LifeSteps.gr

Chantal - Συνέντευξη με την φανταστική φωνή του συμφωνικού μέταλ

Chantal

Σήμερα έχουμε την μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχόμαστε την τραγουδίστρια του συμφωνικού μέταλ Chantal, μια φοβερή καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τις παρθένες ακτές του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Η Chantal χαράζει τον δικό της δρόμο στον κόσμο του συμφωνικού μέταλ, έναν ανεξάρτητο δρόμο με αρκετά εμπόδια αλλά μεγάλη ελευθερία στην έκφραση.

Το πρώτο άλμπουμ της Chantal, το Scars, ήταν μια συγχώνευση τραγουδιστή-στιχουργού με συμφωνικά μέταλ στοιχεία και επιρροές. Οι θαυμαστές που άκουσαν το εν λόγω άλμπουμ περιέγραψαν τη φωνή της σαν μοναδική και εκπληκτική, χαρακτηρισμούς με τους οποίους συμφωνούμε απόλυτα όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια της συνέντευξης. Το πάθος της Chantal για το συμφωνικό μέταλ δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί και κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ καθαρόαιμου συμφωνικού μέταλ στις 22/02/2022, εν ονόματι Eye of the Storm.

Κάποιοι που έχουν ακούσει το νέο υλικό της Chantal την αποκαλούν «the metal Mariah» και περιγράφουν τον ήχο της ως «πραγματικά μοναδικό», «ηλεκτρισμένο», «εξωπραγματικό» και «η φωνή της βροντής». Στην παρούσα φάση, η Chantal είναι μια ανεξάρτητη διαδικτυακή μουσική καλλιτέχνιδα. Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι καλλιτέχνιδα που περιοδεύει, είναι κάτι που θα ήθελε να ακολουθήσει στο μέλλον όπως μας αποκαλύπτει στην καταπληκτική συνέντευξη που μας παραχώρησε και η οποία ακολουθεί.

1) Η φωνή σου είναι μοναδική Chantal, από την πρώτη ακρόαση πραγματικά μαγευτήκαμε, έχουμε να ακούσουμε κάτι τόσο υπέροχο από την εποχή των Edenbridge με το Sunrise in Eden και των Darkwall με το άλμπουμ Suspiria. Ποια είναι η μουσική σας εκπαίδευση και ποιες δεξιότητες έχετε μάθει που σας βοήθησαν να βελτιώσετε την ταλαντούχα φωνή σας;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Ήμουν οκτώ ή εννέα χρονών όταν θυμάμαι να παρακαλώ τους γονείς μου να με αφήσουν να κάνω μαθήματα κλασικής μουσικής πιάνου. Συνέχισα να τους παρακαλώ μέχρι που τελικά υποχώρησαν και από τα δέκα μου άρχισα μαθήματα πιάνου. Για τα δέκατα τρίτα γενέθλιά μου, συνειδητοποίησαν ότι σκεφτόμουν σοβαρά την ενασχόληση με τη μουσική και μου αγόρασαν ένα πιάνο. Όταν το είδα, ξέσπασα σε κλάματα από χαρά…. χαρούμενα δάκρυα! Νομίζω ότι είναι η πιο χαρούμενη παιδική μου ανάμνηση. Δεν χρειάστηκε ποτέ να μου ζητήσουν να εξασκηθώ. Μπορούσα εύκολα να παίζω έως και τρεις ώρες την ημέρα. Ήταν η απόδρασή μου.

Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών μου, ασχολήθηκα με διάφορες χορωδίες και έκανα μουσική ως επιπλέον εργασία. Έχω κάνει εκπαίδευση φωνής για 7 χρόνια και μεταπήδησα στην οπερατική εκπαίδευση το 2019 που κάνω ακόμα και σήμερα. Έχω ένα εύρος φωνής τρεισήμισι οκτάβων που νομίζω ότι δίνει στη μουσική μου μεγαλύτερη δυναμική και ποικιλομορφία. Κάποιοι άνθρωποι αποκαλούσαν αυτό που κάνω «Opera Metal» και άλλοι με αποκαλούσαν «metal Mariah».

2) Τι σε έκανε να αποφασίσεις να γίνεις τραγουδίστρια του συμφωνικού μέταλ που είναι ένα δύσκολο και πολύ απαιτητικό είδος;

Είναι σίγουρα ένα απαιτητικό είδος, αλλά όταν ανακάλυψα το συμφωνικό μέταλ στα τέλη του 2018/αρχές του 2019… απλά το ερωτεύτηκα και δεν υπήρχε επιστροφή. Ένιωθα σαν να βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον. Ένιωθα σαν να είχα βρει εκείνο το κομμάτι μου που πάντα έλειπε. Στην ουσία, θα μπορούσες να πεις ότι το συμφωνικό μέταλ επέλεξε εμένα και όχι το αντίστροφο. Όταν ήμουν πολύ μικρή, ίσως πέντε ή έξι χρονών, θυμάμαι ότι άκουγα μουσική στο μυαλό μου… μια μουσική που δεν μπορούσα να εξηγήσω σε άλλους. Όταν ανακάλυψα το συμφωνικό μέταλ, ένιωσα σαν να άκουγα επιτέλους εκείνη τη μουσική στο μυαλό μου όλα αυτά τα χρόνια πριν, στην πραγματικότητα τώρα. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη και είμαι ακόμα!

Το μέταλ με ενθουσιάζει σε αντίθεση με άλλα είδη μουσικής που απολαμβάνω απόλυτα, αλλά υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο μέταλ. Όταν ακούω ένα τραγούδι, οποιοδήποτε τραγούδι, πάντα προσέχω κάτι διαφορετικό. Θέλω το τραγούδι να με πάει κάπου και δεν θέλω το ταξίδι να είναι προβλέψιμο. Θέλω να εκπλαγώ και να ενθουσιαστώ. Μια αλλαγή στο ρυθμό, μια βασική αλλαγή, μια μελωδία που εκτινάσσεται στα ύψη και με πηγαίνει εκεί που δεν περίμενα. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που αγαπώ τόσο πολύ τη metal μουσική. Έχει όλα αυτά και πολλά άλλα. Επιπλέον, μου αρέσει πολύ η δύναμη και το δράμα σε αυτή. Λατρεύω το δράμα στη μουσική μου, αλλά λατρεύω τη γαλήνη και την ηρεμία στη ζωή μου.

3) Από ποιους καλλιτέχνες - συγκροτήματα έχετε επηρεαστεί περισσότερο και με ποιον τρόπο;

Έχω επηρεαστεί από τη μουσική πολλών ειδών, από την κλασική μέχρι την ποπ μέχρι το μέταλ, αλλά έχω επηρεαστεί περισσότερο από μπάντες όπως οι: Within Temptation, Epica, Nightwish, Evanescence και Tarja Turunnen. Όλοι αυτοί οι τραγουδιστές / συγκροτήματα είναι εκπληκτικοί με τον δικό τους τρόπο, και όμως εντελώς μοναδικοί. Ως καλλιτέχνιδα, επιδιώκω να είμαι μοναδική, να είμαι εγώ και να γράφω μουσική που θα αγγίζει τους ανθρώπους με κάποιο τρόπο, που θα είναι συναρπαστική, δραματική, συγκινητική, κινητήριος δύναμη, δυνατή και όμορφη ταυτόχρονα.

4) Πώς βλέπετε την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας καθώς και τον ρόλο των δισκογραφικών εταιρειών (μεγάλων ή ανεξάρτητων) και των social media, στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη;

Η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το Διαδίκτυο άλλαξε τη μουσική για πάντα με πλατφόρμες ροής όπως το Spotify, το Youtube και πολλές άλλες. Ως ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα, τα social media είναι πολύ σημαντικά για μένα καθώς είναι η σύνδεσή μου με τους θαυμαστές μου. Η μεγαλύτερη πρόκληση με τόση νέα μουσική που βγαίνει καθημερινά, είναι να προσπαθήσω να βρω τους ανθρώπους που θα αγαπήσουν τη μουσική μου.

Ξέρω ότι είναι εκεί έξω, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να με ανακαλύψουν και γι' αυτό κάνω πληρωμένες προσφορές μία φορά το μήνα με την ελπίδα ότι οι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά στο έργο μου, κάτι που βοηθά στη διαδικασία ανακάλυψης. Αν και υπάρχουν πολλές προκλήσεις στο να είσαι ανεξάρτητος καλλιτέχνης, ένα από τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο είναι να έχω τον έλεγχο της δημιουργικής μου διαδικασίας.

5) Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός μουσικού παραγωγού στο πλευρό ενός καλλιτέχνη στη σύγχρονη δισκογραφία; Αν έχετε παραγωγό, ποιος είναι και πώς έχει συμβάλει στον ήχο σας;

Ο μουσικός μου παραγωγός είναι ο Jo Ellis. Μόλις έγραψα όλα τα τραγούδια, επικοινώνησα μαζί του για την ηχογράφηση. Μόλις επιβεβαιώθηκε η ηχογράφηση του άλμπουμ, του έστειλα πρόχειρες λήψεις από όλα τα κομμάτια με ηχογραφημένα φωνητικά, μέρη πιάνου, συγχορδίες, στίχους κ.λπ. Έδωσα οδηγίες ως προς το τι ήθελα με κάθε τραγούδι και στη συνέχεια δούλεψε με τον μηχανικό του για να υλοποιήσει τα τραγούδια. Μου αρέσει πολύ αυτό που έκανε με κάθε ένα από τα τραγούδια και είμαι πολύ ευχαριστημένη με το άλμπουμ στο σύνολό του. Σίγουρα θα ξανασυνεργαστώ μαζί του όταν ηχογραφήσω το επόμενο άλμπουμ μου.

6) Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι συνεργάτες σου στη μουσική σου καριέρα και ποιος ο ρόλος τους;

Ο σύζυγός μου έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μουσική μου καριέρα, καθώς δεν θα μπορούσα να ασχολούμαι με τη μουσική με πλήρες ωράριο αν δεν υπήρχε η συναισθηματική και οικονομική του υποστήριξη. Και οι δύο προπονητές φωνής μου έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας μου, όχι μόνο διδάσκοντάς μου σωστές τεχνικές τραγουδιού αλλά και για την ηθική και συναισθηματική τους υποστήριξη και πίστη σε αυτό που κάνω.

Ο μουσικός παραγωγός μου ήταν επίσης ζωτικής σημασίας στη μουσική μου καριέρα, καθώς με βοήθησε να δημιουργήσω άλμπουμ για τα οποία είμαι περήφανη που τα προσφέρω στον κόσμο. Αν και είμαι ένα άτομο που γράφει και τραγουδά τα τραγούδια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο παρασκήνιο που με στήριξαν για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα, και που αναμφίβολα θα συνεχίσουν να είναι οι καταπληκτικοί άνθρωποι που είναι.

7) Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας εκτός μουσικής και η μουσική καριέρα σας άφησε αρκετό χρόνο για να τα ακολουθήσετε;

Έχω τρία μεγάλα ενδιαφέροντα, ή να πω, πάθη, έξω από τη μουσική. Το πρώτο είναι ο χορός...συγκεκριμένα, ο χορός της κοιλιάς. Είναι τέχνη. Είναι μια μορφή έκφρασης και μπορώ να δημιουργήσω υπέροχες χορογραφίες σε όμορφη μουσική. Έχω μάθει πολλές χορογραφίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχω χορογραφήσει τρεις συμφωνικούς μεταλλικούς χορούς της κοιλιάς, ένας εκ των οποίων θα είναι άλλο ένα μουσικό βίντεο. Ελπίζω ότι θα καταφέρω να ηχογραφήσω αυτά τα βίντεο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Το άλλο πάθος που έχω είναι η υγεία. Ακόμη και πριν σκεφτώ τη μουσική, το χορό ή οτιδήποτε άλλο, σκέφτομαι την υγεία μου και της οικογένειάς μου. Η υγεία είναι το παν! Όταν δεν την έχεις, συνειδητοποιείς πόσο σημαντική είναι. Δεν μπορείτε να απολαύσετε πλήρως και να αγκαλιάσετε τη ζωή εάν πονάτε διαρκώς ή είστε άρρωστοι. Δεν μπορώ να χορέψω αν είμαι άρρωστη. Δεν μπορώ να τραγουδήσω αν είμαι άρρωστη. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα από τα πράγματα που μου φέρνουν χαρά αν είμαι άρρωστη. Έτσι, η εστίασή μου είναι η υγεία… το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, γιατί είναι όλα συνδεδεμένα.

Πήρα την απόφαση να γίνω βίγκαν (αποκλειστικά φυτική διατροφή) στις 4 Αυγούστου 2019. Ήξερα σε επίπεδο ψυχής ότι για να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, θα έπρεπε να γίνω vegan και, παρακολουθόντας ντοκιμαντέρ όπως τα "What the Health», «The Game Changers» και πολλά άλλα, έκαναν την απόφαση πολύ εύκολη για μένα. Είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ. Είμαι βίγκαν για την υγεία μου, για τα ζώα και για τον πλανήτη. Το βίγκαν δεν είναι δίαιτα, είναι τρόπος ζωής και είναι όπως όλα, είναι εύκολο όταν ξέρεις πώς.

Γίνομαι πολύ δημιουργική όταν είμαι στην κουζίνα και αρκετοί άνθρωποι μου είπαν ότι πρέπει να γράψω ένα βιβλίο συνταγών για βίγκαν, οπότε στο πρώτο lockdown του Απριλίου 2020 άρχισα να κάνω ακριβώς αυτό. Όταν ξεκίνησα να γράφω ένα βιβλίο, δεν είχα ιδέα πόση δουλειά χρειάζεται για να γράψω ένα βιβλίο και συγκεκριμένα ένα βιβλίο συνταγών. Αν το ήξερα, ίσως να μην είχα αρχίσει ποτέ να το γράφω. Αλλά πλησιάζω στο τέλος τώρα και ελπίζω να δημοσιεύσω το βιβλίο στο εγγύς μέλλον. Το βίγκαν κίνημα έχει γίνει κύριο ρεύμα και υπάρχουν τόσα πολλά vegan προϊόντα σχεδόν παντού…καλά, σίγουρα στα περισσότερα κύρια κέντρα των πόλεων. Ειδικά το Κέιπ Τάουν είναι πολύ κοσμοπολίτικο και έχει μεγάλη βίγκαν κοινότητα.

Με ενδιαφέρει επίσης πολύ η φιλοσοφία και ο διαλογισμός. Ζω τη ζωή μου σύμφωνα με την Ταοϊστική φιλοσοφία και διαλογίζομαι καθημερινά. Το κάνω σχεδόν είκοσι χρόνια. Ο διαλογισμός είναι υπέροχος για να κεντράρει κανείς τον εαυτό του, να ηρεμεί το μυαλό και να αποκτά μεγαλύτερη εγρήγορση και επίγνωση. Όταν διαλογίζομαι, παρατάω τον έλεγχο. Επικεντρώνομαι στην αναπνοή και συγκεντρώνομαι στο να "σωπάσω" το μυαλό μου. Το μυαλό περιπλανιέται, αλλά απλώς παρατηρώ τις σκέψεις και δεν προσκολλούμαι σε αυτές, δεν ασχολούμαι μαζί τους, δεν τις κρίνω.

Τότε, ξαφνικά, το μυαλό μου απλώς παρασύρεται σε ένα κενό χώρο, μια καθαρή σιωπή, στην απόλυτη ευδαιμονία. Κάθε φορά που φέρνω το μυαλό σε ακινησία, ενισχύω τη συνειδητή μου επίγνωση και εκπαιδεύω το μυαλό να είναι σε εγρήγορση και ταυτόχρονα χαλαρό. Ήμουν πολύ τυχερή που πέρασα δέκα χρόνια υπό την κηδεμονία ενός Κινέζου δασκάλου όπου σπούδασα ταοϊστική φιλοσοφία, διαλογισμό Qi Gong και Tai Chi. Πέρασα ακόμη και μερικά χρόνια μελετώντας την TCM Tuina (παραδοσιακή κινεζική ιατρική).

Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε κάθε πτυχή της ζωής μου. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για τη γνώση και τη σοφία που απέκτησα. Θα έπρεπε να μελετήσουμε/διαβάσουμε και μετά να γράψουμε για το πώς εφαρμόσαμε την Ταοϊστική φιλοσοφία στη ζωή μας. Με αυτόν τον τρόπο το έκανε πολύ πρακτικό και κάνοντας την άσκηση σήμαινε ότι έπρεπε να έχω μεγάλη επίγνωση του τι σκέφτομαι και αισθάνομαι ανά πάσα στιγμή.

8) Ας μιλήσουμε για το ολοκαίνουργιο άλμπουμ σας Eye of the Storm που μόλις κυκλοφόρησε. Πώς ήταν η δημιουργία αυτού του άλμπουμ; Σας εξέπληξε κάτι σχετικά με τη συνολική διαδικασία; Υπήρχαν απροσδόκητες προκλήσεις;

Όταν δημιουργούσα το άλμπουμ, ήθελα να πάω τους ακροατές σε ένα ταξίδι με ψηλούς λόφους και κοιλάδες. Ενώ κάθε τραγούδι είναι η δική του ιστορία, όλα συνδέονται με μια διαφορετική ιστορία στο μυαλό μου. Έτσι, είναι σαν μια ιστορία μέσα σε μια ιστορία. Προσπάθησα να δημιουργήσω μια καλή ισορροπία μεταξύ της διάθεσης κάθε τραγουδιού, του μηνύματος, της μουσικής, της μελωδίας, των αρμονιών και των στίχων.

Όλο το άλμπουμ επικεντρώνεται γύρω από το θέμα του «ματιού της καταιγίδας». Μπορούμε να αφήσουμε τα κύματα της απελπισίας να μας παρασύρουν σε μια αιώνια άβυσσο σκότους φτιαγμένη με άγχος, φόβο και μίσος, ή… μπορούμε να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι, ένα ταξίδι για να βρούμε την ηρεμία μέσα στο χάος αυτού του κόσμου.

Νομίζω ότι όλοι προσπαθούν να βρουν το μάτι της καταιγίδας… να βρουν ηρεμία και ειρήνη σε έναν χαοτικό κόσμο γεμάτο μίσος, διχασμό, φόβο και πόλεμο. Υπάρχει πολύ σκοτάδι και κακό. Φυσικά, πρέπει να το αναγνωρίσουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να του δώσουμε την ενέργειά μας. Δεν χρειάζεται να καταναλώνει την καρδιά και το μυαλό μας. Μπορούμε να επιλέξουμε έναν διαφορετικό δρόμο… και το τελευταίο μου άλμπουμ είναι αυτό το ταξίδι στο μάτι της καταιγίδας όπου είναι ήρεμο και γαλήνιο.

Υπάρχουν δεκατρία κομμάτια στο άλμπουμ και κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία και μήνυμα, αλλά όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό το θέμα κατά κάποιο τρόπο. Μερικά κομμάτια είναι σκοτεινά και κυκλοθυμικά ενώ άλλα είναι πιο δραματικά και συναρπαστικά.

Άρχισα να γράφω τη μουσική για το άλμπουμ Eye of the Storm το 2019. Μετά ήρθε το 2020 και όλοι ξέρουμε τι συνέβη. Καθόμουν στο σαλόνι μου και σκεφτόμουν «καλά πάει η μουσική μου καριέρα… δεν ξεπήδησε και έχει ήδη φύγει!» Νομίζω ότι η μουσική βιομηχανία έχει πληγεί περισσότερο μαζί με τον τουρισμό. Όλα σταμάτησαν. Σκέφτηκα "καλά αν δεν μπορώ να κάνω μουσική, τι άλλο μπορώ να κάνω;"

Τότε άρχισα να γράφω το βιβλίο συνταγών μου για vegan. Αλλά η μουσική είναι στο αίμα μου. Παρόλο που τότε πίστευα ότι δεν υπήρχε ελπίδα να συνεχίσω μια καριέρα στη μουσική για αρκετά χρόνια, συνέχισα να γράφω και προς το τέλος του 2020 είχα τα τραγούδια για ένα πλήρες άλμπουμ.

Ειλικρινά δεν σκέφτηκα τι θα απογίνει. Έπαιξα για τον εαυτό μου και σκέφτηκα «καλά, μια μέρα θα ηχογραφήσω το άλμπουμ… ίσως ξεκινήσω το 2022 ή το 2023 αν είμαι τυχερή γιατί είναι τόσο ακριβό». Ωστόσο; στις αρχές του 2021, διαλογιζόμουν ένα βράδυ, και ένα μήνυμα εμφανίστηκε στο μυαλό μου… «η ημερομηνία κυκλοφορίας για το άλμπουμ σας είναι 22/02/2022». Σκέφτηκα μέσα μου «μμμ… ενδιαφέρον!» και συνέχισα το διαλογισμό. Μετά τον διαλογισμό σκέφτηκα το μήνυμα που είχα λάβει.

Περίπου δεκαοκτώ μήνες πριν από αυτή την εμπειρία είχα παραδώσει εντελώς τη ζωή μου στο σύμπαν. Θυμάμαι να μιλώ στο σύμπαν και να λέω: «Έχω δώρα που μου έχουν δοθεί και σκοπός μου είναι να τα χρησιμοποιήσω για τη βελτίωση των άλλων και να φέρω χαρά και ομορφιά σε αυτόν τον κόσμο. Θέλω να υπηρετήσω την ανθρωπότητα», και έτσι ζήτησα από το σύμπαν καθοδήγηση.

Από τότε, κάθε απόφαση που έχω πάρει είναι διαισθητική και αυτό που είναι σωστό σε επίπεδο ψυχής. Εφόσον είχα ζητήσει καθοδήγηση, θα ήταν αρκετά ανόητο εκ μέρους μου να αγνοήσω ένα τέτοιο άμεσο μήνυμα, οπότε έστειλα αμέσως ένα email στον μουσικό μου παραγωγό και του είπα ότι ήθελα να ηχογραφήσω 16 κομμάτια με μια κίνηση. Μου έστειλε email την επόμενη μέρα με μια προσφορά. Έριξα μια ματιά στην απάντησή του και σκέφτηκα, «αν δεν το κάνω τώρα, δεν θα έχω ξανά τέτοια ευκαιρία».

Επειδή ηχογραφούσα τόσα πολλά κομμάτια ταυτόχρονα, μου έδωσε μια μαζική έκπτωση που έκανε το ποσό ανά κομμάτι λίγο πιο λογικό, αλλά και πάλι ήταν πολύ ακριβό να κάνω όλη την παρτίδα. Είχα μια επένδυση για την οποία εξοικονομούσα χρήματα τα τελευταία δέκα χρόνια και την εξαργύρωσα για να μπορέσω να πληρώσω για την ηχογράφηση του άλμπουμ. Ήταν αρκετό για να καλύψει την ηχογράφηση στο στούντιο. Μέσα σε μια μέρα, από το να σκέφτομαι ότι μπορεί να αρχίσω να ηχογραφώ σε δύο ή τρία χρόνια, πήγα να ηχογραφώ τώρα σε τρεις μήνες.

Ήμασταν ακόμα σε lockdown και δεν υπήρχε καμία συναναστροφή με άλλους μουσικούς. Η ηχογράφηση ήταν μια πρόκληση, αλλά τα καταφέραμε. Μπόρεσα να ηχογραφήσω το μέρος του πιάνου στο σπίτι (στο ψηφιακό μου πιάνο) ως αρχείο midi το οποίο έστειλα στον παραγωγό μου. Όλα τα άλλα ήταν στρωμένα γύρω από το μέρος του πιάνου ως βασικό κομμάτι (εννοώ «βάση» και όχι «μπάσο» εδώ). Ο Jo λατρεύει το metal και είναι εξαιρετικά ταλαντούχος. Πρόσθεσε όλα τα μέρη ηλεκτρικής κιθάρας σε κάθε κομμάτι. Ο Κρίστιαν ο βοηθός μηχανικός του, είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ντράμερ που έφτιαξε φοβερά ντραμς για κάθε τραγούδι.

Κάθε μέρα λάμβανα email από αυτούς για να εγκρίνω ή να απορρίπτω αυτό που γινόταν. Αν και δεν μπορούσα να είμαι εκεί προσωπικά, ήμουν πολύ ενεργή στη διαδικασία ηχογράφησης. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά της. Τα ορχηστρικά στοιχεία προστέθηκαν στη συνέχεια από την Poly Forge Media. Όταν ηχογραφήθηκαν σωστά τα μουσικά κομμάτια (που χρειάστηκαν περίπου 2 μήνες για να ολοκληρωθεί), ταξίδεψα στο Ladismith για να κάνω την ηχογράφηση.

Λόγω περιορισμών προϋπολογισμού και χρόνου, το βασικό φωνητικό για κάθε τραγούδι του άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε τρεις λήψεις. Ηχογραφούσα τέσσερα τραγούδια την ημέρα σε τέσσερις ημέρες. Μετά την ηχογράφηση των βασικών φωνητικών για κάθε τραγούδι, ηχογράφησα πολλά επίπεδα αρμονιών για το καθένα.

Επειδή βρισκόμαστε σε lockdown με περιορισμούς εδώ και δυόμισι χρόνια, δεν υπάρχει μπάντα ως τέτοια. Είμαι η μπάντα μου. Ήμουν απρόθυμη να φτιάξω ένα επίσημο συγκρότημα, πρώτον επειδή ήμασταν σε lockdown και δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για πρόβες… και δεύτερον, έχω ακούσει για τόσα πολλά θέματα με μπάντες και προσωπικότητες που συγκρούονται κ.λπ. και μετά διαλύονται. Έτσι, σκέφτηκα, αν είμαι το συγκρότημά μου, μπορώ μάλλον να χρησιμοποιήσω session μουσικούς να με συνοδεύουν στη σκηνή όταν κάνω ζωντανές εμφανίσεις. Θα ήθελα πολύ να κάνω ζωντανές εμφανίσεις. Νομίζω ότι θα ήταν επικό! Όλα όμως στον καιρό τους.

9) Μπορείτε να διαλέξετε μερικά από τα αγαπημένα σας τραγούδια σε αυτό το άλμπουμ ή μόνο ένα; Πώς γράφτηκαν και έγιναν μέρος του άλμπουμ; Ποια ήταν η έμπνευση για αυτά ή αυτό;

Αυτά τα τραγούδια είναι για μένα σαν παιδιά μου. Νιώθω σαν να τα έχω γεννήσει… και κατά κάποιο τρόπο τα έχω. Άρα, μου είναι αδύνατο να διαλέξω ένα αγαπημένο. Κάθε ένα είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Αλλά αν αναγκαζόμουν να διαλέξω, πιθανότατα θα με τραβούσαν τα πιο up-tempo κομμάτια, αν και λέγοντας ότι το “I Forgive You” έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο.

Κάθε τραγούδι προέρχεται από διαφορετικό μέρος. Το «Thunder» συμβολίζει τον φόβο και το σκοτάδι στον κόσμο και πώς θα σας καταβροχθίσει αν ενδώσετε. Το «Breathe Deep» είναι να συνειδητοποιήσουμε τη δική μας δύναμη… τη δύναμη μέσα μας. Το «Darkness Stares» αφορά τον δυιστικό κόσμο στον οποίο ζούμε και τη διαδικασία αποδοχής και ειρήνης με το σκοτάδι μέσα μας. Το "I Forgive You" είναι ίσως το πιο προσωπικό τραγούδι που έχω γράψει και θα γράψω ποτέ, ενώ το "Phoenix Rising" από την άλλη πλευρά βασίζεται περισσότερο στη φαντασία και για αυτό έκανα πραγματικά αρκετή έρευνα στη μυθολογία του Φοίνικα.

Σκέφτηκα τον τίτλο του τραγουδιού για πρώτη φορά όταν μια ταμίας γύρισε σε μένα και μου είπε «Απλώς μου αρέσει το χρώμα των μαλλιών σου… με κάνει να σκέφτομαι έναν Φοίνικα που ανεβαίνει». Καθώς έφευγα, θυμάμαι ότι σκέφτηκα από μέσα μου… «αυτός είναι ένας ωραίος τίτλος τραγουδιού». Η έμπνευση μπορεί να προέλθει κυριολεκτικά από οτιδήποτε… μια ανάμνηση, ένα συναίσθημα, κάτι που λέει κάποιος, κάτι που ακούω, βλέπω ή βιώνω. Αν δυσκολεύομαι με ένα τραγούδι, το αφήνω. Ποτέ δεν το αναγκάζω… η έμπνευση έρχεται όταν έρχεται, και ποτέ δεν απογοητεύει. Το να ακούω αρμονίες και μελωδίες στη μουσική μου έρχεται τόσο εύκολα όσο και η αναπνοή.

10) Βρίσκω καταπληκτικούς τους στίχους και των δύο άλμπουμ σας γιατί αγγίζουν, άλλοτε άμεσα και άλλοτε με ποιητικό τρόπο, τα σημαντικότερα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μιλούν για το μεγαλείο της αγάπης αλλά και τη δυστυχία που μπορεί να φέρει, μιλούν για ψυχικά τραύματα, μιλούν για τα παιχνίδια εξουσίας που παίζουν οι εξουσιαστές, για τη διασύνδεση όλων των ανθρώπινων όντων κ.ο.κ. Από πού αντλείτε την έμπνευση για να τα γράψετε;

Η έμπνευση προέρχεται από τη ζωή μου… εμπειρίες, συναισθήματα, όσα έχω δει ή ακούσει. Είχα μια ενδιαφέρουσα ζωή και δύσκολους αγώνες. Έχω περάσει μεγάλες περιόδους σκότους, αλλά τα τελευταία χρόνια μόνο χαρά, αγάπη και φως. Η αδικία, ο πόλεμος, η βία, η διαφθορά και η απληστία είναι πράγματα που με κάνουν να ανατριχιάζω.

Εφαρμόζω πολλή φιλοσοφία και στα γραπτά μου γιατί έτσι ζω τη ζωή μου. Η φιλοσοφία και ο διαλογισμός ήταν μέρος του ταξιδιού μου προς τη θεραπεία που ήταν ουσιαστικά το άλμπουμ μου «Scars», και το ταξίδι μου προς την ειρήνη είναι το «Eye of the Storm». Έχω ξεπεράσει αυτό που ένιωθα σαν ανυπέρβλητο σκοτάδι και τραύμα. Υπήρχαν στιγμές που με έτρωγε το σκοτάδι, αλλά το ξεπέρασα.

Υπάρχει μια άλλη πλευρά στο σκοτάδι, που είναι το φως. Υπάρχει και μια άλλη πλευρά στο να μισείς, που είναι η αγάπη. Δεν μπορείς να ξέρεις το ένα χωρίς το άλλο. Η λύπη και η χαρά είναι αντίθετα άκρα της ίδιας κλίμακας. Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως θύμα. Βλέπω τον εαυτό μου ως επιζών. Είμαι δυνατή. Πιστεύω στον εαυτό μου και στις ικανότητές μου. Έχω μάθει ότι το μυαλό μου είναι πολύ δυνατό. Το να μάθω να αγαπώ τον εαυτό μου ήταν ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας μου. Δεν θα βρείτε ποτέ ειρήνη αν δεν μπορείτε να συγχωρήσετε… και αυτή η συγχώρεση ισχύει και για τους άλλους καθώς και για τον εαυτό σας.

Όταν ανέλαβα την ευθύνη για τη ζωή μου και έκανα την επιλογή να ζήσω και να θεραπευτώ, τότε όλα άλλαξαν. Αυτή ήταν η αφετηρία των πάντων. Δεν λείπει η έμπνευση. Είδα τον θάνατο και είχα εμπειρίες σχεδόν θανάτου. Είχα εμπειρίες με κακοποίηση διαφόρων ειδών. Είχα εμπειρίες από εθισμό, κατάθλιψη, βία και άλλα. Το δύσκολο είναι να πάρουμε κάτι και να το κάνουμε ποιητικά όμορφο για να μπορεί κάποιος άλλος να το συσχετίσει, γιατί όλοι έχουμε πόνο μέσα μας. Ανεξάρτητα από το πόσο τέλεια φαίνεται η ζωή κάποιου από έξω, όταν τον γνωρίσεις αρκετά καλά, συνειδητοποιείς ότι ο καθένας αντιμετωπίζει τις δικές του αποσκευές, τραύματα και σκοτάδι με διαφορετικές μορφές.

Ενώ υπήρξε πολύ σκοτάδι στη ζωή μου, υπήρξαν επίσης οι πιο απίστευτες και όμορφες εμπειρίες με αγάπη, απόκτηση παιδιών, υπέροχο και ευτυχισμένο γάμο, υπέροχους και υποστηρικτικούς φίλους, θαυμαστές και πολλά άλλα. Είμαι πολύ χαρούμενος και θετικός άνθρωπος. Είμαι πολύ τυχερή από πολλές απόψεις που έζησα τη ζωή που έχω, ανεξάρτητα από το πόσο σκοτεινή ήταν. Αυτά που έμαθα από όλες αυτές τις εμπειρίες με κάνουν το άτομο που είμαι σήμερα, και έχω αποκτήσει σοφία που διαφορετικά δεν θα είχα.

Ως παιδί, ακόμη και ως νεαρός ενήλικας, προσπαθούσα πάντα να διατηρήσω την ηρεμία σε ένα ασταθές περιβάλλον σε βάρος του να είμαι πιστή σε αυτό που είμαι για να κάνω τους άλλους ευτυχισμένους. Αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένη. Η ευτυχία μου ήρθε τα τελευταία χρόνια από τότε που άρχισα να ακολουθώ τη διαίσθησή μου και να είμαι πιστή σε αυτό που είμαι… με το να είμαι ο αυθεντικός εαυτός μου και να λέω την αλήθεια μου. Έτσι, για να απαντήσω στην ερώτηση, υπάρχει έμπνευση σε όλα. Η ζωή είναι έμπνευση!

11) Έχετε προγραμματίσει το πότε θα ξεκινήσετε τις περιοδείες και θα έρθετε σε επαφή με το κοινό σας; Οι φίλοι σου στην Ελλάδα ανυπομονούν να σε δουν ζωντανά.

Δεν έχω πρόγραμμα για περιοδείες. Θα ήθελα πολύ να κάνω περιοδεία και θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ την Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα έπρεπε να συμβούν πριν μπορέσω να το κάνω αυτό. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για μένα είναι ότι οι περισσότεροι που αγαπούν το συμφωνικό μέταλ δεν ξέρουν καν ότι υπάρχω. Το άλμπουμ μου Eye of the Storm έχει κυκλοφορήσει μόλις 5 μήνες τώρα και ο κόσμος δεν ξέρει τη μουσική μου. Πρέπει να έχεις θαυμαστές που αγαπούν τη μουσική σου και που είναι πρόθυμοι να έρθουν σε μια συναυλία. Με τον καιρό, αυτό είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να κάνω, αλλά αυτή τη στιγμή θα ήταν πρόωρο.

12) Πόσο σημαντικό θεωρείτε το κομμάτι της ηχογράφησης, του μοντάζ και της μίξης ήχου στην παραγωγή της δισκογραφίας; Ως σύγχρονος συνθέτης, πώς αντιλαμβάνεστε τον τρόπο που επηρεάζει η διαδικασία παραγωγής στο στούντιο, το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στα αυτιά των ακροατών; Πώς είναι η συνεργασία σας με ηχολήπτες;

Νομίζω ότι η καλή ηχογράφηση, μοντάζ και μίξη είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενός προϊόντος/άλμπουμ καλής ποιότητας. Αυτό ακούνε οι θαυμαστές μας. Ως εκ τούτου, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι με όποιον συνεργαζόμαστε, θα αγαπά το είδος της μουσικής μας και κατανοεί το καλλιτεχνικό μας όραμα. Οι γνώσεις μου για την ηχογράφηση και την τεχνική πλευρά είναι περιορισμένες και βασίζομαι στην καθοδήγηση του παραγωγού μου κατά τη διαδικασία παραγωγής. Έχω καλή σχέση μαζί του και τον βοηθό μηχανικό του και είμαι πολύ ευχαριστημένη με το τελικό προϊόν.​

Δισκογραφία:

Scars (2018) 

Eye of the Storm (2022)

Exit mobile version