LifeSteps.gr

Shape of Despair Return to the Void Review

Shape of Despair

Για κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ funeral doom ίσως και να του φανεί περίεργο η και να μην του αρέσει το είδος. Οι Φινλανδοί όμως Shape of Despair επανήλθαν δυναμικά φέτος με το καινούριο τους cd με τίτλο Return to the Void και μας προσκαλούν να επισκεφτούμε τον μελαγχολικό αλλόκοτο κόσμο τους. Την μπάντα την ξέρω από τότε που ιδρύθηκε, το 1995 και παρόλο που δεν βγάζουν συνέχεια νέες δουλειές παραμένουν από τις καλύτερες του είδους τους. Ας δούμε κάποια στοιχεία για την μπάντα πρώτα και μετά προχωράμε στην ανάλυση του παρόντος έργου τους.

Όταν πρωτοξεκίνησε η μπάντα ήταν με άλλο όνομα και έπαιζε κάτι σαν ατμοσφαιρικό black metal σε στυλ Summoning αν θυμάμαι καλά. Αργότερα όταν έφτασε η ώρα για την πρώτη τους κυκλοφορία με τίτλο Shades of..... το 2000, είχαν υπογράψει με την Spikefarm Records. Θυμάμαι το δεύτερο τους cd περισσότερο, το Angels of Distress, ένα βαρύ και ασήκωτο καταιγιστικό funeral doom για γερά νεύρα και ορισμένη διάθεση. Έτσι είναι αυτή η μουσική, είτε σου αρέσει είτε όχι, θέλει την ανάλογη διάθεση αλλιώς δεν θα την ευχαριστηθούμε.

Και πως να ευχαριστηθεί κανείς μια μουσική που μιλά για πένθος, για απώλεια, για τα πιο άσχημα συναισθήματα που μπορεί να βιώσουμε;. Εδώ δεν είναι τα χαρούμενα τραγουδάκια του συμφωνικού μέταλ που μας φτιάχνουν την διάθεση και τα σιγοτραγουδάμε. Έχουμε την απώλεια, την κατάθλιψη, όλα όσα δεν θα θέλαμε ποτέ να αισθανθούμε αλλά σε κάποια στιγμή της ζωής μας τα αισθανόμαστε για κάποιο λόγο.

Όλα αυτά μας περιγράφουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι Φιλανδοί φίλοι μας μέσα σε ένα super ατμοσφαιρικό cd που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του είδους φυσικά. Αυτή η παγωμένη ατμόσφαιρα που έχουν οι δημιουργίες των Φινλανδών, βέβαια των παρόμοιων συγκροτημάτων η και των melodeath όπως οι υπέροχοι Insomnium, είναι το κάτι άλλο. Στο συμφωνικό μέταλ αλά Nightwish για παράδειγμα δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο αλλά σε μπάντες όπως οι Wintersun του μεγάλου Jari Mäenpää είναι κάτι το συνηθισμένο.

Να φανταστείτε ότι δεν αντέχω να το ακούσω ολόκληρο γιατί μου ρίχνει την διάθεση, όχι γιατί είναι άσχημο φυσικά αλλά είναι τόσο ιδιαίτερο, για ορισμένες καταστάσεις που με ενοχλεί. Και είναι λίγο λιγότερο από μια ώρα στην διάρκειά του, ακριβώς 57 λεπτά βασανιστικής αργής μουσικής που σε θλίβει ιδιαίτερα. Θα ξαναβάλω το cd των Battle Beast που άκουγα λίγο πριν να μου φτιάξει την διάθεση ξανά και θα επιστρέψω αργότερα στους Shape of Despair.

Πάντως σαν ποιότητα είναι πολύ καλό όπως και όλα τα δικά τους που τα έχω εδώ στο συρτάρι με τα doom. Και επειδή δεν κυκλοφορούν πολλά στο είδος αυτό ακριβώς θα πάρει και μεγάλη βαθμολογία. Μου αρέσει κιόλας το doom αλλά τα ψάχνω με το τουφέκι τα καινούρια, παλιότερα κάτι είχαμε, τώρα κάποια που εμφανίζονται το σκοτώνουν το είδος η απλά αντιγράφουν γνωστές μπάντες. Και επειδή εδώ δεν είναι συμφωνικό μέταλ που υπάρχει υπερπροσφορά κυκλοφοριών και κάνω τα στραβά μάτια ότι καινούριο βγαίνει περνάει από αυστηρότατη κριτική.

Προτιμώ να ακούω τους Candlemass την εποχή του τεράστιου Messiah Marcolin παρά αυτούς τους καινούριους που παίζουν με κλασικές ιδέες και μουσικές. Epicus Doomicus Metallicus και Nightfall, οι καλύτεροι δίσκοι στο doom για μένα τουλάχιστον. Και πάνε οι καινούριοι να μοιάσουν στους Candlemass;. Αν είναι ποτέ δυνατόν.

Ας πάω και στην τελική βαθμολογία για τους αγαπητούς μου Shape of Despair. Ένα 9/10 το παίρνουν άνετα κυρίως για την αφοσίωση τους σε ένα δύσκολο είδος μετά από τόσα χρόνια ύπαρξης. Και μόνο η ατμόσφαιρα του cd αρκεί να σε καθηλώσει αλλά θέλει και την ανάλογη διάθεση αλλιώς σε στέλνει αδιάβαστο όπως όλες οι μπάντες του είδους.

Το tracklist αυτού του cd περιέχει μόλις 6 μεγάλα τραγούδια που είναι τα ακόλουθα:

Return To The Void
Dissolution
Solitary Downfall
Reflection In Slow Time
Forfeit
The Inner Desolation

Η μπάντα αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Henri Koivula – Φωνητικά
Natalie Koskinen – Φωνητικά
Jarno Salomaa – Κιθάρα, πλήκτρα
Tomi Ullgrén – Κιθάρα
Sami Uusitalo – Μπάσο
Samu Ruotsalainen – Ντραμς

Το cd των Shape of Despair κυκλοφόρησε στις 25 Φεβρουαρίου του 2022 από την Season of Mist Records.

Είδος: Funeral Doom

Exit mobile version