LifeSteps.gr

Grimgotts Lions of the Sea review

Lions of the Sea

Από όλα τα cd που έχω στην συλλογή ξεχωρίζει το Lions of the Sea των Grimgotts, μιας εξαιρετικής μπάντας από την Μεγάλη Βρετανία και πιο συγκεκριμένα την Αγγλία, μιας περιοχής που δίνει μερικά από τα καλύτερα και μελωδικότερα συγκροτήματα του είδους όπως οι Power Quest, οι Alestorm βέβαια, οι Gloryhammer αλλά και οι πιο γνωστοι μας Dragonforce του μαγικού κιθαρίστα Herman Li.

Στο παρόν cd μας τώρα από τους Grimgotts. Να πω την αλήθεια δεν περίμενα από μια τόσο μικρή και σχετικά άγνωστη μπάντα να βγει τόσο καλή αλλά ευτυχώς με διέψευσαν. Καταρχήν το να προσπαθείς να πετύχεις τον γνήσιο ήχο που σε μεταφέρει σε πειρατικές ονειρικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο μιας και μόνο οι Alestorm το έχουν καταφέρει έως τώρα. Οι Grimgotts προσπαθούν με τον δικό τους ήχο να τα καταφέρουν και πιστεύω το έχουν πετύχει κατά 90 τοις εκατό περίπου.

Οι μελωδίες αυτού του εξαιρετικού δίσκου των Grimgotts είναι ακουστές από το πρώτο κιόλας κομμάτι με τον τίτλο που έχει και το cd Lions of the Sea. Φοβερό εισαγωγικό κομμάτι με συνδυασμό φωνητικών που μαγεύει αμέσως και δημιουργεί ατμόσφαιρα. Τι καλύτερο να περιμένουμε από μια εισαγωγή άραγε;. Ντυνόμαστε πειρατές έστω και στο νου και συνεχίζουμε την περιπλάνηση στις 7 θάλασσες παρέα με τον αγαπημένο μας παπαγάλο. Μου αρέσει που δεν προσπαθούν να μοιάσουν στους Alestorm παρά ακολουθούν την δική τους πορεία και όπου βγει. Βέβαια παρόμοιες μελωδίες είναι διάχυτες σ΄όλα σχεδόν τα βρετανικά γκρουπ της συμφωνικής μέταλ αλλά εδώ φαίνεται και το ταλέντο τους να ξεχωρίζουν από το σωρό.

Η επιλογή τους να χρησιμοποιήσουν μια κοπέλα για να κάνει τα δεύτερα φωνητικά σε ορισμένα από τα τραγούδια τους είναι απόλυτα πετυχημένη κατά την γνώμη μου. Δίνει αυτό το κάτι που πιθανόν να έλειπε αν και βρίσκω τις συνθέσεις τους εξαιρετικές από μόνες τους. Μου αρέσει το στυλ τους που δεν μπαίνει σε καλούπι mainstream όπως πολλές άλλες μπάντες αλλά δείχνουν να το ευχαριστιούνται που παίζουν. Μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι πρώτα απ΄όλα μια απόλαυση κι αυτό πρέπει το γκρουπ να το περνάει στον ακροατή.

Ευτυχώς που βρήκα αυτό το cd των Grimgotts γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν μιας και είναι σχετικά άγνωστοι αν και δεν θα έπρεπε. Εδώ υπάρχουν άλλες σαχλαμάρες που κυκλοφορούν και τις βλέπω παντού στα όσα μαγαζιά έχουν απομείνει ακόμη ανοικτά, Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο να τα βρίσκουμε από την πηγή τους και να βοηθούμε και τις μικρές αλλά ταλαντούχες μπάντες να επιβιώσουν. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θέλω να τονίσω είναι το ότι, η σωστή και έντονη χρήση των συνθεσάϊζερ στα κομμάτια τους, ανεβάζει επίπεδο την συνολική εικόνα του δίσκου τους.

Η φωνή του τραγουδιστή Andy Burton είναι αξιοσημείωτη γιατί είναι εντελώς διαφορετική από τις αντίστοιχες φωνές τραγουδιστών συγκροτημάτων του είδους. Τα περάσματα με folk μελωδίες μου φέρνει στο νου τραγούδια που παίζονται σε ταβέρνα, κλείνω τα μάτια και ονειρεύομαι ότι κάθομαι σε ένα τραπέζι, κρατώ ένα τεράστιο ποτήρι μπύρας και βλέπω στην σκηνή τους Grimgotts να δίνουν ρέστα την ώρα που όλοι οι συνδαιτημόνες χορεύουν και τραγουδούν μαζί τους. Τέτοιο πειρατικό πανηγύρι μου φτιάχνει αμέσως την διάθεση και θέλω κι' άλλο.

Alestorm: Black Sails At Midnight review

Εκτός από το Lions of the Sea που αποτελεί το αριστούργημα, την κορωνίδα του άλμπουμ, ξεχώρισα τo δυναμικό Shanghai που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και παραπέμπει σε επικά πλιάτσικα στην ξηρά, το Jonah και το The Bright Lights με τις παραδοσιακές τους συνθέσεις και τους ενδιαφέροντες στίχους.

Σαν επίλογο έχω να σας πω, εκτός από το ότι θα του έβαζα βαθμολογία ένα δεκάρι άνετα, αυτή η μουσική απευθύνεται κυρίως σε πραγματικούς λάτρεις της μουσικής, οι οποίοι θέλουν να ξεδώσουν, να διασκεδάσουν, ακούγοντας μια εύπεμπτη μεν, ψαγμένη και ποιοτική μελωδία δε. Εδω δεν θα ακούσετε mainstream μουσική των top metal συγκροτημάτων, εδώ θα ακούσετε ερασιτεχνική μουσική με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Τα παιδιά από το Λονδίνο πέτυχαν απόλυτα τον στόχο τους, να μεταδώσουν τον έρωτά τους για την μουσική, στο κοινό.

Exit mobile version