LifeSteps.gr

Ήλιος: η επίδρασή του στην ψυχική μας υγεία

ήλιος

Η αλήθεια είναι πως τη στιγμή που γράφω το συγκεκριμένο άρθρο είναι καλοκαίρι και έξω βρέχει. Και ανάμεσα στο να αναλογιστώ το κακό που έχουμε κάνει στον πλανήτη και τώρα μας το επιστρέφει και στο να παρουσιάσω τα θετικά που μας προσφέρει ο ήλιος σίγουρα προτιμώ να κάνω το δεύτερο και να αποφύγω κάποιο ενδεχόμενο «mental breakdown».

Πριν κάποια χρόνια, σε μία περίοδο αναδιαμόρφωσης της ζωής μου, παρατηρήσαμε με ένα φιλικό μου πρόσωπο πως κατά τη διάρκεια της ημέρας μας διακατείχε περισσή αισιοδοξία σε αντίθεση με τις ώρες που έπεφτε το σκοτάδι και μαζί του έρχονταν όλα τα αρνητικά συναισθήματα και οι απαισιόδοξες σκέψεις. Ήταν αλήθεια. Με το που ξημέρωνε λες και κάτι είχε προηγηθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου και ξυπνούσαμε με μία νέα διάθεση, εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή της προηγούμενης νύχτας, μία διάθεση που μας παρότρυνε να προσπαθούμε και να σκεφτόμαστε πως μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Αδιαμφισβήτητα, ο ήλιος επηρεάζει την ψυχολογία μας μόνο θετικά. Πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε αλλά έστω και ανεπαίσθητα είμαστε κάπως πιο αισιόδοξοι «υπό το φως του ήλιου». Για αυτό και η ψυχολογία μας είναι διαφορετική το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα. Το καλοκαίρι θέλουμε να είμαστε διαρκώς έξω από το σπίτι, να επισκεπτόμαστε μέρη, να περπατάμε, να αθλούμαστε στη φύση ακόμα και να διοργανώνουμε εκδηλώσεις. Σε αντίθεση με τον χειμώνα που το να γυρίσουμε σπίτι μετά τη δουλειά και να χαθούμε σε κάποια σειρά στον καναπέ μας φαντάζει η καλύτερη ιδέα.

Ο ήλιος μας ζεσταίνει, μας φωτίζει, μας κάνει πιο χαμογελαστούς, πιο δραστήριους, πιο κοινωνικούς. Όλα είναι μια αλυσίδα που ξεκινάνε από κάπου. Πάντα οι ηλιόλουστες μέρες φέρνουν πιο σωστές αποφάσεις. Και αυτό γιατί ο ήλιος μας δίνει αισιοδοξία, η οποία με τη σειρά της μας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση, η οποία με τη σειρά της μας κάνει να προσπαθούμε, να παίρνουμε ρίσκα και στο τέλος να πετυχαίνουμε. Είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε σε προσωπικό ο ήλιος πάντα αποτελεί σημαντικό παράγοντα της επιτυχίας μας.

Αν παρατηρήσουμε καλύτερα θα δούμε πως θέλουμε τον ήλιο σύμμαχο μας πάντα και παντού. Οργανώνουμε τις διακοπές μας και το πρώτο πράγμα που τσεκάρουμε είναι ο καιρός τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οργανώνουμε έναν γάμο ή μία βάπτιση την πιο ηλιόλουστη μέρα του καλοκαιριού. Ο ήλιος είναι ο τέλειος συνοδός σε οποιαδήποτε στιγμή μας. Εκπέμπει ενέργεια, η οποία λαμβάνεται από τον άνθρωπο και στη συνέχεια την εκπέμπει και αυτός στα πάντα γύρω του.

Να μη ξεχνάμε ακόμη πως ο ήλιος θεωρούνταν τόσο σημαντικός ήδη από την αρχαιότητα ώστε να λατρεύεται μάλιστα και ως Θεός. Αλλά και σήμερα, επιστημονικώς αποδεδειγμένα, ο ήλιος μας βοηθά να παράγουμε και να εκκρίνουμε ορμόνες απαραίτητες για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Η καθημερινή έστω και ολιγόλεπτη έκθεση μας στο φως του ήλιου μας βοηθά να παράγουμε τη γνωστή «βιταμίνη D», καθοριστική για την υγεία των οστών μας.

Επίσης, ο ήλιος βοηθά ώστε να παράγεται στον οργανισμό μας η ορμόνη της σεροτονίνης, η οποία μειώνει δραστικά το άγχος και το στρες μας αλλά και η ορμόνη της μελατονίνης η οποία εκτός από την προσφορά μαυρίσματος στο σώμα μας βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου μας.

Και επιστημονικώς λοιπόν, δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε τα οφέλη του ήλιου τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία και ευεξία. Σε μία περίοδο έντονου στρες και άγχους για τους περισσότερους ανθρώπους μία φυσική και εύκολη λύση όπως αυτή της έκθεσης στον ήλιο φαντάζει υπέροχη ιδέα.

Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν, το δώρο που μας προσφέρει ο ήλιος με τις ακτίνες του. Οι όμορφες μέρες τελικά, ίσως κάποιες φορές να έχουν τον ήλιο ανάγκη…  

Exit mobile version