LifeSteps.gr

Månegarm Ynglingaättens Öde review

Manegarm

Αφού έχω στα χέρια μου το τελευταίο cd μιας εκ των αγαπημένων μου Σκανδιναβών viking metalers μπάντας τους Månegarm φυσικά που ποτέ δεν με απογοητεύουν όταν ακούω νέα δουλειά τους λέω να τους αναλύσω πριν ετοιμαστώ για τους μεγάλους Manowar. Το folk/viking metal είναι από τα αγαπημένα μου είδη στην μέταλ και η σκηνή της Σκανδιναβίας πολύ δυνατή με σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα ο ένας καλύτερος από τον άλλο. Από τους υπέροχους Ensiferum έως και τους Amon Amarth, τους Turisas και πάει λέγοντας, ο κατάλογος των παρόμοιων συγκροτημάτων είναι πολύ μακρύς.

Εδώ έχω τους φανταστικούς Månegarm που δημιουργήθηκαν το μακρινό 1995 και αυτή είναι η δέκατη στούντιο ολοκληρωμένη δουλειά τους αν δεν έχω ξεχάσει κάτι. Τα έχω όλα τους τα cd σε περίοπτη θέση γιατί τα ακούω αρκετά συχνά μαζί με τους Ensiferum που είναι η αδυναμία μου από τον παγωμένο βορρά της Φινλανδίας. Μου αρέσει και η μυθολογία τους που έχουν βασιστεί όλοι οι στίχοι των τραγουδιών και έτσι φτιάχνουν το κατάλληλο κρέμα μέταλ. Η Σκανδιναβική σκηνή είναι η πιο καλή στο είδος αυτό και μου αρέσει ιδιαίτερα που τραγουδάνε στην γλώσσα τους κι ας μην καταλαβαίνω τίποτα.

Οι μελωδίες εκπληκτικές όπως πάντα, οι άνθρωποι είναι μαέστροι σ΄ αυτό που κάνουν, μια πραγματική απόλαυση να τους ακούω. Δεν ξεχωρίζω κανένα από τα τραγούδια του cd τους, είναι όλα υπέροχες μελωδίες. Νομίζω ότι θα το ψηφίσω σαν το album της χρονιάς έως τώρα αν και δεν έχω ακούσει ακόμα μερικά καλά cd που έρχονται σύντομα. Σίγουρα όμως είναι στο τοπ-5 άνετα, δεν είχε και τόσα καλά την χρονιά που διανύουμε. Τι άλλο να πω γι΄ αυτό το cd εκτός από ότι είναι φανταστικό όπως ακριβώς το περίμενα. Είχε τόσες βλακείες μέχρι τώρα η χρονιά που αυτά τα cd είναι και ακούγονται σαν μια όαση στο δύσκολο δρόμο του μέταλ.

Άκουγα και ένα άλλο προηγουμένως από μια μπάντα από την μακρινή Βραζιλία που έπεζε αυτό το μοντέρνο το gothic/symphonic metal μιμούμενο όμως τους Evanescence με ολίγους Epica μέσα. Ευτυχώς στα 3 τραγούδια τους έκλεισα γιατί δεν πήγαινε άλλο. Πάλι με τραγουδίστρια όπως δεν μου αρέσει καθόλου στο στυλ του μοντέρνου μέταλ. Και σκεφτόμουν που τα πέτυχα τα παλτά από την Βραζιλία, αυτοί είναι μόνο για τα πανηγύρια. Για πέταμα το cd, ούτε καν δεν θέλω να αναφέρω το όνομα της μπάντας για να μην τους προσβάλω.

Εντάξει καταλαβαίνω ότι είναι μικρές μπάντες που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους και προσπαθούν να καταλάβουν μια θέση στην μέταλ σκηνή αλλά με αντιγραφές φτηνές δεν πάμε μακριά. Πρέπει να προσπαθούν να βγάζουν πιο προσεκτικά το υλικό τους γιατί εκτείθενται με αυτό και τι φταίμε εμείς που πονάμε τα αυτιά μας να ακούμε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Δεν είναι ότι θα παίζουν μια ζωή σε μικρά κλαμπάκια των 100 θέσεων για να λένε ότι νάναι. Όταν πας για καριέρα στο μέταλ ειδικά θέλει προσεκτικές κινήσεις.

Μου αρέσει που αναφέρομαι περισσότερο στους άλλους και λίγο στην μπάντα μας που έχω στο σύστημα. Ίσως γιατί δεν βρίσκω κάτι το κακό η το ψεγάδι στους αγαπημένους Månegarm. Είναι σαν να γράφω για τους Ensiferum, τι αρνητικό να τονίσω σε κάτι τέλειο αναρωτιέμαι. Τι σχέση έχουν τέλειες μπάντες με άψογες παραγωγές και συνθέσεις με παλτά που αντιγράφουν αβέρτα τους γνωστούς. Ένα ωραίο 10ράκι από μένα στην όμορφη Σουηδία και στους υπέροχους Månegarm. Μπράβο στα παιδιά που συνεχίζουν δυναμικά το ταξίδι τους στην μέταλ.

Το tracklist αυτού του υπέροχου cd είναι το ακόλουθο για όποιον ενδιαφέρεται και πιστεύω ότι θα είναι πολλοί:

1. Freyrs blod
2. Ulvhjärtat
3. Adils fall
4. En snara av guld
5. Stridsgalten
6. Auns söner
7. Vitta vettr
8. Hågkomst av ett liv

Η μπάντα αποτελείται από τους ακόλουθους μουσικούς:

Markus Andé – Κιθάρα
Erik Grawsiö – Ντράμς, φωνητικά, Μπάσο
Jacob Hallegren – Ντράμς

Exit mobile version