LifeSteps.gr

Dukes of the Orient - Freakshow review (2020 review)

Dukes of the Orient

Τους Dukes of the Orient δεν τους είχα ακούσει μέχρι σήμερα μιας και δεν είμαι πολύ φαν του προοδευτικού ροκ που παίζουν. Βέβαια διαβάζοντας στα credits ποιός τραγουδάει θυμήθηκα αμέσως τους αγαπημένους Asia που έχω να ακούσω κάτι χρόνια. Οπότε λέω ας το βάλω για μια παρουσίαση και σαν φόρο τιμής στον John Wetton που ήταν ο βασικός τραγουδιστής στην χρυσή εποχή της μπάντας κατά την δεκαετία του 80 αλλά και αργότερα.

Το προοδευτικό ροκ μπορεί να είναι πολύ καλό η απλώς αδιάφορο. Ευτυχώς οι Asia αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα συγκροτήματα του κλασικού αυτού είδους όπως για παράδειγμα οι Kansas αλλά και οι Yes, οι Styx και πολλά άλλα κλασικά ακούσματα της νιότης μας έχουν γράψει ιστορία, τα έχουν πει όλα οπότε δεν ψάχνω κάποια καινοτομία στους Dukes of the Orient παρά μόνο μια ουσιαστική συνέχεια του ήχου των Asia αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό βέβαια.

Τα παιδιά είναι έμπειροι μουσικοί και ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτήν τους την αποστολή γιατί δεν το βρίσκω καθόλου εύκολο να μπεις στον δρόμο ενός σούπερ γκρουπ όπως οι Asia η οι Foreigner. Μην ξεχνάμε ότι ο John Payne τραγουδούσε για αρκετά χρόνια στους αυθεντικούς Asia μαζί με τους θρυλικούς Geoff Downes και Steve Howe, πρώην μέλη της εξαιρετικής μπάντας των Yes. Όπως επίσης και του εξαίρετου ντράμερ Carl Palmer πρώην μέλος των κλασικών Emerson, Lake & Palmer.

Εδώ τα τραγούδια στο cd των Dukes of the Orient έχουν και μια δόση νοσταλγίας και μπόλικο σαξόφωνο όπως και πλήκτρα επηρεασμένα από άλλες μακρινές μας εποχές. Οι φίλοι του προοδευτικού ροκ, φυσικά και των Asia, θα εκτιμήσουν το δημιούργημα αυτό. Στους υπόλοιπους που δεν έχουν μεγαλώσει με αυτόν τον συγκεκριμένο ήχο δεν ξέρω πως θα τους φανεί. Στην εποχή μας κυριαρχεί το εύκολο και φτηνό συνήθως άκουσμα για αυτό και επιβιώνουν οι ατάλαντοι.

Εγώ πάλι που έχω συνηθίσει σε αυτά μου αρέσουν πολύ και θα ήθελα να ακούσω και Survivor, Boston και άλλο ροκ εποχής που έπαιζε τότε το ράδιο και περίμενα πως και πως να ανοίξω. Τώρα το τι παλτά επικρατούν στο ράδιο δεν περιγράφεται. Έχω να το ανοίξω πολλά χρόνια αλλά από τους άλλους που ακούνε μαθαίνω τι παίζει και τι επικρατεί στην μόδα. Στο τέλος θα κάνουμε σταυροφορία να κρατήσουμε την καλή μουσική ζωντανή μην μας πνίξουν οι βλακείες.

Ωραία μουσική υπάρχει σε όλα τα είδη απλώς θέλει ψάξιμο και φυσικά ταλέντο για δημιουργία. Το φτηνό προιόν για το εύκολο κέρδος που πασάρουν τα μέσα είναι για πέταμα και το ξεχνάμε σε μια εβδομάδα. Εδώ θρυλικά τραγούδια τα θυμόμαστε από το 60 και 70 ακόμα και τα σημερινά σκουπίδια τα ξεχνάμε αμέσως. Για αυτό και προτιμώ τέτοιες προσπάθειες που αναβιώνουν τον κλασικό ήχο των 80 στις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Εντάξει μπορεί να μην φτάνει την απόδοση του Astra δίσκου που έχω ακόμη σε βινύλιο όπως και τα υπόλοιπα παλιά αλλά σαν φόρος τιμής θα πάρει και μια πολύ καλή βαθμολογία από μένα που εκτιμώ το παλιό και καλό. Ένα 8/10 άνετα παίρνει αφού όλοι οι δίσκοι των Asia κυμαίνονται από 8 έως 10 οι 5-6 πάρα πολύ καλοί τους της περιόδου 80 με αρχές 90. Ελπίζω οι φίλοι μας να ετοιμάζουν κάτι πιο φρέσκο για να το παρουσιάσω αμέσως.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

01. The Dukes Return
02. The Ice Is Thin
03. Freakshow
04. The Monitors
05. Man Of Machine
06. The Last Time Traveller
07. A Quest For Knowledge
08. The Great Brass Steam Engine
09. When Ravens Cry
10. Until Then

Η σύνθεση της μπάντας για αυτό το συγκεκριμένο cd αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

John Payne – Φωνητικά, μπάσο, κιθάρα
Eric Norlander – Πλήκτρα
Frank Klepacki – Ντραμς
Alex Garcia – Κιθάρα
Eric Tewalt – Σαξόφωνο

Το cd κυκλοφόρησε στις 7 Αυγούστου του 2020 από την εταιρεία Frontiers Music.

Είδος: Progressive Rock

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 60 λεπτά.

Exit mobile version