LifeSteps.gr

Draconian - Under a Godless Veil review

Draconian

Ένα ωραίο cd που έχω στην συλλογή μου από το αγαπημένο είδος του gothic/doom είναι η έβδομη στούντιο κυκλοφορία από τους Σουηδούς Draconian που μπορεί να ιδρύθηκαν το 1994 αλλά έχουν, δυστυχώς θα πω εγώ, ελάχιστες κυκλοφορίες πολύ ποιοτικές βέβαια. Σίγουρα αξίζει να περιμένει κανείς για να απολαύσει τέτοιας αξίας έργα παρά να δέχεται ότι βλακεία βγαίνει στην κυκλοφορία βιαστικά για το εύκολο κέρδος.

Εδώ η μπάντα παίζει αυτό το ωραίο μελαγχολικό doom με το gothic αναμεμειγμένο σωστά όπως θα έπρεπε να είναι και οι Theatre of Tragedy αν βγάζανε καινούρια κυκλοφορία τώρα με την Liv Kristine ξανά στα φωνητικά. Είναι πολύ ατμοσφαιρικό cd και μου θυμίζει και το πολυαγαπημένο Enter των Within Temptation, βέβαια το βάρος εδώ πέφτει στο doom κομμάτι παρά το gothic, αλλά η μελαγχολική και υπέροχη φωνή της Heike Langhans μου θυμίζει λίγο την Sharon στα νιάτα της.

Η Heike βγάζει μια γλυκύτητα, ένα απαλό τόνο φωνής απόλυτα ταιριαστό με το συνολικό αποτέλεσμα. Σαν να ακούω την πεντάμορφη και το τέρας σε θέατρο, πολύ καλός και ο Anders στα δικά του σκληρά φωνητικά. Οι δυο τους συνθέτουν ένα πολύ ταιριαστό δίδυμο φωνών που αλληλοσυμπληρώνονται. Φανταστικό, αιθέριο το αποτέλεσμα. Είχα καιρό να τους ακούσω αλλά από ότι θυμάμαι και στις υπόλοιπές κυκλοφορίες τους ήταν πολύ καλοί.

Τα βγάζουν και πολύ αραιά τα νέα τους cd και τους είχα χάσει. Το προηγούμενο τους ήταν το 2015 με τον τίτλο Sovran νομίζω. Κάθε 5 χρόνια μας θυμούνται και βγάζουν νέα κυκλοφορία αλλά επειδή αξίζουν περιμένω ευχαρίστως. Συνήθως αυτοί που βγάζουν κάθε χρόνο σχεδόν στερεύουν από έμπνευση γρήγορα και δίνουν συνέχεια τα ίδια και τα ίδια πράγματα.

Ειδικά οι μπάντες του καλού doom βγάζουν πολύ αραιά τις νέες τους κυκλοφορίες. Δεν είναι και πάρα πολλές οι καλές φυσικά γιατί κυκλοφορούν και πολλά αδιάφορα cd στο είδος αυτό. Τώρα τελευταία, στις 3 Μαίου για την ακρίβεια, η μπάντα δήλωσε ότι η Heike θα τους αφήσει για να αφοσιωθεί στην οικογένεια της οπότε θα επιστρέψει σαν βασική η πρώην τους τραγουδίστρια η Lisa Johansson που είχε φύγει το 2011. Πήραν και έναν καινούριο κιθαρίστα φέτος, τον Niklas Nord.

Ελπίζω όλες αυτές οι αλλαγές να οδηγήσουν την μπάντα σε μια καινούρια κυκλοφορία σύντομα. Προς το παρόν ακούμε Under a Godless Veil και απολαμβάνουμε ωραίο μελωδικό doom. Οι Draconian μου θυμίζουν αρκετά και τους Ιταλούς Walk in Darkness, μια πολύ καλή μπάντα του είδους που τώρα τελευταία είναι σε κίνηση και νομίζω ότι κάτι καλό μας ετοιμάζει. Πάντως η Heike φοβερή με την φωνή σαν την αγαπημένη Sharon del Adel, δίνει αυτό το αιθέριο στο cd. Μακάρι να είχαν συνεχίσει και οι Within Temptation στον αρχικό τους ήχο και να μην πειραματίζονται με πολύ συμφωνικό η κάποιο άλλο μοντέρνο στοιχείο.

Έχω να ακούσω καλό gothic metal από την εποχή των Theatre of Tragedy, των Tristania και των Sirenia στην αρχή τους. Από τότε πολλοί προσπαθούν αλλά ελάχιστοι τα καταφέρνουν. Στο doom ακόμη χειρότερα τα πράγματα, για το κανονικό doom εννοώ όχι το funeral doom που συνεχίζει παραδοσιακά την πορεία του. Ευτυχώς που έχουμε και τους Paradise Lost όπως και τους Swallow the Sun να σώζουν την κατάσταση.

Επιστρέφοντας στο cd μας τώρα για να πάρει και την βαθμολογία του. Ένα 10άρι νομίζω το αξίζει γιατί μου θύμισε παλιές ωραίες εποχές ποιοτικού gothic metal συν το doom φυσικά που είναι ο τέλειος συνδυασμός. Η παραγωγή και η εκτέλεση άψογη χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Μπράβο στα παιδιά για μια υπέροχη μουσική βραδιά. 62 λεπτά ποιοτικού doom δεν ακούω κάθε μέρα.

Το tracklist αυτού του εξαιρετικού cd είναι το ακόλουθο:

1. Sorrow of Sophia
2. The Sacrificial Flame
3. Lustrous Heart
4. Sleepwalkers
5. Moon Over Sabaoth
6. Burial Fields
7. The Sethian
8. Claw Marks on the Throne
9. Night Visitor
10. Ascend into Darkness

Η σύνθεση της μπάντας για το συγκεκριμένο cd αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Anders Jacobsson / Φωνητικά
Heike Langhans / Φωνητικά
Johan Ericsson / Κιθάρα
Daniel Arvidsson / Κιθάρα
Jerry Torstensson / Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου του 2020 από την εταιρεία Napalm Records.

Είδος: Gothic/doom metal

Exit mobile version