LifeSteps.gr

Metal Tales: Overkill review

Metal Tales: Overkill

Ξέρω ότι, κατά βάθος, έχετε βαρεθεί τα στατιστικά των Strategy, τους γρίφους των Adventures καθώς και οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό των video games απαιτεί έντονη διανοητική άσκηση. Παραμερίστε τα όλα λοιπόν και ετοιμαστείτε να βυθιστείτε στον απλοϊκό, εκκωφαντικό και τόσο συναρπαστικό κόσμο του Metal Tales: Overkill.

Ο λόγος για ένα διασκεδαστικό Roguelike Action με θεματολογία βγαλμένη από την Heavy Metal κουλτούρα και το ανάλογο soundtrack φυσικά. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός σκληροτράχηλου μεταλά εκ των τεσσάρων συνολικά διαθέσιμων χαρακτήρων. Οι δύο είναι εξαρχής ξεκλείδωτοι και οι άλλοι δύο μας περιμένουν να τους αποκτήσουμε σε μέλλοντα χρόνο. Ο μεταλάς ή η μεταλού μας παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις στα τέσσερα στατιστικά τους δίχως να βλέπουμε μεγάλη διαφορά στην πράξη.

Επιλέγοντας έναν εκ των δύο, ερχόμαστε σε επαφή με την ξεκαρδιστική ιστορία. Οι κιθαρίστες θεοί του μέταλ μετατρέπονται σε διαβολικά τέρατα από μια μυστηριώδη δύναμη, η οποία τους αναγκάζει να παίζουν ασταμάτητα και να σκορπίζουν αρνητική ενέργεια στους ανυποψίαστους θαυμαστές τους, μετατρέποντας και αυτούς στην συνέχεια σε όργανα του κακού. Ο μεταλάς μας δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτή την κατάσταση, βάζει στον ώμο την κιθάρα του και ετοιμάζεται να καθαρίσει τον κόσμο από το κακό, χρησιμοποιώντας τα αυθεντικά metal riffs σαν όπλο.

Αρκεί να έχουμε παίξει ένα top-down Roguelike για να νιώσουμε άμεσα σαν στο σπίτι μας παίζοντας το Metal Tales: Overkill. Ο μεταλάς μας κινείται και σημαδεύει προς όλες τις κατευθύνσεις, σκορπίζοντας τον θάνατο με τις βολές που βγαίνουν από την ηλεκτρική κιθάρα του. Κάθε δωμάτιο είναι γεμάτο αντιπάλους για να σκοτώσουμε και παγίδες να αποφύγουμε. Στόχος μας να εξαλείψουμε κάθε αντίσταση, να σκοτώσουμε τα bosses και να αποκτήσουμε τα καλύτερα δυνατά upgrades για τον χαρακτήρα και την κιθάρα μας. Τα levels έχουν την μορφή συναυλιακών εγκαταστάσεων τις οποίες διαλύουμε με τις βολές μας.

Ετοιμαζόμαστε λοιπόν να θρυμματίσουμε μπαρ, κλαμπς, ενισχυτές και ένα σωρό μουσικά όργανα στην προσπάθειά μας να φτάσουμε στο τέλος κάθε συναυλίας. Ο χάρτης του Metal Tales: Overkill είναι υποδειγματικός για το είδος και μου θύμισε προσωπικά τον εξίσου τέλειο από το Fury Unleashed. Τον διαβάζουμε και ξέρουμε που βρίσκονται τα bosses, τα shops για να αγοράσουμε πράγματα, τα δωμάτια που δεν έχουμε ανοίξει ακόμα, κατά συνέπεια, σχεδιάζουμε με ακρίβεια την πορεία μας ώστε να καταλήγουμε στο boss με πλήρη εξοπλισμό και ενέργεια. Πολλά δωμάτια περιέχουν πολύτιμο loot, ειδικά όσα είναι φίσκα στις παγίδες και το shop είναι ένας σταθερός προορισμός για να ανανεώσουμε health και να τσιμπήσουμε κανένα καλό upgrade.

Στα περισσότερα Roguelikes, οι χαρακτήρες μας πεθαίνουν σαν τις μύγες μέχρι να είναι ικανοί να αντέξουν αρκετά στα χτυπήματα για να επιβιώνουν περισσότερη ώρα. Το Metal Tales: Overkill παραδόξως δεν μας βάζει δύσκολα, από το πρώτο κιόλας πέρασμα περνάμε αρκετά levels χωρίς να πεθάνουμε ούτε μια φορά, με την προϋπόθεση να μάθουμε να ελισσόμαστε φυσικά. Διαπιστώνουμε ότι η κίνηση του χαρακτήρα είναι λίγο περίεργη και απότομη και δεν μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η ταχύτητα των βολών που εξαπολύει.

Ευτυχώς το τελευταίο βελτιώνεται αποκτώντας καλύτερες κιθάρες στην πορεία. Η μάχη λειτουργεί σαν κλασικό twin stick shooter με τον συνδυασμό mouse-πληκτρολογίου να προσφέρει τρομακτική ακρίβεια στην στόχευση και στους ελιγμούς. Οι αναβαθμισμένες κιθάρες των κιθαριστικών θεών είναι τα καλύτερα αντικείμενα που βρίσκουμε στην πορεία καθώς επιταχύνουν την ταχύτητα των βολών και τις πολλαπλασιάζουν μαζί με το damage τους.

Οι ενισχυτές είναι πολύτιμα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σαν νάρκες για να ανατινάζουμε μαζικά τους εχθρούς και τα bosses. Η επίκληση των πνευμάτων του μέταλ αποτελεί επική πινελιά η οποία εναρμονίζεται με την θεματική του Metal Tales: Overkill φυσικά. Ένας θεός του μέταλ καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της οθόνης και τιμωρεί τους εχθρούς μας με την ισχύ του.

Τα bosses είναι αρκετά ζόρικα και οι τακτικές τους είναι ενας συνδυασμός bullet hell όπου μας ραντίζουν με βολές και κατά μέτωπο επιθέσεις εναντίον μας, τις οποίες δυσκολευόμαστε να αποφύγουμε μέχρι να αποκτήσουμε το slide από τα skills. Τα bosses διατηρούν τον γενικότερο τόνο του Metal Tales: Overkill καθώς αναπαριστούν ανατριχιαστικά τέρατα που θα συναντούσαμε άνετα σε εξώφυλλα μέταλ δίσκων.

Για συνοδεία τους, τα bosses έχουν από ένα μοναδικό μέταλ κομμάτι για το οποίο έχουμε πλήρη πληροφόρηση ώστε να το αναζητήσουμε στο youtube εφόσον το επιθυμούμε. Οι μεταλιές αυξάνουν ραγδαία τον ρυθμό της δράσης και καθιστούν τα boss fights το highlight του Metal Tales: Overkill.

Οι υπόλοιποι εχθροί είναι ευφάνταστα σχεδιασμένοι και αναπαριστούν ποικίλες φιγούρες που θα συναντήσουμε σε ένα φεστιβάλ μέταλ δηλαδή φωνακλούδες κυρίες και τύπους, μαλλιάδες που έρχονται να χτυπηθούν πάνω μας ή ξερνάνε θανάσιμη ενέργεια, μέχρι και κάτι ιπτάμενα όντα που ουδείς αντιλαμβάνεται που κολλάνε! Η ποικιλία των εχθρών αλλάζει από σκηνή σε σκηνή, τροποποιώντας αντίστοιχα και το επίπεδο δυσκολίας.

Τα metal tokens που μαζεύουμε από πέρασμα σε πέρασμα αποτελοὐν το μοναδικό κίνητρο για να επανέλθουμε στο παιχνίδι μετά από μερικές προσπάθειες διότι, αναπόφευκτα, αρχίζει να κουράζει το gameplay loop αφού στερείται αφήγησης και σοβαρού lore. Τα tokens είναι το μόνο πράγμα που παίρνουμε μαζί μας στην "μετά-θάνατο ζωή" στο Metal Tales: Overkill και τα ανταλλάσσουμε με μόνιμες αναβαθμίσεις στο health, στην ταχύτητά μας, με νέες κινήσεις και κάτι φοβερά αντικείμενα.

Το soundtrack είναι σκέτη απόλαυση για τους οπαδούς του μέταλ όπως αναμενόταν και, μια επίσκεψη στα extras μας επιτρέπει να δούμε την φουλ λίστα από τις μπάντες που συμμετέχουν και να απολαύσουμε τα κομμάτια τους. Τα γραφικά υστερούν σε ποιότητα συγκρινόμενα με ανταγωνιστικούς τίτλους σαν το Fury Unleashed.

Το animation δεν είναι όσο συναρπαστικό θα το θέλαμε και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των τοποθεσιών, παρ'ότι λεπτομερειακός, δεν είναι αρεστός στο μάτι. Τα 15 ευρώ του κόστους στο Steam είναι μια τίμια κοστολόγηση, ειδικά αν αξιοποιήσουμε το local co-op, προσκαλώντας ένα φίλο μας για να ροκάρουμε παρέα.

Βαθμολογία: 7/10

Exit mobile version