LifeSteps.gr

Sirenia - Riddles, Ruins & Revelations review (2021 release)

Riddles

Τους Sirenia τους έχω παρουσιάσει ξανά στην πρώτη δουλειά τους κατά εμένα και την καλύτερη. Τώρα έχουμε το cd Riddles, Ruins & Revelations που είναι η πιο καινούρια ηχογράφηση τους. Τα χρόνια έχουν περάσει και από ότι βλέπω προσπάθησαν να μπουν σε πιο μοντέρνα ακούσματα όπως προστάζει η εποχή και ακούν οι περισσότεροι. Αυτό είναι το δέκατο album τους και έχουν προσθέσει μπόλικη ηλεκτρονική μουσική στις συνθέσεις τους.

Έχουν πια εξελιχθεί σε καθαρά συμφωνικό ήχο από το παλιό gothic metal που μου άρεσε ιδιαίτερα. Βέβαια έχουν αλλάξει και αρκετές τραγουδίστριες αυτά τα χρόνια αλλά πάντα βρίσκουν πολύ αξιόλογες παρουσίες. Στα τρία τελευταία τους cd βασική τραγουδίστρια είναι η εξαιρετική και φινετσάτη Emmanuelle Zoldan από την Γαλλία. Από ότι ακούω προσεκτικά γιατί δεν το έχω βάλει για αρκετό καιρό το συγκεκριμένο cd υπάρχει μια industrial επιρροή στις συνθέσεις τους.

Επειδή όμως είναι ο εξαιρετικός Morten που τα κάνει σχεδόν όλα σαν άνθρωπος ορχήστρα καταφέρνει και κρατάει την μπάντα σε πολύ καλό επίπεδο. Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε το ταλέντο αυτού του υπέροχου μουσικού. Μάλλον θα είχε διαλυθεί η μπάντα. Πως καταφέρνει και βρίσκει εξαιρετικές τραγουδίστριες σκέφτομαι γιατί μην ξεχνάμε ότι στο συμφωνικό μέταλ και ειδικά όταν υπάρχει κοπέλα τραγουδίστρια παίζει μεγάλο ρόλο και η φωνή εκτός από την παρουσία φυσικά.

Δεν είναι πιστεύω τυχαίο που πολλές κοπέλες τραγουδίστριες προέρχονται από την Γαλλία με την ωραία προφορά τους στα αγγλικά, κι εδώ η αγαπητή Emmanuelle επιβεβαιώνει τον κανόνα. Τώρα το ακούω για τέταρτη φορά στην σειρά για να βγάλω ένα αξιόπιστο συμπέρασμα. Σίγουρα δεν είναι At Sixes and Sevens αλλά τώρα είναι 2022 και όχι 2002. Το βλέπω λογικό μια μπάντα να θέλει να βαδίσει με την εποχή άσχετα αν εγώ προτιμώ τα παλιότερα ακούσματα.

Υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι που θέλουν τα μοντέρνα οπότε δεν με πειράζει πολύ αρκεί να κρατιέται ένα σοβαρό επίπεδο στην μπάντα και να μην γίνονται Theatre of Tragedy για παράδειγμα που βαρέσαν διάλυση μετά τους πειραματισμούς. Εδώ οι Sirenia ευτυχώς είναι μια συμπαγής μπάντα καθαρού βέβαια συμφωνικού μέταλ στην μοντέρνα εκδοχή του όμως. Δεν ξέρω σε επόμενη δουλειά αν πειραματιστούν κι άλλο που θα πάνε αλλά στο παρόν το κρατάνε σταθερό.

Επειδή έχω άσχημη εμπειρία από πολλές αγαπημένες μπάντες που άλλαξαν ρυθμό και γίνανε κάτι άλλο από αυτό που ξεκινήσανε ελπίζω οι αγαπημένοι μου Sirenia να κρατήσουν τον σταθερό τους ήχο σε μοντέρνα μεν αλλά μελωδικά πλαίσια. Πάντως το cd θα αρέσει πολύ στους φίλους του μοντέρνου συμφωνικού ήχου καθώς και ωραίο ρυθμό έχει και μια πολύ καλή τραγουδίστρια με εξαιρετική φωνή και οι συνθέσεις είναι υψηλού επιπέδου.

Στην αρχή που το έβαλα το cd το φοβόμουν γιατί δεν μου αρέσει το πολύ industrial στυλ σε στυλ Rammstein για παράδειγμα. Ευτυχώς δεν ακούγονται έτσι, είναι μοντέρνοι όσο δεν πάει άλλο αλλά όχι σαν τους προαναφερόμενους. Έχει και μια χορευτική αίσθηση σε κάποια κομμάτια, ελπίζω να μην το ρίξουν στο dark electro στο επόμενο βήμα τους. Βέβαια μου αρέσει το στυλ αλλά ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και ήδη υπάρχουν τεράστιες μπάντες και ντουέτα.

Κλείνοντας αφού πω ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για το εξαιρετικό τους δημιούργημα γιατί είναι πολύ δύσκολο να με κρατήσει μοντέρνος ρυθμός μέχρι το τέλος θα βάλω και ένα 9/10 γιατί το δεκάρι πάει μόνο στο πρώτο cd της μπάντας. Τα υπόλοιπα κυμαίνονται στο 8-9/10. Είναι μια σταθερά καλή μπάντα που ποτέ δεν απογοητεύει τους θαυμαστές της πάντως. Συστήνεται στους φίλους του καλού συμφωνικού μέταλ βέβαια.

Το tracklist του τελευταίου cd των υπέροχων Sirenia είναι το ακόλουθο:

1.Addiction No. 1
2.Towards An Early Grave
3.Into Infinity
4.Passing Seasons
5.We Come To Ruins
6.Downwards Spiral
7.Beneath The Midnight Sun
8.The Timeless Waning
9.December Snow
10.This Curse Of Mine
11.Voyage Voyage (DESIRELESS Cover)

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Morten Veland – Φωνητικά καθαρά και σκληρά, κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, προγραμματισμό
Emmanuelle Zoldan – Φωνητικά και γαλλική μετάφραση
Michael Brush – Ντραμς
Nils Courbaron – Κιθάρα
Εκλεκτός προσκεκλημένος ο:
Joakim Næss – Καθαρά φωνητικά στο τραγούδι Downwards Spiral

Το cd κυκλοφόρησε στις 12 Φεβρουαρίου του 2021 από την εταιρεία Napalm Records.

Είδος: Συμφωνικό μέταλ

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 53 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version