LifeSteps.gr

Grimgotts: Συνέντευξη με την απόλυτη μπάντα του πειρατικού μέταλ

Grimgotts

Είμαι τόσο χαρούμενος που ανέλαβα την συνέντευξη μιας εκ των αγαπημένων μου μπαντών ανά τον κόσμο που δεν ξέρω από που να πρωταρχίσω. Ο θαυμασμός μου για μια μπάντα ατόφια σαν καθαρό μέταλλο στην κυριολεξία τους Grimgotts περισσεύει. Ας αφήσουμε τους ίδιους όμως να μιλήσουν για αυτό το υπέροχο μουσικό φαινόμενο που δημιούργησαν. Εγώ από την πλευρά μου ευχαριστώ πολύ τον David που δέχτηκε αμέσως και ευγενικά και με απόλυτη ειλικρίνεια όπως και αναλυτικότατα απάντησε σ΄όλα τα ερωτήματα που του έθεσα. Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και μεγαλύτερα ονόματα, στα χαρτιά βέβαια, τους οποίους ακόμα περιμένω.

1) Πείτε μας μερικά λόγια για το ξεκίνημα της μπάντας σας, την πορεία της και τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας σας μέχρι σήμερα.

Ο τραγουδιστής μας, Andy, και ο κιθαρίστας μας, Dave, συναντήθηκαν στο πανεπιστήμιο το 2010 και άρχισαν να πειραματίζονται με τις μουσικές τους ικανότητες, αυτοσχεδιάζοντας. Από τους αυτοσχεδιασμούς δεν προέκυψε κάτι παρά μόνο το 2015, όταν ο Andy αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μουσικό σχήμα που θα ήταν ουσιαστικά παρωδία μιας power metal μπάντας και έτσι γεννήθηκαν οι Grimgotts.

Το 2015 η μπάντα κυκλοφόρησε ένα (απαίσιο) κομμάτι επηρεασμένο από τον Harry Potter σαν αστείο αλλά τώρα το έχουμε αποκυρήξει! Ο Andy συνεργάστηκε με έναν φίλο με σκοπό να βρει διαδικτυακά κάποια μουσικά ταλέντα ανά τον κόσμο, τα οποία θα ήθελαν να ηχογραφήσουν το πρώτο EP του συγκροτήματος, το Here Be Dragonlords, που κυκλοφόρησε το 2016. Δὐο ακόμα EPs (Extenditus Playus και Part Man, Part Beast, Part Dragon) ακολούθησαν το 2016 και το 2017, πριν κυκλοφορήσει το πρώτο μας άλμπουμ στα τέλη του 2017. Την περίοδο αυτή, ο Andy ανακάλυψε σταδιακά λονδρέζους μουσικούς για να παίξουν στην μπάντα. Η πλήρης συνθεσή της ολοκληρώθηκε ακριβώς την ώρα που κυκλοφορήσαμε το δεύτερο άλμπουμ μας, Dragons of the Ages, το 2019.

Οι σημαντικότερες στιγμές της σταδιοδρομίας μας περιλαμβάνουν την εμφάνισή μας στο βρετανικό φεστιβάλ Power Metal Quest Fest και την κυκλοφορία των άλμπουμ μας από μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, την StormSpell. Μάθαμε επίσης ότι τα CD μας πουλιούνται σε ένα δισκάδικο στην Ιαπωνία, γεγονός που το βρίσκουμε γαμάτο!

Septicflesh: Συνέντευξη με την κορυφαία ελληνική μπάντα μέταλ

2) Από που εμπνευστήκατε το ονομά σας, κρύβεται κάποια συναρπαστική ιστορία πίσω από αυτό;

Στην πραγματικότητα, η προέλευση του ονόματος είναι αρκετά αστεία. H μαγική τράπεζα την οποία διαχειρίζονται τα goblins στα βιβλία και τα φιλμ με ήρωα τον Harry Potter, ονομάζεται Gringotts. Μια ωραία πρωία, ο Andy έλαβε ένα μήνυμα κειμένου στο οποίο η λέξη Gringotts έγινε Grimgotts λόγω ορθογραφικού λάθους. Ο Andy βρήκε το γεγονός πολύ αστείο για μια μπάντα που θα παρωδούσε τα Harry Potter, όπως την είχαν οραματιστεί τα μέλη της εκείνη την εποχή. Σύντομα, η μπάντα άλλαξε κατεύθυνση και απομακρύνθηκε πολύ από τον κόσμο του Harry Potter αλλά το όνομα παρέμεινε τελικά.

3) Βρίσκω εντυπωσιακό το ότι, μετά από τόσα χρόνια στο προσκήνιο, δεν έχετε κατορθώσει ακόμα να υπογράψεται σε κάποια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι'αυτό;

Τα άλμπουμ μας έχουν κυκλοφορήσει από μια μικρή ανεξάρτητη εταιρεία διανομής, την StormSpell Records, με έδρα τις ΗΠΑ. Πράγματι δεν είναι μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Από τότε, μας έχουν προσεγγίσει και άλλες δισκογραφικές εταιρείες αλλά απορρίψαμε τις προτάσεις τους γιατί θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στο τι είδους μουσική θα κυκλοφορούμε καθώς και στο πως και πότε θα την κυκλοφορούμε, ενώ, ταυτόχρονα, μας ενδιαφέρει να κρατάμε όλα τα κέρδη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε δισκογραφική εταιρεία στο μέλλον, όλα εξαρτώνται από το αν θα μας ικανοποιήσουν οι όροι της προσφερόμενης συμφωνίας.

4) Ακούγοντας την μουσική σας έχω την αίσθηση ότι είμαι σε μια ταβέρνα, πίνοντας την παγωμένη μου μπύρα και βλέποντάς σας στην σκηνή να τραγουδάτε παραδοσιακές μελωδίες. Πως κατορθώνετε και περνάτε αυτό το αίσθημα στους ακροατές σας;

Υπάρχει μεγάλη παράδοση στην Αγγλία όσον αφορά την παραδοσιακή μουσική και τις παραδοσιακές μελωδίες από τις οποίες έχει εμπνευστεί βαθιά ο Andy, ο οποίος, εκτός από τραγουδιστής μας είναι και ο βασικός στιχουργός. Υπάρχει επίσης μια παράδοση η οποία πάει πακέτο με την φολκ μουσική ότι εδώ στην Αγγλία πίνουμε ατελείωτα λίτρα μπύρας στις ταβέρνες! Οπότε καταφέρνουμε και περνάμε αυτή την πλευρά της κουλτούρας μας, κατά κάποιο τρόπο! Πιθανόν να σου αρέσει ένα από τα κομμάτια μας που αφορά το ποτό!

5) Κάθε νέος δίσκος σας είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Το πρώτο άλμπουμ, Lions of the Sea, ήταν φανταστικό. Το δεύτερο άλμπουμ, Dragons of the Ages, ήταν ακόμα καλύτερο, με την προσθήκη μάλιστα αιθέριων γυναικείων φωνητικών τα οποία συμπλήρωσαν τέλεια την χαρακτηριστική φωνή του Andy. Τι μας επιφυλλάσσετε για το μέλλον, έτσι όπως το πάτε, η επόμενη δουλειά σας πρόκειται να είναι αριστούργημα!

Ολοκληρώνοντας την σύνθεση της μπάντας μας για το Dragons of the Ages, με την προσθήκη του Nelson στο μπάσο και του Mo στα ντραμς, βοήθησε πραγματικά. Επίσης δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό με τον παραγωγό μας, τον Alex, ο οποίος βελτιώνει την παραγωγή του κάθε δίσκου. Από το Dragons of the Ages κυκλοφορήσαμε τρία EPs εντός του 2020 (Tales, Sagas και Legends), τα οποία κυκλοφόρησαν σαν συλλογή μαζί με πρόσθετα κομμάτι του 2021. Ελεγξέ τα! Πιο πρόσφατα, κυκλοφορήσαμε ένα single με τρία συνολικά κομμάτια, το Ignite the Flame, τον Απρίλιο του 2022. Έχουμε προγραμματίσει περισσότερα singles για την τρέχουσα χρονιά και ένα νέο άλμπουμ βρίσκεται στα σκαριά.

6) Είστε μια από τις λίγες μπάντες που κατορθώνουν να επικοινωνήσουν το πειρατικό μέταλ στο κοινό τους. Δεν παρατηρούμε στην μπάντα σας τον ψυχρό επαγγελματισμό που εμφανίζουν οι διασημότερες μπάντες του είδους. Είστε ταλαντούχα άτομα που απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και περνούν αυτή την απόλαυση σε εμάς, τους φανς. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κομμάτι, οι μελωδίες μας συναρπάζουν και ζητάμε περισσότερες. Πως επιτυγχάνετε αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα;

Το μυστικό είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να διασκεδάζεις αφάνταστα κάνοντάς το.

Meden Agan: συζήτηση εφ'όλης της ύλης με την αγαπημένη μπάντα

7) Ποια συγκροτήματα σας επηρέασαν περισσότερο, παλιότερα και νεότερα;

Υπάρχουν μερικές εμφανείς επιρροές στα άλμπουμ μας από συγκροτήματα όπως οι Power Quest, Rhapsody, Freedom Call και Alestorm. Φυσικά έχουμε επηρεαστεί και από κλασικές μέταλ μπάντες όπως οι Iron Maiden και οι Judas Priest. Υπάρχουν όμως και λιγότερο εμφανείς επιρροές, εμπνεόμαστε από μια ευρύτατη γκάμα μουσικών ακουσμάτων. Ο τραγουδιστής μας, ο Andy, λατρεύει την παραδοσιακή μουσική σαν αυτή που παίζουν οι Bellowhead και μπορείτε να διακρίνετε την επίδρασή τους στα πιο παραδοσιακά μας τραγούδια.

Ο ντράμερ μας λατρεύει το tech-death και αυτό διακρίνεται στα blastbeats που ακούτε σε ορισμένα κομμάτια όπως το Ancient Waters. Ο μπασίστας μας είναι εκπαιδευμένος και γαλουχημένος στην Τζαζ μουσική, αυτός είναι και ο λόγος που παίζει ξέφρενο μπάσο στα άλμπουμ μας. Ο κιθαρίστας μας λατρεύει το Νότιο και κλασικό αμερικάνικο ρόκ σαν τους Allman Brothers και τους Lynyrd Skynyrd. Μπορείτε να διακρίνετε τις επιρροές αυτές στα σόλο του τα οποία περιέχουν πολλά πεντατονικά περάσματα. Ενώ ο "πληκτράς" μας λατρεύει το power metal, αντλεί επίσης έμπνευση από ταινίες και τηλεοπτικά soundtracks για να χτίσει την επική ενορχήστρωσή μας.

8) Σχεδιάζετε να έρθετε στην χώρα μας για συναυλία ή για διακοπές (έχουμε πολύ όμορφη χώρα) ώστε οι λίγοι αλλά φανατικοί οπαδοί σας να σας απολαύσουν από κοντά;

Η Ελλάδα πράγματι είναι μια όμορφη χώρα με καιρό πολύ καλύτερο από τον αντίστοιχο της Αγγλίας. Θα θέλαμε να παίξουμε εκεί αλλά όλα εξαρτώνται από το αν το κοινό θα βρίσκεται εκεί ώστε να αξίζει ο κόπος μας, για παράδειγμα αν ανοίξουμε την συναυλία μιας πολύ μεγαλύτερης μπάντας. Είναι μακρύς ο δρόμος για να συμμετάσχει ένα συγκρότημα σε μια συναυλία!

Κωστής Γαρδίκης: Ένα τεράστιο εγχώριο ταλέντο στην μουσική

9) Τι έχετε να πείτε στο κοινό μας που σας αγαπά και επιθυμεί να διασκεδάσει ακούγοντας τα τραγούδια σας;

Να ανοίξουν μια μπύρα και να ακουσουν τα κομμάτια μας, απολαμβάνοντάς τα. Επίσης να streamάρουν τα τραγούδια μας και να αγοράσουν το εμπόρευμά μας (lol)!

10) Είναι πιθανό να πειραματιστείτε με άλλο είδος μέτλα σε επόμενο άλμπουμ; Κατά την γνὠμη μου είστε στο κατάλληλο είδος!

Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και, στην πραγματικότητα, ίσως να αλλάξουμε τα πράγματα λίγο στο επόμενο άλμπουμ μας, αλλά είναι ακόμα νωρίς. Το επόμενο άλμπουμ ίσως να είναι πιο "βαρύ" από το προηγούμενο, μπορεί να προσθέσουμε ακόμα και στοιχεία death metal και black metal.

11) Οι υποχρεώσεις σας με το συγκρότημα σας αφήνουν καθόλου ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθείτε με τα χόμπι σας; Σας αρέσουν οι πειρατικές ταινίες, τα βιντεοπαιχνίδια και τα βιβλία;

Δυστυχώς όλοι εργαζόμαστε σε πλήρη απασχόληση και δεν μας μένει όσος ελεύθερος χρόνος θα θέλαμε για να ασχοληθούμε με τα χόμπι μας. Αγαπάμε όμως και μια εξόρμηση στην πλησιέστερη παμπ για να βρέξουμε το λαρύγγι μας.

Grimgotts Dragons of the Ages review

12) Η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει. Το CD έχει πρακτικά πεθάνει και η μουσική δεν πωλείται πλέον, αλλά streamάρεται δωρεάν. Ο μουσικός πλέον πέρα από συνθέτης ή/και performer “πρέπει” να είναι και social media manager και content creator. Πως πιστεύετε πως αυτό επηρεάζει τον metal χώρο; Έχετε προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα;

Γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να βγάλεις λεφτά από την πώληση των CDs, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα θέλουν πλέον. Αλλά την ίδια στιγμή, αυτο σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να προωθήσουμε την μουσική μας διαδικτυακά και να βρούμε ένα κοινό από όλο τον κόσμο. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι διαρκώς "πεινασμένα" για περιεχόμενο και αυτό μπορεί να αποβεί εξαντλητικό, πιθανότατα δεν ήμαστε τόσο καλοί στα social media όσο θα μπορούσαμε.

13) Τι συμβουλές θα δίνατε στους νεαρούς καλλιτέχνες που είναι διψασμένοι για καλό μέταλ και θέλουν να αρχίσουν την σταδιοδρομία τους στην μέταλ σκηνή τώρα;

Σε κάποιο βαθμό, βγάζετε ό,τι βάζετε. Αν ξοδέψετε χρήματα για ποιοτική παραγωγή και προώθηση του δίσκου σας, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η σύνθεση των τραγουδιών είναι αυτή που μετράει. Μπορείτε να έχετε την καλύτερη παραγωγή και προώθηση, αλλά χρειάζεστε πραγματικά τραγούδια που οι άνθρωποι μπορούν να θυμούνται, να τους εντυπώνονται στο μυαλό και να τα τραγουδάνε. Θα έλεγα, γράψτε πολλά τραγούδια, εξασκηθείτε και γίνετε καλύτεροι σε αυτό και μετά κυκλοφορήστε τα καλύτερα σας.

Μέλη της Μπάντας:
Φωνητικά - Andy Barton
Μπάσο - Nelson Moreira
Πλήκτρα - Fabio Garau
Ντραμς - Mo Abdelgadir
Κιθάρα - David Hills

Σύνδεσμοι:
Facebook - https://en-gb.facebook.com/grimgottsband
Spotify - https://open.spotify.com/artist/0TrAygcWyGMmI6J40tiG6L?si=r9fsf3ylSuCqJzdbidJAUQ
Bandcamp - https://grimgotts.bandcamp.com/
Instagram - https://www.instagram.com/grimgotts
YouTube - https://www.youtube.com/channel/UCORKXqORKF9nUeeERo0Ig-g
Latest single - https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=r9BAFwTkLAo

Exit mobile version