων της Λεοντείου επιτελεί τα τελευταία χρόνια σπουδαίο κοινωνικό έργο με ψυχή τον Παναγιώτη Μαμαλή. Είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να του μιλήσεις για οποιοδήποτε θέμα και να σου βρει άμεσα λύση. Η Ένωση έχει βοηθήσει πολύ κόσμο και είναι όμορφο να νιώθουμε μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας.

  1. Τι σε εμπνέει; Πού πηγαίνεις συνήθως προκειμένου να αντλήσεις ιδέες;

Όλα αυτά τα χρόνια έχω λάβει μέρος σε πλήθος επιστημονικών δράσεων και επιδείξεων, συμμετέχοντας είτε ατομικά, είτε ως υπεύθυνος καθηγητής με ομάδες παιδιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Βραδιές Ερευνητή στο Ερευνητικό Κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και στα Κυριακάτικα πρωϊνά στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).

Παράλληλα, συνεργάστηκα με τον Mikeius στην εκπομπή ΕΠΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube,

καθώς και στην εκπομπή εκλαΐκευσης της επιστήμης What The Fact ως εργαστηριακός υπεύθυνος.

Όλα αυτά μου έχουν δημιουργήσει ένα αποθετήριο πειραμάτων και πολλά ερεθίσματα για έμπνευση! Βέβαια είμαι συνεχώς συνδεδεμένος στα Social Media και στο YouTube, ώστε να παίρνω  και από εκεί ιδέες και να εμπνέομαι γενικότερα.

10. Πώς προέκυψε το κανάλι στο TikTok;

Ο MrChem (μίστερ Κεμ) είναι ένας χαρακτήρας που δημιούργησα πριν μερικούς μήνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όντας μάχιμος  χημικός στις σχολικές αίθουσες, διέκρινα την ανάγκη των παιδιών της δευτεροβάθμιας για βαθύτερη κατανόηση των φυσικών επιστημών. Έτσι ξεκίνησα να γυρίζω βιντεάκια, στα οποία εκτελώ πειράματα και εξηγώ με απλά λόγια τα φυσικά φαινόμενα. Ως μίστερ Κεμ ανεβάζω καθημερινά εκπαιδευτικό περιεχόμενο επικεντρωμένο στις φυσικές επιστήμες, με στόχο να μαθαίνουν οι έφηβοι με διασκεδαστικό τρόπο.

11. Με ποιους συνεργάζεσαι στο κανάλι του TikTok; Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;

Έχουμε φτιάξει με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τον mr.music.gr και τον o_filologos_sas, μια εκπαιδευτική ομάδα με την ονομασία «3DUcrew». Οι λογαριασμοί μας έχουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο και συχνά συνεργαζόμαστε με στόχο να μαθαίνουν οι νέοι με διασκεδαστικό τρόπο. Έχω κάνει αρκετές συνεργασίες. Μπορώ να θυμηθώ σίγουρα και να ξεχωρίσω την άψογη και επαγγελματική σχέση με τον Mikeius. Παράλληλα, έχω προγραμματίσει αρκετές συνεργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

12. Πόσο χρόνο χρειάζεσαι συνήθως για να ολοκληρώσεις ένα βίντεο στο TikTok;

Αυτό που κάνω προσπαθώ πάντα να το κάνω σε απόλυτα επαγγελματικό επίπεδο, καθώς δεν χωρούν προχειρότητες στην επιστήμη. Γενικά κατά μέσο όρο πρέπει να αφιερώνω 4-5 ώρες κάθε μέρα για 3 βίντεο την εβδομάδα.

@mr..chem

🤯🤯🤯ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕ την Coca Cola στο ΣΠΙΤΙ ΦΙΛΟΥ😳Coke decoloration🤩 #learnontiktok #mrchem #fy #experiment #scienceismagic #3ducrew #scienceexperiments #scienceiscool #coke #cocacola #cocacolachallenge

♬ Calabria (feat. Fallen Roses, Lujavo & Lunis) - Strange Fruits Music & DMNDS

13. Πόσες φορές χρειάζεται συνήθως να πραγματοποιήσεις ένα πείραμα μέχρι αυτό να πετύχει;

Υπάρχουν πειράματα, τα οποία λόγω των υλικών τους θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με την πρώτη προσπάθεια. Αν είμαι τυχερός τα καταφέρνω. Η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Οι φυσικές επιστήμες και ειδικά το πείραμα απαιτούν υπομονή και προσπάθεια.

14. Ποιους επιστήμονες έχεις ως πρότυπα;

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου έχει η Marie Curie, η οποία ανακάλυψε δύο χημικά στοιχεία το ράδιο και το Πολώνιο. Τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική και τη Χημεία. Είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης σε μια κατεξοχήν ανδροκρατούμενη επιστημονική κοινότητα, ανατρέποντας τα στερεότυπα της κοινωνίας τότε.

15. Αν μπορούσες να ταξιδέψεις στο χρόνο, πού θα επιθυμούσες να πας και πότε; Ποιες προσωπικότητες θα επιθυμούσες να συναντήσεις;

Νομίζω ότι θα ταξίδευα στην Αμερική, στο 1900 για να συναντήσω δυο τεράστιες προσωπικότητες της επιστήμης, τον Τόμας Έντισον και τον Νικολά Τέσλα. Η διαμάχη τους για την επικράτηση των ρευμάτων τους έγραψε ιστορία. Λόγω του «πολέμου» τους, εμείς μπορούμε μετά από 120 χρόνια να θεωρούμε το ρεύμα αυτονόητο και ζωτικό αγαθό.

16. Θεωρείς ότι οι σχέσεις είναι θέμα χημείας;

Οι ορμόνες μας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μας. Η ντοπαμίνη μας δίνει έντονη ενέργεια και μας κάνει χαρούμενους. Η αδρεναλίνη μας κρατάει άυπνους και μας κάνει να έχουμε ταχυκαρδία, όταν μας πλησιάζει κάποιος με τον οποίο είμαστε ερωτευμένοι. Με τη μείωση της  σεροτονίνης νιώθουμε ζαλάδα. Η ωκυτοκίνη, τέλος, η οποία είναι και η αγαπημένη μου ορμόνη, είναι υπεύθυνη για την τρυφερότητα και την οικειότητα. Μάλλον οι σχέσεις είναι ξεκάθαρα θέμα χημείας.

17. Διαθέτεις κάποια χόμπι; Αν ναι ποια είναι αυτά;

Μου αρέσει πολύ να έρχομαι σε επαφή με τη φύση. Σε κάθε ευκαιρία προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για κολύμπι στη θάλασσα, ακόμα και το χειμώνα. Επίσης μου αρέσει να βλέπω αλλά και να παίζω ποδόσφαιρο. Τέλος πηγαίνω ευχάριστα να δω μια θεατρική παράσταση, μια συνήθεια που επανήλθε στη ζωή μας μετά τη διακοπή λόγω COVID.

18. Ποια είναι τα επόμενά σου project;

Στις 11 Μαΐου κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Τα πειράματα του Mr.Chem» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Το βιβλίο αποτελεί κοινό έργο με τη Χριστίνα Σαρηγιάννη, η οποία είναι βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και εκπαιδευτικός. Απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 9 ετών, δηλαδή σε μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Με το βιβλίο αυτό μπορούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των φυσικών επιστημών, ακολουθώντας τη μαγεία ενός παραμυθιού. Επίσης, έχουν ήδη δρομολογηθεί και άλλα βιβλία, τα οποία  ευελπιστώ να κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Τέλος αναμένω μέσα στο Μάιο  τα αποτελέσματα για μια υποψηφιότητα που έθεσα με ταινία μικρού μήκους για την εκπαίδευση στο διάστημα της καραντίνας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών για το 2022.

Exit mobile version