LifeSteps.gr

Aephanemer A Dream of Wilderness review

Aephanemer

Σήμερα έχει το πρόγραμμα ωραία συμφωνικά συγκροτήματα. Ας πάω και στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην Τουλούζη όπου και θα συναντήσουμε τους φίλους μας τους πολυτάλαντους Aephanemer. Μια μπάντα που έχει τον δικό της ξεχωριστό συμφωνικό ήχο σε συνδυασμό όμως και με melodic death, άριστα ανακατεμένο που δημιουργεί ένα εξαίσιο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Ξεκίνησαν το 2013 και αυτή είναι η τρίτη τους ολοκληρωμένη στούντιο ηχογράφηση και η πρώτη με την εταιρία Napalm Records.

Αυτό που παρατήρησα αμέσως με το πρώτο άκουσμα είναι οι επιρροές τους από τις καλές μπάντες του βορρά που παίζουν το πανέμορφο ποιοτικό melodic death και μου αρέσουν πολύ. Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένους γιατί εδώ η μπάντα έχει πάει ένα βήμα παραπάνω την καλή ατμόσφαιρα που δημιουργεί το cd με την εισαγωγή του instrumental στοιχείου σε συνδυασμό με κλασική μουσική που ταιριάζει απόλυτα με τις συνθέσεις τους. Δεν μου έρχεται στο μυαλό αυτή την στιγμή κάποια άλλη μπάντα που το κάνει τόσο πετυχημένα. Σίγουρα θα πρέπει να το έχουν δοκιμάσει κι άλλοι αλλά εγώ μένω εδώ στους Γάλλους φίλους μας που είναι εξαιρετικοί.

Εγώ που είμαι φαν του συμφωνικού ήχου και της Φινλανδικής σχολής του melodic death με κυριότερους εκφραστές τους θρυλικούς Insomnium το λάτρεψα αμέσως το cd αυτό. Έχει μέσα όλα όσα θα ήθελα να περιέχει για να το ακούω συνέχεια στο σύστημα χωρίς να με κουράζει καθόλου. Από εξαιρετικές μελωδίες στα τραγούδια μέχρι την παραγωγή όλα άψογα. Ιδιαίτερη μνεία στην πολύ καλή τραγουδίστρια Marion που αλλάζει τα φωνητικά από σκληρά σε καθαρά άνετα και ωραία.

Στην αρχή πριν το βάλω στο σύστημα είχα κάποιες επιφυλάξεις για το αν θα είναι τελικά αξιόλογο το cd γιατί πολλά περνάνε και ελάχιστα μένουν τελικά. Τα παιδιά με κάνουν να θέλω να ακούσω κι άλλα τους δημιουργήματα, καινούρια η παλιά δεν έχει σημασία, παίζουν πολύ καλά και αξίζουν την προσοχή όλων μας. Μπορεί να είναι και το καλύτερο cd για την περσινή χρονιά, σίγουρα είναι στις top επιλογές μου. Δεν θυμάμαι πέρσι τι είχε κυκλοφορήσει ακριβώς, πρέπει να ψάξω στα συρτάρια με τα δεκάδες cd.

Εδώ το 10/10 είναι αυτονόητο για τα παιδιά που το αξίζουν με το παραπάνω. Α ναι, τώρα που το θυμήθηκα πέρσι είχαμε το Diamanti από τους εξαιρετικούς Temperance που ακούω συνέχεια. Όπως και τους Walk in Darkness αλλά το On The Road to Babylon ήταν του 2020. Αυτά είναι τα καλύτερα που έχω ακούσει τελευταία και παίζουν συνέχεια. Τώρα προστέθηκε και το εξαίσιο A Dream of Wilderness στην λίστα με τα καλύτερα. Φέτος η χρονιά πάει καλύτερα από νέες κυκλοφορίες αφού σχεδόν όλες οι μπάντες παρουσίασαν καινούριο υλικό. Μέχρι και μπάντες 30-40 χρόνων βγάλανε κάτι αλλά ουσιαστικά αν δεν έχεις να πεις και να προτείνεις νέες ιδέες στην μουσική μένεις πίσω.

Αν πω εδώ να δώσουν τόπο στα νιάτα που είναι ταλαντούχοι και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τις κλασικές μπάντες θα πει κάποιος μα οι Manowar μπορούν ακόμα για παράδειγμα. Φυσικά και μπορούν για αυτό και τους αγαπάμε αλλά σιγά-σιγά θα πρέπει να ψάξουμε αντικαταστάτες για όλες τις μπάντες τουλάχιστον αυτές που μεσουρανούσαν στα 80. Αυτοί που είναι μετά το 90 και μπορούν ακόμα να έχουν έμπνευση ας συνεχίσουν την πορεία τους. Αλλά μπάντες που είναι 50 plus χρόνια τι να μας πουν και να τραγουδήσουν πια;.

Εδώ να προτείνω την μπάντα που συζητάμε σε όλους τους φανς του καλού συμφωνικού ήχου και σε αυτούς που τους αρέσει ο σκανδιναβικός ήχος του melodic death, κυρίως των φινλανδικών μεγάλων συγκροτημάτων. Οι Σουηδοί έχουν το δικό τους ήχο στο συγκεκριμένο είδος χωρίς να βάζουν πολύ το συμφωνικό στοιχείο στην μουσική τους, είναι πιο καθαρόαιμοι να το πω έτσι απλά. Εξαρτάται τι του αρέσει καθενός, έχει από όλα η σκανδιναβική σχολή του μέταλ. Στην Φινλανδία έχει και τους πολύ καλούς Shape of Despair αλλά αυτοί είναι βαρύ ατμοσφαιρικό funeral doom για ορισμένες ώρες και μόνο. Έχω και το φετινό τους cd αλλά θέλει την διάθεση να το ακούσεις, είναι βαρβάτο το doom αυτό.

Το tracklist αυτού του εξαιρετικού cd είναι το ακόλουθο:

1. Land of Hope
2. Antigone
3. Of Volition
4. Le Radeau de La Méduse
5. Roots and Leaves
6. Vague à l’âme
7. Strider
8. Panta Rhei
9. A Dream of Wilderness
10. Old French Song (Pyotr Ilyich Tchaikovsky Cover)
11. Le Radeau de La Méduse (French Version)
12. Antigone (Instrumental)
13. Of Volition (Instrumental)
14. Le Radeau de La Méduse (Instrumental)
15. Roots and Leaves (Instrumental)
16. Strider (Instrumental)
17. Panta Rhei (Instrumental)
18. A Dream of Wilderness (Instrumental)

Η μπάντα αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Martin Hamiche / Κιθάρα
Marion Bascoul / Φωνητικά, κιθάρα
Lucie Woaye Hune / Μπάσο
Mickaël Bonnevialle – Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου του 2021 από την Napalm Records

Είδος: Συμφωνικό μελωδικό death metal

Exit mobile version