LifeSteps.gr

Mors Principium Est - Liberate the Unborn Inhumanity review

Mors Principium Est

Ουσιαστικά το cd αυτό από τους Φινλανδούς Mors Principium Est δεν είναι κάποια καινούρια δουλειά τους. Περιέχει κομμάτια από τους 3 πρώτους δίσκους της melodeath μπάντας σε πιο καλές ηχογραφήσεις που έγιναν φέτος σε στούντιο ώστε κάποιος που δεν τους έχει ακούσει η δεν έχει τα παλιά τους cd να πάρει μια γεύση από καθαρόαιμο φινλανδικό μελωδικό death metal σε σαφώς καλύτερη παραγωγή και ηχογράφηση.

Μερικοί συγκρίνουν τους Mors Principium Est με τους συμπατριώτες τους, την εξαιρετική και αγαπημένη μου μπάντα των Insomnium. Μπορεί να προέρχονται από την ίδια χώρα αλλά δεν μοιάζουν καθόλου στον ήχο. Μπορεί να τους μπερδεύουν με τους At the Gates από την σουηδική σχολή του Γκέτεμποργκ. Οι Insomnium όπως και οι Omnium Gatherum η και οι Before the Dawn, όλοι από την Φινλανδία έχουν το παγωμένο ψυχρό μελωδικό death metal. Οι φίλοι μας οι Mors Principium Est ταιριάζουν περισσότερο στο σουηδικό μοντέλο του melodic death με μπροστάρηδες τους φανταστικούς Dark Tranquillity αλλά και τους At the Gates η και τους In Flames.

Όλες αυτές μεγάλες μπάντες στο είδος αυτό που μελετούμε εδώ και που σίγουρα αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς σε ειδικό άρθρο κάποια στιγμή. Αφήνω την φινλανδική σχολή απέξω γιατί είναι η αγαπημένη μου και έχω πολλά από τα cd μου στα καλύτερα όλων των εποχών με τους Insomnium φυσικά σε περίοπτη θέση. Τώρα μάλιστα που θυμήθηκα τους Omnium Gatherum πάω να βρω το περσινό τους cd να το βάλω για επόμενο μιας και μου αρέσουν πολύ και θεωρώ το Grey Heavens cd τους από το 2016 ένα από τα καλύτερα μου στο είδος αυτό. Ανεπανάληπτη μελωδία.

Τους βρήκα τελικά στο συρτάρι των melodic death συγκροτημάτων παρέα με τους Insomnium φυσικά. Όλη η φινλανδική σχολή εκεί μέσα ήταν, στο άλλο συρτάρι υπάρχει η σουηδική σχολή με κάμποσα cd από τους Dark Tranquillity και άλλους πολλούς βέβαια. Μου αρέσει που τα έχω χωρίσει ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιώ, η φινλανδική σχολή ακούγεται συνέχεια, η άλλη μπορεί να κάνει και 2-3 βδομάδες να παίξει κάτι.

Τώρα τους φίλους μας που συζητάμε εδώ, τους Mors Principium Est τους έχω βάλει με τις μπάντες από την Σουηδία για αυτό και είχα καιρό να τους ακούσω και τους έψαχνα στους Φινλανδούς. Έχει και τόσες μπάντες η Φινλανδία από τόσα διαφορετικά είδη που χρειάζομαι 3 συρτάρια να χωρέσουν όλοι. Εδώ έχουν μπει οι Nightwish με τα doom συγκροτήματα γιατί έχουν αρκετά cd και δεν χωρούσαν με τους υπόλοιπους. Επειδή πάντα μετά από ωραίο doom πετάω και ένα παλιό των Nightwish να φτιάξει το κέφι.

Οι μπάντες από την Μεγάλη Βρετανία έχουν το δικό τους ράφι φυσικά με μπροστάρηδες τους Alestorm, τους Paradise Lost και φυσικά πολλά cd των Iron Maiden και των Saxon. Εκεί το κλασικό μέταλ υπερτερεί έναντι των πιο καινούριων. Το ράφι με τους Γερμανούς έχει μόνο Helloween, Accept και Gamma Ray, δεν χρειάζονται κι άλλοι, πιάνουν καμμιά 30αριά θέσεις. Και οι Ιταλοί έχουν το δικό τους ράφι μιας και είναι πολλές οι μπάντες από την γείτονα χώρα. Τα υπόλοιπα είναι όλα χύμα από εδώ και εκεί και δεν τα βρίσκω εύκολα όταν τα ψάχνω.

Στο παρόν cd λοιπόν θα βάλω ένα 8/10 γιατί πιστεύω ότι θα αρέσει στους φίλους του melodic death και της μπάντας αλλά και γιατί έγινε καλή δουλειά με την επανέκδοση των επίλεκτων κομματιών σε καλύτερη παραγωγή και ηχογράφηση ώστε όλα τα όργανα να φαίνονται καθαρά και να τα διακρίνουμε άνετα.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Cleansing Rain
2. Eternity’s Child
3. The Unborn
4. The Lust Called Knowledge
5. Valley Of Sacrifice, Part 1
6. Finality
7. Two Steps Away
8. Inhumanity
9. Pure
10. The Animal Within
11. Life In Black
12. Fragile
13. Valley Of Sacrifice, Part 2

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Ville Vijanan - Φωνητικά
Jori Haukio - Κιθάρα, προγραμματισμός
Jarkko Kokko - Κιθάρα
Teemu Heinola - Μπάσο
Marko Tommila - Ντραμς

Το cd αυτό κυκλοφόρησε στις 8 Απριλίου φέτος από την εταιρεία AFM Records.

Exit mobile version