LifeSteps.gr

Nightrage: Συνέντευξη με την θρυλική μπάντα

Nightrage

Σήμερα έχουμε την μεγάλη χαρά και την ακόμα μεγαλύτερη τιμή να φιλοξενούμε στο portal μας τον ιθύνων νου της απόλυτης melodic death metal μπάντας, των θρυλικών Nightrage, τον μεγάλο καλλιτέχνη και σπουδαίο άνθρωπο, Μάριο Ηλιόπουλο.

Η πορεία του Μάριου μέσα στα χρόνια δεν μπορεί παρά να είναι αξιοζήλευτη από κάθε μεταλά μουσικό ο οποίος σέβεται τον εαυτό του. Από την δεκαετία του 1990 ακόμα, ο Μάριος δημιουργεί μέταλ εμπειρίες, τότε με την μπάντα των Exhumation, με τους οποίους μας προσέφερε τρία δυναμικά άλμπουμς. Η δεκαετία του 2000 αποτελεί την ιστορική καμπή στην πορεία του Μάριου με την ίδρυση των Nightrage, μιας από τις κορυφαίες μπάντες μελωδικού μέταλ στον κόσμο. 20 ολόκληρα χρόνια και εννιά φανταστικά άλμπουμς μετά, οι Nightrage συνεχίζουν να χαρίζουν ποιοτικό μέταλ στις αμέτρητες χιλιάδες οπαδούς τους και ευχόμαστε να συνεχίσουν για πολλές ακόμα δεκαετίες.

Ευχαριστούμε βαθιά τον Μάριο για την μεγάλη τιμή που μας έκανε να διαθέσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας ώστε να απολαύσουν την σκέψη του οι αναγνώστες του lifesteps.gr και να τον μάθουν όσοι δεν τον γνωρίζουν ήδη. Ευχαριστώ επίσης θερμά τον πολύ καλό μου φίλο και σπουδαίο μουσικό Παντελή Δασκαλέλο ο οποίος με βοήθησε αφάνταστα στην επιλογή και σύνθεση των ερωτήσεων, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας καταπληκτικής συνέντευξης. Δίχως άλλη καθυστέρηση, ήρθε η ώρα να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο Μάριος και να αποθησαυρίσουμε κάθε λέξη του.

1) Πως εμπνευστήκατε το όνομα της μπάντας σας;

Ήταν δική μου ιδέα να ονομαστούμε Traumaticon σαν φόρος τιμής στην προηγούμενη μου μπάντα τους Exhumation, αλλα τελικά ήταν ιδέα του Gus να ονομαστούμε Nightrage, πάλι από ένα τίτλο τραγουδιού από το Traumaticon, τον τελευταίο δίσκο των Exhumation.

2) Μπορείτε να μας κάνετε μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα ιστορίας σας και ποιες θεωρείτε εσείς ως τις σπουδαιότερες στιγμές της;

Πολλές ωραίες στιγμές σίγουρα, όπως η ηχογράφηση και κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ Sweet Vengeance, η υπογραφή με την Century media, το γεγονός ότι η μπάντα είναι ακόμα ζωντανή μετά από 22 χρόνια, οι πολλές συναυλίες που έχουμε κάνει και η ακόρεστη δίψα και αγάπη προς την μουσική που δεν λέει να σβήσει με τίποτα.

3) Γνωρίζουμε ότι έχεις ζήσει πολλά χρόνια στην Σουηδία. Μπορείς να μας πεις τι σε τράβηξε στην μακρινή αυτή χώρα του Βορρά και πόσο σε επηρέασε η επαφή με την ακμάζουσα Σουηδική σχολή του μέταλ;

Ήταν σίγουρα ο ήχος που άκουγα και ήμουν μαγεμένος από τα σουηδικά στούντιος, και το γεγονός ότι όταν διαλύθηκαν οι Exhumation ήμουν πάρα πολύ down και ένιωσα προδομένος και ήθελα να φύγω σε μια άλλη χώρα, να βρω ένα καλύτερο μέλλον για την μουσική που ήθελα να παίξω. Σίγουρα έχω επηρεαστεί από την σουηδική σκηνή αλλά πιστεύω ότι οι Nightrage είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, δεν είμαστε κόπιες κάποιας σκηνής και ούτε θέλουμε να γίνουμε, έχουμε τον δικό μας original ήχο που τον κρατάμε αναλλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια.

4) Αν σου ερχόταν μια πρόταση από μεγάλη melodeath μπάντα σαν τους Dark Tranquility ή τους Amon Amarth θα πήγαινες να δοκιμάσεις την τύχη σου;

Ωραία ερώτηση, το έχω ξανακάνει βασικά να βοηθήσω κάποιες άλλες μπάντες και δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα ήθελα να ξανακάνω, όσο δελεαστικό και αν είναι. Δεν είναι ωραίο να παρατάς την μπάντα σου για να πας να παίξεις κάπου αλλού, είναι σαν να προδίδεις το παιδί σου οπότε, για εμένα, οι Nightrage είναι αρκετοί και δεν νιώθω την ανάγκη να πάω κάπου αλλού για να παίξω την μουσική κάποιου άλλου. Αλλά αν το δεις και από την ανάποδη, ίσως μπορείς να βοηθήσεις την μπάντα σου παίζοντας σε κάποια μεγαλύτερη αλλά ωραία τα λέμε στα λόγια, στην πράξη νομίζω θα είναι διαφορετικά.

5) Από που αντλείτε την έμπνευσή σας μουσικά και στιχουργικά και ποιες μπάντες σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο original γίνεται και δεν θέλουμε να ανέβουμε σε κάποιο τετριμμένο βαγόνι παροδικής επιτυχίας. Προσωπικά δεν αφήνω τον εαυτό μου να επηρεαστεί από κάθε είδους μόδες και να κάνω τον ήχο μας πιο mainstream, έχουμε τον δικό μας ήχο και δεν ενδιαφέρει και πολύ τι κάνουν άλλες μπάντες. Στιχουργικά γράφουμε για τα κακώς κείμενα της ανθρωπότητας και πόσο σαπίλα έχει αυτή η κοινωνία, οπότε επηρεαζόμαστε από αυτά που ζούμε και νιώθουμε καθημερινά και προσπαθούμε να κάνουμε ένα ωραίο mix με την μουσική που παίζουμε.

6) Μάριε προτιμάς την σουηδική σχολή του melodic death με κύριους εκπροσώπους τους Dark Tranquility, In Flames, At The Gates ή την φινλανδική που είναι πιο ατμοσφαιρική σαν τους Insomnium, Omnium Gatherum και Before The Dawn?

Βασικά δεν με ενδιαφέρει καμία από αυτές τις μπάντες, θέλω να έχουμε τον ήχο των Nightrage όσο πιο original γίνεται και δεν θέλω να μιμούμαστε καμία μπάντα όσο καλή και αν είναι. Πιστεύω ότι είναι καταστροφικό για μια μπάντα να ακολουθεί κάποιες νόρμες και να μην ψάχνει τον δικό της ήχο, που μπορεί κάλλιστα να προκύψει από ένα ιδιαίτερο ύφος παιξίματος. Οπότε ακολουθούμε την δικιά μας σχολή και αφήνουμε τους ακροατές να διαλέξουν σε ποια κατηγορία ανήκουμε.

7) Έμαθα ότι τα μέλη των Nightrage διαβιούν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Με ποιους τρόπους συνεργάζεστε για την σύνθεση των κομματιών σας και πως επηρεάζει αυτό την δημιουργική διαδικασία;

Να είναι καλά το messenger και γενικά το ίντερνετ που βοηθάει πολύ σε αυτό τον τομέα και έχουμε καθημερινή επαφή με όλα τα παιδιά και ποτέ δεν ένιωσα ότι αυτό είναι πρόβλημα στις εποχές που ζούμε, μόνο κάποιος τεμπέλης θα μπορεί να γκρινιάξει ότι δεν μπορεί να το κάνει αλλά πιστεύω όπου υπάρχει θέληση βρίσκεται και ο τρόπος. Κάνω συχνά και ταξίδια στην Σουηδία οπότε πάντα βρισκόμαστε και "τζαμάρουμε" και κρατάμε ζεστή την επαφή με την μπάντα και το όνειρο που έχουμε δημιουργήσει.

8) Παρατηρήσαμε ότι, στην διάρκεια της 20ετούς σταδιοδρομίας των Nightrage, έχετε μεταβάλλει ουκ ολίγες φορές την σύνθεσή σας και έχουν συμμετάσχει πολύ σπουδαίοι μουσικοί στην μπάντα. Σε τι οφείλεται αυτή η αδιάκοπη ανανέωση του σχήματός σας, είναι συμπτωματική ή μήπως υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός βελτιστοποίησης της μπάντας;

Ναι αυτό είναι αλήθεια αλλά στα δύο πρώτα άλμπουμ ήμουν εντελώς μόνος και είχα session μέλη στην μπάντα, ήταν ο μοναδικός τρόπος να ξεκινήσω τους Nightrage. Μετά έκανα κάποια λάθη και έβαλα κάποια άτομα που αποδείχτηκαν καταστροφικά για την μπάντα και τα πλήρωσα όλα αυτά αλλά νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος με το lineup που έχω τώρα, που είναι όλοι στην ίδια σελίδα και τα πάμε υπέροχα.

9) Μάριε πως βλέπεις την ελληνική μέταλ σκηνή την δεδομένη στιγμή; Υπάρχει πληθώρα συγκροτημάτων, άλλες κλασικές μπάντες σαν την δική σας με πολλά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη τους και άλλες καινούργιες που ξεφύτρωσαν τελευταία αλλά έχουν το ταλέντο να διακριθούν.

Ναι, βλέπω ένα τεράστιο βήμα στην ελληνική σκηνή και βγαίνουν συνεχώς καινούργιες μπάντες που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ελπίζω να γίνουν ακόμα καλύτερα πράγματα και να ενωθεί αυτή η σκηνή για το καλό όλων.

10) Έχεις ξεχωρίσει Έλληνες κιθαρίστες στους οποίους διέκρινες αρκετό ταλέντο ώστε να προχωρήσουν σε διεθνή καριέρα, ακόμα και να ενταχθούν εν καιρώ στους Nightrage?

Έχει πολλούς κιθαρίστες με μεγάλο ταλέντο στην Ελλάδα και σίγουρα υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν, γιατί όχι, να ενταχθούν στην μπάντα, αν και αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο χαρακτήρας παρά το παίξιμο και αυτός ο συνδυασμός είναι δύσκολο καμία φορά να βρεθεί. Αλλά έχω τον Magnus που τα βρίσκουμε μια χαρά μέχρι τώρα και έχουμε καλή συνθετική χημεία.

11) Έχετε υπογράψει με αρκετές δισκογραφικές εταιρείες κατά καιρούς και μάλιστα με μεγάλα ονόματα όπως η Century Media. Σκοπός της αλλαγής είναι να πετύχετε την καλύτερη συμφωνία οικονομικά και σε επίπεδο promotion ή να έχετε ίσως τον απόλυτο έλεγχο στο υλικό που κυκλοφορείτε;

Τα labels γενικά είναι σαν τράπεζες που σου δανείζουν λεφτά και μετά τα θέλουν πίσω με τρελούς τόκους χαχαχα, οπότε μια ωραία μέρα μπορεί να ξυπνήσεις και να σου πούνε άντε γειά αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν από σένα, οπότε πρέπει να ψάξεις να βρεις το επόμενο label που θα έχει ενδιαφέρον για την δουλειά σου. Αυτός ήταν ο σκοπός πάντα για εμάς, να βρούμε ένα label που καταρχήν αγαπάει την μπάντα και την μουσική μας και αυτό πιστεύω το πετύχαμε με την τωρινή μας εταιρεία, την despotz records.

12) Μάριε συνεχίζεις να κάνεις μαθήματα κιθάρας, να μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου σε επίδοξους κιθαρίστες όπως έκανες και στο παρελθόν;

Ναι κάνω σε κάποιους αυτή την στιγμή που πραγματικά θέλουν να μάθουν, δεν μπορώ να τους πω όχι αλλά λόγο χρόνου πολλές φορές μου είναι δύσκολο να έχω πολλούς μιας και οι Nightrage μου τρώνε όλο μου σχεδόν το χρόνο.

13) Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μουσικά ταλέντα που συμμετείχαν στην εποποιία των Nightrage ήταν ξένοι και όχι Έλληνες. Ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό και αν έχουν γίνει οντισιόν με ελληνικά μουσικά ταλέντα.

Πιστεύω απλά έτυχε και πάντα έψαχνα να βάλω και έλληνες μέσα στην μπάντα με τελευταίο τον ντράμερ μας Dino, έχει και εδώ πολύ καλούς μουσικούς και πάντα δίνω την ευκαιρία όταν χρειάζεται.

14) Μάριε σου μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθείς με τα χόμπι σου, σε κάποια ανάπαυλα από τις υποχρεώσεις σου με την μπάντα; Τι προτιμάς να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Το να βγαίνω έξω για καφέ ή σινεμά με το φιλαράκι μου τον George, είναι πάντα πολύ ωραίο και μου αρέσει πάρα πολύ, ωραία και η μπάντα αλλά θέλει και καμία φορά να αποστασιοποιήσε και να ξαναγυρνάς με καινούργιες δυνάμεις.

15) Έχετε μοιραστεί την ίδια σκηνή με μεγάλες μπάντες του χώρου και πως σας φάνηκε αυτή η εμπειρία;

Μαθαίνεις πολλά και σίγουρα γίνεσαι καλύτερος γιατί όντως ποτέ δεν τα ξέρουμε όλα και πάντα μαθαίνουμε.

16) Πως σε κάνει να νιώθεις η επανακυκλοφορία δύο κλασικών άλμπουμ των Exhumation?

Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω και μετά, αφού αγόρασα και τα δικαιώματα από την παλιά μου εταιρεία, βρήκα και label και έκανα νέα εξώφυλλα με τον Γιάννη Νάκο και μπορέσαμε να τα βγάλουμε και να δώσουμε και την ευκαιρία και στα νέα παιδιά να ανακαλύψουν την μπάντα. Νιώθω πολύ χαρούμενος που τελικά έγινε πραγματικότητα.

17) Ακούσαμε και αγαπήσαμε τον νέο σας δίσκο, Abyss Rising και παρατηρήσαμε ότι είναι πιο μελωδικός από τους προηγηθέντες. Σας αρέσει να πειραματίζεστε με νέους ήχους και αλλαγμένα riffs ή προτιμάτε το κλασικό πατροπαράδοτο melodic death?

Νομίζω αυτό το άλμπουμ είναι το πιο ωριμό μας μέχρι στιγμής και όλοι συνολικά δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό σε όλα τα επίπεδα για να κάνουμε τα καλύτερα δυνατά τραγούδια. Σίγουρα θέλουμε να εξελίξουμε τον ήχο μας και να μην παραμένουμε στα ίδια, και πιστεύω το νέο άλμπουμ έχει μια ωραία αίσθηση φρεσκάδας και ενέργειας που δίνει ένα πολύ δυνατό χαρακτήρα σε όλο το άλμπουμ. Αλλά πάντα παραμένουμε στο μέταλ και δεν νιώθουμε καμία ντροπή για αυτό.

18) Μάριε τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που διψούν για καλή μέταλ μουσική και ονειρεύονται να ξεκινήσουν τώρα την σταδιοδρομία τους;

Να ακούνε την καρδιά τους και να ακολουθούν τα ονειρά τους μέχρι θανάτου, ότι και να τους κοστίσει αυτό και να θυμούνται ότι ο τολμών πάντα νικά στο τέλος. Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και θέλω να στείλω τα χαιρετίσματά μου σε όλους τους έλληνες φανς μας και θα τα πούμε και από κοντά στο επόμενο σόου μας, τον Σεπτέμβριο στον Βλολο, στο Golder Rules Festival. Stay metal and beware of the abyss!!!!

Exit mobile version