LifeSteps.gr

Serious Sam: Tormental review

Serious Sam: Tormental

Πριν ξεκινήσω να γράφω για το Serious Sam: Tormental, πρέπει να αναφέρω ότι δεν είναι ο τίτλος που θα περίμενε ένας οπαδός της σειράς με πρωταγωνιστή τον Sam Stone, έναν καθόλου σοβαρό one man army τύπο που εκτοξεύει κλισέ ατάκες και σκοτώνει εκατομμύρια εχθρούς μόνος του. Για 20 χρονάκια καθοδηγούμε τον Serious Sam στις αιματηρές τους εκστρατείες ενάντια στον εξωγήινο επικυριάρχο Mental και τις λεγεώνες του και ερωτευτήκαμε αναπόφευκτα το μακελειό πρώτου προσώπου που μας χάρισε.

Στο Serious Sam: Tormental η συνταγή δεν αλλάζει προσανατολισμό ή ουσία αλλά μορφή και game mechanics, τοποθετώντας την δράση σε ένα top down περιβάλλον με τον ήρωά μας να μοιάζει με μινιατούρα, όπως και οι απειράριθμοι αντίπαλοί του. Αρχίζοντας τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις από την εξωτική Αίγυπτο, ο ασόβαρος Sam ανακαλύπτει ένα καταραμένο αντικείμενο που αποτελεί το κλειδί για να εισέλθει στο διεστραμμένο μυαλὀ του αρχέγονου εχθρού του και να τον καταστρέψει.

Το μυαλό ενός πλάσματος σαν τον Mental δεν είναι βέβαια παίξε γέλασε αλλά βρίθει από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία μορφοποιούνται επί της οθόνης μας ως ποικιλόμορφα τέρατα. Για να φτάσει στο τέλος του προορισμού του, ο Sam οφείλει να βελτιώνεται αδιάκοπα αποκτώντας ισχυρότερα όπλα και αποκτώντας μοναδικά abilities από πέρασμα σε πέρασμα. Οι τελευταίες λέξεις μου καθιστούν σαφές ότι ο Sam πρόκειται να πεθάνει πάρα πολλές φορές έως ότου φτάσει στον προορισμό του αλλά ο θάνατος δεν είναι το τέλος της πορείας του αλλά ένα ακόμα σκαλοπάτι προς την κορυφή.

Το Serious Sam: Tormental συνδυάζει το twin stick shooter gameplay με την απόλαυση των Roguelikes, παρέχοντας procedurally generated dungeons ώστε να μην βαριόμαστε ποτέ παίζοντας το ίδιο μέρος και αντιμετωπίζοντας τα ίδια πλάσματα. Το σουρεαλιστικό σενάριο είναι διασκεδαστικό όμως η αποτύπωσή του σε μορφή κειμένου δίχως απολαυστικά cinematics το αποδυναμώνει. Ευτυχώς που υπάρχει το ταιριαστό voice over, τουλάχιστον στην περίπτωση της γκάου φωνής του Sam, ώστε να λαμβάνουμε μια χιουμοριστική γεύση από τους χαρακτήρες, δυστυχώς όμως αυτό δεν επεκτείνεται σε όλους τους NPC, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εκφράζονται μέσω κειμένου και ενός ηχητικού εφέ που παραπέμπει σε παιχνίδια δεκαετίας 1980 και 1990.

Το bullet hell gameplay είναι απλά υπέροχο, με τις εχθρικές βολές να σφυρίζουν δεξιά και αριστερά και τον Sam να μοιράζει θάνατο προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιχείρησα να παίξω με gamepad όμως ανακάλυψα ότι η ανταπόκριση στο πληκτρολόγιο και η εκπληκτική ακρίβεια που προσφέρει στην στόχευση το mouse με βόλευαν πολύ καλύτερα. Τα animations είναι διασκεδαστικά δίχως να εντυπωσιάζουν στο ελάχιστο και το ίδιο ισχύει για όλο το σχεδιασμό του Serious Sam: Tormental.

Το μέγεθος του Serious Sam: Tormental είναι ένα σημαντικό πρόβλημα γιατί, τα πέντε οικοσυστήματα που προσφέρει, άσχετα αν αλλάζουν την δομή τους κάθε φορά που τα επισκεπτόμαστε, οι διαφορές δεν είναι αρκετές για να μας δημιουργήσουν την εντύπωση ότι παίζουμε κάτι διαφορετικό. Η εμφάνιση νέων χαρακτήρων στην πορεία είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη η οποία ανανεώνει το ενδιαφέρον μας, επειδή οι νέοι χαρακτήρες έχουν ξεχωριστά abilities και όχι τόσο λόγω του ιδιαίτερου παρουσιαστικού τους.

Η τυχαιότητα με την οποία μαζεύουμε τον εξοπλισμό στο Serious Sam: Tormental εξασφαλίζει ότι το κάθε πέρασμα θα έχει τις ιδιαιτερότητές του όμως προτιμούσαμε ένα σύστημα σαν το Fury Unleashed, με skill tree και xp ώστε οι κόποι μας να πιάνουν τόπο και να μεταφέρονται από το ένα πέρασμα στο επόμενο δυναμώνοντάς μας. Τα boss fights είναι αρκετά εύκολα μόλις εντοπίσουμε τα αδύνατα σημεία τους και θα πρέπει να τερματίσουμε το παιχνίδι και να το ξεκινήσουμε από την αρχή για να πολεμήσουμε τις ισχυρότερες μορφές τους. Υπάρχουν και challenges που μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε να αυξήσουμε την δυσκολία.

Σε γενικές γραμμές το Serious Sam: Tormental είναι ένα πολύ διασκεδαστικό game που προσφέρει αυξημένη απόλαυση στους λάτρεις τίτλων σαν το The Binding of Isaac, πολύ γρήγορα όμως καταντά επαναλαμβανόμενο λόγω του μεγέθους του και επιβάλλει να το παίξετε συνεργατικά με κάποιο φίλο σας αν θέλετε να μην το παρατήσετε μετά από λίγες ώρες.

Exit mobile version