LifeSteps.gr

Mislead: Συνέντευξη και αφιέρωμα στην πολλά υποσχόμενη ελληνική μπάντα

Mislead

Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο portal μας μια ελληνική μπάντα που δραστηριοποιείται στον χώρο του εναλλακτικού ροκ, τους αγαπητούς μας Mislead. Για όσους δεν τους γνωρίζετε ήδη, οι Mislead είναι ένα alternative rock σχήμα με έδρα την Αθήνα.

Η χρονιά της δημιουργίας τους ήταν το κοντινό 2016, ενώ το ντεμπούτο EP τους με τίτλο “Glances” κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019, λαμβάνοντας πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό και τον εγχώριο μουσικό τύπο. Η επιτυχία τους οδήγησε στις πρώτες, εντός έδρας, συναυλίες τους και στην δημιουργία ενός fanbase. Οι επιρροές τους είναι εξίσου μοιρασμένες ανάμεσα στα ένδοξα 90's και το εναλλακτικό rock / metal των 00's, με συνέπεια οι Mislead να διαμορφώνουν σήμερα το δικό τους ξεχωριστό ηχόχρωμα.

Το ντεμπούτο full length album των Mislead με τίτλο “Find Your Enemy” κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, στις 24 Ιουνίου 2022. Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Γιάννη Τσιακόπουλο στα Mothstudio Productions, ενώ το artwork έχει επιμεληθεί ο Rain Song Design. Το θέμα του είναι άκρως συναρπαστικό καθώς αναφέρεται στους εχθρούς του κάθε ανθρώπου, ορατούς, αόρατους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, με τους οποίους αγωνίζεται διαρκώς έως ότου φτάσει στην ολοκλήρωση.

Το tracklist του είναι το ακόλουθο:
1. Break The Chains
2. Find Your Enemy
3. Greed
4. Into Flames
5. This Game
6. No Ego
7. You're Leaving
8. Kill Inside
9. Pale Lights

Τα μέλη της μπάντας είναι:

Φωνητικά: Κατερίνα Γαροφαλλίδη
Κιθάρες: Νίκος Ρεβίθης
Μπάσο: Γιάννης Γκούφας
Ντραμς: Θοδωρής Ψυχαλής

Πάμε τώρα στην ουσία του άρθρου μας που είναι η συνέντευξη με την ανερχόμενη μπάντα στην οποία μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα για αυτή και ανακαλύπτουμε περισσότερους λόγους για να την αγαπούμε και να την ακολουθούμε. Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη των Mislead για τον χρόνο που διέθεσαν ώστε να μας απαντήσουν και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην πορεία τους στο μουσικό στερέωμα.

1) Πως εμπνευστήκατε το όνομα της μπάντας σας;

Μας άρεσε αρκετά σαν λέξη και θεωρήσαμε ότι θα ταίριαζε στο στυλ και στον ήχο της μπάντας.

2) Από που αντλείτε την έμπνευσή σας μουσικά και στιχουργικά και ποιες μπάντες σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Αν και ο καθένας μας ακούει πραγματικά πολύ διαφορετικά πράγματα, από clαssic rock των 70ς, hard rock και black metal των 80s και 90s, μέχρι pop rock των 00ς, θεωρούμε ότι οι επιρροές μας σε αυτόν τον δίσκο ήταν σιγουρα από συγκροτήματα όπως οι Paradise Lost, Anathema, Blue Oyster Cult, Stevie Nicks, Fleetwood Mac και πιο σύγχρονα φυσικά σαν τους Evanescence, Pj Harvey, κ.τ.λ.

3) Έχετε σκεφτεί στο επόμενο άλμπουμ σας να εγκαταλείψετε τον αγγλικό στίχο και να γυρίσετε στον ελληνικό, χαράσσοντας νέα πορεία στην ελληνική ροκ σκηνή όπως για παράδειγμα οι Τρύπες και η Λευκή Συμφωνία που άφησαν παντοτινό στίγμα στο ελληνικό πεντάγραμμο;

Δεν είναι κάτι που το σκεφτόμαστε χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να μην μας βγει στο μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει ο αγγλικός στίχος, εκφραζόμαστε με αυτόν και θα συνεχίσουμε έτσι από ότι φαίνεται.

4) Πως βιώσατε τις ζωντανές σας εμφανίσεις και τι εμπειρίες αποκομίσατε από την ανταπόκριση του κοινού; Είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά σας κάποια συναυλία για προώθηση του Find Your Enemy;

Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός καλλιτέχνη και ενός συγκρότηματος και σίγουρα είναι εμπειρίες που σε κάνουν καλύτερο. Σε θέματα εκφραστικότητας, τεχνικής, επαγγελματισμού και φυσικά δημιουργούν μία ιδιαίτερη σχέση με το κοινό που έρχεται να σε ακούσει. Οργανώνουμε διάφορα πράγματα για την προώθηση του νέου μας δίσκου, που θα τα μάθετε με το καλό από φθινόπωρο.

5) Στον δύσκολο και τρομερά ανταγωνιστικό χώρο της μουσικής δημιουργίας, ο οποίος επλήγη ανεπανόρθωτα από τις οικονομικές κρίσεις και την μάστιγα του Covid τα τελευταία χρόνια, πιστεύετε ότι είναι δυνατό μια μπάντα να βιοποριστεί μόνο από την μουσική ή επιβάλλονται και παράπλευρες δραστηριότητες για να επιβιώσουν τα μέλη της;

Υπάρχουν δυστυχώς λίγες μπάντες στην Ελλάδα που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν ώστε να είναι αυτό το μοναδικό τους επάγγελμα και να βιοπορίζονται από αυτό. Το ευχόμαστε φυσικά και για τους εαυτούς μας αλλά και για πολλές άλλες τοπικές μπάντες που έχουν αξιόλογο υλικό, με τρομερούς μουσικούς για μέλη αλλά μέχρι στιγμής η πλειοψηφία αναγκάζεται να κάνει και κάτι άλλο παράλληλα. Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει σύντομα και ο καθένας από εμάς να πάρει την αναγνώριση που του αξίζει.

6) Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλούς ταλαντούχους δημιουργούς αλλά πολύ μικρή και φτωχή αγορά που έχει ως αποτέλεσμα πολλά από τα ταλέντα αυτά να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που δεχτείτε πρόταση από μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία του εξωτερικού όπως για παράδειγμα η αγαπημένη μας ιταλική Frontiers, θα την αποδεχόσαστε και θα πηγαίνατε να δουλέψετε στην Ιταλία ή στην Γερμανία που είναι μεγαλύτερες και πολύ πιο οργανωμένες αγορές;

Αν δεν έχεις στημένη ζωή στην Ελλάδα με οικογένεια, σύντροφο κ.τ.λ. νομίζω ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πηγαίναμε χωρίς καν να το σκεφτούμε! Όμως αυτό εξαρτάται σε τι φάση ζωής σε πετυχαίνει. Οπωσδήποτε θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς και αν συμφωνούσαμε όλοι, γιατί όχι;

7) Κατερίνα, επειδή το στυλ σου ταιριάζει με τις δύο αγαπημένες μας ροκ καλλιτέχνιδες Debbie Harry και Courtney Love, σε ποια από τις δύο θα προτιμούσες να μοιάσεις και γιατί;

Debbie Harry ξεκάθαρα. Δεν ειμαι τόσο κακό κορίτσι σαν την Courtney! (χαχα)
Είμαι πιο κόντα θεωρώ ρεπερτοριακά και πάντα μου άρεσε το στυλ της, που είναι πάντα τόσο θηλυκή, σέξυ και ροκ ταυτόχρονα!

8) Ποιες ελληνικές μπάντες σας αρέσουν και θα θέλατε να τζαμάρατε μαζί τους ή να μοιραστείτε την σκηνή σε ζωντανό σώου;

Ιδανικά με όλες! Μας αρέσει πολύ να παίζουμε και να τζαμάρουμε με άλλες μπάντες. Σου δίνει ένα αίσθημα σύμπνοιας που το χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.
Σίγουρα κάποιες αγαπημένες είναι οι Puta Volcano, Enemy Of Reality, The Silent Wedding, Diablery, Lacrimae, Negative Contrast, The Loose Ties και πολλές άλλες.

9) Πόσο σας επηρέασε σαν μπάντα η περιπέτεια των τελευταίων χρόνων με τον Covid;

Πολύ, όπως επηρέασε και όλο τον κόσμο. Εμείς βέβαια αυτά τα δύο χρόνια απομόνωσης τα εκμεταλλευτήκαμε για να γράψουμε τον δίσκο μας και αυτό ήταν μία πολύ σημαντική διέξοδος. Πέρα από το ότι υπήρχε μπόλικη έμπνευση και περισυλλογή, η καραντίνα ήταν μία πολύ δύσκολη και μοναχική περίοδος σχέδον για όλους μας.

10) Πως βλέπετε την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας καθώς και τον ρόλο των δισκογραφικών εταιρειών (μεγάλων ή ανεξάρτητων) και των social media, στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις εταιρεία. Σίγουρα σε βοηθάει στην προώθησή σου γιατί δεν μπορείς να τα κάνεις όλα σωστά μόνος σου. Ως μία underground μπάντα με ανεξάρτητες κυκλοφορίες, έχουμε να πούμε ότι χωρίς εταιρεία ίσως μερικές φόρες να χρειάζεται τη διπλή δουλειά και να είναι πολύ πιο δύσκολο να προωθήσεις τη δουλειά σου σε ένα ευρύ κοινό. Φυσικά τα social media είναι πλέον αναγκαία, αν θες να ασχοληθείς με την μουσική. Ισως πλέον και πιο αναγκαίο από το να έχεις δισκογραφική από πίσω σου.

11) Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη μουσικού παραγωγού στο πλευρό ενός καλλιτέχνη στην σύγχρονη δισκογραφία; Αν έχετε παραγωγό, ποιός είναι και πως έχει συμβάλει στον ήχο σας;

Ο μουσικός παραγωγός για εμάς είναι τόσο αναγκαίος όσο τα social media! Υπάρχουν συγκροτήματα που επιμελούνται μόνα τους τον ήχο τους και ίσως αυτό να δουλεύει καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις. ‘Οσο αφορά εμάς, το “δεύτερο” αυτί του παραγωγού είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Πρέπει να εμπιστεύεσαι το υλικό σου σε έναν άλλο άνθρωπο, με άλλα ακούσματα, διαφορετικές απόψεις από τις δικές σου, ώστε αυτή η συνολική δουλειά να σε πάει μπροστά. Να σε αναπτύξει και να σε εξελίσσει.

Ο παραγωγός μας στο Find Your Enemy ήταν ο Γιάννης Τσιακόπουλος, ο οποίος ευθύνεται για αυτή τη σκοτεινιά του δίσκου μας και για αυτό το vintage feel. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία και σίγουρα μας πήγε πολλά levels παραπάνω.

12) Ποιές θεωρείτε τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για ένα πετυχημένο live;

Διάθεση, ωραίο και προσεγμένο σετλιστ και φυσικά ένα ορεξάτο κοινό!

13) Ποιοί είναι οι σημαντικότεροι συνεργάτες σας και ποιός είναι ο ρόλος τους;

Όσοι έγιναν κομμάτι του δίσκου μας και της πορείας μας, από τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη, μέχρι τον άνθρωπο που μας φτιάχνει τον ήχο στα lives, όλοι τους είναι εξίσου σημαντικοί και τους ευχαριστούμε πολύ για την πίστη τους και την προσφορά τους.

14) Ο επίλογος δικός σας, τι θέλετε να πείτε στους αναγνώστες μας και οπαδούς σας;

Να ακούτε πολλή μουσική, να ακούσετε τον νέο μας δίσκο “Find Your Enemy” που μόλις κυκλοφόρησε, να περάσετε ένα όμορφο καλοκαίρι και ραντεβού από φθινόπωρο!

Exit mobile version