LifeSteps.gr

Saor - Origins review

Saor

Σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να παρουσιάσω τους Saor κυρίως λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων αλλά τελικά αποφάσισα να το κάνω γιατί το cd Origins είναι εξαιρετικό και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Είναι και σε ένα είδος που μου αρέσει, το folk metal αναμεμιγμένο απίθανα με το black metal. Λίγες μπάντες το έχουν πετύχει σωστά αυτό και η μόνη που μου έρχεται στο νου είναι οι Falkenbach από την Γερμανία. Συνδυασμός folk με pagan metal στα καλύτερα του.

Έτσι και σε αυτό το cd ο αγαπητός Andy μας παρουσιάζει την δική του εκδοχή του Caledonian metal όπως το ονομάζει επηρεασμένος από την παράδοση και την ιστορία του λαού της Σκωτίας. Είναι η πέμπτη κυκλοφορία της μπάντας του και απορώ πως δεν τους είχα ακούσει τόσα χρόνια. Είναι η έλλειψη επαρκών στοιχείων και βέβαια της προώθησης από την εταιρεία που κάνει τόσα αξιόλογα δημιουργήματα να χάνονται εύκολα και να επιβιώνουν αδιάφορα projects επειδή τραγουδά ο τάδε γνωστός.

Ευτυχώς που τα ψάχνω τώρα πολύ και δεν μου διαφεύγουν τα πολύ καλά δημιουργήματα όλων των ειδών γιατί πέφτουν σαν το χαλάζι. Βέβαια το ένα στα τρία μου βγαίνει καλό για να αξίζει παρουσίαση αλλά αυτό είναι αναμενόμενο πλέον. Ειδικά αυτό το cd μου άρεσε από το πρώτο κομμάτι του και αναρωτιόμουν πως και δεν τους ήξερα τους ανθρώπους. Από την αρχή μέχρι και το τελευταίο τραγούδι είναι φανταστικό και απόλυτα επικό για το είδος.

Μου θύμισε όπως την πρώτη φορά που άκουσα τους Ensiferum στο ομώνυμο και το Iron ή και τους Turisas στο battle metal τους. Τόσο καλό μου φαίνεται, ήδη το έχω ακούσει έξι φορές μέχρι τώρα. Έχει κλείσει ήδη θέση στα δέκα καλύτερα της χρονιάς που διανύουμε. Έχει αρκετές υποψηφιότητες για φέτος αλλά δεν θυμάμαι κάτι άλλο στο είδος αυτό. Τα υπόλοιπα folk είναι τελείως διαφορετικού στυλ και δεν συγκρίνονται.

Πολλά μπράβο αξίζουν στον Andy για τις υπέροχες συνθέσεις του ειδικά αν το έφτιαξε και μόνος του το δημιούργημα αυτό. Θα τον βοήθησαν και άλλοι extra μουσικοί σαν session members προφανώς. Πολύ προσεγμένη δουλειά πάντως από τα φωνητικά έως και την τελευταία λεπτομέρεια της παραγωγής. Δεν νομίζω ότι έχει κάποιο μειονέκτημα έτσι όπως το ακούω που να αξίζει να αναφερθεί.

Ξέχασα να σημειώσω ότι το Saor στα κέλτικα σημαίνει ελεύθερος, ανεξάρτητος, χωρίς δεσμά άνθρωπος. Αυτή η αίσθηση που σου δίνει ακούγοντας τον ήχο μιας φωτιάς, τα παραδοσιακά όργανα και τα τύμπανα μιας ντόπιας φυλής είναι μοναδικός. Εξαιρετικά εμπνευσμένο cd από όλες τις πλευρές μου φέρνει εικόνες στο νου από τα ψηλά βουνά της Σκωτίας. Πραγματικά είναι από τα καλύτερα cd που έχω ακούσει τελευταία και αξίζει όσο τίποτα άλλο μια πολύ καλή βαθμολογία.

Το 10/10 μου φαίνεται και λίγο για μια τέτοια δημιουργία. Ελπίζω μόνο ο Andy να μας ετοιμάζει και άλλες τέτοιες εκπλήξεις για το μέλλον. Σε μένα που μου αρέσει η κέλτικη μουσική κάτι τέτοια έργα είναι αριστουργήματα και ειδικά όταν συνδυάζει τόσο εύστοχα το folk με το black στοιχείο. Το μόνο που μου μένει είναι να βρω και τα υπόλοιπα cd για να δω διαφορές αν και μου φαίνεται δύσκολο να είναι καλύτερες από αυτό εδώ. Μπορεί να είναι σε πιο black μορφή αλλά τέτοια μελωδία δεν το νομίζω. Περιττό να πω ότι συστήνεται σε όλους τους φανς της καλής μέταλ και ειδικά του folk metal.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Call of the Carnyx
2. Fallen
3. The Ancient Ones
4. Aurora
5. Beyond the Wall
6. Origins

Ουσιαστικά η μπάντα αποτελείται από έναν μόνο ταλαντούχο μουσικό που κάνει τα πάντα και είναι ο Andy Marshall.

Το cd κυκλοφόρησε στις 24 Ιουνίου του 2022 από την εταιρεία Season of Mist.

Είδος: Folk metal / Atmospheric black metal

Η συνολική διάρκεια του πολύ καλού αυτού cd είναι περίπου 41 λεπτά.

Μπορείτε να αγοράσετε το cd από εδώ.

Exit mobile version