LifeSteps.gr

Insomnium Shadows of a Dying Sun review

Shadows of a Dying Sun

Ψάχνοντας την μεταλλική συλλογή μου για το ποιό cd μου να παρουσιάσω έπεσε αμέσως το μάτι μου στους αγαπημένους μου Insomnium από την Φινλανδία και στο εξαιρετικό Shadows of a Dying Sun που κυκλοφόρησε το 2014. Οι τρομεροί Insomnium λοιπόν παίζουν το melodic death metal τους όπως κανείς άλλος που έχω ακούσει έως τώρα μιας και αναμιγνύουν εξαιρετικά στοιχεία από doom αλλά και progressive metal. Έχουν επηρεάσει δεκάδες άλλες μπάντες στον χώρο της μέταλ και συνεχίζουν απτόητοι έως και σήμερα δίνοντας μας εξαιρετικής ποιότητας, για το είδος αυτό πάντα, δίσκους.

Μάλιστα μπορώ να πω ότι όσο μεγαλώνουν και ωριμάζουν γίνονται ακόμα καλύτεροι. Τα cd τους από το 2010 και μετά είναι από τα καλύτερα που έχω. Εξαιρετικές συνθέσεις και ονειρικές καταστάσεις με την φανταστική τους προσέγγιση στα τραγούδια. Ο συνδυασμός καθαρών με τα σκληρά φωνητικά είναι απόλυτα ταιριαστός και δένει αρμονικά σ΄ένα σύνολο απαράμιλλης ποιότητας. Ότι κι αν γράψω γι΄αυτούς θα είναι λίγο, είναι το βασικό μου γκρουπ που με έβαλε στο melodic death και στα βαθιά νερά.

Δεν βαριέμαι να τους ακούω ποτέ, δεν έχουν τα κλισέ τραγούδια που έχουν κάποιες άλλες μπάντες του είδους. Όλο και ανακαλύπτω νέες πτυχές του αστείρευτου ταλέντου τους ακούγοντας ξανά και ξανά τα cd τους. Το Shadows of a Dying Sun είναι ένα καταπληκτικό cd από την πρώτη νότα έως το τελευταίο κομμάτι. Η εκπληκτική εισαγωγή του The Primeval Dark σε βάζει αμέσως στο κλίμα στο τι θα επακολουθήσει. Το επόμενο While we Sleep απλά εξαιρετικό. Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα φωνητικά του μπασίστα και βασικού τραγουδιστή της μπάντας Niilo Sevänen τον οποίο θεωρώ από τους καλύτερους του είδους.

Ensiferum Iron review

Είμαι τυχερός να έχω στην συλλογή μου τις special εκδόσεις των υπέροχων cd τους με όλο το extra υλικό που έχουν και είναι μια μεγάλη απόλαυση. Δεν θα συμβιβαζόμουν ποτέ με τα απλά cd σε τέτοιας ποιότητας αριστουργηματικά έργα. Το Shadows of a Dying Sun στην μαύρη του συσκευασία της limited edition είναι εκπληκτικό. Ευτυχώς το βρήκα εύκολα στην αγορά μιας και οι Insomnium είναι θρύλοι στην μέταλ σκηνή και τους ξέρουν άπαντες πιστεύω.

Ο κιθαρίστας τους Markus Vanhala παίζει και στους επίσης εξαιρετικούς συμπατριώτες τους Omnium Gatherum βάζοντας και αυτός το μαγικό του χέρι στην άνοδο της μπάντας και φυσικά στον ήχο τους που είναι παραπλήσιος. Σ΄αυτούς θα χρειαστεί ν΄αναφερθώ σ΄επόμενο άρθρο για να τους γνωρίσει και κάποιος που μπορεί να μην τους ξέρει. Το παρόν Shadows of a Dying Sun είναι το έκτο στούντιο cd του συγκροτήματος. Στις περιοδείες τους είχαν την τύχη να βρεθούν και να παίξουν δίπλα στους θρύλους Paradise Lost αλλά και στους Epica. Επίσης παίζουν συχνά με την άλλη εκπληκτική μπάντα από την Φινλανδία τους Before the Dawn για τους οποίους χρειάζεται ειδική μνεία.

Βλέπετε στην Φινλανδία υπάρχει άφθονο υλικό και εξαιρετικά γκρουπ για παρουσίαση που είναι αδύνατον να μπουν όλοι μαζί στο ίδιο θέμα. Οι Before the Dawn μια τρομερή μπάντα του melodic death, από τις αγαπημένες μου. Ξανά στο σκοτεινό και φανταστικό κόσμο του Shadows of a Dying Sun. Το τραγούδι Lose to Night απλά εκπληκτικό με την εναλλαγή φωνητικών και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί.

Η μουσική μιλά από μόνη της στο Shadows of a Dying Sun, ότι κι αν αναφέρω θα είναι λίγο μπροστά στην ηχητική απόλαυση που δημιουργεί το cd αυτό. Δεν ξέρω πραγματικά πότε φτάνει στο τέλος του, δεν θα ήθελα να τελειώνει ποτέ, είναι τόσο καλό. Τι βαθμολογία να του έβαζα, αστείο μου φαίνεται. Τα παιδιά από την Φινλανδία κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους χρόνια τώρα και μας προσφέρουν έργα φανταστικής ποιότητας.

Μακάρι να συνεχίσουν το ίδιο καλά, είμαι σίγουρος γι΄αυτό, ενώ έχουν μεταδώσει την μουσική τους προσέγγιση και στις πιο νέες μπάντες του είδους. Αν δεν το έχετε ήδη το Shadows of a Dying Sun τρέξτε να το προμηθευτείτε το συντομότερο, θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι και θα θέλετε κι άλλο. Ειδικά την limited edition με τα extra τραγούδια της.

Exit mobile version