LifeSteps.gr

Galacticon review

Galacticon cover art

Αν διανύετε την τέταρτη ή καλύτερα τη πέμπτη δεκαετία της ζωής σας και φάγατε τα ουφάδικα με το κουτάλι στα μικράτα σας, τότε κάτι θα σκιρτήσει μέσα σας βλέποντας μόνο τις εικόνες, που συνοδεύουν την παρουσίαση του Galacticon! Ακόμη και ο τίτλος του προδίδει κατά κάποιο τρόπο τις καταβολές του!

Μεγαλώνοντας τη δεκαετία του ‘80, ο Radin -έτσι μας συστήνεται ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία ανάπτυξης Radin Games!- ανακάλυψε από νωρίς, ότι τον ενδιέφερε η δημιουργία παιχνιδιών. Ξεκίνησε σε ερασιτεχνικό επίπεδο με έναν ZX Spectrum, μαθαίνοντας την BASIC από περιοδικά της εποχής. Συνέχισε με Commodore Amiga.

Ο Radin επικεντρώθηκε αρχικά σε Adventures. Έχοντας αδυναμία στα Arcades και τους οκτάμπιτους υπολογιστές, επεκτάθηκε στην πορεία και σε άλλα είδη, στοχεύοντας πάντα στην αναπαραγωγή της αίσθησης και των συγκινήσεων, που προσφέρουν οι τίτλοι του '80 και του '90. Η πρώτη του εμπορική προσπάθεια, το Eternum Ex, ένα Action/ Platformer επηρεασμένο κυρίως από τα βιντεοπαιχνίδια Bomb Jack, Ghosts ‘n Goblins και Psychic 5, διατίθεται από το 2018 για PC, Nintendo Switch, PlayStation 4 και Xbox One από την ισπανική εκδότρια εταιρεία Flynn’s Arcade.

Ο Radin δεν κρύβει τις επιρροές του και για την εμφάνιση, τη μουσική, τα ηχητικά εφέ και βεβαίως το gameplay του Galacticon, το Action/Shoot 'em up για έναν παίκτη, που κυκλοφορεί από τις 20 και 22 Μαΐου του 2022 για PC και Nintendo Switch αντίστοιχα. Αναφέρει λοιπόν τα Joust και Defender της Williams Electronics και το Jetpac της Ultimate Play the Game.

Ας γράψω δύο λόγια για την ιστορία, αν και έχει μικρή σημασία σε τέτοιους τίτλους, μιας και ξεχνάς γρήγορα, ότι υφίσταται και χαίρεσαι απλώς το παιχνίδι! Το Galacticon είναι ένα θανατηφόρο υβριδικό ον -μισό θεός, μισό μηχανή- που επιστρατεύεται από το διαγαλαξιακό συμβούλιο, για να βάλει τέλος στη δράση των ανθρώπων, οι οποίοι αλωνίζουν στο διάστημα και αιχμαλωτίζουν διάφορα εξωγήινα είδη, για να τα εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως.

Με το Galacticon, το οποίο έχει τις ικανότητες, να περπατάει στο έδαφος, να πετάει χρησιμοποιώντας τα φτερά στη ράχη του και να πυροβολεί δεξιά και αριστερά, θα εφορμήσετε στα levels με σκοπό, να απελευθερώσετε τους αιχμαλώτους. Δεν υπάρχει όριο… θα παίζετε μέχρι να χάσετε!

Κάθε level χωρίζεται σε δύο φάσεις και έχετε περιορισμένο χρόνο, να το ολοκληρώσετε. Στο πρώτο στάδιο, θα κατεβείτε στην επιφάνεια ενός πλανήτη, όπου θα σας περιμένουν τρεις κάψουλες, με τέσσερις θέσεις η καθεμία. Ο χαρακτήρας σας μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερις αιχμαλώτους κάθε φορά. Γεμίζετε με τη μία την κάψουλα; Κερδίζετε πολλούς πόντους!

Δε θα κάνετε βεβαίως υγιεινό περίπατο και τα πράγματα θα δυσκολεύουν από level σε level, καθώς οι άνθρωποι με τα σκάφη τους δε θα σας αφήνουν σε χλωρό κλαρί! Αν οι εχθροί έρθουν σε επαφή με τους αιχμαλώτους, ενώ τους κουβαλάτε, θα τους χάσετε. Αν πάλι πληγεί το Galacticon σας, θα χάσετε μία ζωή. Πυροβολήστε τους αντιπάλους, για να τους στείλετε στον αγύριστο και να αβγατίσετε το σκορ σας. Συλλέξτε και power-ups, για να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως! Θα προσθέσουν δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο. Θα ξεκάνουν όλους τους αντιπάλους, που βρίσκονται στην οθόνη τη δεδομένη στιγμή. Θα σας κάνουν για λίγο άτρωτο. Θα πυροβολείτε ταυτόχρονα προς τα δεξιά και τα αριστερά για μερικά δευτερόλεπτα.

Τα πλάσματα, που πρέπει να σώσετε, στέκονται σε πλατφόρμες, τα κουβαλούν μέσα σε κλουβιά, πέφτουν από ψηλά, αιωρούνται στις άκρες της οθόνης. Υπάρχουν τρεις τύποι εξωγήινων, που ξεχωρίζουν από το χρώμα τους: οι κόκκινοι, οι μπλε και οι γκρι. Οι κόκκινοι μισιούνται με τους μπλε, ενώ οι γκρι τα έχουν καλά με όλους. Σε παιχνίδια όπως το περίφημο Tetris και άλλα που ανήκουν στο Puzzle/Tile-matching είδος, ειδοποιήστε για το κομμάτι, που θα πέσει στη συνέχεια, για να σκεφτείτε πάνω στις κινήσεις σας. Ο Radin πρόσθεσε ένα παρόμοιο σύστημα στο Galacticon, πληροφορώντας σας για το είδος του εξωγήινου, που θα εμφανιστεί προσεχώς.

Όταν γεμίσετε και τις τρεις κάψουλες, θα σας δοθεί το σήμα, να κατευθυνθείτε στο επάνω μέρος της οθόνης, για να περάσετε στη δεύτερη φάση. Θα πετάξετε ψηλά, για να φτάσετε στο διαστημόπλοιο του διαγαλαξιακού συμβουλίου.

Το σκηνικό θυμίζει αρκετά εδώ ένα άλλο κλασικό παιχνίδι από τα Arcades, το Asteroids. Μικροί και μεγάλοι μετεωρίτες, εχθρικά σκάφη με ποικίλες συμπεριφορές θα απειλήσουν την ασφάλεια του χαρακτήρα σας. Το Galacticon κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά, και πάλι, πυροβολεί μόνο δεξιά και αριστερά. Αν δεν χρησιμοποιήσετε ούτε για μία φορά το όπλο σας και περάσετε αλώβητος τη δοκιμασία, ένα μπόνους θα σας περιμένει στο τέλος. Έχετε τον νου σας και στους κρυστάλλους... Αυτοί δε βλάπτουν, ωφελούν!

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, θα κάνετε ταμείο για το level. Αν σε μία κάψουλα, τοποθετήσατε τέσσερις εξωγήινους του ίδιου χρώματος, 20000 πόντοι θα γίνουν δικοί σας -σημαντικά λιγότεροι για τρία ή δύο ίδια πλάσματα. Τρυπώσατε έναν κόκκινο ανάμεσα σε τρεις μπλε ή το αντίστροφο; Θα γίνει φονικό και θα πάρετε κουλούρα. Θυμάστε, που σας έλεγα για μίσος λίγο πιο πάνω! Θα σκοράρετε και για τα δευτερόλεπτα, που θα έχουν απομείνει στο χρονόμετρο.

Το Galacticon είναι από εκείνα τα παιχνίδια, που μπορούν, να σας κάνουν να κολλήσετε για ώρες, προσπαθώντας να προχωρήσετε ακόμη ένα level και να σπάσετε το ρεκόρ πόντων σας. Τα puzzle στοιχεία προσθέτουν μία ενδιαφέρουσα διάσταση στο τυπικό Action/Shoot 'em up gameplay. Το Galacticon δε θα βλάψει και την τσέπη σας, καθώς είναι φθηνό και δε ζητάει να το ταΐζετε συνέχεια με κέρματα!

Η Flynn's Arcade και η Radin Games διοργανώνουν και διαγωνισμό με ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό έπαθλο και δώρο βιντεοπαιχνίδια, που έχουν κυκλοφορήσει από την εκδότρια εταιρεία για το Nintendo Switch! Νικητής θα αναδειχθεί εκείνος, που θα βρεθεί στην πρώτη θέση του πίνακα με τα highscores στη λήξη του διαγωνισμού, την 1η Δεκεμβρίου του 2022. Μάθετε περισσότερα εδώ. Αν αποφασίσετε, να λάβετε μέρος, σας εύχομαι καλή επιτυχία!

*Το Galacticon για το Nintendo Switch προσφέρθηκε από την Flynn’s Arcade.

Exit mobile version