LifeSteps.gr

Svartsot - Kumbl review (2022 release)

Svartsot

*

Οι Svartsot είναι μια μπάντα από την Δανία που παίζει το παραδοσιακό folk metal. Δημιουργήθηκαν το 2005 και αυτό το cd που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος είναι η πέμπτη τους στούντιο ηχογράφηση. Η λέξη Kumbl σημαίνει στην γλώσσα τους ένα μνημείο που τοποθετούμε σε κάποιο τάφο. Η διαφορά της μπάντας με τις υπόλοιπες του ίδιου είδους, και είναι πάρα πολλές, είναι ότι παίζουν ένα σοβαρό folk metal με παραδοσιακές μελωδίες από τον τόπο τους έχοντας και λίγο μεσαιωνικές επιρροές σε ορισμένα τραγούδια τους.

Σε αυτούς δεν θα βρείτε το χιούμορ των Trollfest η των Alestorm η και των Korpiklaani για παράδειγμα που ουσιαστικά μας προτρέπουν να πιάσουμε μια μπύρα και να αισθανθούμε ότι είμαστε σε μια ταβέρνα και απολαμβάνουμε την μουσική μας κοιτώντας την πίστα. Είναι το κλασικό folk metal που χωρίς να ξέρω τι λένε τα λόγια αφού τραγουδάνε στην γλώσσα τους μάλλον θα λένε για παραδοσιακές ιστορίες από την Δανία.

Χρησιμοποιούν πάρα πολλά παραδοσιακά όργανα και επίσης αλλάζουν τα φωνητικά όταν πρέπει ανάλογα με το τραγούδι. Είναι πολύ καλύτερα που τραγουδάνε στην γλώσσα τους όπως έχω ξαναπεί σε ανάλογη περίπτωση γιατί ορισμένα παραδοσιακά τραγούδια δεν μεταφράζονται σωστά στα αγγλικά και ακούγονται πολύ διαφορετικά από ότι θέλει να δείξει ο καλλιτέχνης. Ευτυχώς που οι μπάντες από την Σκανδιναβία το τηρούν αυτό στο ακέραιο. Και είναι και αρκετές στο είδος αυτού του μέταλ.

Εδώ πρέπει να κάνω ένα διαχωρισμό αναγκαίο γιατί δεν ξέρω αν αυτό το παραδοσιακό στυλ του folk metal αρέσει περισσότερο από το χιουμοριστικό που παίζουν οι Alestorm για παράδειγμα και εμένα μου αρέσει πολύ αλλά σε πολλούς δεν τους πηγαίνει. Αν διαχωρίσουμε τις μπάντες σε σοβαρό folk και χιουμοριστικό τότε θα βάλουμε πολλές folk / viking σε μια κατηγορία όπως οι Ensiferum, Turisas, Equilibrium και ένα τόνο άλλες και στην άλλη ζυγαριά τους Alestorm, τους Trollfest, τους Korpiklaani και ένα σωρό άλλες που στηρίζονται στο χιούμορ περισσότερο σαν διασκεδαστές παρά στην αφήγηση παραδοσιακών ιστοριών από τις χώρες τους.

Σε μένα που αρέσει πολύ το folk metal δεν έχω πρόβλημα και τους ακούω όλους ευχάριστα, και από τις δύο κατηγορίες βρίσκονται αγαπημένες μπάντες που ακούω συχνότατα. Από ότι διακρίνω βέβαια από κριτικές που τους γίνονται δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη. Στους περισσότερους αρέσει το σοβαρό, σε εισαγωγικά, folk metal ενώ υπάρχουν και πολλοί που κατηγορούν το χιουμοριστικό ότι δεν είναι μέταλ ή ότι οι τύποι μας τρολάρουν. Καθένας με τα γούστα του θα πω εγώ πάλι.

Για αυτό μερικές φορές είναι δύσκολη η βαθμολόγηση ενός folk album, γιατί σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από την μια η την άλλη πλευρά. Εδώ τα παιδιά τα πηγαίνουν πολύ καλά για το είδος από ότι ακούω αλλά δεν είναι και Alestorm που ήταν αριστούργημα. Είναι το σοβαρό folk που ακούει κάποιος και του αρέσει η όχι. Δεν διασκεδάζεις με αυτό όπως στο άλλο αλλά δεν σε κάνει και να θέλεις να κλείσεις το cd με την πρώτη ευκαιρία. Το έχω ακούσει ήδη 3 φορές στην σειρά και δεν βαριέμαι.

Κλείνοντας αφού βάλω και ένα 7/10 που πιστεύω ότι αξίζει στο cd των Svartsot που όπως και τα προηγούμενα τους κυμαίνονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο για το είδος πάντοτε. Οι φίλοι του σοβαρού πάντα σε εισαγωγικά folk metal ας ρίξουν μια ματιά στα video να δουν αν τους αρέσει και μετά αν μείνουν ικανοποιημένοι το αγοράζουν.

Το tracklist είναι το ακόλουθο:

1.Den Hoboeken Dans
2.Nu Stander Landen I Våde
3.Carmen Vernale
4.Ebbe Skammelsøn
5.Kragevisen
6.Villemand
7.Liden Kirsten
8.Rottefængeren
9.Den Store Stygge Stimand
10.Drømte Mig En Drøm
11.Ramund
12.De To Ravne

Η μπάντα αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Simon Buje - Μπάσο
Frederik Uglebjerg - Ντραμς
Michael Alm - Κιθάρα
Cris J.S. Frederiksen - Κιθάρα, μαντολίνο
Hans-Jørgen Martinus Vork Rosenwein - Φλάουτο, ηλεκτρική γκάιντα, μαντολίνο στις συναυλίες
Thor Bager - Φωνητικά, μαντολίνο στο στούντιο

Το cd κυκλοφόρησε στις 25 Φεβρουαρίου του 2022 από την εταιρεία Mighty Music.

Είδος: Folk metal

Η συνολική διάρκεια του είναι περίπου 48 λεπτά.

Exit mobile version