LifeSteps.gr

Giant - Shifting Time review

Giant

Μετά τους θρυλικούς Iron Maiden που άκουγα νωρίτερα ξέρω ότι θα είναι ιεροσυλία να πάω σε κάτι καινούριο. Βρήκα όμως τους φίλους μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες με το όνομα Giant που ομολογώ δεν τους ήξερα και το cd τους είναι της φετινής χρονιάς οπότε λέω δεν το βάζω στο σύστημα να δω τι παίζουν οι άνθρωποι.

Αφού ερεύνησα για λίγο να δω από πότε είναι η μπάντα για να το συνδυάσω και με τον ήχο τους, είδα ότι ιδρύθηκαν το μακρινό 1987 από τον Dann Huff και τον Alan Pasqua. Ο Dann στο τραγούδι και στην κιθάρα, ο Alan στα πλήκτρα και μαζί με τον αδερφό του Dann David στα ντραμς και τον Mike Brignardello στο μπάσο ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

Αυτή είναι μόλις η πέμπτη ολοκληρωμένη στούντιο ηχογράφηση γιατί κάποια στιγμή διαλύθηκαν στις αρχές του 90 και ενώθηκαν ξανά το 2000 χωρίς όμως τον Alan Pasqua στην σύνθεση. Το 2017 έφυγε και ο Dann από την μπάντα και ανέλαβε τραγουδιστής ο ταλαντούχος Kent Hilli που είναι και στο cd που μελετάμε. Μόλις άκουσα πρώτη φορά το cd τους αναρωτήθηκα από πότε να υπάρχουν μιας και παίζουν ατόφιο μελωδικό rock του 80. Μετά που είδα το έτος ίδρυσης κατάλαβα από που έχουν επηρεαστεί. Το δεύτερο τραγούδι με τον τίτλο Let Our Love Win είναι σαν να το τραγουδάνε οι Whitesnake. Σαν να ακούω τον μεγάλο David Coverdale μου φαίνεται.

Χμμμ σκέφτομαι αντιγράφουν την μεγάλη μπάντα η απλώς μοιάζει το τραγούδι. Ας ακούσω και λίγο παρακάτω μήπως έχουν το δικό τους στυλ. Μοιάζουν κιόλας εκείνη την εποχή τα τραγούδια, οι φωνές όμως ήταν ξεχωριστές. Σίγουρα έχουν επηρεαστεί από τα κλασικά ακούσματα του μελωδικού ροκ αλλά τουλάχιστον τα παίζουν εξαιρετικά χωρίς να αντιγράφουν φανερά κάποια μεγαλύτερη μπάντα. Το cd τους κυλάει ευχάριστα και ακούγεται άνετα ακόμα και σήμερα από κάποιον φυσικά που έχει συνηθίσει στον ήχο των 80 και τις παρόμοιες μπάντες που δεν ήταν και λίγες.

Εξάλλου καλύτερα να ακούμε παλιού στυλ κομμάτια παρά αδιάφορα καινούρια που βάζουν ότι καινούρια καινοτομία σκέφτονται μέσα και έχουν χαλάσει τον καθαρό ροκ ήχο όπως και την μέταλ γενικά. Εδώ οι μελωδίες είναι ότι πρέπει για να ακουστούν στο ράδιο όπως γινότανε τότε ενώ τώρα παίζουν ότι σαχλαμάρα mainstream βγει και την προωθούν κιόλας σαν να είναι κάτι το ξεχωριστό. Ειδικά αυτό με τα core στην κατάληξη των διαφόρων ειδών της μέταλ έχει παραγίνει. Metalcore,deathcore και hardcore λες και είναι τίποτα punk συγκροτήματα.

Έχουν το κοινό τους βέβαια και αυτά τα γκρουπ και είναι απόλυτα σεβαστό αλλά όχι να πασάρονται ως οι εκπρόσωποι της μέταλ και να αλλοιώνουν το αυθεντικό που γνωρίσαμε από παλιά. Το έχουν κάνει και γνωστές μπάντες, όχι μόνο καινούριοι αλλά κάποια στιγμή θα χαθούν και δεν θα αφήσουν το όνομα τους στην ιστορία όπως οι Helloween, οι Manowar, οι Accept, οι Iron Maiden και τόσοι άλλοι κολοσσοί του μέταλ.

Εδώ για να επιστρέψω στα παιδιά που μελετάμε, τους Giant θα βάλω ένα 8/10 κυρίως γιατί είναι επηρεασμένοι από ωραίες εποχές, μεγάλα συγκροτήματα και παραμένουν πιστοί στον ήχο τους παρά τις σειρήνες των καιρών που θέλουν άλλου τύπου μουσική. Εγώ είμαι πάντα υπέρ του παλιού κλασικού ήχου από ότι μπάντα εμφανιστεί στο προσκήνιο, παλιά η καινούρια. Απλώς στις πιο παλιές μπάντες πρέπει να είμαστε κάπως πιο επιεικείς γιατί τόσα χρόνια μας έχουν προσφέρει τόνους αυθεντικού μέταλ ήχου.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

Shifting Time
Let Our Love Win
Never Die Young
Don’t Say A Word
My Breath Away
Highway Of Love
It’s Not Over
The Price Of Love
Standing Tall
Anna Lee
Don’t Wanna Lose You
I Walk Alone

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Kent Hilli – Φωνητικά
John Roth – Κιθάρα
Mike Brignardello – Μπάσο
David Huff – Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 21 του Ιανουαρίου 2022 από την εταιρεία Frontier Records.

Η συνολική διάρκεια του cd είναι 48 λεπτά.

Είδος: Melodic rock / glam metal/ AOR

Exit mobile version