LifeSteps.gr

Άρμαντ Ντουπλάντις: Ιδού ο νέος βασιλιάς των αιθέρων

Ντουπλάντις

Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που διεξήχθη στο Όρεγκον των ΗΠΑ, από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για τους φίλους του κλασικού αθλητισμού, καθώς ο 22χρονος Σουηδός πρωταθλητής του επί κοντώ Άρμαντ Ντουπλάντις κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας παράλληλα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 6,21μ.

Η χτεσινή μεγάλη επιτυχία του Σουηδού επικοντιστή, έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο παλμαρέ που διαθέτει, έχοντας βλέψεις για μεγαλύτερα κατορθώματα, καθώς έφτασε 15 εκατοστά πάνω από τα 6.21μ. στο άλμα που σφράγισε το παγκόσμιο ρεκόρ. Εκτός από τον φετινό του παγκόσμιο τίτλο, στο παρόν άρθρο θα μάθουμε πώς κατάφερε να αρπάξει το προσωνύμιο του "βασιλιά των αιθέρων" από τον Σοβιετικό Σεργκέι Μπούμπκα.

Γεννηθείς στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ στις 10 Νοεμβρίου 1999, ο Αρμάντ Ντουμπλάντις, έδειχνε από μικρός ότι ήθελε να κατακτήσει τους αιθέρες καθώς δοκίμασε για πρώτη φορά το άθλημα που τον έκανε πρωταθλητή σε ηλικία 3 ετών! Μετέπειτα άρχισε να αγωνίζεται σε πρωταθλήματα στίβου, ενώ κατέχει μέχρι σήμερα ρεκόρ επίδοσης για ηλικίες από 7 έως 12 ετών. Ο Αμερικανοσουηδός αθλητής του επί κοντώ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2015 με το δεξί, καθώς αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Σκανδιναβικής χώρας, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Κάλι της Κολομβίας με ρεκόρ αγώνων 5,30μ.

Τρία χρόνια αργότερα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο, βγήκε πρώτος με άλμα στα 6,05μ., γεγονός που τον "τοποθέτησε" στο top 5 των καλύτερων επικοντιστών όλων των εποχών. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στη Ντόχα του Κατάρ το 2019, ο Ντουπλάντις κατετάγη δεύτερος με άλμα στα 5,97μ., πίσω από τον Αμερικάνο Κέντρικς. Η "αποκαθήλωση" του Μπούμπκα από μεριάς του Ντουπλάντις, άρχισε τον Φλεβάρη του 2020, καθώς με τα άλματα του στα 6,17 μ. στο Τορούν της Πολωνίας και στα 6,18 μ. στην Γλασκώβη, στα 20 του χρόνια έδειχνε ότι είχε τις ικανότητες να θέσει υψηλότερους στόχους από συναθλητές της ηλικίας του.

Το κερασάκι στην τούρτα για τον Σουηδό, στο 2020 ήταν η επιτυχία του με 6,15μ. στο Diamond League της Ρώμης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αποτελειώνοντας και επίσημα το "άσπαστο" για 26 χρόνια παγκόσμιο ρεκόρ του Ρώσου Σεργκέι Μπούμπκα, καθώς τα δύο προηγούμενα άλματα πραγματοποιήθηκαν σε μίτινγκ κλειστού στίβου.

Πέρσι το καλοκαίρι κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με άλμα στα 6,02 μ., ενώ έφτασε κοντά στο να καταρρίψει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ. Στις 7 Μαρτίου του 2022 έσπασε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο στο μίτινγκ του Βελιγραδίου με άλμα στα 6,19μ., ενώ στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην ίδια πόλη βελτίωσε κατά ένα εκατοστό την καλύτερή του επίδοση.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Σουηδού Ντουπλάντις γράφτηκε χθες στο Όρεγκον των ΗΠΑ, περνώντας τα 6,21μ. με την δεύτερη, ενώ πέρασε με σχετική ευκολία τα 5,70μ., 5,87μ., 5,94μ., 6μ., και τα 6,06μ. Για την ιστορία, το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο πήγαν στον Αμερικανό Νίλσεν και στον Φιλιπινέζο Ομπιένα αντίστοιχα, που αμφότεροι πέρασαν τα 5.94. Να σημειωθεί ότι ο Ασιάτης αθλητής πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια τα 5,94μ., σε αντίθεση με τον Αμερικάνο Νίλσεν, που χρειάστηκε μόνο ένα άλμα για να καταταγεί δεύτερος.

Euro 2004: Τα επακόλουθα της επιτυχίας του

Ανακεφαλαιώνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο 22χρόνος Ντουπλάντις, έχει ακόμα δρόμο μπροστά του για να πετύχει μεγαλύτερες επιτυχίες στο άλμα επί κοντώ και να χαρίσει χαρές στους κατοίκους της Σουηδίας, που χαίρονται όταν βλέπουν τον ομοεθνή τους να κερδίζει και συγχρόνως να γράφει το όνομά του στα ρεκόρ του αθλήματος.

πηγή κύριας φωτογραφίας: newprocessfromhome.com (India Today)

Exit mobile version